XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Regulace podle NIS2: Evropa postaví štít proti kybernetickým hrozbám

[Obrázek: RXM9xI3.png]

Minulý díl seriálu Regulace podle NIS2 jsme rozebrali připravovaný Akt o kybernetické odolnosti, který se má stát Nařízením o horizontálních požadavcích na kybernetickou bezpečnost produktů s digitálními prvky. Ten cílí na to, aby spotřební zboží, například ledničky, dětské chůvičky, chytré hodinky a další spotřebiče napojené na internet byly nejen před uvedením na trh, ale po celou dobu jejich životnosti bezpečné a vůči případným kyberútokům odolné.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Prohnilá země. Vědci zkoumali korupci v povolování staveb i ve zdravotnictví, nejhůř je na tom sport

[Obrázek: QnEZati.png]

Když se řekne úplatek, většině se patrně vybaví především peníze. Korupce má ale mnoho podob. Může jít o hlavu divočáka, kterou jeden z hráčů daroval fotbalovému rozhodčímu, nebo o zlaté hodinky za povolení černé stavby. Ale bývá to i obálka s penězi za zakázku postavenou na míru. Sociologický ústav Akademie věd provedl rozsáhlý průzkum, kde se nezaměřil ani tak na míru korupce jako na její podobu v šesti různých odvětvích. Pro každé je typické něco jiného.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Windows už nebude potřeba restartovat: Microsoft představuje důmyslnou technologii aktualizací

[Obrázek: 3YMJulz.png]

Neustálé aktualizace obtěžují mnoho uživatelů, hlavně proto, že je potřeba restartovat systém. Díky nové inteligentní metodě by však tento problém mohl být u Windows brzy minulostí.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Čínský optický disk má 1,6 Pb, uložíte na něj 46 dní videa v 8K

[Obrázek: XFO1SKb.png]

Přestože optická média jsou pro většinu lidí už něčím dávno mrtvým, v Číně strávili 10 let vývojem nového typu disků. Ten by měl mít šílenou kapacitu 1,6 Pb, což odpovídá 200 TB. Na to se vejde vskutku hodně dat.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



TV Barrandov dluží skoro miliardu korun, soud vyhlásil moratorium

[Obrázek: 83Hq2Nc.png]

Městský soud v Praze vyhlásil tříměsíční moratorium na majetek televize Barrandov. S ochranným režimem souhlasila většina věřitelů. Televize tak může pokračovat v provozu a připravit reorganizaci.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
CAT skončil s odolnými mobily a supi už se slétají. Čínské značky převzaly termokamery i satelitní komunikaci

[Obrázek: KpHRR8x.png]
 
  • Smartphony Cat končí a jeho technologie si nyní osvojují jiné firmy
  • Na MWC jsme viděli smartphone využívající jeho satelitní komunikaci
  • Jiné telefony zase integrují termokameru a další funkce
V lednu jsme vás informovali o nečekaně zprávě, že firma Bullitt Group, výrobce odolných smartphonů pod značkou CAT, ukončila svou činnost. Bylo to překvapivé zejména z toho důvodu, že firma v minulosti přišla s mnoha technologicky zajímavými řešeními, které jsme ve smartphonech vídali jen zřídka. Ikonická se stala zejména spolupráce s firmou Flir, která do telefonů CAT dodávala stejnojmenné termokamery.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Legendární Doom si konečně budeme moci zahrát i na sekačkách. Husqvarna vydá oficiální aktualizaci

[Obrázek: QOjrCYa.png]

Programátoři se už nějakou tu dekádu baví, na čem všem dokážou spustit legendární střílečku Doom. Loni na podzim na akci DreamHack Winter 2023 přišla řada i na robotické sekačky od Husqvarny.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Sundej to, srabe! Fotka zkrvaveného gólmana, důkaz zlomu hokejových dějin

[Obrázek: bWwXOYu.png]

Kdybyste vyskočil z letadla bez padáku, stal byste se hrdinou? Ne, já myslím, že byste se zachoval jako magor. Já už nikdy nenastoupím bez masky.“ Tak vysvětloval hokejový brankář Jacques Plante svůj revoluční tah. Letos to bude 65 let od chvíle, kdy se idol věhlasného klubu Montreal Canadiens rozhodl: Nenechám si dál bombardovat obličej puky!

[Obrázek: ElV56ZN.png]



Renault 5 je zpět jako elektrické EV se 400km dojezdem a díky V2G bude i vydělávat

[Obrázek: 5AASXni.png]

Legendární Renault 5 se vrací. Tentokrát půjde o stylové retro, které bude k dispozici jako elektromobil s dvěma variantami akumulátorů a třemi výkony motoru. Nabídne také technologii V2G, která umožní majitelům vydělávat.

[Obrázek: HLOsCgy.jpg?1]

... mé první auto v 80 letech, pravda - nejezdilo na baterky, ale "prcek" to byl svižný ....  1



Jemenští Hútíové poškodili podmořské komunikační optické kabely

[Obrázek: lVudrdY.png]

Jedná se o kabely od společností AAE-1, Seacom, EIG a TGN. Spojení není přerušeno, jelikož kabelů je v oblasti více, ale oprava bude velmi náročná. Incident narušuje komunikaci mezi zeměmi Perského zálivu a Indií, částečně i mezi Evropou a Čínou.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Jsem půl století hledaný zločinec, řekl Japonec na smrtelné posteli. Test DNA to potvrdil

[Obrázek: ZT3HsU3.png]

Umírající Japonec, který v lednu prohlašoval, že je jedním z nejhledanějších zločinců v zemi, mluvil pravdu, potvrdil nyní podle tamní policie test DNA. „Chci potkat smrt pod svým skutečným jménem,“ řekl podle stanice BBC nemocničnímu personálu muž, který se představil jako Satoši Kirišima.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
 
Microsoft má další aktualizaci Windows: prý nejdůležitější v posledních pěti letech – není to přehnané?

[Obrázek: llnF6NC.png]

Aktualizace, označená jako Moment 5, je připravena a lze ji stáhnout prostřednictvím kanálu verzí Preview. Hovoří se o ní jako o nejdůležitější aktualizaci v uplynulých pěti letech. Je toto silné označení opodstatněné?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Vítězství zdravého rozumu: Upscalovací technologie ve hrách se spojí pod jeden standard

[Obrázek: d1zEgdM.png]

S technologií DirectSR už nebude záležet na tom, čí GPU máte. Hry budou automaticky umět použít jak DLSS, tak FSR, XeSS nebo jinou technologii upscalingu.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]




Česko mediálně „vysychá“. Zpravodajské pouště se šíří, lokálních redakcí ubývá

[Obrázek: loDZ37T.png]

Takzvané „zpravodajské pouště“ se v Česku dál rozšiřují. V minulé dekádě klesl počet lokálních novin o celou polovinu, ty zbylé bojují s poklesem inzerce a tlaky politiků. V praxi to znamená, že stále méně lidí mimo velká města má možnost dozvědět se z médií, co se skutečně děje v jejich bezprostředním okolí. Až na výjimky chybí také kritická lokální publicistika.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Chcete stavět? Podívejte se, jakému klimatu bude stavba čelit za pár let. Vědci spustili unikátní web

[Obrázek: rj9mQWM.png]

Před lety vytvořil brněnský tým Ústavu výzkumu globální změny web Intersucho, který ukazuje aktuální stav sucha v půdě. Teď přišel s novým portálem, který přibližuje odhad vývoje klimatu na českém území pro jednotlivé katastry. Hodit se může komukoli, kdo počítá do budoucna s nějakou investicí a neví, co může od přírody čekat.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



Měří centimetr, ale přehlušila by i slona. Tato malá rybka vydává hrozivý hluk

[Obrázek: dMbDMGS.png]

Mezinárodní tým badatelů zjistil, že průsvitná rybka dorůstající nejvýš dvanácti milimetrů dokáže vydávat zvuky až o síle 140 decibelů. Popsali také zvláštní uspořádání zvukového aparátu, které jí umožňuje takový hluk vytvářet.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 
 
Projektory s UHP lampami končí, EU je kvůli obsahu rtuti zakáže

[Obrázek: USUUq9c.png]

Nařízení Evropské unie přinesou konec dalším produktům. Po zákazu klasických žárovek se totéž bude nyní týkat projekčních lamp UHP v projektorech. Ty totiž obsahují rtuť, takže se s nimi budeme muset rozloučit.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Říkají tomu digitální pohon. Místo řetězu má tohle kolo kabel. Řadu výhod kazí mizerná efektivita

[Obrázek: IGNoAkO.png]

Standardní jízdní kola fungují na jednoduchém principu. Nohy cyklisty pomocí pedálů otáčejí klikami, energie se prostřednictvím ozubeného kola a řetězu přenáší na zadní kolo. Toto řešení se v průběhu více než století postupně zdokonalovalo a osvědčilo se jako lehké, efektivní, trvanlivé a levné na výrobu. Je teď čas na úplně nový koncept?

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Rekordní odměnu Muskovi zatrhli. Teď právníci sami chtějí rekordní sumu. Hodinovka? Téměř 7 milionů

[Obrázek: llz8pGo.png]

Právníci, kteří prosadili, aby šéf americké automobilky Tesla Elon Musk nedostal od firmy už dávno dohodnutou rekordní odměnu téměř 56 miliard dolarů (více než 1,3 bilionu korun), teď za své právní služby žádají rekordní odměnu ve výši téměř šesti miliard dolarů (140 miliard korun). Chtějí přitom, aby jim odměna byla přiznána v akciích Tesly, informovala v pátek americká média.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Každý v sobě nosí miliony. Jaká je hypotetická hodnota lidského těla rozebraného vědeckou optikou?

[Obrázek: T09onyI.png]

Pokud jste si někdy ve svém životě připadali méněcenní, vězte, že ve skutečnosti je hodnota každého z nás poměrně vysoká, a nemyslíme tím hodnotu duševní. Vymaníme-li se ze všech morálních mantinelů a budeme na lidské tělo pohlížet jako na pouhou schránku, ze které se dá extrahovat mnoho zajímavých chemikálií a orgánů, zjistíme, že bychom si sami sebe měli skutečně cenit.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Proč NATO vůbec pořád existuje, divil se Musk. Odpověděl mu lotyšský prezident

[Obrázek: r4yAhr1.png]

Miliardář Elon Musk podle svých slov nerozumí důvodu, proč Severoatlantická aliance stále existuje. Na své sociální síti X to napsal s poznámkou, že Varšavská smlouva, někdejší vojenský pakt zemí východního bloku, se už přece dávno rozpadla. Jeho příspěvek přiměl k reakci mimo jiné i lotyšského prezidenta Edgarse Rinkēvičse, který Muska upozornil, že ruská hrozba stále nepominula.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
 



Nevybírejte z nich peníze, jejich přístup je chyba. České banky varují před bankomaty Euronet

[Obrázek: KzVWO6s.png]

Některé banky doporučují klientům nevybírat peníze z bankomatů společnosti Euronet, které jim podle nich strhávají peníze za nevyžádanou informaci o zůstatku na účtu. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Ředitel Euronet ČR Ondřej Kozák ale tvrdí, že poplatek stanovují samy banky a Euronet na to nemá vliv. Podle bank není služba Euronetu pro jejich klienty transparentní.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Tři Američané a Rus odstartovali k ISS

[Obrázek: vFusdry.png]

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí ve 4:53 SEČ z mysu Canaveral na Floridě odstartovala nosná raketa Falcon 9 s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Na palubě jsou v rámci této mise Crew-8 tři američtí astronauti a jeden ruský kosmonaut. Čtyřčlenná posádku lodě, jejíž start byl několikrát odložen, má na ISS dorazit v úterý.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 


Zesměšnění EU v přímém přenosu. Proti novým pravidlům Applu se postavilo Spotify, Epic Games a 32 dalších firem

[Obrázek: O20etpN.png]
 
  • Už 6. března začínají v EU platit nový pravidla DMA
  • 34 firem žádá Evropskou komisi o rychlou reakci proti Applu
  • Podle Spotify, Epic Games a dalších Apple jen zesměšňuje EU
Hlas firem, který nejde jen tak ignorovat. Už ve středu 6. března 2024 vejdou v platnost pravidla DMA (Digital Markets Act), která jsou v mobilním světě velkou „překážkou“ zejména pro Apple. Do App Storu musí pustit nejen alternativní prohlížeče a nové platební metody, ale na platformu iOS i alternativní aplikační obchody. Jenže by to nebyl Apple, aby všem neházel klacky pod nohy, a z půtek okolo nově nastavených pravidel nevzešel vlastně jako vítěz.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Česká verze Warner TV zahájí vysílání 2. dubna 2024

[Obrázek: x6bByGU.png]

Společnost Warner Bros. Discovery oficiálně potvrdila termín spuštění Warner TV v České republice. Stane se tak v úterý 2. dubna 2024.
Václav Paleček, ředitel distribuce a obchodního rozvoje společnosti Warner Bros. Discovery v České republice a na Slovensku, k tomu řekl: „Od dubna si čeští diváci budou moci vychutnat širokou nabídku obsahu, včetně filmů a seriálů, na Warner TV. Jsme blízko spuštění našeho prvního volně vysílaného kanálu na trhu a všem divákům přineseme do vysílání velkou knihovnu obsahu, od klasických filmů až po populární seriály.“
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



"Bavorák", jaký jste ještě neviděli. Jednostopé BMW chce ohromit hlavně nemotorkáře

[Obrázek: fZVkL8A.png]

Prý to není elektrická motorka ani elektrický skútr, ale typ jednostopého vozidla, které BMW označuje jako eParkourer. Jeho tvary i parametry předurčují model CE 02 primárně k jízdě v městském provozu. Nasvědčuje tomu i cena, je to jedno z nejlevnějších jednostopých vozidel s modrobílou vrtulí. A redakce Aktuálně.cz dostala jako jedna z prvních v Česku možnost posadit se za jeho řídítka.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
Bezos vystřídal Muska na pozici nejbohatšího člověka světa

[Obrázek: XJxoWOI.png]

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos vystřídal šéfa automobilky Tesla Elona Muska na pozici nejbohatšího člověka světa. Vyplývá to z aktuálního žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Řidiči aut jásají, kamióňáci nadávají. Na téměř celé dálnici D1 bude platit zákaz předjíždění kamionů. „Je to frustrující“, stěžuje si Amazonka

[Obrázek: 7Pr7Umq.png]

Ředitelství silnic a dálnic požaduje od Ministerstva dopravy povolení k instalaci dalších dopravních značek, které zakazují nákladním vozidlům používat levý jízdní pruh na frekventované dálnici D1. Tento krok rozšíří stávající omezení na téměř celou trasu mezi Prahou a Brnem, s plánovanou instalací značek už v dubnu. Zákaz předjíždění pro nákladní auta se tak rozšíří na dalších téměř 100 kilometrů, navazující na již existující úseky.
 
[Obrázek: UyOGJ0P.png]
 



Fiat vyrobí další krásnou pětistovku pro sběratele. Odkazuje na 20 let starý koncept

[Obrázek: 0yVhIRh.png]

Může být zdánlivě normálně vypadající současná generace „pětistovky“ sběratelským kouskem? U Fiatu mají jasno.
V roce 2004 představil Fiat na autosalonu v Ženevě koncept městského hatchbacku Trepiùno – moderní reinterpretaci legendární „pětistovky“ z roku 1975, která v produkční variantě jakožto Fiat 500 od roku 2007 brázdí silnice dodnes. A nyní, o dvacet let později, si italská značka přichystala k oslavě výročí zmíněného konceptu zajímavou limitovanou edici.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 
Microsoft končí se spouštěním Android her a aplikací ve Windows 11. Stávající uživatelé mají rok na nalezení náhrady

[Obrázek: 17NnBZ9.png]
 
  • Začalo to slibně, chyběla ale větší přidaná hodnota
  • Microsoft ukončuje Windows Subsystém pro Android (WSA)
  • Uživatelé mají rok na to, aby se vrátili k emulátorům
Začátek vypadal slibně, funkce měla velký potenciál ale nenaplnila očekávání. Microsoft tak na svém webu oznámil, že funkce Windows Subsystém pro Android ve Windows 11, která slouží ke spouštění Android aplikací na desktopu, skončí. Současně oznámil Amazon konec svého aplikačního obchodu na desktopu, který byl pro službu nutností. Ať už konec vzešel z jedné nebo druhé strany, spolupráce už další pokračování mít nebude. Podpora zanikne 5. března příštího roku, po jejím konci si budete muset zvolit některou z dostupných alternativ.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Rusko potvrdilo další únik vzduchu z jeho segmentu Mezinárodní vesmírné stanice

[Obrázek: 0IZizA8.png]

Rusko potvrdilo, že z jejího segmentu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) stále uniká vzduch a že situaci v současnosti monitorují specialisté. Posádce však prý nic nehrozí.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Další chyba v eDokladech, změna časového pásma telefonu o den posune datum narození

[Obrázek: YYbwb9g.png]

Pokud jsem například narozen 14. 4. 1981 a pohybuji se ve Spojených státech, zobrazuje se datum narození jako 13. 4. 1981,“ napsal do podnětu provozovateli s tím, že chyba nejspíše souvisí s tím, jak použitý JavaScript zachází s objektem typu Date a při zobrazení bere ohled na časovou zónu prohlížeče.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Pravidlo pěti hodin aneb Jaké chování a zvyky odlišují chudé od bohatých lidí

[Obrázek: POjRIFE.png]

V posledních desetiletích vznikla řada analýz, které zkoumají a rozebírají zvyky a hodnoty "self‑made" milionářů. Jeden z klíčových poznatků, který se stále znovu objevuje, je známý jako "pravidlo pěti hodin". Stručně řečeno, jedná se o pravidlo, podle kterého trávíme jednu hodinu denně učením a přemýšlením. Když to děláme každý pracovní den, náš život se může od základů změnit.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Což takhle odsát vodu z atmosféry? Vědci zvažují další možnost, jak zvrátit změnu klimatu

[Obrázek: 3NRARPj.jpeg]

Země se vlivem lidské činnosti stále více zahřívá a lidstvu se nedaří splnit cíle Pařížské dohody o snižování emisí. A tak vědci přemýšlejí, co by se dalo udělat, kdyby se vývoj ještě zhoršil. Jedním z řešení by mohlo být takzvané klimatické inženýrství, tedy umělé změny vlastností atmosféry.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]

 


Euro NCAP: vraťte autům pořádná tlačítka místo ikonek, nebo přijdou o hvězdičky

[Obrázek: pT1s1mx.jpeg]

Evropský hodnotitel bezpečnosti automobilů Euro NCAP chce, aby výrobci automobilů vrátili vozům fyzické ovládání směrovek, výstražných světel, stěračů, klaksonu nebo SOS funkcí. V opačném případě jim budou od roku 2026 odečítány body a hvězdičky za hodnocení bezpečnosti.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]

Proč chtít chytrý prsten. Už letos se z něj stane nepostradatelný doplněk ke smartphonu

[Obrázek: bAlgt2u.jpeg]
 
  • Chytré prsteny se mají už letos stát nepostradatelným doplňkem
  • Na trh je brzy vypustí Amazfit, Samsung a Honor
  • A ani Apple, zdá se, nebude nijak extrémně pozadu...
Už od ledna asi nic nerezonuje světovými technologickými médii více, než to, že Samsung letos uvede do prodeje chytrý prsten. Skoro to vypadá, že na toto oznámení čekali všichni další mobilní giganti. Záhy poté, co Samsung odhalil své plány, se objevily patenty Applu, který podle analytiků dokládají, že Apple identický produkt. A hned na to se svou trochou do mlýna přispěl i Honor, který potvrdil, že i on už brzy do svého portfolia zařadí chytré prsteny. A svůj titanový prsten má už i Amazfit. Jen čekáme na to, až se v březnu dostane na trh...

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
 



Optickým médiím ještě neodzvonilo. V Číně vyvíjejí Super DVD schopné uložit petabit dat

[Obrázek: aou8NLu.jpeg]

Vědci ze Šanghajské univerzity pro vědu a technologie přišli na to, jak na optický disk uložit až petabit dat. Neuvěřitelných 125 000 gigabajtů lze na jedno médium o velikosti standardního DVD vměstnat díky trojrozměrnému ukládání. Podrobnosti přináší magazín Gizmodo.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Německou továrnu Tesly někdo zapálil. Musk žháře označil za nejhloupější ekoteroristy na světě

[Obrázek: N8m4eHZ.jpeg]

Továrna Tesly u Berlína byla nucena dočasně pozastavit svou činnost a evakuovat všechny zaměstnance poté, co v důsledku žhářského útoku zůstala bez elektřiny. Informovala o tom agentura Reuters.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Letadla mířící na východ dosahují rekordní rychlosti. Pro cestující nic příjemného

[Obrázek: Cg86UkM.png]

Některá letadla mířící z USA do Evropy zaznamenávají poslední dobou rekordní rychlosti. Kupříkladu cestující na trase Washington-Londýn tak do cílové destinace dorazili o 45 minut dříve. Mohou za to tryskové proudy nad Atlantikem, díky nimž některé boeingy letěly dokonce rychleji, než je rychlost zvuku. Kratší doba letu si ale vybírá svou daň – lidé na palubě mohou pocíťovat silnější turbulence.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Z trhu má zmizet největší nezávislý virtuální operátor. ČTÚ místo regulace zkoumá zákaznickou zkušenost

[Obrázek: LwlukzQ.png]

Když těsně před loňskými Vánocemi operátor Vodafone oznámil, že kupuje virtuálního operátora SazkaMobilujišťoval vzápětí, že pro zákazníky tohoto virtuála se „aktuálně nic nemění“. Po dobu, co transakci prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, je tato záruka pravdivá. Dokud není prodej schválený antimonopolním úřadem, opravdu se nic zásadního nemění.
Velké změny (a dlužno dodat, že očekávatelně k horšímu) nastanou až tehdy, pokud by dohledový orgán v Brně v průběhu šestiměsíční lhůty změnu vlastníka dosavadního největšího nezávislého virtuálního operátora v zemi odsouhlasil. Ne asi tak úplně pro zákazníky daného virtuála, ale pro trh jako takový určitě.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Italský startup vyrábí čluny z Fiatů 500. Kuriózní projekt posvětila sama automobilka

[Obrázek: vXYxLYg.png]

Komu by nestačila jízda Fiatem 500 po souši, může se nyní s roztomilým miniautem vydat i na moře. Tedy částečně. Italská startupová společnost Car Off-shore se totiž rozhodla vyrábět malé čluny, které přímo využívají designový základ současné „pětistovky“ od Fiatu. Výsledek označuje jako Fiat 500 Offshore a vypadá to, že o zájemce zatím nemá nouzi.

[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
Prokletí SW v autech aneb Nissan Leaf ztratí funkce kvůli zastaralým 2G sítím

[Obrázek: TtgXxA0.png]

Automobilka Nissan docela naštvala některé své uživatele. Tím, že dnešní auta jsou dost i o softwaru, vyvstávají tu problémy s dlouhodobou SW i HW podporou. A právě kvůli tomu teď nejen Nissan Leaf přijde o některé funkce.

[Obrázek: HLOsCgy.jpg?1]
Nanoroboti pohánění močovinou mají pozoruhodný potenciál při zmenšování nádorů močového měchýře

[Obrázek: TDeBFSR.jpeg]

Malí nanoroboti pohánění močovinou prokázali pozoruhodný potenciál při zmenšování nádorů močového měchýře. Během experimentu provedeného na myších došlo ke zmenšení tumorů o 90 % po jediné dávce. Podrobnosti přináší web Interesting Engineering.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Na první automobil s uzavřenou karoserií jsme čekali dlouho. Byl nadčasový a uvezl sedm lidí

[Obrázek: oE5dsfp.png]

První auto, které ochránilo posádku před větrem a deštěm byl luxusní sedmimístný kočár. Není náhodou, že jej vyrobil Hudson.
Dnes vnímáme otevřené roadstery jako zpestření letního dne, zejména takové, které nemají například boční okna. Jenže v prvních desetiletích automobilismu šlo o běžnou záležitost. Ano, první automobily z konce devatenáctého století byly spíše motorizované kočáry, ale i tak je zajímavé, jak dlouho jsme si museli počkat na uzavřenou karoserii.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 



Rozumuje o NATO, vede právní bitvy a posílá rakety do vesmíru. Elon Musk se utrhl ze řetězu

[Obrázek: PAAAc7Z.jpeg]

Další týden, další právní komplikace Elona Muska. Koncem toho minulého šel miliardář do útoku proti OpenAI, teď mu na stole přistála žaloba od bývalých čelných manažerů sociální sítě X. Chtějí po něm tučné odstupné za to, jak je po koupi X, tehdy ještě Twitteru, vyhodil. Klid navíc není ani na ostatních frontách: vesmírný projekt SpaceX vypouští ke hvězdám jednu raketu za druhou. K tomu všemu dvaapadesátník stíhá rozdávat rozumy i o geopolitice. Jak jednou prohlásil, v mysli mu to pořád bouří. Občas je to na něj ale, zdá se, přece jen trochu moc, soudě třeba podle jeho výroků o Severoatlantické alianci.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



Podvod, který se zapsal do dějin. Pohádkovou výhru ve známé soutěži "zařídil" kašel

[Obrázek: JEBvhsP.png]

A jste si odpovědí opravdu jistý?” Vědomostní soutěž Chcete být milionářem na začátku nového milénia sledovalo v Česku kolem milionu lidí. Nejvyšší výhru 2,5 milionu korun vyhráli dva soutěžící. Jeden ale i přesto skončil v dluzích. Jakým způsobem v britské verzi pořadu podváděl výherce milionu liber? A jaký vtip použil americký soutěžící, aby ohlásil výhru? Dozvíte se v novém dílu Zpátečky.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Severní moře ukrývá pravěkou Atlantidu. Doggerland byl mostem do Británie

[Obrázek: qpKmeXZ.png]

Severní moře nepatří mezi nejpřívětivější části Evropy: studená voda, navíc znečištěná odpadky a ropou. Přitom ještě před deseti tisíci lety se zde nacházela pevnina, která umožnila pravěkým cestovatelům putovat bez použití lodí z evropské pevniny do dnešní Velké Británie, případně přes Dánsko do Norska. Tomuto dávno ztracenému světu dnes říkáme Doggerland.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Betu nešlo poškrábat. Historicky poslední malá Tatra vznikla před třiceti lety

[Obrázek: bOMJ1dn.png]

Příběh malé dodávky z devadesátých let je komplikovaný. Auto se rodilo v podobočném závodě plzeňské Škody v Ejpovicích a nakonec se stalo modelem, který fakticky ukončil výrobu modelů Tatra v hmotnostní kategorii do 3,5 tuny.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



Do mobilu se už dá stáhnout prototyp Evropské digitální peněženky

[Obrázek: xnB8VDD.jpeg]

Evropská unie představila demo verzi aplikace, která v budoucnu umožní uchovávat různé osobní doklady v mobilu. Pro telefony s operačním systémem Android i iOS je dostupná referenční implementace nové Evropské digitální peněženky. Funkční prototyp je ke stažení z GitHubu.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Čína má dron, který ve vzduchu vypadá úplně jako pták. I stejně mává křídly

[Obrázek: 382s0HY.png]

S novým dronem, který některá západní média popisují jako „revoluční” a „zásadní”, se v minulých dnech pochlubila čínská univerzita, věnující se vojenskému výzkumu. Tento dron, pojmenovaný Malý sokol, je ve vzduchu téměř k nerozeznání od reálného ptáka a dost možná jde o jednu z nejpokročilejších funkčních ornitoptér současnosti.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Uživatelé běsní! Ve Vyhledávači Google kvůli EU nefunguje skvělá funkce

[Obrázek: 3H0Iggx.png]

  • Ve středu se největší technologické společnosti musely podvolit DMA
  • Akt o digitálních trzích vzešel z EU a má zajistit lepší prostředí pro konkurenci
  • Ve Vyhledávači Google přestal fungovat proklik na Google Mapy, uživatelé zuří
Uživatelé vyhledávače Google se ve středu 6. března probudili a zjistili, že z výsledků se nelze jednoduše dostat do služby Mapy Google, jako tomu bylo doposud. Například po zadání „Olomouc“ už nemůžu přes přiložený mapový snímek jednoduše skočit do aplikace – musím jej rozkliknout a po zvětšení kliknout na tlačítko „Trasa“, rychlejší cesta už neexistuje. Ale proč se mění dobře zažité způsoby?
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 
 
Zemětřesení u Mirotic bylo neobvyklé. Žádný zlom tam není, říká geofyzik

[Obrázek: JUM8d4x.png]

Čtvrteční zemětřesení, které zasáhlo Písecko, bylo neobvyklé místem i průběhem. Podle Jakuba Klicpery z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR šlo pouze o jeden izolovaný otřes, po němž nenásledovaly žádné menší. „Většina zemětřesení se odehrává na zlomech zemské kůry. Poblíž Mirotic ale žádný dosud známý zlom není,“ upozornil.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 



V Česku přibývají složité turbookružní křižovatky. Řidiči často nevědí, jak je správně projet

[Obrázek: kd3t4tj.png]

Turbookružní křižovatky představují inovaci v silniční dopravě v České republice. S jejich speciálním uspořádáním dvou a více jízdních pruhů nabízejí vyšší bezpečnost a kapacitu ve srovnání s klasickými kruhovými objezdy. Ty nejstarší a zároveň nejfrekventovanější najdeme například v Brně, Prostějově, Olomouci, Českých Budějovicích nebo v okolí Prahy. Jenže tento nový typ křižovatek má kromě svých výhod i nevýhody.

[Obrázek: UyOGJ0P.png]
 



Past pokroku: Centralia začala hořet před šedesáti lety. Nepodařilo se ji uhasit dodnes

[Obrázek: bnKvOBg.jpeg]

Prosperující americký městys se změnil v město duchů, když zde v šedesátých letech vypukl neuhasitelný důlní požár. Oheň se vymkl hasičům zpod kontroly natolik, že není v lidských silách uhasit jej dodnes. A nic se na tom zřejmě nezmění ani v dalších stovkách let.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Děje se něco neuvěřitelného. Apple usnadní lidem přechod na Android!

[Obrázek: vE5IZRv.png]
 
  • Díky Applu pro vás bude přechod na Android výrazně jednodušší
  • Budete moct pohodlněji přenášet data mezi iOS a ostatními systémy
  • V iOS půjde snáze používat alternativy aplikací od Applu
EU v poslední době Applu pořádně zatápí. Kvůli implementaci nového DMA musí americká společnost dělat stále více ústupků. A po otevření trhu alternativám App Store je tu tedy další.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Nad Prahou >
k 25. výročí v NATO
přeletí 6 strojů aliance.

Tři Gripeny, dva Eurofightery a jeden transportní A400MS.

10:05 - 10:30+
Čím sledovat trasu [U]: https://globe.adsbexchange.com/

Setkání ve Španělském sále (CT24) zahájil styčný člověk
svou nejistou řečí, která chytla sílu až při vyjmenovávání
obchodních partnerů. Zbyněk Pavlačík, osoba pro ministrini důležitá.
Pavlačík, tomu říkám Jak po$rat příležitost!

[Obrázek: gripen_b.jpg] [Obrázek: 320px-Eurofighter_Typhoon_%2730%2B09%27_...750%29.jpg] [Obrázek: 320px-German_Air_Force_Airbus_A400M_%28o...ped%29.jpg]
: Pro přehlednost si zapni filtr Military. Jinak už se formují u Milevska. Resp. střed vyčkávacího oválu je Podolský most.
Citace:...Čím sledovat trasu [U]: https://globe.adsbexchange.com/ ...
Ano, filtr military je právě tlačítko [U]
Zblbnul jsem manželku, takže nejdříve zahlédla letku na jižním obzoru a pak sledovala i webcam z přistání A-400 na Ruzyni 3
Krásně se zobrazily ty mnohalisté propellery.
Nikon kupuje společnost RED, známého výrobce profesionálních videokamer

[Obrázek: ZGrKPO9.jpeg]

Nikon má velké ambice ve videu. Došel totiž k dohodě se společností RED, která je jednou z mála firem vyrábějících profesionální videokamery využívaných ve filmovém průmyslu. Odkoupit chce celých 100 % společnosti.

[Obrázek: CkqYJKV.jpg?1]



Nejhorší auto, jaké jsem kdy testoval, řekl o Fiskeru youtuber a automobilku tím poslal ke dnu

[Obrázek: 6GtkA6w.png]

Na světě existují skvělé vozy, vozy průměrné a pak ty, které jsou skutečným propadákem. A jak se zdá, jeden takový se dostal do rukou známého amerického influencera a technologického entuziasty Marquese Brownleeho. Ten měl možnost vyzkoušet elektrickou novinku mladé automobilky Fisker a hned ji označil za nejhorší auto, jaké kdy testoval. Celá věc navíc nabrala na obrátkách v momentě, kdy na jeho video zareagoval samotný Fisker.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Ošklivé, pomalé a praktické: Mondial je anti-Ferrari, ale také nejlevnější cesta ke slavné značce

[Obrázek: 87OM1zd.png]

Dnes už nad tím ani nepovyhrneme obočí, když nějaká ikonická automobilka vypustí na svět něco, co k ní nepatří. Třeba takové Ferrari. Když oznámilo, že bude vyrábět SUV, to bylo kolem toho humbuku. A co se stalo? Nic, svět se točí dál a účetní ve Ferrari nestíhají počítat zlaťáky, které se jim sypou do kasy.

[Obrázek: UyOGJ0P.png]
Chtěl jsem do zajímavých videí umístit videa
Třetí testovací start zřejmě nejtěžší a nejvyšší kosmické lodi
SUPERHEAVY-STARSHIP

Ale mám potíž s funkčními odkazy YouTube,
tak zde aspoň články, kde odkazy najdete.
Dnes 14.3. ve 12:45...13:00. Snad se poletí.

Komentovaný Kosmonautix: https://kosmonautix.cz/2024/03/zive-a-ce...-starship/

...a pod textem na ElonX víc odkazů na různé zdroje videí: https://www.elonx.cz/treti-integrovany-let-starship/

Pětiminutová animace, jak Musk osidluje Mars 3
Že by to byl apríl?
V Česku začíná vysílat nová televize pro všechny. Prima a Nova mohou rovnou zavřít, tohle je úplně zdrtí
MIX24, Aleš Kulhánek, 15. 3. 2024
> ...Řeč není o ničem jiném než o programu Warner TV, který nejenže už získal licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ale navíc už má také termín, kdy začne vysílat. Stane se tak již 2. dubna tohoto roku.

[Obrázek: televize-2.jpg]
© MIX24 © Warner TV
Alenotakfuj, takový "klikbajtový" nadpis... Pochybuju, že by Warneři dokázali odlákat diváky od sledování Ulice a Výměny manželek...