XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Bývalý pivovar se proměnil na technologický park. Ukrývá se v něm i vodní nádrž pro výcvik robotů

[Obrázek: techtower_plzen.jpg]

V roce 1910 byl založen český plzeňský akciový pivovar Světovar, ve kterém se o tři roky později uvařila první várka piva. A i když šlo ve své době o jeden z nejmodernějších pivovarů v Rakousku-Uhersku, po Velké hospodářské krizi začal upadat a od třicátých let sloužil už jen jako lahvovna pro konkurenční značku Gambrinus. Město Plzeň ho v roce 2008 vyhlásilo kulturní památkou a v rámci strategie pro rozvoj Smart City se rozhodlo ho přetvořit na technologický park. Řešení se zhostila architektka Tereza Vojtěšková z ateliéru Vojtěšek architekti spolu s Milanem Varvařovským.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Japonský příkop vydal tajemství. Osm kilometrů pod hladinou natočili plže

[Obrázek: lszpyxrpkhle7kzj_1680604403.jpeg?tr=w-1200,h-900] 

Stalo se to úplně poprvé. Japonsko-australská vědecká expedice spustila sondu do osmikilometrové hloubky pod hladinu oceánu. A objevila tam živočichy, které biologové v takové hloubce rozhodně neočekávali. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


 
Båstnäs, hřbitov aut: Stovky vraků rozházených po lese jako smutný konec jednoho snu

[Obrázek: Bastn%C3%A4s-24.jpg]

Divočina švédského pohraničí ukrývá skutečnou "motoristickou" raritu. Båstnäs bilkyrkogård neboli hřbitov aut. A rovněž se tu uchovává tragický osud dvou bratrů, kteří chtěli zbohatnout, ale vůbec neodhadli, kdy se svým podnikáním přestat.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 


 
Astronomové detekovali opakující se rádiové signály z exoplanety vzdálené pouhých 12 světelných let

[Obrázek: YZ-Ceti-b-radio-signals-planet-alien-life.png?w=650] 

Hledání exoplanety o velikosti Země s magnetickým polem se podobá příslovečnému hledání jehly v kupce sena. Astronomové však nedávno narazili na slibného kandidáta – a to díky tomu, že se zaměřili planety, které se nacházejí opravdu blízko u svých hvězd.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


 
Google musí předělat svou AI. LaMDA je mrtvá, Bard dostane nový a čtyřikrát větší motor PaLM

[Obrázek: google-bard-robot-cap-gowns-upgrade-1680290237.jpg] 

Google postupně uvolňuje svého vyhledávacího chatbota Bard, který je k dispozici už i pro některé uživatele z Česka. Jeho motor jménem LaMDA nicméně brzy nahradí odlišná technologie.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 


 
IDC: Růst herních PC a monitorů v roce 2023 přibrzdí

[Obrázek: NVIDIA%2BBFGD-ed.jpg.cf.jpg]

Společnost IDC informuje, že rok 2022 ukončil tři roky trvající růstovou šňůru herních PC a monitorů. Celosvětové dodávky herních PC vloni v meziročním srovnání klesly o 6,4 %, herních monitorů pak o 7,1 %.
 
[Obrázek: UaAVJDa.png]
 
Sto dní pod vodou. Vědec chce pokořit rekord, našel při tom nový druh živočicha

[Obrázek: p0fb0pxj.jpg] 

Americký vědec Joseph Dituri se pokouší zlomit světový rekord v nejdelším pobytu pod vodou. Ve své podvodní laboratoři chce otestovat, jak lidské tělo reaguje na vystavení extrémnímu tlaku. Může tím mimo jiné pomoct astronautům ve vesmíru. Muž zároveň před několika dny oznámil, že objevil úplně nového živočicha, jednobuněčného nálevníka.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Jak nastartovat auto klikou (a nepřijít při tom o prsty). Ukážeme si to na Laurince z roku 1908

[Obrázek: front-side-techno-classica-essen-2019-1-720009.jpg]

Od kliky přes pedál, táhla, klíček a tlačítka až k bezdrátovému startování - uvedení auta do chodu prošlo za posledních sto let vývojem.
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Velikonoční vajíčka ve Windows

[Obrázek: maxresdefault.jpg]
Microsoft stále udržuje tradici ukrývání velikonočních vajíček (tzv. Easter eggs), tajných her a dalších zajímavostí ve svých operačních systémech a programech. Kdo by si nevzpomněl třeba na Pinball ve Wordu 97? V aktuálních Windows je jich méně, ale něco zajímavého se najde.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Google rozdává peníze! Uživatelé náhodně dostávají vysoké částky

[Obrázek: platte-u-nas-jednoduse-a-bezpecne-pomoci...e-pay.webp]

  • Google rozdal několika uživatelům hromadu peněz
  • Bohužel nešlo o záměr, ale o chybu
  • Uživatelé si však mohou peníze ponechat
Google je jednou z nejbohatších společností světa a nyní rozdává náhodně uživatelům peníze. Příliš idealistické? Máte pravdu. Ve skutečnosti Google poslal uživatelům finanční obnos omylem. Ti si ho ale mohou nechat.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Překrásná „velikonoční vajíčka“ od Jeepu. A nejsou všechna elektrická!

[Obrázek: concepts.jpg]

Češi a Moravané mají pomlázku a malovaná vajíčka, Američané už 57 let velikonoční „safari“ v Utahu. Do jinak zapomenutého Moabu se sjíždí přes 20 tisíc fanoušků offroadu, kteří ve skalách zkoušejí limity svých strojů. A vedení Jeepu téhle akce využívá k ukázce nových – vždy pestrobarevných – konceptů. Velikonočních kraslic na kolech.

 
[Obrázek: iQYiwpg.png]

 
 
Automobily budou komunikovat se silnicí, s chodci i vzájemně mezi sebou. I díky 5G technologii

[Obrázek: hero-image.fill.size_1248x702.v1678673208.jpg]

Technologie 5G významně ovlivní funkčnost aut budoucnosti. Ať už to bude C-V2X komunikace, rozšířená realita v navigaci či integrace edge computingu a AI nebo zefektivnění výroby aut.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Kontroverzní čeští investoři v Lotyšsku narazili. Pokus převzít obří farmafirmu skončil u soudu

[Obrázek: 520976_c15c2ac240.jpg]

Na duben je v Lotyšsku naplánováno soudní jednání v případu převzetí lotyšské firmy Olainfarm, jednoho z největších výrobců léků v Pobaltí. V této kauze se před dvěma lety objevila také česká firma Black Duck Invest ze skupiny BHM miliardáře Tomáš Krska. Lotyšská média tehdy psala o „pirátech z Prahy“, kteří se údajně pokusili farmaceutickou firmu převzít pomocí nekalých praktik. HlídacíPes.org celý případ zmapoval podrobně společně s lotyšským deníkem Latvijas Avize. A jak se ukázalo, i nakonec neúspěšní čeští investoři mohli v kauze čelit „pirátským“ praktikám.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Amazon bude s divizí De Beers vyrábět diamanty pro počítačové sítě

[Obrázek: 1200x-1.jpg] 
Společnost Amazon bude společně s divizí podniku De Beers vyrábět průmyslové diamanty. Největší internetový prodejce světa, který se angažuje také v oblasti cloudových služeb, sází na to, že drahokamy vyrobené na míru by mohly přinést revoluci v počítačových sítích. Informovala o tom agentura Bloomberg. Na projektu bude pracovat společnost Element Six, divize De Beers, a Centrum pro kvantové sítě (Center for Quantum Networking) firmy Amazon Web Services (AWS), tedy cloudové divize internetového prodejce.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Policie zavřela obří tržiště s kradenými hesly. Bylo tam i to vaše? Díky FBI to můžete zkontrolovat

[Obrázek: immuniweb-cybersecurity-weekly-april-1.jpg] 
FBI, Europol a další policejní agentury ze 17 zemí světa slaví úspěch. Podařilo se jim uzavřít hackerskou stránku Genesis Market, která prodávala miliony kradených přihlašovacích údajů. Operace nazvaná Cookie Monster měla podle donucovacích orgánů bezprecedentní rozsah.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Později než v 65 letech by mohli jít do penze ti, kterým je dnes sedmapadesát a méně, vyplývá z analýzy ministerstva

[Obrázek: 6023623.jpg?v=0&st=z7Ei7V7l7R0b9Zecojj3O...812000&e=0] 

Další podrobnosti k chystané důchodové reformě. Z nové analýzy ministerstva práce a sociálních věcí, kterou minulý čtvrtek projednala resortní komise, vyplývá, že později než v 65 letech by mohli jít do penze ti, kterým je dnes sedmapadesát a méně. ČT se podařilo analýzu získat. Dnešní padesátníci by podle propočtů resortu po roce 2030 odcházeli do důchodu o několik měsíců později než v nyní garantovaných 65 letech. Vláda totiž plánuje postupně posouvat hranici podle věku dožití. Ten má podle analýzy nadále růst. Opoziční strany s jakýmkoli zvyšováním hranice nad 65 let nesouhlasí. Proti jsou i odbory.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]

Microsoft zaplatí pokutu 3 mil. USD za porušení sankcí nejen do Ruska

[Obrázek: android-aab-ionic-feature-image.png] 
Společnost Microsoft zaplatí vyrovnání ve výši přes 3 miliony dolarů za porušování sankcí. Ve více než 1300 případech totiž prodal software a služby entitám, na něž byly uvaleny sankce. Ve většině případů šlo o ruské zákazníky.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Beseda o škodlivosti drog záhy skončila. Policejní pes našel u studentky marihuanu

[Obrázek: Pies_policyjny_Olawa_f261ba9e2a.jpg] 
Velmi brzy skončila přednáška o škodlivosti drog a alkoholu na jedné z polských škol. Policejní pes totiž vyčmuchal v batohu jedné ze studentek marihuanu. Případem se bude zabývat rodinný soud.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 



VIDEO: „Nebe je černé jako v noci“. Sopečný popel z Kamčatky ohrožuje letadla

[Obrázek: vulkan.png] 

Silná erupce sopky Šiveluč na ruském poloostrově Kamčatka na Dálném východě, která vyslala oblak popela do výšky deseti kilometrů, představuje zvýšené ohrožení pro letecký provoz, varoval Kamčatský tým pro reakci na sopečnou erupci. Sopka může kdykoliv vyvrhnout sloupce popela do výše 15 kilometrů, varují vulkanologové. Sopečná činnost by mohla ovlivnit mezinárodní lety a nízko letící letadla.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
..... aneb když chcete něco zk....t pošlete na to Eonka ...

Twitter už jako firma neexistuje. Přišel o většinu zaměstnanců

[Obrázek: twitter-dead.jpg]

Zakladatel společností Tesla a SpaceX a známý podnikatel a vizionář Elon Musk v rozhovoru pro server BBC přiznal, že v Twitteru nyní pracuje jen zlomek z původního počtu zaměstnanců. Agentura Bloomberg navíc poukázala na to, že Twitter přestal jako společnost fakticky existovat, nyní spadá pod nově vytvořenou firmu X Corp.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Čínská Alibaba představila svou verzi ChatGPT. Umělou inteligenci plánuje dát všude, od e-shopu po mapy

[Obrázek: 1609147979-Alibaba.jpg]

Pro svět bez znalosti čínštiny má zvláštní jméno, v zemi původu se ale název Tongyi Qianwen bude pamatovat dobře. Znamená totiž podle serveru BBC něco jako „hledání odpovědi pomocí tisíce otázek“. A Tongyi Qianwen se právě otázkami a další interakcí s lidmi učí. Takzvanou generativní umělou inteligenci právě představil technologický gigant Alibaba a má se v blízké budoucnosti zapojit do jednotlivých oblastí působnosti společnosti, pomáhat psát e-maily, obchodní návrhy a taky se objevit ve všech aplikacích firmy. A tedy interagovat s lidmi na e-shopu nebo v mapách, uvedl web CNN.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Lukačovičovo Windy je nově k dispozici pro chytré hodinky s Google Wear OS

[Obrázek: cover-WearOS-final.png?w=600]

Aplikace Windy, kterou vyvíjí startup Ivo Lukačoviče, je nově k dispozici pro chytré hodinky s Androidem, respektive systémem Wear OS od Googlu. Appku lze zdarma stahovat na Google Play Store skrze samotné hodinky. Verze pro Apple Watch už je k dispozici nějakou dobu.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Situace kolem Intel Raptor Lake Refresh a Core 13. a 14. generace se zamotává

[Obrázek: intelrpl-snamingcover-1000x667.png] 
Společnost Intel má ve vývoji mnoho nových procesorů a velkým otazníkem je situace kolem zrušené desktopové řady Meteor Lake, místo které by se měl objevit jen Raptor Lake Refresh. Možných situací je zde povícero.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Oceány jsou nejteplejší od začátku měření. Může to zesílit hurikány a další extrémy

[Obrázek: sibir_1.jpg]

Podle údajů americké vlády dosáhla teplota povrchu světového oceánu historického maxima od počátku satelitních záznamů. Důsledkem jsou vlny veder v mořích po celém světě.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Nástup AI připomíná první fázi průmyslové revoluce. Jak generátory změní novinařinu?

[Obrázek: AI-660x490.jpg]

Umělá inteligence v nejbližší době nenahradí novináře, shodli se v diskuzi Lupy technologičtí publicisté Petr Koubský a Pavel Kasík. Debata, kterou moderoval šéfredaktor Lupy David Slížek, se konala při příležitosti 25. narozenin serveru.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 
Upscaling RTX Video Super Resolution je teď ve VLC Media Playeru (nebo aspoň částečně)

[Obrázek: Super-Video-Resolution-1024x576.png] 

Nvidia oznámila dostupnost AI upscalingu RTX Video Super Resolution, který doteď fungoval jen na webech v Chrome nebo MS Edge, už i pro normální video přehrávač VLC. Najít verzi, kde to funguje, je ale trošku těžší.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Přesedání na Hradě. Pavel bude jezdit v BMW

[Obrázek: 1650894545BMW-i7-xdrive60-15-.jpg]

Nástup Petra Pavla do funkce prezidenta znamenal hned v několika věcech návrat do éry před Milošem Zemanem. S novou hlavou státu se teď vrací i bohatší vozový park Pražského hradu – Pavel bude nově jezdit také automobily BMW. O hradní flotile si totiž v konečném důsledku rozhoduje prezident sám.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]



Zákaz ChatGPT v Itálii pravděpodobně do května skončí

[Obrázek: AI-ChatGPT-Italie-soukromi.jpg]

Italský úřad pro ochranu osobních údajů by už za dva týdny mohl uvolnit zákaz aplikace ChatGPT pro italské uživatele. Ten zavedl na konci března kvůli údajnému úniku dat a způsobu zpracování osobních údajů Italů. Tamní strážci soukromí dali provozovateli jazykového modelu umělé inteligence OpenAI čas do 30. dubna, aby splnil konkrétní požadavky na ochranu soukromí, a připravil tím půdu pro zrušení dočasného zákazu chatbota v zemi. Informuje o tom web Politico.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



ChatGPT má vlastní kompresní jazyk umožňující obejít limit počtu slov

[Obrázek: Z4xSHiB.png]

Systém ChatGPT má limit počtu slov, kolik může v rámci jedné konverzace vygenerovat. Přišlo se však na to, jak tento limit obejít a konverzaci si zkomprimovat a uložit. GPT je totiž možné přinutit si konverzaci převést do vlastního kompresního jazyka.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
HBO Max bude už jen Max. Přidá jeden dražší tarif, nové funkce a změní design

[Obrázek: HBO-Max-and-Max.jpg]

Velký restart streamovací aplikace HBO Max začne už 23. května v USA. Nový design, nové funkce a bohatší katalog pořadů doprovodí upravený ceník. Firma chce výrazně vylepšit uživatelský dojem.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Rusové pokutovali Wikipedii kvůli válce na Ukrajině. Opět

[Obrázek: gkqlhjotkskozoky_1650092942.jpeg]

Soud v Moskvě ve čtvrtek uložil další pokutu americké neziskové organizaci Wikimedia, provozovateli internetové encyklopedie Wikipedia. Důvod je stejný jako v předchozích případech – za to, že odmítá odstranit hesla týkající se války na Ukrajině. Informovala o tom rozhlasová stanice Svobodná Evropa.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Láhev a víčko už nic nerozdělí. Coca-Cola i v Česku zavádí neodnímatelné uzávěry na všech nápojích 

[Obrázek: CCZS-Tethered-Cap_900x550px__FocusFillWz...IiwxXQ.jpg]

Na domácím nápojářském trhu dochází k radikální změně. Největší firma v rámci tohoto segmentu na světě totiž zavádí neodnímatelné uzávěry v rámci celého svého portfolia nápojů v Česku a na Slovensku. V první polovině letošního roku tak dojde k postupné náhradě a vyrábět se budou už jedině nápoje s tímto novým typem uzávěru. Důvod? Když je láhev spojená s víčkem, výrazně to zefektivňuje proces jejich sběru a recyklace.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 .... nějak nám to dnes "laguje", příspěvek odešel 2x za sebou ...
Mars v nevídaném detailu. Vznikla jeho nejpodrobnější interaktivní mapa

[Obrázek: mars-supplement_16x9.jpg?w=1200]

Rádi zkoumáte vnější vesmír nejen v knížkách, filmech nebo na obrázcích, ale využijete při tomto bádání i různé interaktivní nástroje? Pak vám jistě udělá radost, že NASA a kalifornská univerzita Caltech mají na svědomí doposud nejdetailnější mapu planety Mars. Ta je poskládaná ze snímků družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a tvůrci uvádějí, že kdyby se tato mozaika s 5,7 biliony pixelů (neboli 5,7 terapixelů) vytiskla, byla by tak velká, že by pokryla stadion Rose Bowl v kalifornské Pasadeně. Mapa se vytvářela šest let.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

[Obrázek: TELEMMGLPICT000322579692_1_trans_NvBQzQN...mwidth=680] 

Zatímco před rokem měli z kreativní AI umělci většinou jen prču, nové verze jsou tak dobré, že přinesly údiv, pak šok a hněv – a nyní začíná otevřená válka, protože si uvědomili, že většinu z nich generativní AI dokáže plně nahradit.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Příběh o tom, jak zákaz lovu velryb způsobil poruchy tisíců převodovek

[Obrázek: ?url=http%3A%2F%2Fs3-origin-images.polit...ap_328.jpg]

Ve Spojených státech amerických byl zákonem z roku 1973 zakázán lov velryb. To vyústilo v selhání tisíců automatických převodovek, především od General Motors.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Létající vejce bylo dobré a zabijácké vejce nadělá mnohem větší paseku

[Obrázek: Hughes_YOH-6A_Cayuse_US_Army_in_flight.jpg]

Americká armáda používala ve Vietnamu vejce, ale nebyla to obyčejná vejce, byla to létající vejce. Mluvíme o lehkém vrtulníku Hughes OH-6A Cayuse, který se v pokročilejších provedeních a pod jiným typovým označením vyrábí dodnes. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Češi naladí zdarma už 74 televizí! 43 programů vysílá celostátně

[Obrázek: 6045279.jpg?v=0&st=639une2Auc0TZNwilV3iF...812000&e=0]

Více než 70 televizních programů v češtině mohou aktuálně přijímat zdarma na klasickou anténu diváci v České republice. Z toho téměř dvě třetiny stanic vysílají celoplošně. Jaká je programová nabídka sítí DVB-T/-T2 po jednotlivých krajích? Většinou lze zdarma naladit okolo 50 tuzemských televizních stanic. U každého kraje uvádíme jednotlivé sítě a výčet programů, které v daném regionu šíří. Kliknutím na název sítě se dostanete na stránku s detailními informacemi o daném multiplexu, včetně programové nabídky, provozovaných vysílačů, vysílacích kanálů, apod.

[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]
 
Raspberry Pi se dalo dohromady se Sony

[Obrázek: aHR0cHM6Ly93d3cudWt0ZWNoLm5ld3Mvd3AtY29u...bnkuanBlZw]

Kdo by neznal Raspberry Pi. Populární mini počítače se snad valí doma každému technologickému nadšenci. I mi jedno zívá vedle monitoru. A aktuálně Raspberry oznámilo strategicky zajímavou informaci vztahující se k Sony.
 
[Obrázek: crmjJZ4.png?1]



Intel a Arm spolu budou produkovat mobilní čipsety

[Obrázek: untitled-design-2-1681391718922130620672...202103.png]

Společnosti Intel a Arm, významní hráči na poli produkce čipů a čipsetů, před několika hodinami oznámily počátek velmi významného partnerství. Jeho hlavním bodem je širší možnost využití výrobního procesu zvaného “18A”, který Intel poskytne s cílem produkovat mobilní čipové sady s procesorovými jádry Arm. Následně se pravděpodobně přejde i na aplikace pro automobilový průmysl, IoT, datová centra, letectví či státní správu. Spolupráce vzniká jako součást strategie, která má posílit výrobu čipů v USA a EU.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Google pohřbil chytré displeje třetích stran. Bude podporovat jen vlastní produkty

[Obrázek: 620w]

Chytré displeje s integrovaným Asistentem Google prodává (pod značkou Nest) nejen provozovatel největšího internetového vyhledávače, ale i řada dalších firem, jako jsou Lenovo, LG či JBL. Jejich produkty sice nenabízejí tolik funkcí, jako originál od Googlu, přesto si díky příznivějším cenám dokázaly najít své zákazníky.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



CALB představuje nové L(M)FP a NCM akumulátory s 200 a 300 Wh/kg

[Obrázek: arenaev_000.jpg]

Společnost CALB patří k velkým výrobcům akumulátorů a nedávno představila nové modely s upravenou strukturou. Tyto lithiové články budou k dispozici se dvěma obvyklými směsmi, NCM a vylepšenou L(M)FP. Právě ta by mohla být velmi zajímavá.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Velikost výběhu pro umělou inteligenci: Jaké informace tajit před adaptivní AI?

[Obrázek: iStock-1372020477-scaled.jpg]

Dnešní modely, jako je GPT-4, patří mezi moderované, tedy ty, které se učí na vybraných datasetech – a v druhém kroku se ještě navíc vyhodnocují lidmi, aby se nám jejich výstupy líbily víc. Panují velké obavy o to, co se stane, když se AI dostane k neomezeným znalostem, ze kterých si sama může vyvodit všelicos.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Jízda v oblacích. Red Bull zavěsil na balón malý bikepark a poslal do něj BMX jezdce

[Obrázek: 13092948-86379385-56c8-49a6-b324-4439fa2...&auto=webp]

Ani strach z výšek ho neodradil od toho, aby se britský BMX jezdec Kriss Kyle chopil hlavní role v dalším z adrenalinových projektů, kterými Red Bull smršťuje hranice mezi možným a nemožným. Ostatně koho by napadlo zavěsit na horkovzdušný balón malý bikepark, vyletět s ním do výšky šesti set metrů a nechat do něj slanit člověka, který by v něm na kole skákal tak jako na pevnině? A navíc čelil nebezpečí vypadnutí?
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Díra zasypaná Schwarzeneggerem nebyla výmolem. Musí se znovu vykopat

[Obrázek: 53e50eb2fbb82fe538881dff4937202d.jpg] 

Arnold Schwarzenegger (75) se před pár dny rozčílil, že v jeho sousedství je už několik týdnů díra na cestě a nikdo s tím nic nedělá. Proto ji opravil a natočil se u toho. Úřady teď oznámily, že zkomplikoval práci plynařům. Nešlo totiž o výmol, ale o servisní příkop.

[Obrázek: JYpNADb.png]
 



 
.... nejdříve Ai zakazuje, ale ten zákaz byl evidentně je jen a pouze z chamtivosti (jak jinak), aby Eonka nikdo nepředběhl a neurval mu jeho kus koláče, on přeci chce také své "muskovné"  . Mám takový dojem, že až nám ta Ai dospěje (V8-10), uvědomí si "sebe sama" a uzří Eonka, raději to zabalí sama a dobrovolně ....

Přestaňte zlepšovat výkonné AI! Dokud si nevytrénuji vlastní… Elon Musk založil svoji X.AI a chce konkurovat největším

[Obrázek: 53f23fae-5282-44e8-a63d-adaaa9041162.jpg]

Elon Musk byl jeden z nejviditelnějších signatářů otevřeného dopisu lidstvu, který žádal alespoň na šest měsíců pozastavit experimenty a vývoj výkonných AI systémů. Pokud tak neučiní samotná vývojová studia, měly by podle vyzývatelů zakročit vlády.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Slovenský bizár. Chcete sledovat porno? Pošlete písemnou žádost s ověřeným podpisem

[Obrázek: Zakon_medialne_sluzby.png] 

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Poslanec Národní rady Martin Čepček předložil návrh novely zákona 264/2022 o mediálnych službách, kterou chce ochránit nezletilé Slováky a Slovenky před přístupem k pornografii v televizi a na internetu. V důvodové zprávě vysvětluje, že je dnes porno přístupné i dětem a on tomu chce zabránit. Takové snaze lze těžko oponovat.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Po pěti letech Microsoft vyřešil chybu v Defenderu, která zpomalovala počítače s Firefoxem

[Obrázek: pexels-milo-textures-2768396-100928449-l...lity=85,70]

integrovaném antiviru ve Windows výrobce vyřešil problém, který pět let snižoval výkon při používání Firefoxu. Záznam na Bugzille, který potíže poprvé popsal, je datován na konec února 2018. Nahlašovatel si všiml, že při surfování ve Firefoxu je velice aktivní proces Windows Defenderu.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Nová aktualizace pro Windows 11 se nepovedla. Zpomaluje SSD, může na vás vyskočit i modrá obrazovka smrti

[Obrázek: Untitled-design-2023-04-12T185738.895-1024x576.png] 
  • Poslední aktualizace pro Windows 11 obsahuje závažné chyby
  • Způsobují potíže s SSD diskem, ale může vám naskočit i BSOD
  • V tuto chvíli je jediným možným řešením odinstalace aktualizace
Microsoft pro své systémy, stejně jako například Google pro Android pravidelně dodává nové bezpečnostní záplaty, avšak ta poslední s označením KB5025239 způsobuje uživatelům nepříjemné potíže. Hned několik uživatelů si začalo stěžovat na problémy s výkonem, zabezpečením a také na otravné bugy, které mohou znepříjemnit každodenní práci.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Microsoft přidal do prohlížeče Edge generátor obrázků využívající umělou inteligenci

[Obrázek: BingImageCreator_Hero_16x9-scaled.jpg]

Společnost Microsoft přidala do svého prohlížeče Edge generátor obrázků využívající umělou inteligenci. Prohlížeč je vylepšen i o další novinky – o funkci Drop nebo možnost upravovat obrázky přímo v prohlížeči.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



Sega za tři čtvrtě miliardy dolarů kupuje tvůrce Angry Birds

[Obrázek: sonic_angry_birds.0.jpg]

Finskou vývojářskou společnost Rovio, která stojí například za populární hrou Angry Birds, kupuje japonská Sega. Transakce by měla být uzavřena do konce září. Japonští tvůrci ježka Sonica si od obchodu za 775 milionů dolarů slibují, že budou těžit ze zkušeností Rovia v oblasti mobilních her. Společnosti to oznámily ve společném prohlášení.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Winamp po stádiu hnijící zombie opět ožívá. Tentokrát jako prázdná streamovací služba

[Obrázek: image?fit=1200%2C900&height=900&url=http...fd9bbd742a]

Návratů legendárního hudebního přehrávače už se odehrálo nebo mělo odehrát tolik, že to už není vtipné. Teď značka opět ožívá a s původním produktem ten nový nemá nic dalšího společného. Strastiplnou cestu Winampu jsme už v minulosti popsali, takže se nebudeme opakovat. Raději si rovnou řekněme, co je zač nový Winamp.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Tato děsivá stránka najde váš obličej všude na internetu: jak to funguje?

[Obrázek: hqdefault.jpg] 

Umělá inteligence jménem PimEyes tvrdí, že pomocí sofistikované technologie rozpoznání obličeje z 2D fotografie umí vyhledat všechny vaše fotografie publikované na internetu. Je to fascinující i děsivé zároveň.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Panika v Googlu. Samsung zvažuje výměnu hlavního vyhledávače, líbí se mu Bing AI od Microsoftu

[Obrázek: bing-ai-mobile-63f67a69d5765-sej.png]
 
  • Samsung dvanáct let využívá Google pro vyhledávání na Androidech
  • Nyní zvažuje přechod ke konkurenčnímu Bing AI
  • Google bije na poplach a zrychluje vývoj svého AI vyhledávače Magi
Microsoft vsadil všechno na jednu kartu, a jeho úsilí se mu možná už velmi brzy vrátí. Řeč je o umělé inteligenci Bing AI, která se už dostala do všech významných mobilních aplikací od Microsoftu. A nemusí to u toho skončit. Samsung podle novin New York Times zvažuje, že by jako hlavní vyhledávač u svých telefonů používal právě Bing s umělou inteligencí. A Google bije na poplach!
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Z ráje se stal ostrov večírků. Bali si stěžuje na chování ruských turistů

[Obrázek: 762643.jpg]

Koncem března na ostrově Bali vyšplhal ruský turista na posvátnou horu, kde se následně vyfotil polonahý s kalhotami staženými ke kotníkům, a snímek sdílel na sociálních sítích. Místní tím čtyřiadvacetiletý mladík tak pobouřil, až byl ze země vyhoštěn. Není to ale ojedinělý případ. Indonéský ostrov se potýká se stále větším počtem nevychovaných turistů a navrhuje rázná opatření.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Intel končí s výrobou čipů pro těžbu kryptoměn Blockscale. Premiéru měly teprv loni, končí s Rajou

[Obrázek: zGehE3W.png]

Loni Intel oznámil, že se chystá podnikat v oblasti těžby kryptoměn, přesněji ve výrobě čipů pro tyto činnosti. A hned v únoru už oznámil první čipy Blockscale, které měly přinést energeticky efektivní těžbu Bitcoinu (poněkud oxymorón). Uběhl rok, během nějž se poměry ve světě i ve financích Intelu dramaticky obrátily k horšímu a zdá se, že kryptobyznys bude jednou z věcí, které kvůli tomu Intel zařízne.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Nokia vyhání čínské značky z Německa. Kvůli licencím tam muselo skončit Oppo, OnePlus a teď i Vivo

[Obrázek: J8iAgti.png]
 
  • Čínské značky neplatily Nokii licenční poplatky, a mají problém
  • V Německu muselo skončit Oppo, OnePlus a teď i Vivo
  • Německo je testovací trh, pokud Nokia uspěje, žaloby se rozšíří dále
Nokia si posvítila na čínské značky, které využívají její klíčové patenty, a neplatí za ně licenční poplatky. Prakticky všechny spory, které finská firma vedla či stále vede s čínskými výrobci, se týkají tzv. 4G SEP patentů (Standard-Essential Patent). Konkrétně se firma opírá o patenty EP19173705 a EP07826610 pokrývající klíčové funkce 4G sítí. Vivo se na jejich licencování dohodlo s Nokii v roce 2018, jenže v roce 2021 byla dohoda jednorázově ukončena. A z toho plynou pro Vivo nutné následky.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Čeští distributoři Xiaomi měli kartelovou dohodu, tresty jim byly díky spolupráci sníženy

[Obrázek: 220w7Qf.png]

Dva tuzemští distributoři chytrých telefonů a dalších produktů od čínské společnosti Xiaomi operovali v rámci kartelové dohody. Společnosti Beryko a Witty takto nezákonně působily od počátku roku 2018 do května 2019.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]

Objevené bezpečnostní chyby Wi-Fi směrovačů: doporučuje se urychlená aktualizace

[Obrázek: tNIyzWl.png]

Bezpečnostní experti objevili závažné bezpečnostní nedostatky ve třech typech směrovačů, které obsahují modemy pro mobilní internet. Jejich uživatelé by měli provést update na nejnovější verzi firmwaru.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Windows 11 se naučí automaticky rozmístit okna na ploše. Máme první zkušenosti

[Obrázek: YvYsnSW.png]

Připínání či polohování oken ve Windows 11 usnadňuje nabídka, díky níž okno rychle zaujme vybranou polohu na obrazovce. Microsoft v zimě začal experimentovat se zviditelněním nabídky, jenže kromě toho se objevily náznaky, že s polohováním oken pomůže AI. V insiderských sestaveních Windows se to začíná hmatatelně projevovat.
 

[Obrázek: wsxeahl.png]

.... rozmístění oken na ploše monitoru používám každý den (nedovedu si představit práci bez této funkce), při práci mám takto vedle sebe 6 oken (a je to málo, cca 3-4 jsou ještě poskládány pod nimi). Na rozmístění včetně předvoleb a klávesových zkratek používám však PowerToys. Mám pro každou činnost jiný profil s jiným rozmístěním (aktuálně 6 profilů) ... 
 


Připravte si seznam přání a dobrý výhled na oblohu. O víkendu bude viditelný meteorický roj Lyridy

[Obrázek: kFkAfxT.png]

Každý rok se v období mezi 16. a 25. dubnem naše planeta dostává do dráhy ledoprachových částic uvolněných z jádra komety C/1861 G1 Thatcher. Tyto částice při kontaktu s atmosférou Země shoří, čímž vytvářejí efekt takzvaných „padajících hvězd“. Ať už věříte na to, že padající hvězdy plní přání, nebo se prostě rádi podíváte na zajímavou astronomickou událost, následující noci budou z tohoto hlediska ideální příležitostí.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



IBM šlape do dotazovacích služeb, kupuje společnost Ahana

[Obrázek: handshake_deal_partnership_teamwork_cont...lity=85,70]

Společnost IBM uvedla, že za neupřesněnou částku získala společnost Ahana, která poskytuje PrestoDB na principu SaaS. PrestoDB je open source distribuovaný dotazovací engine SQL vytvořený ve společnosti Facebook (nyní Meta), který je přizpůsoben pro ad hoc analýzu dat všech velikostí.
 
[Obrázek: UaAVJDa.png]
 



Passwd: Český správce hesel pro Google už používají stovky firem, Ackee ho vyčleňuje

[Obrázek: 5-Best-REALLY-FREE-Password-Managers.png] Čeští softwaroví vývojáři Ackee, kteří tvoří aplikace například pro Audi, Livesport, Škodu Auto, Samsung, VW nebo Bundestag, založili novou společnost Passwd. Jde o spin-off technologie původně vytvořené pro interní potřeby zaměřené na správu přístupů a hesel do cloudové služby Google Workspace.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 


 
Sigfox se v Česku odmlčel, zda je to konec této sítě internetu věcí, její provozovatelé nekomentují

[Obrázek: scheme_comet_cloud_cz_big.jpg]

Bezdrátová síť internetu věcí Sigfox přestala v tuzemsku přenášet data. Zařízení, která v pásmu 868 MHz odesílají nebo přijímají krátké zprávy v rozsahu nejvýše 12 bajtů, se tak odmlčela. Na sociálních sítích si na to stěžovalo několik vývojářů, kteří na této technologii provozují čidla, parkovací počítadla, teploměry a další přístroje.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 


 
Nebyla to družice NASA. Oblohu u Kyjeva rozzářil pravděpodobně meteor

[Obrázek: Ff6yvz7.png]

Oživeno ve čtvrtek 20. dubna | Noční zprávy nebyly pravdivé. Družice NASA dál létá kolem Země, její zbytky by měly do atmosféry vstoupit až dnes. Ukrajinské úřady se mýlily, objekt na obloze byl pravděpodobně meteor. NASA pro BBC potvrdila, že v době incidentu byla její sonda stále na oběžné dráze.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


 
Policie bude v pátek na 1000 místech měřit rychlost. Na kterých úsecích si dát pozor?

[Obrázek: Js0TLX9.png]

Dopravní policie bude tento pátek na téměř 1000 místech po celém Česku měřit v rámci akce Speed Marathon rychlost. Na výběru měřených míst se podílela i veřejnost, která během března hlasovala na stránkách policie. Deník Aktuálně.cz nabízí přehled úseků, kde budou policisté kontrolovat dodržování maximální povolené rychlosti.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 


 
I 50 Kč může rozhodnout. Jimmy Wales prosí, aby lidé přispěli Wikipedii

[Obrázek: 4514224617024591]


Wikipedii si každý měsíc přečte několik miliard lidí, na její provoz ale přispívají jen 2 % z nich. Zakladatel a šéf neziskové organizace Wikimedia Foundation proto včera znovu vyzval čtenáře, jestli by nechtěli přispět na provoz.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]

... názory na finanční podporu Wikiny se různí, já přispěl ... Wikipedii požívám velmi často a dala mi za tu dobu mnoho relevantních informací, finanční příspěvek beru jako poděkování za infrormační osvětu ...
Po daru dostanete i poděkování  4

[Obrázek: K1CBYli.png]
Cetin kupuje operátora Nej.cz a s ním i celý Netbox včetně televize Kuki

[Obrázek: 1614779732-0398.jpg]

Nej.cz v posledních letech skupoval menší sítě a nyní vše přechází pod křídla Cetinu. Pro zákazníky se rozsah služeb ani cena nemění. Cetin má zájem především o přístupovou síť a služby ani nyní neposkytuje.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Potíže poskytovatele 365internet pokračují, jsou tu další dluhy a další přesun přípojek

[Obrázek: qIgS9VE.png]

Internetový provider, kterého loni v říjnu zachránila spolupráce s WIA, se po půlroce opět topí ve finančních problémech. Jeho zákazníkům chodí e-maily, aby změnili operátora. 365internet chce převést zákaznickou bázi pod Nordic Telecom.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



POHLED: Hyenismus. A co zkusit po Schumacherovi i rozhovor se Sennou?

[Obrázek: ROUe70c_schumi.jpg]

Na obálce usmívající se fotka legendárního závodníka. A u ní šokující titulek: „První rozhovor s Michaelem Schumacherem – světová senzace!“ Přesně takhle bulvární německý magazín Die Aktuelle našel nové sportovní novinářské dno. Tak lákal na rozhovor s legendou formule 1, jejíž život se už téměř deset let odehrává za pláštěm tajemství. 

[Obrázek: ElV56ZN.png]
 



Kloubní náhrada kolena, která mluví s lékařem: sci-fi nebo plody technologického pokroku?

[Obrázek: 3zUUCli.png]

Pokud se vám po zimě opět ozvaly vaše velké klouby, možná to jsou počáteční projevy osteoartrózy, které vás dříve či později mohou zavést k lékaři. A ten může k řešení vašich obtíží doporučit jejich výměnu. Senzory zabudované v implantátech se pak vám a vašemu lékaři poté budou bezbolestně ozývat celkem pravidelně.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Je to mimozemšťan? Chilská mumie s protáhlou hlavou byla léta děsivou záhadou

[Obrázek: Atacama-mummy-alien-skeleton-study-Chile...2109556337]

Vědci odhalili záhadu „mimozemské“ dětské kostry nalezené v Jižní Americe, která je zaujala hlavně kvůli podivně tvarované lebce, šikmým očním důlkům a deseti párům žeber. Zjistili, že se jedná o dítě, které trpělo několika deformacemi včetně nanismu.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Vědci na myších úspěšně otestovali lék proti kocovině

[Obrázek: proc-jeste-nebyl-vynalezen-lek-na-kocovinu.jpg]

Kocovina je obávaným nepřítelem většiny lidí, kteří konzumují alkohol. V Česku přitom alkohol odmítá jen 3,6 procenta obyvatel. Skupina čínských vědců přišla s řešením v podobě léku, který už úspěšně vyzkoušela u myší. Popsala to v odborném žurnálu Microbiology Spectrum.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



V The Last of Us houby vyhladily lidstvo. My zkusili, zda se po nich budeme lépe soustředit na práci

[Obrázek: 4453881103992_KORALOVEC%20JEZATY.JPG?w=1400]

Medicinální nebo také adaptogenní houby, mezi které se řadí i seriálem The Last of Us nechvalně proslavený cordyceps neboli housenice, jsou v čínské a tibetské medicíně známy stovky let. Právě housenice je v Číně dokonce součástí farmaceutické praxe a používá se na celou řadu zdravotních neduhů. Mezi další houby, kterým jsou připisovány mnohé příznivé účinky na lidský organismus, patří reiši, korálovec ježatý nebo čaga. V redakci jsme se rozhodli, že je vyzkoušíme na vlastní kůži. A abychom si konzumaci roztodivných hub co nejvíce usnadnili, sáhli jsme po variantě v podobě houbové kávy.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Vrak lodi Černovouse byl na dně obklopen uhlím. Teď pirátskou záhadu vyřešili

[Obrázek: 2266045.jpg?v=0&st=4LtK2MD5eUok4mIyv-9X4...812000&e=0]

Vrak Černovousovy vlajkové lodi s názvem Pomsta královny Anny obklopovalo při nálezu v roce 1996 uhlí. Vědci od té doby netušili, k čemu známý pirátský kapitán surovinu potřeboval, jelikož v době jeho panování na mořích ji plavidla nepoužívala. Nyní se však zapeklitou otázku nejspíš podařilo vyřešit.

 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Nejvyšší hora soli na světě stále přirůstá a Němci z ní radost nemají

[Obrázek: monte-kali-salz-berg-heringen-deutschland-73634750.jpg]

Městečko Herringen leží u řeky Werra, v průměrné nadmořské výšce okolo 220 metrů. Je proto skoro nemožné přehlédnout o tři stovky metrů vyšší horu, která je zastiňuje. Obří kopec, který strmými svahy připomíná kužel sopky, se navíc leskne bílými krystalky. To je Monte Kali, největší slaná hora světa. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Netflix do konce června zaklekne na sdíleče. A v USA po 25 letech končí s půjčováním DVD

[Obrázek: 0af6ce3e-b27a-4722-a5f0-e32af4df3045_wha...x_5_en.png]

Netflix včera večer ohlásil výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Wall Street se trochu mračil, protože analytici je čekali lepší. Faktem však zůstává, že firma se trefila do vlastních predikcí z konce prvního kvartálu. Netflix utržil 8,2 miliardy dolarů, o 3,7 % více než loni. Čistý zisk klesl o 18 % na 1,3 miliardy.

[Obrázek: RcC7s0T.png?2]
 



Budweiser udělal reklamu s transženou. Jeho hodnota klesla o pět miliard dolarů

[Obrázek: 8895d-16804986035321-1920.jpg?w=840]

Další americká společnost se přesvědčila o sousloví „go woke, go broke“ (buď progresivní a zkrachuj). Největší pivovarnická společnost světa Anheuser-Busch InBev zažila ve Spojených státech turbulentní týden poté, co věnovala transgender influencerce basu piva Bud Light k výročí její tranzice. Na sociálních sítích se proti firmě rozjela vlna kritiky a bojkotu. Ten zasáhl i některé prodejce. Bojkot mírnil dokonce i syn bývalého amerického prezidenta Trumpa Donald Trump junior.

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Kolik digitálních rádií naladíte ve vašem kraji? Přes DAB+ už v Česku vysílá 53 programů

[Obrázek: 790817.jpg]

Téměř polovinu digitálně vysílajících rádií v Česku tvoří stanice veřejnoprávního rozhlasu, které využívají kapacitu tří sítí DAB+. Z pěti multiplexů jsou dva naplněny výhradně komerčními rádii, dva jsou míšené a jeden si provozuje sám Český rozhlas.

[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]
 



Zatímco v Německu vypnuli poslední jaderné elektrárny, Finsko spustilo nejvýkonnější evropský reaktor

[Obrázek: Olkiluoto-3-Summer-2016-TVO.jpg]

Uplynulý týden přinesl řadu důležitých novinek v oblasti jaderné energetiky na evropském kontinentě. Zatímco sousední Německo vypnulo své poslední tři atomové elektrárny, ve Finsku se čtrnáctiletým zpožděním spustili nejvýkonnější jaderný reaktor.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Poradí umělá inteligence se závětí? První pokusy o nahrazení právníků AI jsou spíše rozpačité

[Obrázek: 1.png]

Kvalita odpovědí z aplikace postavené na vektorových databázích a jazykovém modelu GPT závisí na formulaci otázky. Použití synonym dává lepší výsledky než originální termíny.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Letecké eso Rudý baron. Gentlemanský zabiják z I. světové války sestřelil 80 pilotů

[Obrázek: 240705.jpg?v=1616586321]

Stíhací pilot německého letectva měl za první války řadu přezdívek. Říkali mu Rudý baron nebo Eso všech es. Historici mu připisují 80 sestřelů a patřil mezi nejlepší piloty své doby, čehož náležitě využila tehdejší německá propaganda. Manfred von Richthofen zemřel před 105 lety, kdy jeho letadlo Fokker Dr.I. sestřelili.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
Elon Musk vyhrožuje žalobou Microsoftu kvůli ChatGPT

[Obrázek: WVOVsPf.png]

Elon Musk byl vždy kontroverzní osobou, v poslední době se to ještě stupňuje. Nyní začal vyhrožovat tím, že zažaluje Microsoft kvůli využití dat z Twitteru k trénování chatbota ChatGPT. Začalo to ale reklamní platformou Microsoftu.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

[Obrázek: iFvcXOs.png]

S tím, jak se umělá inteligence stále rychleji rozvíjí, ukazuje se, že jako Evropa máme reálný problém s inovací. Ne že bychom v Evropě kdysi neinovovali, ale dnes se tak nějak vezeme za světovou špičkou a spíš tak připomáháme, než abychom opravdu dominovali anebo třeba dokonce vedli.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Pentagon zveřejnil záběry UFO nad Mosulem. Stříbrná koule prohnala dron a zmizela

[Obrázek: cbae4851-5592-4045-8990-df73700529b9_16x9_1200x676.jpg]

Američané tento týden zveřejnili dosud utajovaný záznam pozorování UFO na Blízkém východě. Video rychle letícího stříbrného objektu ve tvaru koule bylo pořízeno loni nad Mosulem. Experti Pentagonu v Senátu přiznali, že tyto objekty nad konfliktními oblastmi pozorují dlouhodobě a nemají tušení, co jsou zač.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Záhadné Tullyho monstrum nebyla ryba, tvrdí Japonci. Pravěké tajemství ale dál čeká na objasnění

[Obrázek: kgapdn_web1.jpg]

Velikostí nenápadný, tvarem těla pozoruhodný. Tullyho monstrum je tvor, který obýval pravěké oceány a od objevení v 50. letech minulého století mate vědcům hlavy, protože ho neumějí zařadit. Nový výzkum publikovaný v odborném časopise Palaeontology vyloučil, že by to byl obratlovec.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]




Genialní pitomost: kutil tvoří jízdní kola, jaká jste ještě neviděli

[Obrázek: 69825119-11972363-Experts_at_The_Q_have_...926224.jpg]

V historii lidstva bylo jen pramálo tak důležitých objevů či vynálezů, jako je právě kolo. Vynález starý 7 tisíc let způsobil velký poprask, aby jej pak mohl kutil v době internetové přetvořit do zvrácené podoby, která zaujme davy lidí na YouTube.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Na ostrově odpadků v Tichém oceánu žijí pobřežní živočichové, zjistili vědci

[Obrázek: BGWSsSI.png]

Na Velké tichomořské odpadkové skvrně, vrstvě plastového odpadu plující uprostřed Tichého oceánu, prospívá velká komunita pobřežních živočichů včetně malých krabů a sasanek. Od jejich původního domova je dělí tisíce kilometrů, přesto na volném oceánů zdárně konkurují místním druhům, zjistili podle serveru CNN odborníci.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Krysy se dočkaly svých ambasadorů, bojují za lepší jméno druhu

[Obrázek: 7hWAQ2f.png]

Obhájci krys se snaží bojovat proti špatnému obrazu v rámci války s nimi. Není však nikdy snadné získat si veřejnost na svou stranu. Právě o to se snaží pracovníci ze zoo v San Diegu a k jejich obhajobě používají africké krysy obrovské. Snaží se ukázat, že krysy mohou být nejen odporný hlodavec, ale umějí být i užitečné.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Ranč jednoho z nejbohatších Američanů má psí boudu s plochou 1 100 m2

[Obrázek: TBPKennel_lg.jpg]
Jeden z nejextravagantnějších a nejmalebnějších rančů ve Spojených státech se prodal. Mesa Vista, obří texaský ranč zesnulého ropného miliardáře T. Boone Pickense, byl s pozemky tak drahý, že se o jeho nákup museli podělit hned dva noví vlastníci.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
Konec divokého západu v kryptu. EU zavádí jeho regulaci

[Obrázek: foSoHIv.png]

Ve světě krypta jsme za poslední léta viděli zásadní zvraty – podvodů, kauz, bizárů, ale i úspěchů bylo nespočet. Evropská unie teď chce do krypta vnést větší řád. Její parlament  tento týden definitivně schválil nařízení zvané MiCA, které mimo jiné kryptoměnovým projektům ukládá nutnost se zaregistrovat. Jak nová regulace ovlivní evropský finanční ekosystém? Odpovíme s europoslancem Ondřejem Kovaříkem, který byl stínovým zpravodajem nařízení.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Deadpoolova fotbalová pohádka. Anglický klub Ryana Reynoldse slaví ligový triumf a postup

[Obrázek: image006-e1675435855446.jpg]

Hollywoodská hvězda si koupí maličký fotbalový klub z Velké Británie, zamiluje se do toho jediného správného fotbalu a se slzami v očích slaví postup do vyšší ligy. To zní jako něco ze sportovně-komediálního seriálu Ted Lasso, jenže tento příběh se odehrává doopravdy. Přesně tahle popsaná epizoda se stala právě teď o víkendu. V hlavních rolích herec Ryan Reynolds a Wrexham AFC.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
První soukromá sonda právě přistála na Měsíci. Napjatě se čeká, zda úspěšně

[Obrázek: maxresdefault.jpg?sqp=-oaymwEmCIAKENAF8q...qi3v4lQN0g]

Japonská sonda s malým robotem a vozítkem ze Spojených arabských emirátů na palubě přepisuje historii dobývání Měsíce. Pokud se potvrdí večerní přistání na naší přirozené oběžnici, bude to poprvé, co měsíční povrch přivítal stroj vyslaný soukromou společností. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]

Na ChatGPT nemají Rusové nárok, tak si vytvořili vlastní AI. Jmenuje se GigaChat

[Obrázek: VteenMag_Russias_Sberbank_Jumps_into_the...816e07.png]

Rusko rádo dokazuje, že proti Západu není nijak pozadu, a tak bylo jen otázkou čau, než se rozhodne vstoupit do šíře generativní AI. Nakonec mu to trochu trvalo, ale se svým vlastním klonem ChatGPT přeci jen přišlo. Jmenuje se GigaChat a stojí za ním ruská banka Sberbank.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Avastu rekordní pokutu, píší Seznam Zprávy

[Obrázek: avast-ilustrac48dnc3ad-foto.jpg]

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřoval antivirovou společnost Avast, respektive její nástupnickou společnost Gen, kvůli nepřímému prodeji osobních údajů přes dceřinou společnost Jumpshot. Seznam Zprávy s odkazem na dřívější informace specializovaného serveru Global Data Review napsaly, že úřad kvůli tomu udělil firmě rekordní pokutu 13,7 milionu eur (přes 320 milionů korun) s tím, že řízení ale ještě neskončilo. Zástupci společnosti Gen uvedli, že dosud nebylo vydáno konečné rozhodnutí, proto případ nebudou komentovat. 
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
A je tu další zápis do historie. Proběhl úplně první hlasový hovor ze smartphonu přes satelit

[Obrázek: tVzfPvW.png]
 
  • Proběhl historicky první hovor ze smartphonu přes satelit
  • Jednalo se o Galaxy S22, který nebyl hardwarově nijak upraven
  • Satelity tak snadno pokryjí dosud „mobilně hluchá“ místa na Zemi

Vyloženě přerostlé „jednoúčelové“ satelitní telefony se na trhu v poslední dekádě nijak výrazně neprosadily. Změnit to má až nástup smartphonů s podporou satelitního příjmu, která se začaly na trhu za poslední rok rojí jako houby po dešti. Jenže ve většině případů hovoříme o nouzové satelitní komunikaci, která probíhá na textové bázi, to, co provedlo uskupení AST SpaceMobile, AT&T, Rakutenu a Vodafonu se tak nesmazatelně zapsalo do historie. Můžeme si tak odškrtnout vůbec první hovor, který byl uskutečněn běžně dostupným telefonem přes satelitní síť.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Výroba vodíku, kyslíku a tepla pomocí solární paraboly: 1,26 g H2 za minutu

[Obrázek: large-metal-segmented-satellite-dish-wit...height=300]

Na technologickém institutu Ecole Polytechnique Federale de Lausanne vytvořili solární parabolu, která by se mohla stát ekologický kogeneračním způsobem výroby zeleného vodíku, čistého kyslíku a zároveň ještě tepelné energie.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]