XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Podle nové studie vypouští výletní lodi Carnival více zplodin než všechna auta v Evropě

[Obrázek: nmjwpES.png]

Nová studie zadaná Evropskou federací pro dopravu a životní prostředí odhalila, že toxické emise oxidů síry z 63 výletních lodí společnosti Carnival Corporation jsou o 43 % vyšší než ze všech vozidel se spalovacími motory v Evropě. Auta už v roce 2035 spalovací motory mít nemají, ale co výletní lodě?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Jdeme hrát! Google převedl legendární Space Invaders do AR prostředí

[Obrázek: 4VZjERa.png]

Mobilní AR hry, tedy ty, které v rámci rozšířené reality využívají fotoaparát a displej pro zasazení dění do skutečného okolí hráče, mají mezi sebou další zajímavý titul. A to rovnou naprosto legendární. Moderní podoby se dočkala známá arkádovka Space Invaders, ve které má hráč za úkol střílet do útočících lodí vetřelců. Tato herní mechanika je platná i v nové AR verzi s podtitulem World Defense. Tu vytvořil Google společně s původním vývojářem, společností Taito, u příležitosti 45. výročí od vydání první verze.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Oteplováním by mohly být ohroženy až dvě miliardy lidí. Část z nich by mohla zamířit do Evropy

[Obrázek: Bqqnm5Q.png]

Od konference o klimatu v Paříži, která proběhla v roce 2015, se v souvislosti s oteplením planety mluví především o jednom údaji. Tím je 1,5 stupně. Právě to je maximum, o které by se podle Pařížské dohody mělo zemské podnebí oteplit ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí. Tuto hodnotu si je ale celkem těžké představit. Vědci z Exeterské univerzity proto nyní ukázali, co přesně by takové oteplení znamenalo a jaké oblasti na Zemi by se staly neobyvatelnými.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 
 
 



Satelit Aeolus se během několika týdnů (snad řízeně) zřítí na Zemi. Je velký jako osobní auto

[Obrázek: G18VNZL.png]

Družice Aeolus obíhá kolem naší planety ve výšce okolo 320 kilometrů už pět let, ale nyní je její palivo téměř vyčerpáno a gravitace, zemská atmosféra a sluneční aktivita ji táhnou zpět dolů. Podle Evropské vesmírné agentury (ESA) se nefunkční kosmická loď o velikosti malého osobního auta během několika týdnů zřítí na Zemi, informuje web Sky.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
NUCy nakonec nekončí, ale přejdou pod Asus. Ten převezme značku, výrobu i podporu zákazníků

[Obrázek: asus-pripravuje-rog-nuc-s-meteor-lake-pr...rtx-40.png]

Intel nejdřív oznámil konec aktivit v minipočítačích NUC, ale je tu zvrat: Místo toho se výroba i další budoucí pokračování těchto krabiček přesune pod křídla Asusu. Důležité je, že také přebere záruky a podporu existujících NUCů a jejich zákazníků.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



„A skláři nebudou mít co žrát.“ Vědci vytvořili materiál 10× pevnější a ekologičtější než tradiční sklo

[Obrázek: 1b7biPi.png]

Vědci z Pensylvánské státní univerzity vyvinuli nový typ skla nazvaný LionGlass, jehož výroba vyžaduje podstatně méně energie, a který se ve srovnání se standardním sklem vyznačuje mimořádnou odolností proti poškození. Následně podali patentovou přihlášku, čímž připravili půdu pro vstup tohoto ekologického a odolného skla na trh, informuje web StudyFinds.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Televizní nákupy už netáhnou, několik teleshoppingových projektů skončilo

[Obrázek: TOo4EdO.png]

Jednu dobu to vypadalo, že Česká republika je rájem teleshoppingu. Kromě dlouhých nákupních bloků ve vysílání celostátních stanic vzniklo hned několik kanálů, které měly teleshopping jako jediný program. Po výrobní stránce je to jednoduchý koncept, protože moderátoři ve studiu často dlouhé hodiny nabízejí zboží anebo se snaží přesvědčit diváky, aby volali na soutěžní telefonní linky.



[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Ptáček dozpíval. Twitter po 13 letech změnil logo, teď jej symbolizuje X

[Obrázek: 0miQiwO.png]

Oživeno 24. 7. | Jak Musk slíbil, tak i plní. Z Twitteru zmizelo ikonické logo s modrým ptákem a nahradilo jej prosté X. Název sítě se nijak nemění, liší se jen vizuální reprezentace. Firma nicméně ve změnách ještě není příliš důsledná. V mobilních aplikacích zůstává původní grafika, ta je nadále součástí také tzv. brand guidelines.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Tým výzkumníků se snaží zkombinovat lidské mozkové buňky s umělou inteligencí

[Obrázek: 8RmFeS5.png]

Tým výzkumníků, který se pokouší zkombinovat lidské mozkové buňky s umělou inteligencí (AI), nedávno od australské Office of National Intelligence získal grant ve výši 600 000 dolarů.
„Tato nová technologická schopnost v budoucnu nakonec může překonat výkon stávajícího hardwaru založeného čistě na bázi křemíku,“ uvedl v prohlášení hlavní badatel Adeel Razi z Monash University.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


Šéf OpenAI spouští kryptoměnu Worldcoin. Když se necháte oskenovat divnou koulí Orb, dostanete ji taky

[Obrázek: GK49D05.png]

A máme tady další pokus, jak opět a ve velkém prosadit systém kryptoměn jako náhradu za klasické finance a elektronickou identifikaci.
Jmenuje se to Worldcoin a oproti předchozím experimentům se liší hlavně v tom, že chce celý ekosystém kryptoměn zastřešit stejnojmennou novou vrstvou a také osobou Sama Altmana, který je jedním z těch, jenž za tím vším stojí. Altman je výkonný ředitel OpenAI – firmy, která vytvořila umělou inteligenci GPT a ChatGPT.


[Obrázek: wsxeahl.png]



Tajná pistole na prodej, doručení až domů, slibuje reklama. Nelegální, varuje policie

[Obrázek: tvU7b4r.png]

Na sociální síti Facebook jsou k vidění i reklamy i na produkty, jejichž prodej je bez potřebných povolení v Česku, ale i v řadě dalších zemí, nelegální. Konkrétně jde o sérii prodejních nabídek na údajně sebeobranné prostředky – pistole různých ráží maskovaných například jako mobilní telefon.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Pozor: Hoax!
Jak posílit zdraví národa, svobodu se rozhodovat, posílit podnikání, ušetřit výdaje z HDP.
Děti se naučí prosadit svobodně vlastní názor už od školky, nebudou omezováni prostorem ani příkazy učitelek, naučí se jednat s cizími lidmi a odolat nástrahám. V krajním případě ...se nám populace vyselektuje.

Nově standardizovaná výuka a dříve organizované návštěvy s určeným vzdělávacím tématem se rozšíří neomezeným přístupem do zahrad, a už ve školkách mohou děti zažít volnomyšlenkářský happening i přípravu na předvolební sliby. (Chceš čokoládu, děvčátko?)
V nočních hodinách neoplocené školní zahrady poslouží jako veřejné noclehárny - tím nahradí finanční podporu občanům v nouzi.

Výměnné bakteriální prostředí zvýší odolnost vůči nákazám, a konkurence na univerzálních záchodcích povede nejen k fyzické zdatnosti, ale (jako vedlejší produkt) i k levným výsledkům sociálních experimentů.
Zůžený osobní prostor tříd sblíží školkou i školou povinné, a v produkčním věku nenastane problém s navázáním sexuálního partnerství všech vymyslitelných pohlaví.

Vzniknou tím také další podnikatelské příležitosti - zřídit chybějící vzdělávací místa v prostorách odmítaných dosud jako pro bydlení nevhodá. (Čunkovy kontejnery.) Podpoří se tím samostatnost podnikání bez podpory státu a vyřeší nedostatek škol. (Pracovní příležitosti pro seniory.)
Mohou být zrušena přebytečná pracovní místa v odboru hygieny a dětském zdravotnictví (=reforma zdravotnictví), vyjde se vstříc odpůrcům bezplatného očkování. Nebude nutné plánovat a dokonce provádět opravy opuštěné občanské vybavenosti, budov a zařízení. (Byli jste někdo v Thomayerově nemocnici?)


Uvolnění úřednící přejdou do týmů, poradních orgánů a komisí pro návrhy výhledových plánů nějvětších myslitelů. (Perpetuum Mobile.)
Uvolněné prostředky vkládané do interierů a exterierů státního vzdělávání, neboli Kapitola "přebytek šetrnosti" se vloží do..... Jiné šedé kapitoly.


Chcíplo školství? Škoda, měli jsme ještě spoustu nápadů
Intel bude dvoujádra do desktopu vyrábět i v roce 2023. Jen už to nebudou Pentia a Celerony
> ZIVE, Lukáš Václavík, 12. srpna 2023
LowEnd Intel 300 bude jen snahou výrobce prodat zmetkové procesory, které neodpovídají parametrům pro Core i5 nebo i3, a mají tak deaktivované výpočetní jednotky. Tento čip bude zajímavý jen z historického hlediska. Bude to definitivní konec Pentií a Celeronů na desktopu.

U mobilních čipů se již firma těchto značek vzdala, letos vydané procesory nesoucí označení N100 a N200 mají čtyři „atomová“ E jádra. Intel se postupně zbaví také značky Core.

Kapacity SSD brzy skokově vzrostou. SK Hynix vyrobil první paměťový čip s více než 300 vrstvami
> ZIVE, Lukáš Václavík, 11. srpna 2023
...S každou další generací čipů ale rostou kapacity i rychlosti a zároveň klesá cena. Dnes vycházejí v poměru cena/kapacita nejvýhodněji 2TB SSD, v budoucnu se to posune k 4TB modelům.
[Obrázek: getthumbnail.aspx?crop=1&w=600&h=300&q=6...=690280782]
Trápení Boeingu pokračuje. Kosmická loď Starliner nepoletí dříve než na jaře příštího roku

[Obrázek: frm5Qdn.png]

Boeing v červnu oznámil, že start jeho kosmické lodi Starliner – která měla konkurovat Crew Dragonu od SpaceX – se opět odkládá. A nikoho asi nepřekvapí, že důvodem jsou přetrvávající technické problémy.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Problémy s přenosnými SSD SanDisk trvají i po aktualizaci, uživatelé stále přicházejí o data

[Obrázek: Jskh9vw.png]

Koncem května jsme informovali o problémech s přenosnými SSD SanDisk Extreme a Extreme Pro, které se projevovaly náhlým vymazáním veškerých dat a někdy i úplnou nečitelností úložiště. Jejich výrobce Western Digital tehdy přislíbil vydání opravy, která měla nepříjemnost vyřešit. Jak nyní informuje magazín TechSpot, problémy přetrvávají i po aktualizaci firmwaru.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Disney: Přepískli jsme to s naháněním předplatitelů, musíme vylepšit byznys

[Obrázek: auT9aCl.png]

Minulé vedení společnosti Disney mělo moc velké plány. Současný šéf krotí vysoké náklady na streamovací službu Disney+ a hlásí, že po vzoru Netflixu zasáhne proti sdílení hesel. Černých pasažérů totiž není málo.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Něco tady už dlouho nehraje. Stejné zboží je u sousedů levnější až o desítky tisíc

[Obrázek: ltIuNXC.png]

Sháníte nový nábytek nebo auto? V tom případě byste se neměli tolik spoléhat na prodejce v Česku, hledíte-li jako většina nakupujících na cenu. Jak zjistilo Právo, obojí může být v sousedních zemích výrazně levnější, stejně jako třeba kosmetika. Někdy jsou rozdíly v desítkách tisíc.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
UFO whistleblower Ryan Grave: „Co jsem řekl Kongresu byla jen špička ledovce!“

[Obrázek: LTkHQCo.png]

Whistleblower Ryan Graves pro Newsweek napsal, že věci, které nedávno řekl Kongresu, byly pouhou špičkou ledovce. Během svého působení ve funkci námořního pilota se totiž se svým týmem u pobřeží Virginia Beach pravidelně setkával s létajícími stroji, které „neměly žádný viditelný pohon... ale mohly zůstat nehybné ve větru kategorie 4, zrychlit na nadzvukovou rychlost a fungovat celý den."

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Klimatolog: Když nebudeme jíst řízky, svět nespasíme, ale omezení masa nás asi nemine

[Obrázek: f5eI9oN.png]

Plantáže kiwi nebo avokáda v českých kotlinách zřejmě neuvidíme, ale klimatická změna do zdejší krajiny výrazně zasahuje už nyní, vysvětluje bioklimatolog Miroslav Trnka z Ústavu globální změny AV ČR. V rozhovoru mluví i o výhodách oteplování pro české zemědělství, které ale budou jen dočasné. "Navíc potřebujeme, aby se uživila celá světová populace, chceme-li zachovat smír," varuje.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Pozor na novou dopravní značku ve Francii. Její nerespektování může vyjít draho

[Obrázek: zDbsnXN.png]

Řidiči ve Francii se musí mít velmi na pozoru kvůli nové dopravní značce – bílému kosočtverci v modrém poli. Její nerespektování může stát 135 eur (asi 3250 Kč), přičemž pokuta v této výši je stanovena předpisem a nemůže být nižší.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Počasí si nikdo nemůže vykládat, jak chce. Ministerstvo navrhuje pokuty

[Obrázek: IZHkJvp.png]

Spolky a firmy zabývající se počasím kritizují chystaný zákon, podle něhož bude smět vydat výstrahu jen Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bojí se vysokých sankcí.

 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Od ruského čerta k čínskému ďáblu. Hledá se cesta k ovládnutí klíčových surovin

[Obrázek: xle08y6.png]

Ekonomika a energetika zemí Evropské unie, včetně Česka, je silně závislá na dodávkách klíčových surovin z Číny. Zatímco návyku na dodávky energií z Ruska se EU poměrně úspěšně zbavuje, dominance Číny u klíčových surovin je do budoucna značný ekonomický i bezpečnostní problém.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Nejlepší zápas, pak zmizení. V Chorvatsku hledají mladé házenkáře z Burundi

[Obrázek: Burundi.jpg]

Na světovém šampionátu házenkářů do 19 let v Chorvatsku se hráči Burundi potáceli od jedné porážky k další. V předkole vyfasovali tvrdé direkty od Švédů (16:62) i Faeřanů (21:53), v části poražených pak sahali po překvapivém vítězství nad Američany (26:33). Po nejzdařilejším mači měli ještě bojovat o konečné umístění, jenže k závěrečným duelům už nenastoupili. Hned deset sedmnáctiletých reprezentantů ve středu zmizelo.

[Obrázek: eNUxtFi.png]
 
 
Microsoft se pochlubil, jak hacknout fabriku nebo elektrárnu. Druhé straně dal půl roku na opravu

[Obrázek: R8cBbVF.png]

Jak těžké by bylo hacknout elektrárnu nebo třeba fabriku v sousedství? Jistou odpovědí může být rozsáhlý blogový zápisek bezpečnostního týmu Microsoftu, ve kterém se jeho experti věnují několika zranitelnostem v komunikačním protokolu CODESYS V3 pro průmyslové řídící jednotky (PLC).

[Obrázek: wsxeahl.png]



Avi Loeb: „Superinteligentní mimozemšťané by mohli vytvářet v laboratořích celé vesmíry“

[Obrázek: Rskq5Ny.png]

Superinteligentní mimozemské bytosti by mohly být schopny v laboratorních podmínkách vyrábět celé malé vesmíry. Alespoň podle známého harvardského astronoma Avi Loeba.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Vesmírný turismus u Virgin Galactic zahájen: první platící zákazníci vzlétli do vesmíru

[Obrázek: InEB4Ob.png]

Jak bylo plánováno, tak se i stalo. Společnost Virgin Galactic chtěla v první polovině srpna spustit komerční turistické lety do vesmíru, přičemž mise Galactic 02 se opravdu uskutečnila a skončila i šťastným přistáním.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]

Dell dostal v Austrálii pokutu 6,5 milionu za nepravdivé informace o slevách

[Obrázek: R0vKH0h.png]

Vypadalo to jako sleva, ale nebyla to sleva. Za to dostala Australská pobočka společnosti Dell pokutu ve výši 10 milionů australských dolarů (asi 93 milionu Kč), konkrétně za "nepravdivé a zavádějící informace o slevách na počítačové monitory". Podobné praktiky ale používají i další prodejci.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Ruská sonda míří k Měsíci. Za čtyři až šest dní se pokusí o přistání

[Obrázek: OkJ2U44.png]

Sonda Luna-25 je na cestě k Měsíci. Nedávno pořídila první snímky, na nichž je možné vidět Zemi i naši přirozenou družici jaké malé tečky. Jedná se o první ruskou lunární misi od roku 1976.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Vypadalo to jako cena ale není to cena - je to odrbávání hloupého obyvatele Česka (Moravy a Slezska)

Znovu a znovu vidím reklamu sloního polského šopu Allegro=MALL v naší komerční TV.
Zvědavost mi nedala, našel jsem si pro srovnání položku
Xiaomi Redmi Note 9T 4/128GB. K datumu 18.8.'23

Allegro PL: 750zl (850zl)
Kurz měny RF krát: 4'183Kč (4'743Kč)
MALL: 4'999Kč -299Kč dárek
Xevos: 4'909Kč (6'125Kč)
Bohemia Computers: 6'417Kč
Allegro CZ: 7'687Kč
Není Allegro MALL jako Allegro CZ - no nekup to
: Musíš juknout na vystavený a jsi hned na té správné ceně  1 1 1

[Obrázek: pt4MGaq.png]

Zázrak, Češi proměnili vzduch na pivo. Vzniklo díky vynálezu z ČVUT a chutná dobře, ale stálo by tisíce korun

[Obrázek: M0DknPU.png]

Ježíš prý proměnil vodu na víno. Odborníci z Českého vysokého učení technického a pivovar Radegast teď proměnili vzduch na pivo. Představili tím novou verzi technologie, která ale není primárně určená k hašení žízně štamgastů. Má sloužit jako nouzový zdroj vody. A pivo, ke kterému přispěla, zase slouží jako varování před úbytkem vody coby vzácné suroviny.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Co to je? Potápěče překvapil v Jižním oceánu děsivý tvor, vypadá jako vetřelec

[Obrázek: bBcwbUP.png]

Badatelé v Jižním oceánu našli kostru dosud neznámého tvora. Živočich má dvacet ramen a měří přibližně dvacet centimetrů. Kvůli části jeho kostry ho pojmenovali po jahodě.
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



.... peklo zamrzlo .....

Nečekaný krok Applu: USB-C by mohly dostat dokonce i starší iPhony 14

[Obrázek: 6QSkrCe.png]

Apple se u iPhonů dlouho vyhýbal USB rozhraní (koncovce na telefonu). Nakonec ho ale přinese už u iPhonů 15, přestože EU by to po něm vyžadovala až u další generace. Zajímavostí je ale zpráva, že by se USB-C mohlo rozšířit i na starší modely.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Zlevněný se zkrácenou zárukou, vystavený - tedy buď vrácený jako nevyhovující, domlácený zvědavci nebo dodaný s poškozením.
Proč ne, každé zboží si najde svého kupce.
Porovnával jsem ceny nových s novými.
: však to bylo myšleno jako nadsázka  1 4
 Je však faktem, že spousta obchodníků na tento způsob prodeje sází a lidé na něj slyší. Holt každé zboží má svého kupce  6
Ještě k USB-C u Applu...
Myslíte si však, že Apple opravdu (znovu) uvede iPhony 14 s portem USB-C?

Názor:
Pokud přiměje část svých příznivců, kteří by si dražší model nekoupili, aby se přeci jen rozhodli utratit peníze, klidně dobře propočítaný objem iPhone 14 Plus na trh dá.

Bude to promyšlená aktualizace v mezích mírného pokroku a prodloužení životnosti; nerad by namlsal své věrné jinou novinkou, jako příkladně větší pamětí nebo nižší cenou.
Nejekonomičtější je dodávat perfektní SW.
Dynamic Digital Radiology je rentgen na steroidech. Výsledkem není fotka, ale video pohybující se kostry

[Obrázek: tqGMM47.png]

Japonskou firmu Konica Minolta zná většina lidí jako výrobce kopírek a tiskáren. Její záběr je však mnohem širší – jedním z oborů, ve kterém se úspěšně etablovala, je zdravotnictví, konkrétněji digitální zobrazovací metody. Divize Konica Minolta Healthcare Americas minulý týden oznámila významné rozšíření rentgenových systémů s technologií dynamické digitální radiografie (Dynamic Digital Radiography; DDR).

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Modrý záblesk a radiace. Osudový omyl při projektu Manhattan vedl k úmrtí vědce

[Obrázek: nQSur5b.png]

Do konce služby na projektu Manhattan pod vedením Roberta Oppenheimera zbývalo odborníkovi na konstrukci bomb Louisu Slotinovi jen pár týdnů. Nehoda v laboratoři ale vše změnila. Slotin byl vystaven silné radiaci a po několika dnech zemřel.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Po kousnutí klíštětem získal superschopnost. Americký biolog může dát lidstvu vakcínu, o které ani nesnilo

[Obrázek: 4eUM1D6.png]

Příběh jako z laciného komiksu. Mladý vědec vášnivě zaujatý pro svůj obor se stane obětí svého výzkumu. Při nehodě ale dostane schopnost, která může pomoci celému lidstvu. Tohle ale není superhrdinský komiks, tento příběh je realita.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Železobeton je stavební zázrak, který změnil tvář světa. Objevil ho zahradník

[Obrázek: 9A3dpdk.png]

Francouzského zahradníka Josepha Moniera štvalo, že jeho betonové květináče přes zimu praskají. Zkusil je proto vyztužit drátěným pletivem, pak mráz vydržely. To dalo základ úplně novému stavebnímu oboru, který odstartoval éru železobetonu.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


Budou se přepisovat učebnice dějepisu? Lebka z Číny se vymyká lidskému rodokmenu

[Obrázek: Original_of_Paranthropus_robustus_Face.jpg]

Archeologové učinili v Číně překvapivý objev. Našli starověkou lebku, která nezapadá do žádné známé lidské větve. Fosilie se nepodobá žádnému dosud nalezenému homininu.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Čínská norma 6b je ještě přísnější než Euro 7. Začne platit ještě letos. Co to znamená pro český autoland?

[Obrázek: 3XqErpq.png]

Státy Evropské unie se rozhodly, že prodej nových vozů se spalovacími motory skončí nejpozději v roce 2035. Ačkoli se v Česku jedná o velmi kontroverzní krok, v kontextu globálního trhu s novými auty pravděpodobně nebude mít tak velký význam. Stejně dopadne i nová emisní norma Euro 7. 

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Sapkowski píše nového Zaklínače. Polský autor potvrdil další díl fantasy ságy, vyjít má do roka

[Obrázek: G5mS58v.png]

Že vzniká další kniha ze ságy o Zaklínači, se tak nějak tuší už delší dobu. Už před pěti lety její autor Andrzej Sapkowski hovořil o plánech na nové dílo. Začátkem letoška hovořil podobně. Před pár dny však neurčité plány dostaly velice konkrétní podobu. A to až takovou, že další knihu o lovci příšer Geraltovi by polský spisovatel měl dokončit během několika měsíců.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Aktualizujte Defender v instalačních médiích s Windows 10 a 11. Nová verze blokuje AutoKMS
> ZIVE, Petr Urban, 19. srpna 2023

Defender v instalačním médiu Windows aktualizujte každé tři měsíce
Windows jsou po instalaci zranitelné, dokud neaktualizujete antivirus
Antivirus od 10. srpna detekuje některé pirátské aktivační nástroje


Integrovaný antivirus ve Windows 10 a 11 aktualizuje Microsoft často a bez velkých fanfár.
[Obrázek: 1612377069_microsoft_defender_story.jpg]
Ruská sonda Luna-25 nezvládla misi, zřítila se na měsíční povrch

[Obrázek: GLpZnvk.png]

Dnes mělo dojít ke kontrolovanému sestupu ruské sondy Luna-25 na měsíční povrch. Bohužel se tak nestalo. Mise předčasně neúspěšně skončila, neboť sonda už na Měsíci je. Nekontrolovaně se na něj zřítila.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Konec jedné éry: Herní obchod pro Xbox 360 bude příští rok uzavřen

[Obrázek: nlbpPGn.png]

Digitální obchod pro nákup her a dalších médií pro herní konzoli Microsoft Xbox 360 bude uzavřen v létě příštího roku, tedy po necelých 20 letech od uvedení konzole na trh. Hráči si ale i nadále budou moci stahovat již dříve zakoupené hry.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



PayPal představil vlastní stablecoin PYUSD. Revoluce to není, ale pro adopci krypta může udělat hodně

[Obrázek: y5AH9Dg.png]

Globální platební společnost PayPal minulý týden rozvířila vody finančních technologií a kryptoměn, když oznámila, že hodlá ve spolupráci se společností Paxos spustit vlastní stablecoin. Jmenuje se PayPal USD (PYUSD), bude vázaný na americký dolar v poměru 1:1 a krytý americkými dolary a státními dluhopisy. Co to přesně znamená pro PayPal i jeho uživatele a jak to ovlivní adopci kryptotechnologií běžnou společností?
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]




Čára přes rozpočet pro Intel. Spojení s Tower Semiconductor je mrtvé, vzpříčila se proti němu Čína

[Obrázek: lYSLv5D.png]

Akvizice za 5,4 miliardy dolarů selhala. Může to být dost velký problém pro plán Intelu stát se vážnou konkurencí TSMC.Překvapivá zpráva přišla minulý týden od Intelu. Ten loni oznámil akvizici izraelské firmy Tower Semiconductor, která je jedním z relativně menších podniků poskytujících zakázkové služby pro firmy bez vlastních továren – tedy poskytovatelů foundry služeb. Intel chtěl spojením s Towerem získat existující klienty a pozice na tomto trhu, ale toto spojení narazilo. Firma teď oznámila, že proces akvizice ruší. Zřejmě vinou politické situace.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]

 



 
.... to není vůbec dobré, DJI konkurenci potřebuje, jinak to odnese zákazník ...

Už i Skydio končí s drony pro rekreační letce. DJI nemá prakticky konkurenci

[Obrázek: t6pH5J3.png]

V DJI se radují, na trhu s drony pro rekreační letce totiž přišli o dalšího potenciálního konkurenta – amerického výrobce Skydio.
Jeho zakladatel a šéf Adam Bry na blogu oznámil, že se firma bude nadále věnovat už jen dronům pro podniky a veřejnou správu (Skydio 2+ Enterprise), takže ukončuje další vývoj a prodej modelů Skydio 2+ Starter, Sports, Cinema a Pro pro běžné smrtelníky.


[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Nikdo nechápe, jak fungovala. Temná zločinecká čtvrť v Hongkongu musela k zemi

[Obrázek: hIv2bNi.png]

Prostituce, drogy, hazardní hry a také stovky bytů bez denního světla. Kaulungské opevněné město znali obyvatelé Hongkongu jako doupě zločinu. Žilo podle vlastních pravidel, nerespektovalo úřady ani policii. Od 80. let minulého století, kdy skončila výstavba dalších bloků, mělo největší hustotu obyvatel na světě. V 300 domech se tísnilo přes 30 tisíc lidí. V roce 1993 začala jeho demolice.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Spotify se pokusilo utnout příjmy tvůrcům „bílého šumu“

[Obrázek: M3n4KGv.png]

Streamování hudby a poslech podcastů jsou obecně velkým hitem a patří mezi velmi oblíbené činnosti dnešní doby, přičemž ty nejslavnější podcasteři si mohou přijít na slušné peníze. Magazín Bloomerg blíže prozkoumal interní dokumenty Spotify a zjistil, že tvůrci podcastů s „bílým šumem“ mají na Spotify přibližně 3 miliony hodin přehrání každý den. Bylo to umožněno chybným algoritmem Spotify, který neúmyslně tento typ podcastů doporučoval více než jiné typy podcastů.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



Milionová pokuta každý den, Meta žádá norský soud o pardon

[Obrázek: oRCUn4W.png]

Norský regulační úřad vyměřil společnosti Meta Platforms milionovou pokutu, kterou by měla platit každý den za shromažďování údajů o uživatelích za účelem cílení reklamy. To se ale matce Facebooku a Instagramu vcelku pochopitelně nelíbí, a tak požádala norský soud o zastavení výkonu pokuty.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



„Vypnuli jsme včas motory?“ Rusové dumají, kde udělali při srážce s Měsícem chybu

[Obrázek: BUXIiRl.png]

"Luna-25 se vymkl kontrole a dostal se na nepropočtenou oběžnou dráhu. Po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat." O víkendu takto oznámila ruská vesmírná agentura Roskosmos neúspěšnou misi svého lunárního modulu. Rusové nyní přemýšlejí, kde přesně se stala chyba a zda program nebude ukončen.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
Mě osobně neúspěch Luna-25 mrzí, nechci, aby se hojili zabíráním Evropy.
Navíc soupeření svědčí výzkumu a vývoji, konkurence mezi Čínou a Ruskem by pomohla Indii a Japonsku.
Třetí se, podle přísloví o praní, prostě směje a to jsou Japonsko, Indie, Evropa, USA.


> Indické misi Čandraján-3 dnes 23.8. (14:34 SEČ; 18:04 IST, 23.8.) držím palce.
Čas je v Indii o 3 a 1/2 hodiny.

> YT LIVE
: Jsem názoru, že kosmický program notabene vesmírný výzkum stejně jako sportovní nebo kulturní aktivity by měly být povzneseny nad všechno to bojové běsnění, není tomu tak a opak je krutou pravdou ...
Bohužel Indie je na tom ve vztahu k Číně potažmo Rusku podobně jako Maďarsko nebo Turecko, táhnou na obě strany či pobírají výhody partnerství od obou. Tedy v kostce, za vším můžeš hledat zájem té či oné "spřátelené" země.  10

Příklad:

Indie balancuje mezi velmocemi, říká indolog Štipl. Čína straní Rusku a neutrální není, dodává sinolog Hála



Indie píše historii. Je čtvrtou zemí na Měsíci, jako první přistála u jižního pólu

[Obrázek: 9lYklRi.png]

Pomyslné prokletí jižního pólu Měsíce se podařilo prolomit indické sondě Čandrájan-3, respektive jejímu modulu Vikrám. Ten předchozí se rozbil o povrch Měsíce před téměř čtyřmi roky. Přistát zde chtěli před několika dny i Rusové, ale jejich pokus se nepovedl.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Den na Zemi kdysi trval jen 19 hodin. Život na planetě se tehdy zastavil

[Obrázek: galRRg1.png]

Den netrval vždy 24 hodin. Za poslední miliardu a půl let se prodloužil o více než pět hodin a s každým novým rokem je ještě nepatrně delší. Může za to Měsíc, který se vzdaluje od Země.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]