XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Hackeři prolomili bariéry Samsungu. Z firemního serveru získali 190 GB dat s důležitými zdrojovými kódy

[Obrázek: Samsung-Hacked-LAPSUSS.jpg]
  • Samsung neustál útok hackerské skupiny
  • Odcizila 190GB dat se zdrojovými kódy, které se používají u telefonů
  • Odcizená data se internetem šíří přes torrenty
Samsung nemá v posledních dnech zrovna na růžích ustláno. V době kdy se provalila aféra kolem systémové služby GOG (psali jsme zde) došlo i k hackerskému útoku, v rámci něhož byla odcizena citlivá data. Za útokem údajně stojí skupina LAPSUS$, která odcizila balík 190 GB dat, který mj. obsahuje zdrojové kódy smartphonů řady Galaxy! Zhruba před týdnem se stejné skupině podařilo získat až 1 TB citlivých interních dat od firmy Nvidia, z nichž bylo zatím zveřejněno 19 GB.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



NASA Psyche dostala největší solární panely, jaké kdy byly v JPL instalovány

[Obrázek: Alamy_2DBMD4F-crop-2c366f4.jpg?quality=9...ze=768,574] Sonda Psyche americké NASA, která je připravována pro dlouhou cestu k asteroidu bohatému na kovy, dostala v Jet Propulsion Laboratory své obrovské solární panely. Jsou největší, s jakými JPL pracovala. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Chrome to nandal Safari, chlubí se Google. Jeho prohlížeč je o 15 % rychlejší

[Obrázek: Chrome-Vs-Safari.jpg] Opět nastala chvíle, kdy se Google chlubí, jak zrychlil Chrome. Vývojový tým prohlížeč průběžně optimalizuje, čímž výsledky své práce rozmělňuje. V součtu za delší období se však může jednat o relativně zajímavá čísla. K posledním výraznějším novinkám patří změna ve vykreslování obsahu, která souvisí s detekcí zakrytí stránky.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Se špičkovými telefony od Nokie nepočítejte. Firma ohlásila jasnou strategii

[Obrázek: EBR4dfe11_Nokia5110.jpg] Společnost HMD Global před lety vtrhla na trh se strategií oživit trh pomocí smartphonů značky Nokia, na kterou vlastní licenci. Uvedla proto postupně několik telefonů pokrývající všechny cenové třídy od těch nejlevějších hloupých telefonů přes střední třídu až po vlajkový telefon Nokia 9 PureView, který měl být etalonem ve své kategorii.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Firmám Samsung, Micron a SK hynix nebylo prokázáno ovlivňování cen pamětí

[Obrázek: SK_hynix_develops_1Ynm_DDR5_DRAM_1_thumb.jpg] Společnosti Samsung, Micron a SK hynix (a nejen ty) se už dříve ocitly u soudu kvůli obžalobě z kartelového ovlivňování cen pamětí na trhu ku vlastnímu prospěchu. Byly za to také potrestány, ovšem nyní od soudu odchází vítězně. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Pamatujete na pirátský LimeWire? Populární program se vrací, ale bude z něj NFT tržiště

[Obrázek: 76a3c960-9ed9-11ec-b56b-1658fe87cacc] Už je to více jak deset let, co ukončil činnost LimeWire, svého času nejpopulárnější klient pro P2P sdílení. Osudným se mu stala právní bitva s hudebními vydavatelstvími, soud rozhodl, že služba je nástrojem pro pirátství a nařídil její uzavření. Teď se ale LimeWire nečekaně vrací, jen už nebude mít nic společného s torrenty, promění se v tržiště s NFT tokeny.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



NASA a ESA otevřely půl století starý vzorek z Měsíce

[Obrázek: Why-did-NASA-open-the-seal-after-50-years-of.jpeg] Už dříve jsme se dozvěděli, že NASA a ESA ve vzájemné spolupráci otevřou vzorek sebraný na měsíčním povrchu, který vydržel zapečetěný ve skladu téměř plných padesát let. Dovezen byl totiž v rámci mise Apollo 17. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Nebezpečí pro grafické karty: v několika ovladačích se nachází malware

[Obrázek: NVIDIA-malware-740x455.png]
Mnoho uživatelů grafických karet by se v současné době mělo mít na pozoru před nebezpečným malwarem, který se skrývá v údajných ovladačích. Riziko představují hlavně pro grafické karty Nvidia.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Bezpečnost není zadarmo. Čeští operátoři by od státu za vyřazení Huawei mohli chtít až miliardové náhrady

[Obrázek: cool_huawei.png] Huawei a ZTE reálně hrozí, že nebudou moci být v českých 5G sítích. Chystá se věcný záměr zákona. Operátoři při špatně nastavené regulaci hrozí požadavky na finanční náhrady.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Youtuber zkusil vypalování pixelů na Nintendu OLED. Jak se projeví 3600 hodin?

[Obrázek: 800x450_OLED-model-PR] OLED displeje si často spojujeme s problémem vypalování pixelů, pokud je na jednom místě často stejný obraz (např. logo). Youtuber Wulff Den to vyzkoušel a na Nintendu Switch OLED měl 3600 hodin stále tentýž obraz.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Ze zašlé „popelnice“ vytvořil zářící zázrak. Musel však čtrnáct dní leštit

[Obrázek: KIT91f381_im9yov_1.jpg] Čtenář Jiří se v cyklu Kutil iDNES.cz pochlubil svojí renovací karavanu z roku 1947. Předělal ho tak, aby znovu mohl na silnice, a pokusil se obnovit jeho původní krásu.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
Náhrada vodních přehrad? Voda se má svážet dolů elektronáklaďáky

[Obrázek: hydropower-678x381.jpeg] Některé nápady na generování elektrické energie působí opravdu hodně kontroverzně. Nemalé otazníky vzbuzuje např. nápad, aby se voda, která gravitací teče sama dolů, svážela raději nákladními auty na elektřinu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Před 75 lety zaduněl poprvé motor Ferrari. "Il Commendatore" si podmanil i formuli 1

[Obrázek: 2cc6ed5c1b4a39c08e079abdef8029a0.jpg] Před 75 lety se v Maranellu prvně rozezněl motor nového sportovního vozu Ferrari 125 S. Začala se tak psát historie dnes už legendární značky, která pak brzy začala sbírat vavříny ve formuli 1 i v závodech sportovních vozů.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Steam Deck aktuálně běží rychleji pod Linuxem než pod Windows

[Obrázek: b60c4bed1ddd9741ad63cc6e6827269ab6671ba3.png] Dle testů provedených kanálem LinusTechTips je lepší volbou pro konzole Steam Deck původní systém SteamOS, namísto nějž si na ni zájemci mohou nainstalovat také Windows 10, pro něž už jsou k dispozici ovladače. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Čínští výzkumníci vytvořili tranzistor s nejtenčím hradlem

[Obrázek: 7xwAvjjaL8u9S6faTS2a6E-1200-80.jpg] Výzkumníci Tsinghua univerzity v Pekingu ve své práci zveřejněné v časopise Nature popsali tranzistor, jehož hradlo je tvořeno grafenem. Díky tomu jde o tranzistor s dosud nejtenčím hradlem, jaký byl kdy vyroben. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
V chytrých UPS APC jsou tři kritické bezpečnostní díry. Útočníci mohou zničit připojená zařízení

[Obrázek: AAV2W4Q.img?h=350&w=624&m=6&q=60&u=t&o=t&l=f&f=jpg] Odborníci z kyberbezpečnostní firmy Armis odhalili kritické bezpečnostní chyby v chytrých zdrojích nepřerušovaného napájení (UPS) značky APC. Zranitelnosti mohou vést ke vzdálené manipulaci milionů zařízení a potenciálnímu poškození připojených spotřebičů.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Jako na cizí planetě: Čína kompletně pokrývá své hory solárními panely

[Obrázek: WireAP_d9413f46a2744c5baca688e339c120c9_16x9_1600.jpg] V minulosti nebyla Říše středu považována za velkého průkopníka v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Při pohledu na její solární projekt gigantických rozměrů je ale sporné, zda obraz Číny, jako ignoranta ekologie, stále platí. 
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Intel dnes oznámí své plány na budování výrobních kapacit v Evropě

[Obrázek: Intel-Rio-Rancho-NM-4-1.jpg?w=900] Intel původně chtěl oznámit své plány týkající se výroby čipů v Evropě již před koncem minulého roku, ale nakonec si počkal na to, jak dopadne Chips Act, čili slíbená podpora ze strany EU. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Google kvůli pirátství smazal aplikaci Ulož.to z obchodu Google Play

[Obrázek: 4514505-uloz-to.jpg] Aplikace služby Ulož.to pro online skladování a sdílení dat byla odstraněna z obchodu Google Play. Stalo se tak na základě podnětu české společnosti Weemazz, která nositelům práv zajišťuje monitoring datových úložišť s cílem vyhledávat nelegálně sdílených obsah.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



HBO Max nakonec může být dražší, časem se totiž sloučí s dokumentárním Discovery+

[Obrázek: HBO-Max-and-Discovery-will-merge-to-offer-more-than.jpg] Sotva u nás odstartovala nová streamovací služba HBO Max, už ji čeká jedna velká změna. Společnost Discovery totiž za 43 miliard dolarů kupuje WarnerMedia a akvizice má být dokončena pravděpodobně koncem dubna. Po fúzi bude existovat jedna společnost Warner Bros. Discovery a ta má v plánu slučovat i některé divize uvnitř podniku.
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]
Před 37 lety vznikla první doména .com. Internetový milník má na svědomí firma, která už dávno neexistuje

[Obrázek: 37-years-ago-the-first-com-domain-was-registered-on.jpg] Je 15. března 1985 a ve světě pomalu končí studená válka, Minolta zrovna uvádí první zrcadlovku s automatickým ostřením, Intel dokončuje „tři-osm-šestky“ a Richard Stallman dopsal GNU Manifest, kterým se zapsal do dějin open source komunity. A jen tak mimochodem tento ten vznikla první komerční internetová doména symbolics.com. Zaregistrovala si ji stejnojmenná massachusettská společnost vyrábějící počítače.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 


NVIDIA a IBM navrhují nový způsob komunikace mezi GPU a SSD, nepotřebuje API

[Obrázek: gpu_shutter.jpg] Společnosti NVIDIA a IBM přicházejí s návrhem nového způsobu komunikace mezi GPU a SSD, který by šel ještě dál než DirectStorage od Microsoftu. Mluvit tu budeme o BaM, čili o Big Accelerator Memory.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Proč nefungoval Skylink? Závada byla mimo naše území

[Obrázek: skylink-pro-vsechny_590x380.jpg] Satelitní platformu Skylink postihl v pondělí večer náhlý výpadek služeb. Zhruba půlhodinovou tmu zaznamenali také klienti na Slovensku. „Došlo k technickému výpadku na páteřním rozvodu sítě mimo území naší republiky,“ vysvětlil na dotaz Digizone.cz Marek Němec z PR agentury WS Czech, která zastupuje Skylink.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Sestry s hlubokým ponorem. V USA uvázla loď, podobně jako loni v Suezu

[Obrázek: ever-forward-stuck-year-feat-image.jpg?q...&strip=all] Kontejnerová loď Ever Forward najela v neděli v zálivu Chesapeake na mělčinu. Námořní dopravu neblokuje. I přesto případ připomíná loňské uváznutí lodi Ever Given v Suezském průplavu. Obě plavidla provozuje ta samá společnost – tchajwanská Evergreen Marine.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



O víkendu zasáhla Zemi planetka. Její dopad se díky českým astronomům podařilo předpovědět

[Obrázek: 960x0.jpg?fit=bounds&format=jpg&width=960] V noci z pátku na sobotu vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid, který těsně před půlnocí narazil do naší planety někde v moři nedaleko Islandu. Těleso měřilo asi tři metry, takže srážka nezpůsobila žádné škody, pozoruhodné ale je, že se dopad podařil předpovědět. Něco takového se zatím stalo jen zcela výjimečně. Astronomové věděli, že je na kolizním kurzu, a přesně spočítali, kde a kdy k nárazu dojde.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]


Do Česka se řítí mrak saharského písku. Schovejte si auta, spadnout by měl v noci

[Obrázek: image-20160419-13905-6618ve.jpg?fit=754%2C503&ssl=1] Pokud jste v úterý nezaparkovali auto někam pod střechu, hrozí, že víkendová námaha s jeho mytím přijde vniveč. Během noci na středu zasype auta zaparkovaná pod širým nebem nepěkná vrstva rozmočeného prachu. Postará se o to písek ze Sahary v kombinaci s deštěm.
 
[Obrázek: IfqqNKB.png?1]
AMD prodlužuje život platformě AM4 a má sedm nových procesorů pro spořivé i náročné
ZIVE, Lukáš Václavík, 16. března 2022

-> AMD včera do puntíku potvrdilo všechno, co uniklo předem. Uvádí šest nových procesorů, tři s jádry Zen 3, tři postavené na předchozí generaci. Souhlasí parametry i ceny včetně toho, že Ryzen 5 5500 musí vycházet z APU Cezanne, protože podporuje jen PCIe 3.0.


Z oněch šesti novinek disponuje aktivní integrovanou grafikou jen Ryzen 5 4600G. Všechny dorazí do obchodů 4. dubna a v jejich balení bude i chladič Wraith Stealth. Nejvýkonnější Ryzen 7 5800X3D přijde až 20. dubna a bude bez chladiče.
[Obrázek: amd-ryzen-wraith-coolers_575px.jpg]
AMD navíc opět změnilo plány, pokud jde o podporu starých desek. Firma nakonec bude Ryzen 5000 oficiálně schvalovat i na deskách s čipsety X370, B350 a A320. Vydá příslušný kód, který pak budou moci (nikoliv muset) výrobci dodat prostřednictvím beta biosů.

-> https://www.amd.com/en/press-releases/20...erformance
[Obrázek: getthumbnail.aspx?crop=1&w=300&h=150&q=6...=372035602]
Šéf Samsungu se osobně omluvil za ovlivňování výkonu mobilů

[Obrázek: gsmarena_003.jpg] Jong-Hee Han, výkonný ředitel a člen správní rady společnosti Samsung Electronics, se osobně omluvil uživatelům za to, že telefony z dílny jeho firmy nekalým způsobem zneužívaly službu Game Optimizations Service (GOS). Připustil, že “společnost nedocenila obavy zákazníků”, a prohlásil, že “bude zákazníkům pozorněji naslouchat, aby se podobný problém neopakoval”.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



„Tohle má být ta revoluce?“ diví se uživatelé HBO Max

[Obrázek: hbo-max-1.jpg] Měla to být velkolepá konkurence pro Netflix, ale zatím to vypadá jenom na HBO GO v jiných barvách. Řeč je o streamovací aplikaci HBO Max, která na český trh přišla 8. března a nahradila dosavadní katalog HBO. Nebýt toho, že do nabídky přibyly třeba filmy Duna a Matrix: Resurrections, možná byste těžko hledali zásadní změny. Uživatelské dojmy jsou navzdory veškerému úsilí regionálního týmu spíš rozpačité.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Coop otevřel první automatickou prodejnu v Česku. Funguje 24/7, v noci vás dovnitř pustí mobil

[Obrázek: prvni-automaticka-prodejna-coop-ve-strakonicich-1.jpg] Začal to před lety Amazon v USA. Otevřel malé prodejny bez obsluhy a bez pokladen, do kterých jste přišli, nabrali zboží a odešli. O spočítání ceny se postaraly technologie, o platbu mobil v kapse, nebo identifikace uživatele pomocí otisku dlaně. Dnes jich je 24, o masovém nasazení se nedá mluvit a Amazon říká, že jde o technologické demo, náklady jsou vyšší, než kdyby prodejnu obsluhoval personál.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Česko rozjíždí prodej na JD.com, jednom z největších online tržišť v Číně

[Obrázek: Jingdong-Mall-Logo.png] Česká republika má jako jedna z prvních zemí oficiální zastoupení na JD.com, vedle Alibaby největším e-commerce tržišti v Číně. Aktivitu rozjela kancelář CzechTrade v Pekingu, která výrobcům se zalistováním a prodeji pomáhá.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Měsíční raketa SLS stojí na odpališti, co bude dál?

[Obrázek: block1_night_mf_bkdrop_0.jpg] NASA tento týden vyslala raketu SLS mise Artemis I na několikakilometrovou cestu na historické odpaliště Launch Complex 39B. Raketa už je připravena na místě, ale chystá se ještě na další testy, než konečně poletí.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



V českém DAB+ vysílá už 54 rádií Nově také Kiss a Country rádio 

[Obrázek: 9b577c82296a2d10849cdf460f297b09.jpg?itok=AAbqMj-V] Čtyřiapadesát rádií už mohou naladit čeští posluchači prostřednictvím tuzemských pozemních digitálních rozhlasových sítí DAB+. Nejnověji v éteru přibyly digitální verze komerčních rádií Kiss a Country rádia, které vstoupily do multiplexu COLOR DAB+ provozovaného společností Joe MEDIA. Celkem 48 digitálně šířených rádií vysílá česky, dalších šest stanic je přebíraných ze zahraničí. Z toho dvě vysílají ukrajinsky, dvě anglicky a dvě německy. Největší počet programů, celkem 22, šíří veřejnoprávní multiplex ČRo DAB+, jehož provoz technicky zajišťují České Radiokomunikace. Tato síť má také jako jediná celoplošné pokrytí, přijímat ji může až 95 procent obyvatel Česka.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Japonské firmy se oklepávají ze 7,3stupňového zemětřesení

[Obrázek: Zemetreseni-o-sile-73-stupne-Richterovy-...ponsko.jpg] Japonsko sice už dávno není v čele zemí s ohledem na výrobu čipů, ovšem i tak je v něm řada velice důležitých provozů a firem, které tento týden zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,3 stupňů Richtera. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Aplikace Native Chats překládá zprávy v reálném čase do stovky jazyků. Ani nepoznáte, že se bavíte s cizincem

[Obrázek: 620w] 
  • Native Chats umí automaticky překládat textové konverzace
  • Zprávy píšete třeba v češtině, zahraničním kontaktům se přeloží
  • Na váš telefon zase dorazí všechno česky
Jedná se něco na způsob běžných komunikačních aplikací (Messenger, WhatsApp, Signal, Telegram, apod.), ale má něco navíc. Řeč je o aplikaci Native Chats, která je zdarma dostupná pro Android a iOS.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Na Floridě a v Kalifornii vypustí dvě miliardy geneticky upravených komárů. Budou mít neplodné potomky

[Obrázek: 09818-polcon3-skeeter.jpg] Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) schválila společnosti Oxitec vypuštění geneticky modifikovaných komárů do volné přírody. Cílem celé akce má být snížení výskytu nemocí přenášených tímto bodavým hmyzem.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Číňan na svém těle pašoval 160 procesorů Intelu i telefony

[Obrázek: 2022-03-14-ts3_thumbs-6f7.jpg] Čínský celní úřad před několika dny zadržel muže, který se snažil v přístavu Gongbei propašovat celkem 160 procesorů značky Intel a vedle toho měl na svém těle i celkem 16 skládacích telefonů. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Jaké novinky a změny připravili na jaro televizní operátoři?

[Obrázek: jak-vybrat-nejlepsi-televizni-sluzbu.jpg] Programová nabídka českých operátorů je celkem stabilní. Největší rozruch nastal kolem požadavků Primy a kvůli ruské agresi proti Ukrajině.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Historická investice Alzy. Za miliardu robotizuje sklad, aby mohla odesílat zboží do půl hodiny

[Obrázek: chrastany05-min-820x436.jpg]
Česká e-commerce jednička Alza představila dosud nejvyšší jednorázovou investici ve své čtyřiadvacetileté historii. Přes miliardu korun vkládá do rozvoje svého logistického centra v Chrášťanech u Prahy, kde rozšíří stávající plochu o dalších patnáct tisíc metrů čtverečních. Celkem 900 milionů korun ale směřuje do nové technologie, která zvýší efektivitu skladu. Dopad by měli pocítit i zákazníci, za kterými zboží ze skladu odejde rychleji.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Operátoři mohou jednostranně změnit smlouvu. Musí o tom ale jasně a dopředu informovat zákazníka

[Obrázek: Obrazek1-e1622115179645.jpg] Operátoři a poskytovatelé internetového připojení mohou občas přikročit ke změnám v již uzavřených smlouvách. Zřídka jde o změny cenové, úpravy se obvykle týkají některých parametrů služeb nebo obecnějších smluvních podmínek souvisejících s jejich poskytováním. Na provádění takových jednostranných změn (tzn. změn bez dohody se zákazníkem) mají operátoři právo, ale v takovém případě musí splnit všechny požadavky vyplývající ze zákona o elektronických komunikacích (ZEK).
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Potáhnou za jeden… optický kabel. T-Mobile s Vodafonem společně postaví skoro milion přípojek

[Obrázek: superstock_1042-9680e.jpg] Jindy velcí rivalové, teď partneři. T-Mobile a Vodafone dnes oznámily, že společně vybudují téměř milion optických přípojek a zároveň začnou sdílet některé již vybudované pevné sítě. A to v těch mobilních přitom Vodafone napadl T-Mobile a O2, že jej ke sdílení nechtějí pustit.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



NVIDIA prý informovala své partnery o poklesu cen dodávaných GPU

[Obrázek: nvidia-gpu-prices-march-2022.jpg] Intel se už pomalu chystá vstoupit na trh s grafickými kartami, kde mezitím už pěknou řádku týdnů klesají ceny směrem k doporučeným částkám. A klesat by měly dál vzhledem k tomu, co NVIDIA měla sdělit svým partnerům. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Na české Wikipedii už je půl milionu článků, denně přibývá sedmdesát nových

[Obrázek: 500-tis-u%CC%81vodni%CC%81.png] Na české verzi Wikipedie už je půl milionů článků. Mety bylo dosaženo 16. března, když byl vložen příspěvek Pitovití o ptačí čeledi pěvců.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Americký basketbal natáčí stovka kamer a vytváří 3D model. Výsledek vypadá jako počítačová hra

[Obrázek: 2022-03-17-ts3_thumbs-4fc.jpg] Americká NBA si už nějaký pátek hraje s volumetrickým natáčením basketbalových zápasů, které využívá pro rekapitulaci zajímavých situací. Nyní ale tímto způsobem odvysílala celou hru, píše The Verge.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Intel dostává miliardy dolarů na subvencích, kolik v USA a Evropě?

[Obrázek: intel_reuters_1610446854496.jpg] Intel sám bude masivně investovat do výrobních kapacit v USA i Evropě, což se ale pochopitelně neobejde bez finančních subvencí. Kolik přislíbila Intelu vláda USA či zástupci Evropské unie? 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



„Zmlácení“ cestující. Futuristický Aerotrain se nepovedl

[Obrázek: Aerotrainad.jpg] V roce 1955 představila americká firma General Motors futuristický vlak nazvaný Aerotrain. Od Aerotrainu se očekávalo, že přivede zpět na železnici cestující, kteří ji ve velkých počtech v průběhu let opustili. O co lépe však vlak vypadal, o to horší s ním bylo pořízení. A tak naděje do něj vkládané brzy vzaly za své. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Hry se budou z SSD načítat téměř okamžitě. Do Windows 10 a 11 míří DirectStorage

[Obrázek: GettyImages-1166311282.jpg?ssl=1] Microsoft začal technologii DirectStorage používat nejprve v rámci herní konzole Xbox Series X/S. Hlavním důvodem je to, že je zaručená rychlost interního SSD, na které se mohou vývojáři her spoléhat, a tím pádem přepracovat systém nahrávání dat do operační paměti i paměti grafické karty.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Konec posouvání ručiček hodinek ve Spojených státech. Američané natrvalo zůstanou u letního času

[Obrázek: 1200x-1.jpg] Americký Senát minulé úterý jednomyslně schválil návrh zákona, který ruší nutnost dvakrát ročně posouvat ručičky hodinek o hodinu vpřed a vzad. Na rozdíl od Evropy, kde se jednotlivé státy nedokázaly shodnout, zda budou používat letní, nebo středoevropský čas, mají v USA jasno: zůstanou trvale u letního časuuvádí web Ars Technica.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Apple terčem podvodu. Zaměstnanec z firmy vyvedl za deset let přes 220 milionů korun

[Obrázek: 211117-apple-employees-se-1026a-4b0aa3.jpg] Výrobci smartphonů jsou velké společnosti ve kterých se točí spousta peněz, obzvláště v případě Applu, který má i skvělé zisky. Ukrojit se z nich alespoň malou část pokusil jeden ze zaměstnanců firmy jménem Dhirendra Prasad. Ten roky podvodem vyváděl peníze z firmy, za které si pořídil slušné majetky, jak informoval deník Business Insider.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
Samsung zvyšuje grafický výkon starších modelů. Update na One UI 4.1 opravuje i původní omezení služby GOS
SamsungMania, Martin Chroust, 21. března 2022

-> Samsung chystá update telefonů na One UI 4.1
Vychytávky z řady Galaxy S22 se dostanou i na další modely
Nejstarším aktualizovaným telefonem bude Galaxy S10

Aktualizace má velikost zhruba 1,5 GB!
Seznam změn je tentokrát dosti rozsáhlý, byť se jedná, na první pohled, jen o inkrementální update nadstavby One U. ..
-> Záplata GOS:
[Obrázek: GetThumbNail.aspx?w=1200&h=300&q=60&id_file=314453992]
Pátý největší stát světa zablokoval Telegram. Odmítl spolupracovat

[Obrázek: Como-saber-si-me-bloquearon-en-Telegram.jpg] Brazilský nejvyšší soud nařídil před několika hodinami v zemi zablokovat populární komunikační službu Telegram. Důvodem je fakt, že provozovatelé platformy nevyhověli několika žádostem tamních úřadů, které se snažily o blokaci některých účtů šířících dezinformace a získání informací o nich.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Aplikace Zprávy a Telefon od Googlu v tichosti ukládají data na své servery. V Evropě mohlo dojít k porušení GDPR

[Obrázek: zpravy_08112021.jpg]
  • Google má pro sebe a vývojáře rozdílný metr
  • Vydavatelé aplikací musí oznámit sběr dat a jejich účel
  • Google sbírá data v tichosti, a to v aplikacích Telefon a Zprávy!
Google podle výzkumného týmu z Trinity College Dublin u svých aplikací Zprávy a Telefon od Googlu zřejmě porušuje evropské zákony na ochranu soukromí. Ve whitepaperu, který byl publikován koncem února, se totiž uvádí, že Google u obou dotčených aplikací pravidelně na své servery odesílá data, která mohou být pro spoustu uživatelů citlivá. Jedná se např. o čas a dobu trvání hovoru (včetně telefonního čísla protistrany) nebo o hash SMS zprávy, tedy o digitální otisk textu. Uživatelé Androidu o tomto sběru dat nemají ani tušení, takže jej ani nemají jak deaktivovat.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Android TV 12 se blíží: přinese přepínání snímkovací frekvence a 4K UI

[Obrázek: androidtvbrowns.jpg] Už nějakou dobu se mluví o nové verzi operačního systému Android TV 12 pro chytré televize. Nyní Google opět poodhalil jeho schopnosti, které si mohou vývojáři vyzkoušet na vývojářském kitu ADT-3.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Asahi Linux je první „jiný“ operační systém, který lze nativně nainstalovat na Macy s čipem Apple M1

[Obrázek: p7iwh4SocuRHwAGife5qWE.jpg] S příchodem prvních zařízení s čipem Apple M1 nastal problém, že na těchto strojích nebylo možné nativně provozovat jiný operační systém než předinstalovaný macOS. Jedinou možností byla virtualizace například přes Parallels. Po měsících vývoje se však objevil první veřejně dostupný operační systém, který lze na tyto Macy nainstalovat.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Útok na Microsoft: hackerská skupina tvrdí, že ukradla velké množství dat

[Obrázek: Lapsus-Extortion-Group-Security.jpg] Redmondský koncern v současné době šetří tvrzení o hacknutých úložištích zdrojového kódu. Podle informací jedné z hackerských skupin došlo při údajném útoku k odcizení různých dat, včetně zdrojových kódů.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



V Benátkách vyschla část kanálů, hoteliéři rozdávají vodní pistole na racky

[Obrázek: KHA924245_GGG_MSL109_ITALY_WEATHER_0317_11.JPG] Benátky zaznamenávají velmi nízkou úroveň hladiny moře, což vede k vysychání jejich kanálů. Mohou za to nízké srážky a vysoký tlak, který má vliv na nízký příliv. Nízká úroveň vody sice může pomoci historickým budovám, ve městě však způsobuje dopravní problémy. A nikterak neovlivňuje drzost racků. Někteří hoteliéři začali rozdávat svým zákazníkům vodní pistole, aby ptáky mohli odstrašit.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Tajný sen lenochů: Autonomní kolo z GitHubu, které samo vyrazí na výlet

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=47685640] Začalo jaro a někteří z vás možná z garáží a sklepů opět vytáhnou kolo. Máme pro vás dobrou zprávu, tento čínský vývojář si postavil experimentální autonomní cyklosystém XUAN, jehož části vystavil veřejně na GitHubu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 
NVIDIA made by Intel? Jensen Huang uvažuje o využití továren Intelu

[Obrázek: 47444632_15767954759419773.png] NVIDIA soupeří s Intelem už celou řadu let, přičemž nyní bude tento souboj ještě očividnější díky tomu, že Intel se pouští do výroby grafických karet. Jensen Huang ale přesto uvažuje o tom, že si nechá své čipy vyrábět Intelem.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



SÚKL zveřejnil seznam 26 webů s léčivy, které musí zablokovat poskytovatelé internetu

[Obrázek: 3217131.jpg] Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil prvních 26 domén, které musí začít blokovat poskytovatelé internetu. Důvodem je novela zákona o léčivech platná od prvního ledna letošního roku. Řeší weby s nelegálními léčivy.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Digitální rádio není jenom DAB+ Jaké systémy se používají ve světě?

[Obrázek: 6vuActQP6roSzR67J8fgaV.jpg] Od počátků rozhlasového vysílání se k přenášení pořadů ze studií k posluchačům používaly analogové systémy. Nyní, vzhledem k rostoucímu počtu vysílací a programové služby, frekvenční pásma přidělená AM a FM rádiu v mnoha oblastech světa jsou plná. Výsledné přetížení v rádiovém spektru vedlo ke snížení kvality příjmu a stalo se skutečným omezením dalšího růstu. Dále v hustě obydlených oblastech příjem FM v autě a přenosných zařízení bývají velmi špatná. Negativní vliv má i vícecestné šíření způsobené odrazy signálu a zastíněním kvůli vysokým budovám v městské zástavbě.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]

Madeleine Albrightová
Narození: 15. května 1937, Smíchov, Praha
[Obrázek: poPCK81.jpg?1]
Úmrtí: 23. března 2022 (ve věku 84 let) Washington, D.C., USA

Madeleine Albrightová byla americká politička a diplomatka, v letech 1997–2001 ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických ve druhé Clintonově vládě, historicky první žena v tomto úřadu. Mezi roky 1993–1997 působila jako velvyslankyně USA při OSN.

[Obrázek: GettyImages-576836018.jpg?w=700&q=90]

[Obrázek: 7AGtii4.png?1]
R.I.P.

​​​​​​​
Rok na Marsu. Vrtulník Ingenuity je v dobré kondici a provedl už 22 letů

[Obrázek: ingenuity.jpeg]
  • Marsovský vrtulník Ingenuity pokračuje v práci
  • Za necelý rok provedl 22 letů
  • Podle NASA nevykazuje známky opotřebení
V ideálním případě měl uskutečnit „až“ pět letů v marsovské atmosféře. Desítky milionů kilometrů od Země, v atmosféře s jiným složením a tlakem a ve třetinové gravitaci. To vše kvůli zpoždění signálu zcela automaticky.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



2000W zdroj FSP a 450W kabel pro novou GeForce: ochutnávka věcí příštích

[Obrázek: BG69BtqvphME3oDYQYjnHF-970-80.jpg.webp] Server VideoCardz ukázal světu, jak bude vypadat kabel či spíše redukce, která bude mít za úkol napájet grafickou kartu GeForce RTX 3090 Ti. Vedle toho nám společnost FSP představuje svůj zdroj Cannon Pro 2000W. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Když nabourá autopilot, Mercedes vezme škodu na sebe. Má však podmínky, nesmíte zasáhnout do řízení

[Obrázek: mac00720-jpg-1647723275.jpg?resize=480:*] Už s prvními prototypy autonomního řízení se objevovala „zbytečná“ otázka, jak se do budoucna bude řešit problém, pokud takové auto způsobí nehodu nebo nějakou škodu.
 
V současné době jsou tyto samořídící systémy stále závislé na tom, že se věnujete řízení jako normálně a veškerá odpovědnost je tak na samotném řidiči (Level 2). V dalších fázích, kdy řízení bude postupovat na vyšší úrovně autonomie, se však tento princip změní a nakonec nebude uživatel vůbec věnovat pozornost řízení a jízda autem bude znamenat sledování videa, hraní her a další zážitky.

[Obrázek: wsxeahl.png]