XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Investor Brůna: Chcete si víc vydělat? Věřte robotům a učte se je ovládat

[Obrázek: Wie0sos.png]

KOMENTÁŘ. Dělník nebo dělnice si u pásu v řadě regionů vydělají sotva dvacet tisíc korun měsíčně. Za únavnou, do zblbnutí opakující se monotónní práci, kterou stejně nikdo nechce dělat. Firmy proto musí brát novodobé otroky – agenturní zaměstnance. Zato operátor automatické linky si vydělá o třetinu více, mechanik dvakrát tolik. Ovládat roboty se naučí všichni, stejně jako se naučili začínat a končit den s mobily a aplikacemi.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Kofola se pouští do piva. Kupuje většinový podíl ve značkách Holba, Zubr a Litovel

[Obrázek: brYJxpR.png]

Společnost Kofola ČeskoSlovensko posílila svůj nápojářský byznys o další lokálně známé značky. Od limonád se ale vydala k pivu. Za nezveřejněnou částku získala většinový podíl v Pivovary CZ Group, pod niž spadají značky Holba, Zubr a Litovel.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Kryptoměnovou burzu Binance opouští zakladatel Zhao, usiluje tím o nižší trest

[Obrázek: sZlW9sT.png]

Majitel a šéf kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao odstoupil z funkce a přiznal svou vinu za porušení zákonů proti praní špinavých peněz. Je to součást dohody, kterou uzavřel s ministerstvem spravedlnosti. Zhao bude muset také zaplatit pokutu 4,3 miliardy dolarů. Rezignaci Zhao oznámil na síti X.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Kim si prohlédl snímky amerických základen pořízené satelitem, uvedla KLDR

[Obrázek: J9LWQIy.png]

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu navštívil vesmírné středisko své země, kde si údajně prohlédl snímky významných amerických vojenských zařízení na tichomořském ostrově Guam, jež pořídil špionážní satelit. Pchjongjang v úterý oznámil, že úspěšně vypustil první vojenskou špionážní družici, což potvrdila i jihokorejská armáda. Jižní Korea reagovala částečným pozastavením vojenské dohody s KLDR.

[Obrázek: JYpNADb.png]
 
 


Ruské počítače a servery může ovládnout Čína. Lokální OS se chystá na procesory LoongArch

[Obrázek: 5EAyigF.png]

Podobně jako Čína, také Rusko se dostalo pod různé mezinárodní sankce kvůli válečné agresi proti Ukrajině. Vedlo to k tomu, že se v různých technologiích včetně počítačů snaží hledat alternativní zdroje právě v Číně. Ze začátku se například čekalo, že by tím mohl vzniknout trh pro x86 procesory Zhaoxin, jejich výrobce to ale oficiálně odmítl. Vypadá to však, že by Rusko mohlo začít používat jinou čínskou specialitu – od MIPS odvozené procesory Loongson.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]
Nvidia je nový Intel – nebo spíš víc. Tržby 18 miliard $, i zisky někdejšího krále dalece předčí

[Obrázek: geblatM.png]

Zadání: "Představ si koncept „Nvidia je nový Intel – nebo spíše více“. Zobraz futuristické firemní prostředí, kontrast mezi starou a novou érou technologických gigantů. Na jedné straně ukaž tradiční zavedený Intel s jeho klasickými polovodičovými a mikročipovými snímky. Na druhé straně ilustruj Nvidii jako dynamického, inovativního lídra, který překypuje pokročilými grafickými kartami, AI procesory a moderními technologiemi. Zahrň digitální displej zobrazující působivé tržby společnosti Nvidia ve výši 18 miliard dolarů a její překonání zisků společnosti Intel. Scéna by měla komunikovat přechod síly a inovací v technologickém průmyslu, symbolizující vzestup Nvidie na výsluní. Použij barevné schéma, které kontrastuje staré (Intel) s novým (Nvidia), a zajisti, aby celková atmosféra odrážela význam tohoto technologického posunu"

Evidentně obrovská poptávka po AI akcelerátorech možná už definitivně vynesla Nvidii do pozice větší polovodičové firmy, než je samotný Intel, a to i přesto, že jde o tzv. fabless firmu, zatímco Intel má i své vlastní továrny na čipy.Když jsme posledně referovali o finančních výsledcích Nvidie po jejím druhém fiskálním kvartálu (květen až červenec), už jsme mohli napsat, že její tržby překonaly Intel, což byla sama o sobě dost historická věc. Ovšem ještě větší senzace byl výhled na třetí kvartál (srpen až říjen) jejího nynějšího fiskálního roku 2024, kde se očekávalo 16,0 miliardy a dalo se předvídat, že to tradičně dopadne ještě silněji. A opravdu – Nvidia nyní oznámila kvartální tržby ve výši 18,12 miliardy $.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]
Black Friday nejsou jen slevy v e-shopech. Vyplatit se může i spekulace na akcie obchodníků

[Obrázek: Ac44dpa.png]

Komentář Tomáše Cverny, analytika XTB. Na čtvrtý pátek v listopadu každoročně připadá takzvaný Black Friday. Jedná se o neformální označení dne, na který si obchodníci připravují velké slevy a snaží se přilákat ve vánoční sezoně co nejvíce zákazníků. Akční nabídky se však nemusí zdaleka týkat jen obchodů a e-shopů, zajímavé příležitosti totiž může v období kolem černého pátku nabídnout také akciový trh. Na co se může vyplatit vsadit? Analýza ukazuje, že právě akcie některých obchodníků mohou krátkodobě slušně vydělat.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Youtuber zkusil MacBook Pro s 8GB a 16GB RAM: rozdíl výkonu je i několikanásobný

[Obrázek: Qvnl2Li.png]

Apple nedávno představil nové MacBooky Pro s procesory řady M3. Nesetkaly se ale s moc vřelým přijetím. Doufali jsme ve zmizení zastaralé 13" verze se základními 8 GB sdílené paměti, což se i stalo, tento základní model se ale vrátil jako 14" verze, která dostala procesor M3 a opět 8 GB paměti, tentokrát ale za úplně jinou cenu. A to je dost problém. Apple se to snaží uhrát na fakt, že macOS a platforma jako taková mnohem lépe pracuje s pamětí než konkurence (ať už na úrovni operačního systému nebo komprimace paměti), nicméně 8GB u profesionálního notebooku působí na konci roku 2023 opravdu už jako hodně špatný vtip. Zástupce Applu zmínil, že 8 GB u MacBooku je srovnatelných s 16 GB u konkurenčních platforem, žádná přesnější data k tomu ale nedodal. YouTube kanál Max Tech se na výkon 8GB verze podíval, ale nikoli z pohledu 8GB paměť u MacBooku versus 16GB paměť u konkurence, ale versus 16GB paměť u téhož MacBooku Pro. Ověření tvrzení Applu tu tak sice nemáme, přesto bude zajímavé se podívat, jak si 8GB verze stojí vedle 16GB.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nechal se na týden pohřbít zaživa. V rakvi dosáhl milníku jako žádný jiný youtuber před ním

[Obrázek: 64wcW91.png]

Schválně se nechal ztratit na voru, vyrazil na dovolenou za jeden dolar, nechal vybudovat studny v Africe a také kdysi uspořádal vlastní výzvu inspirovanou seriálovým hitem Hra na oliheň. MrBeast už mnohokrát dokázal, že umí plnit internet výzvami, které dokonale prezentuje svým divákům. Potvrdil to i teď, když se nechal zaživa pohřbít, aby překonal hranici, která se žádnému jinému youtuberovi dosud nepodařila.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Sovětský raketoplán Buran měl konkurovat těm americkým. Stal se ale symbolem pádu impéria

[Obrázek: utm326z.png]

Před 35 lety se do vesmíru s velkou slávou vydal sovětský raketoplán Buran. Měl být odpovědí na americký program Space Shuttle, jeho první let se ale současně stal i jeho posledním.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Robotická ruka ze 3D tiskárny má funkční svaly a šlachy. Otevírá nové možnosti v oblasti robotiky

[Obrázek: fo900Xn.png]

Profesor Robert Katzschmann ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu a jeho kolegové vyvinuli 3D tiskárnu, která dokáže vyrábět soustavy složené se složitých směsí tuhých a měkkých komponent. Technologie podobná inkoustovým tiskárnám vytváří mikroskopicky tenké vrstvy až čtyř různých plastů najednou, z nichž každý má jedinečné vlastnosti. O zajímavé novince informuje magazín New Scientist.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Muskovy bludy s razítkem. Informační mlhu šíří ověřené účty i majitel sítě X sám

[Obrázek: HSlSfX6.png]

KOMENTÁŘ. Twitter byl ještě poměrně nedávno nejrychlejším zdrojem informací, kam si pro rozumy chodili i experti z různých oborů. Pak síť koupil miliardář Elon Musk, přejmenoval ji na X a rozhodl se z ní podle vlastních slov udělat prostor pro svobodu slova. Jak se ale ukazuje, ve skutečnosti otevřel cestu šíření manipulativního a nenávistného obsahu – jako v případě současného izraelsko-palestinského konfliktu.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

[Obrázek: TvJuVft.png]

Aby bylo jasno, nikdo kromě lidí z původní správní rady organizace OpenAI a (možná) Sama Altmana doopravdy neví, co se stalo. Všichni ostatní o tom vědí prdlajz, my také – ale na rozdíl od ostatních vás nebudeme nutit za spekulace platit a podělíme se s vámi o ně zadarmo.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Gmail zpřísní pravidla pro letáky a newslettery. Ty neposlušné do schránek nepustí

[Obrázek: IW3NgbM.png]
 
  • Gmail bude od února 2024 na hromadné rozesílatele přísnější.
  • Budou muset nabídnout snadný odběr či ochranu proti spoofingu.
  • Pokud se nepřizpůsobí, Gmail jejich zprávy odfiltruje.
Když Gmail před necelými 20 roky odstartoval, tak všem ukázal, jak vypadá moderní e‑mailová služba. K jeho skvělým vlastnostem patřila funkční ochrana proti spamu. Google v boji s nevyžádanou poštou nepolevuje a ukázal nová opatření, které v roce 2024 dále pomůže zvýšit bezpečnost a omezit rozesílání spamu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



NASA úspěšně přenesla data laserovým paprskem na vzdálenost přes 15 milionů km

[Obrázek: Z8cjpiW.png]

NASA úspěšně přenesla data laserovým paprskem na vzdálenost 10 milionů mil, tedy více než 15 milionů kilometrů. Plyne to z tiskové zprávy Jet Propulsion Lab.
Tohoto úspěchu se podařilo dosáhnout v rámci experimentu zvaného Deep Space Optical Communications (DSOC), který byl zahájen minulý měsíc na sondě Psyche. Ta momentálně míří k pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Končí Ulož.to, jak ho známe. Od prosince nebude možné stahovat cizí soubory

[Obrázek: 0uNB8so.png]

Populární české cloudové úložiště se změní, tentokrát ale opravdu od podlahy. Ulož.to už neumožní, abyste své soubory sdíleli s ostatními. V tiskové zprávě stojí formulace „změny ve fungování Ulož.to budou poměrně zásadní“. Výraz „poměrně“ však není namístě.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Fronty na benzinkách, zákaz vyjíždění. Před půl stoletím svět sevřel ropný šok

[Obrázek: vGxjcvS.png]

Ropa se stala účinnou zbraní. Přesně před půlstoletím celý svět změnila ropná krize. Prudké zdražení a omezení vývozu této komodity z arabských zemí do vybraných západních států na podzim roku 1973 mělo do té doby nepředstavitelné důsledky. Lidé z aut nuceně přesedlali na kola, u benzinek stály dlouhé fronty, státy kvůli úsporám omezovaly rychlost a některé dny dokonce platil zákaz jezdit autem. 

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
Kanon je nepřesný a praská povrch. Utajovaná zpráva odhalila nedostatky F-35

[Obrázek: uAGzxxM.png]

Letoun F-35 má v americkém letectvu, námořnictvu a námořní pěchotě nahradit stíhací F-16 Fighting Falcon, kolmostartující AV-8B Harrier II, palubní F/A-18 Hornet a bitevní A-10 Thunderbolt II. Letectvo ovšem nyní zveřejnilo dlouho utajovanou interní zprávu, která konstatuje, že v některých rolích F-35 selhává. Pro českou armádu je toto zjištění důležité, protože se zavedením F-35 hodlá vyřadit letoun L-159 pro přímou podporu pozemních vojsk, přičemž právě americký stroj má jeho roli převzít.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Švédské revoluční baterie míří na trh. Mohly by odstranit závislost na Číně

[Obrázek: mstI9uy.png]

Levnější, udržitelnější a bez závislosti na Číně. Právě taková by měla být nová bezlithiová sodíko-iontová baterie, za kterou stojí švédská společnost Northvolt. Odborníci ji prozatím navrhli pouze pro skladování elektrické energie, do budoucna by ale mohla najít použití i v elektromobilech nebo elektrických skútrech.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Čeští vědci opravili potkanům míchu a vrátili jim citlivost do nohou. Výzkum by je mohl i rozpohybovat

[Obrázek: C7hLqhs.png]

Většinou běhají v kanálech a střet s nimi člověk nevyhledává. Teď ale zásadně pomohli s výzkumem českých vědců, který by časem mohl vést až k tomu, že by pacientům s poraněním míchy pomohl vrátit pohyb. Zatím jde o výzkum základní, i tak je to ale mimořádný úspěch.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Brána do pekla i hřbitov ze Svatební košile. Strašidelná česká zákoutí vyděsí i otrlé

[Obrázek: JAYa6ng.png]

Kdo pravidelně navštěvuje tuzemské hrady, jistě už mnohokrát slyšel pověst o Bílé paní, jež v noci řádí po nádvoří a straší trampy, kteří se na tvrzi rozhodli přespat. Kolem některých míst v Česku se však šíří legendy, ze kterých i otrlejším běhá mráz po zádech. Někde má turisty dodnes děsit voják wehrmachtu, jinde se zase údajně zjevují duchové sebevrahů. Zkuste, jestli máte pro strach uděláno.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Past pokroku: Když USA zavalil prach. Největší americkou katastrofu způsobila poctivá práce

[Obrázek: 9FOa5sF.png]

V stružkách, vyrytých vodou, drobila se prsť na prach v suchých praméncích. Každé hnutí hraboše nebo mravkolva způsobilo malou lavinu. A jak prudké slunce pálilo den po dni, ztrácely listy mladé kukuřice tuhost a skláněly se; nejprve se ohnuly do oblouku a potom, když už zeslábla ústřední žebra jejich síly, překlopil se každý lístek dolů. Pak přišel červen a slunce žhnulo ještě zuřivěji. Hnědé čáry na obilních listech ztučněly a napadly ústřední žebra. Býlí se třepilo a smršťovalo se zpět ke kořenům. Vzduch byl průhledný a nebe bylo ještě bledší. A každým dnem vybledala prsť víc a více…“ 

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Mysleli si, že končí s marihuanou. Místo toho se Snoop Dogg postaral o marketingový tah roku

[Obrázek: UVvMmwq.png]

Zelený dým ho provází celým jeho životem, je pro něj skoro něco jako vzduch. Proto když oznámil, že mu dává sbohem, šokovalo to internet. Ano, Snoop Dogg opravdu před pár dny veřejně prohlásil, že končí s kouřením – a řada lidí si myslela, že končí s marihuanou, která se stala synonymem jeho úspěšné kariéry rappera a podnikatele. Z jeho životního rozhodnutí se ale nakonec vyklubal geniální marketingový tah pro… výrobce ohnišť.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



"Válka je prohraná." Nejmocnější drogoví lordi řádí i po Escobarovi

[Obrázek: clmqsDq.png]

Zabití Pabla Escobara ani rozbití nejmocnějších kartelů obchod s drogami neukončilo ani nezpomalilo. Ba naopak se neustále rozrůstá. Válku proti drogám, kterou před padesáti lety vyhlásil americký prezident Richard Nixon, prohlašují poslední kolumbijští prezidenti i přes dílčí úspěchy za prohranou.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Čínské manufaktury masově přepracovávají GeForce RTX 4090 na AI akcelerátory

[Obrázek: FCyKwQ9.png]

Vysvětlení, proč se nedostatek GeForce RTX 4090 jako první objevil na čínském trhu, je na světě. Výrobci grafických karet je po paletách dodávali manufakturám, které z nich vyráběly AI akcelerátory…
 
[Obrázek: dW9LFD2.png?1]
 



Office 2024 se blíží: Microsoft nabídne uživatelům zajímavou možnost volby

[Obrázek: 8ep6Ww1.png]

Microsoft reaguje na požadavky uživatelů: jeho kancelářský balík Office 2024 bude k dispozici jak v režimu předplatného, tak i jako jednorázový nákup. Tato dvojí strategie slibuje lepší přijetí u více skupin zákazníků.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Podvodníci opět cílí na klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lákají na tisíce korun z fondu prevence 

[Obrázek: n70CaXF.png]

Všeobecná zdravotní pojišťovna opět vydala varování, ve kterém upozorňuje na podvodné prakticky. Jde o SMS zprávy, které z klientů pojišťovny lákají osobní údaje. To vše za příslibu tisíce korun z takzvaného fondu prevence. Po příjemci zprávy vyžadují zejména přístupová hesla k bankovním účtům. 
 
[Obrázek: GhZmgCL.png]
 


Hrozba ze Slunce. Snímky odhalily zvláštní skvrny, narušit mohou elektřinu i GPS

[Obrázek: OgLjmyc.png]

Nejnovější snímky Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odhalily rozsáhlý shluk slunečních skvrn na povrchu Slunce o velikosti patnácti Zemí. Způsobují příval slunečních bouří, jež by mohly dorazit až k Zemi a znamenat riziko pro elektrické sítě a satelity.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]
"Podvodníci opět cílí na klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lákají na tisíce korun z fondu prevence "

Naprostá většina takových podvodných emailů či SMS má jeden základní rozlišovací prvek - v oslovení je "Vážený kliente, zákazníku, uživateli...", zatímco v pravé zprávě od mé banky nebo pojišťovny je v oslovení mé jméno. Jednoduché jak facka.
Kdo podváděl při Black Friday akcích? Hlídač Shopů si posvítil na české obchody

[Obrázek: LAupGFD.png]
 
  • Letos musely brát e-shopy poprvé na vědomí nová pravidla pro ochranu spotřebitele (nejen) u Black Friday akcí
  • Průměrná sleva letos činila okolo 20 % 
  • Některé obchody ale opět uměle navyšovaly ceny a to dokonce i o 300 %
Letošní Black Friday byl vůbec první akcí podobného typu, kde platila nová evropská pravidla pro ochranu spotřebitele. Tu a tam vás na našem magazínu o zajímavých slevách informujeme, přičemž veškeré slevy ověřujeme přes doplněk Hlídač shopů, který poskytuje pod cenou velké části obchodů historický graf zobrazující ceny. A právě tým Hlídače shopů nyní vydal analýzu, která ukazuje, které e-shopy byly letos opravdu poctivé, a které naopak pravidla ignorovaly.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Podle Billa Gatese nás v budoucnu čeká velká proměna. Smartphony zvládnou vše, a to i bez aplikací

[Obrázek: W9oyryl.png]

  • Zakladatel Microsoftu, Bill Gates, má jasno o budoucnosti
  • Mobilní zařízení zvládnou vše, a to i bez aplikací
  • Jejich roli zastanou softwaroví agenti, potřeba aplikací pomine
Když Steve Jobs v roce 2007 oznámil první iPhone, jednalo se o zařízení bez možnosti instalace aplikací třetích stran. Apple později vydal softwarové nástroje (SDK) pro vývoj aplikací, což odstartovalo svět smartphonů s aplikacemi, jaký známe dodnes. Co potřebujeme, to si stáhneme. Jinými slovy se jedná o princip, který smartphony převzaly ze světa počítačů. Podle Billa Gatese se však nevyhnutelně blíží doba „po-aplikační“, kdy budou smartphony využívat tzv. softwarové Agenty.

 
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Musk přijel do Izraele napravit pošramocené vztahy i pověst. Starlink už v Gaze jen tak nechytnou

[Obrázek: j3dKST9.png]

Kibuc Kfar Aza leží zhruba dva kilometry od hranic Pásma Gazy. Právě zdejší zemědělská komunita byla jednou z prvních, na které před dvěma měsíci zaútočili teroristé Hamásu při svém přepadení Izraele. Mimo jiné odsud odvlekli čtyřletou Abigail Edanovou a její rodiče na místě zavraždili, tento týden ji únosci vyměnili za palestinské vězně. A právě do míst dívčina hororu vzal izraelský premiér Benjamin Netanjahu prominentního hosta – Elona Muska, který čelí kritice kvůli údajnému antisemitismu.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Móda "slavíků" 2023
[Obrázek: tma-5d-5431-690.jpg].[Obrázek: tma-6r-4426-690.jpg].[Obrázek: tma-5d-5912-690.jpg]
Emma a Jordan vědí.
Krajní žíně by měli prohodit partnery (garde).
: .. i když Emmu a Jordana opravdu nemusím, tak jim není co vytknout ... kdo mě totálně "rozsekal" je Krajčo, nějak aktuálně nevím, co si mám o něm jako chlapovi?? myslet.
Jak ale říkám, dědkovatím a evidentně tomu nerozumím ...
: Já zas nerozumím Krajčovu proslovu na Slavících, ve kterém se zkroušeně přihlásil k hlavnímu proudu popmusic a téměř se omluvil za svou předchozí image upřímného rebela, který nějakými škatulkami a žebříčky opovrhuje.
Asi pro jejich zmanipulovatelnost.

(Manželka mi vyprávěla vrcholy večera /Vondráčková, Bagárová/ a tak jsem si pustil záznam toho, co jsem propásl.)
: ... proslov jde zřejmě ruku v ruce s oblečením ....  4

Skandál v Metě! Více jak 40 států podává žalobu, společnost údajně vědomě způsobuje duševní choroby mladistvým

[Obrázek: IIo9YfC.png]
 
  • Státy USA žalují společnost Meta za poškozování duševního zdraví teenagerů
  • Údajně tak činí vědomě za účelem zisku
  • Počet mladistvých s problémy duševního zdraví nejen ve Spojených státech dosáhl rekordního maxima
O vlivu sociálních sítí na mladistvé se stále více mluví. Více než 40 států obvinilo společnost Meta, že využívá psychologické zranitelnosti mladých uživatelů k navrhování funkcí pro své produkty. Generální prokurátor státu New York a 32 dalších států podalo žalobu u federálního soudu, mezi tím devět dalších prokurátorů podalo žaloby u příslušných soudů. Situace vedla až k rozsáhlému vyšetřování praktik platformy.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Nová štika v rybníce. Prohlížeč Samsung Internet zamířil i na Windows

[Obrázek: d0oRm86.png]

Nenápadně bez jakéhokoliv oznámení se webový prohlížeč Samsung Internet objevil v Microsoft Storu pro Windows 10 a 11. Doposud byl dostupný jen na telefonech a tabletech řady Galaxy. Zatím ale u nás nejspíš nejde nainstalovat, pohořeli jsme na tom já i kolega Petr. Store pouze hlásí chybu.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Desktopová verze cloudového úložiště Google Drive čelí problémům s mizením souborů

[Obrázek: E6x7ujk.png]

Pokud používáte desktopovou aplikaci úložiště Google Drive na počítači nebo Macbooku, raději si překontrolujte, zda máte všechny soubory. Podle magazínu The Verge se řada uživatelů ozvala se stížností na mizení zálohovaných dat právě skrze tohoto desktopového klienta.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



Uklízečka nemá ani 19 000 Kč hrubého. A co má být?

[Obrázek: aEf1GxR.png]

Ekonomické zákony jsou neúprosné a pokud někdo vykonává práci s minimálními odbornými dovednostmi je to znát na jeho výplatě. Na práci uklízeček opravdu nic složitého není a zvládne ji každý. Všichni si totiž doma uklízíme.
Na seznamu se objevil článek, kde se ředitelka školy dojímá, že chudáci uklízečky nemají ani 19 tisíc hrubého.
 
[Obrázek: xj1pwGM.png]
: ... dle mě, žádná dávka alkoholu není zdravá ... můj názor jako abstinenta  4



S černou dírou v Mléčné dráze se něco děje. Rychle rotuje a tahá časoprostor

[Obrázek: 6tKYYQ2.png]

Rentgenový teleskop umožnil astronomům lépe dohlédnout do centra naší galaxie a lépe pochopit chování černé díry v jádru Mléčné dráhy. Výsledky zlepší chápání vzniku a vývoje jedněch z nejpozoruhodnějších vesmírných těles, jimiž černé díry jsou.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Občanku v mobilu schválili poslanci. Aplikace eDoklady začne platit od ledna 2024

[Obrázek: Khez2RI.png]
 
  • Česko od nového roku spustí digitální peněženku na doklady
  • Celá platforma i mobilní aplikace má název eDoklady
  • Začíná se s občankou, nejdřív se jí prokážeme na vybraných úřadech
Digitalizace Česka postoupí od 1. ledna 2024 do nové etapy. Začne fungovat mobilní aplikace eDoklady, která dostane (v první fázi pouze) občanský průkaz do mobilního telefonu. Návrh novely zákona o právu na digitální služby schválila Poslanecká sněmovna 29. listopadu 2023, ještě ho bude odsouhlasit Senát a prezident. Vicepremiér pro digitalizaci zdůraznil, že použití občanky v mobilu bude volitelné.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Nvidia se vzpírá banu, uvede GeForce RTX 4090 D speciálně pro Čínu

[Obrázek: 7J2DwO2.png]

Spojené státy uvalily na Čínu ban a zakázaly zde prodej nejvýkonnějších grafických karet, které mají vysoký výkon pro úlohy AI. Postihlo to i GeForce RTX 4090, Nvidia tak připravuje speciální ořezanou verzi pro Čínu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Do důchodu až v 67 letech a později. Penzijní věk má prudce růst

[Obrázek: 97V9Nia.png]

Dnešní čtyřicátníky čeká prudký růst odchodu pro věk do důchodu. Lidé narození po roce 1981 budou odcházet do penze až po 67. roce života. V případě ročníku 1983 dokonce ještě o půl roku později. Vyplývá to z důvodové zprávy k novele zákona o důchodovém pojištění z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.
 


[Obrázek: gL3YC44.png]

.... no milí padesátníci, čtyřicátníci a mladší ... nezávidím vám ani trošku, vy z toho důchodu nebudete mít již vůbec nic (obrázek níže mi poslal můj vnuk plně si uvědomující svou budoucnost 14 )  ...

[Obrázek: CszL9Dk.png]
 



Zemřel americký diplomat Henry Kissinger. Kondolence přicházejí z celého světa, objevuje se i kritika

[Obrázek: yLf2aMx.png]

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu sto let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates. Kondolence přicházejí z celého světa, ve Spojených státech vyvolal odchod bývalého ministra zahraničí smíšené reakce.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 
Změny na Ulož.to přehledně. Konec vyhledávání cizích souborů a sdílení vlastních

[Obrázek: 0ibBkTv.png]
 
  • Ulož.to Disk od 1. prosince 2023 končí se zveřejňováním souborů
  • Dále funguje jen jako osobní úložiště
  • Nespokojeným uživatelům vrátí peníze za již zaplacené služby
Dne 1. prosince 2023 cloudová služba Ulož.to vstupuje do nové fáze existence. Po šestnácti letech provozu se zásadně mění, přičemž své původní podobě se na hony vzdaluje. Změny a důsledky přehledně probereme bod po bodu. Vycházíme z dosud publikovaných materiálů a informací na webu Ulož.to.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Soud na návrh komerčních televizí zasáhl proti webům eDisk a SledujteTo

[Obrázek: U1Liq2y.png]

Provozovatel úložišť eDisk.cz a Sledujteto.cz nesmí umožnit nahrávání a stahování pořadů televizních skupin Nova a Prima. Předběžné opatření vydal na návrh Asociace komerčních televizí Krajský soud v Brně a následně potvrdil odvolací Vrchní soud v Olomouci.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



„Jděte se vy****“, vzkazuje Elon Musk inzerentům. Reklamní bojkot nás může zabít, připustil vzápětí

[Obrázek: REx5VLy.png]

Na středeční konferenci vystoupil mimo jiné i Elon Musk, který se opět postaral o pořádnou aférku. Podle magazínu The Verge se po krátkém úvodu rychle strhla konverzace k tématu Muskových nedávných antisemitských příspěvcích na síti X, na které navazovala vlna nevole a velký odliv inzerentů. Musk střídavě vzdoroval a omlouval se, až celá situace vyústila v to, čím je americký miliardář známý, kontroverzí.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Změny v povinném ručení, nově budete platit třeba za elektrokoloběžku

[Obrázek: cX4Y1bN.png]

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který dnes schválila Sněmovna. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve sbírce.

[Obrázek: fmZVZfk.png]

Bitcoinová transakce si prý vyžádá v průměru 16000 litrů vody, to je jako zahradní bazén

[Obrázek: Q8M6iHS.png]

Těžba kryptoměn má značné energetické dopady, nicméně Alex de Vries, který se tomuto dlouhodobě věnuje, varuje i před obrovskou spotřebou vody. Podle něj se na jednu transakci spotřebuje voda o objemu zahradního bazénu.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Další invaze ARM čipů v serverech. Amazon už jich vyrobil dva miliony a představil novou generaci

[Obrázek: UtvTYbF.png]

Největší cloud světa Amazon Web Services (AWS) představil novou generaci svých serverových čipů Graviton a Trainium. První z nich je klasický procesor postaveným na ARMu, druhý slouží jako akcelerátor pro výpočty kolem umělé inteligence.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Dohlédnu na vaši rychlost. Povinný asistent v nových autech budí rozpaky

[Obrázek: kSLq9I2.png]

Od poloviny letošního roku musí být všechna nově uváděná auta v Evropě vybavena asistentem rychlosti. Sleduje, hlídá, varuje a zasahuje, abyste pokud možno nikde nejeli moc rychle. Jako všichni počítačoví pomocníci ani tento není dokonalý, a pokud o jeho služby nestojíte, musíte ho po každém startu ručně vypnout. V reálném provozu jsme vyzkoušeli jeho funkčnost.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 


Europol zatkl na Ukrajině pět hackerů, kteří si ransomwarovými útoky vydělali miliardy korun

[Obrázek: ye32hqQ.png]

Europol a další orgány činné v trestním řízení zatkly pět osob, které viní z účasti na sérii ransomwarových útoků po celém světěinformuje magazín Tech Crunch. Mezi zatčenými osobami je 32letý vůdce zločineckého gangu a čtyři jeho „nejaktivnější“ komplicové. Všichni byli zadrženi 21. listopadu během série razií ve třiceti nemovitostech v ukrajinských regionech Kyjev, Čerkasy, Rivne a Vinnycja.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Italský drogový boss nabízí úřadům luxusní ostrov, chce tak snížit trest

[Obrázek: m204o3I.png]

Obchodník s drogami a člen italské mafiánské organizace Camorra Raffaele Imperiale nabídl italským úřadům ostrov v hodnotě několika milionů eur, který se nachází v souostroví naproti Dubaji. Oznámil to státní zástupce Maurizio De Marco. Mafián stojící před soudem už italským úřadům předal dvě velmi cenná plátna nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

[Obrázek: JYpNADb.png]
 



Legendární Turbo Pascal oslavil čtyřicátiny. První verze vyšla na podzim 1983 a vypadala šíleně

[Obrázek: tm96P56.png]

 Letos v listopadu jsme oslavili neuvěřitelných čtyřicet let od chvíle, kdy na pulty kapitalistických obchodů dorazila první verze Turbo Pascalu.
Vývojové prostředí a překladač pro jazyk Pascal od Borlandu se později staly pro mnohé v podstatě standardem programování pro DOS a firmy globální ikona, která dala světu hromadu dalších nástrojů počínaje Turbo C a konče Borland Delphi.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

[Obrázek: 8nlGByW.png]

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Pobyt ve vesmíru má zničující vliv na astronauty. Ruce se jim děsivě mění

[Obrázek: iEsYXA3.png]

Pobyt mimo planetu Zemi je pro lidský organismus těžkou zkouškou, která se projevuje na zdraví astronautů. Dlouhodobým a častým problémem při výzkumu vesmíru jsou zranění rukou. Vědci se proto již delší dobu snaží zjistit, jak tomuto problému mohou předejít.

 



Ruští poslanci chtějí zakázat používání anglických slov ve veřejném prostoru

[Obrázek: JPnqu0C.png]

Devět poslanců Putinovy strany Jednotné Rusko prosazuje zákaz používání anglických slov v reklamě, v informacích o zboží i v názvech bytových komplexů. Novelu zákona o národním jazyce předložili dolní komoře ruského parlamentu. Podle nich se anglicismy nelíbí většině vlastenecky smýšlejících obyvatel.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



T-Mobile: většímu rozšíření optiky brání stavební legislativa a neúměrné požadavky obcí

[Obrázek: BAfDrlM.png]

T-Mobile pokrývá optikou už půl milionu domácností a v příštím roce má v plánu toto pokrytí rozšířit o dalších 140 tisíc bytů. Aktuálně dokončuje projekty v České Lípě, Tanvaldu a Neratovicích. Za klíčovou operátor považuje spolupráci s místní samosprávou, aby výstavba optické sítě co nejméně omezovala život místních a fungování města.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Šikanu a sociální nerovnost dětí ve školách by vyřešila uniforma, říká Křížová

[Obrázek: VCN2ugU.png]

Ty si vůbec neumíš představit, kolik to stojí! Otřepaná fráze, kterou často používáme, když dětem nechceme koupit to, oč žádají. A umíme jím vysvětlit proč? „Moje dcera a syn chodili pomáhat do mé firmy a pak jako starší dostávali plat. Viděli, co máma dělá, že to je docela náročné, že jsem tam mnohdy byla dlouhé hodiny, a tak se naučili vážit si peněz a své hodnoty. Byli pyšní na to, že chodí do práce a že dostávají odměnu, se kterou si můžou dělat co chtějí,“ říká v rozhovoru Margareta Křížová, vedoucí Newton Business akcelerátoru, mentorka a poradkyně v oblasti obchodních strategií fúzí a akvizic.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



V Rakousku začali vyšetřovat klimaaktivisty jako zločineckou skupinu

[Obrázek: XpRR29R.png]

Státní zastupitelství ve Vídni vyšetřuje klimatické aktivisty ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) v souvislosti s jejich nedávnými protesty na základě paragrafu o zločinecké skupině. Za založení zločinecké skupiny nebo za členství v ní podle rakouských zákonů hrozí až tři roky vězení. 

[Obrázek: JYpNADb.png]



Hra na kočku a myš. eDisk se před Novou a Primou schoval na Seychely

[Obrázek: Gw7ZKcI.png]

Komerční televize vytrvale bojují s českými internetovými úložišti, na kterých se objevují jejich pořady – buď v podobě záznamů z vysílání očištěných o reklamy, nebo rovnou jako kopie stažené z placených služeb Voyo a Prima+. Internetoví uživatelé s oblibou stahují dokonce i věci, které jsou dostupné na oficiálních stránkách bez předplatného, případně jsou v nabídce hybridního vysílání HbbTV anebo je možné se k nim vrátit přes timeshift, tedy odložené sledování. Neplatí tu tedy častý argument o raritních a jinak nedostupných věcech.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Vymysleli je kvůli vesmírným misím, nyní je používáme v našich domovech

[Obrázek: eKuwt7a.png]

Čističky vzduchu, solární články, vývoj LED technologie, sušení potravin, bateriové domácí spotřebiče či cloud computing. Několik příkladů, jak technologie a výzkum financovaný NASA ovlivnily nejen vesmírný průmysl, ale také náš běžný život. NASA stojí v čele inovací, které nám dnes přinášejí pohodlí a efektivitu.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
 
Tři rozřezané děti v láku: Nejhrůznější mýtus o svatém Mikuláši je o kanibalismu

[Obrázek: 1MXQanW.png]

[Obrázek: 0U8O9ip.png]

I když je v Česku největším postrachem spojeným s mikulášskou obchůzkou čert strkající děti do pytle, je dobré vědět, že některé původní legendy o Mikuláši zmiňovaly historii ještě mnohem děsivější. Mikulášský příběh je také příběhem kanibalského řezníka a masového vraha, který rozřezal tři děti, aby je naložil do okurkového láku.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Spotify propustí 1 500 lidí. Ztratili jsme kreativitu a náklady jsou příliš velké, píše upřímně jeho šéf

[Obrázek: dazKQr1.png]

Největší hudební streamovací služba v poslední době již poněkolikáté propouští. Její zakladatel Daniel Ek oznámil, že kvůli pomalejšímu ekonomickému růstu a složitější situaci na trhu Spotify propustí sedmnáct procent svých zaměstnanců. Jelikož jich firma měla po celém světě přes devět tisíc, má jít o zhruba 1 500 lidí. V otevřeném dopise zaměstnancům Daniel Ek upřímně popsal, do jaké situace se Spotify dostalo a proč sahá k této výrazné redukci. Ve zkratce řečeno: k dispozici už není tak levný kapitál jako v předchozích letech, kdy firma nabrala spoustu nových posil, a teď jsou její náklady neúnosné.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Je to dobré, Hurvínek přežil. Česká družice Planetum-1 minula bulharský satelit ve vzdálenosti pouhých 137 metrů

[Obrázek: G3GAlki.png]

Podle posledních měření se obě družice nakonec minuly ve vzdálenosti 137 metrů a při relativní rychlosti úctyhodných 14 km/s.
Podle Jana Spratka z pražského planetária to bylo doposud nejrizikovější přiblížení české družice k jinému objektu. V potenciálním ohrožení tak byl i pasažér kosmické lodi v podobě malé figurky Hurvínka.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Karla Schwarzenberga pochovají na Orlíku. Proces bude složitější než u předků

[Obrázek: iLZsHMt.png]

Ve Schwarzenberské hrobce na zámku Orlík je do současné doby pochováno 23 členů schwarzenberské sekundogenitury (rodová větev potomků druhorozeného Karla Filipa). Během víkendu sem budou převezeny také ostatky Karla Schwarzenberga.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



Policie stíhá desítky lidí, kteří podváděli na internetových bazarech

[Obrázek: 7R6uqxV.png]

Policie obvinila desítky lidí z ČR a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Podle vyšetřovatelů získaly dva gangy trestnou činností zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu. Na tiskové konferenci to dnes uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šesti milionů korun.

[Obrázek: fmZVZfk.png]