XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Intel Meteor Lake a Arrow Lake využijí novou patici LGA 2551

[Obrázek: DSC_0753-Custom-2060x1373.jpg] Připravované procesory Intel přinesou několik novinek, které pomalu vyplouvají na povrch. Měli bychom se tak dočkat např. nové patice LGA 2551. Zatímco ten první má využít proces Intel 4, další generace dostane Intel 20A.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nový desktopový socket pro procesory Intel je potvrzený. Ale jiný – bude to LGA 1851

[Obrázek: 165894-330412-330411_rc.jpg] Zprávy, že socket LGA 1700 nevydrží tři nebo více generací, jak se doufalo, se potvrdily. Intel ale přejde na jiný socket, než uváděla předchozí zvěst – v tom se mýlila. Ale díky ní jsme dostali zajímavý nový únik.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Disney+ nabídne v Česku přes 800 filmů a 900 seriálů včetně Simpsonových

[Obrázek: disney-plus-nabidka-filmu.jpg] Týden před startem aplikace Disney+ v České republice a na Slovensku se firma Walt Disney pochlubila katalogem, který bude k dispozici. Ihned po spuštění 14. června nabídne služba více než 800 filmů, přes 900 seriálů a 130 titulů vytvořených exkluzivně pro Disney+. Poprvé na českém trhu bude na jednom místě dostupný veškerý obsah související se Star Wars nebo všech 33 řad seriálu Simpsonovi. Obsah bude dabovaný do češtiny anebo s titulky.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Discord Bored Ape Yacht Clubu hacknut, ukradena NFT za 200 ETH (8,4 mil. Kč)

[Obrázek: 7dcb5258ac20f850fe43f333c2d4027b.jpg] Jedním z nejznámějších hráčů na poli NFT je Bored Ape Yacht Club (BAYC), nepočítáme-li tradiční firmy jako Adidas a podobné. Manažer projektu byl terčem úspěšného hackerského útoku a přes jeho kompromitovaný účet na Discordu došlo ke krádežím NFT.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Tohle nám na keynote neřekli. Nové verze systémů od Applu přináší nejen novinky, ale i omezení

[Obrázek: apple-wwdc-2022.jpg]
  • Apple předvedl na WWDC působivé novinky
  • U některých ale neřekl úplně všechno
  • Toto je pět zásadních detailů, které byste měli vědět
Úvodní keynote vývojářské konference Apple WWDC22 byla jedna velká show s mnoha efekty, za které by se nemusely stydět i některé filmy. Apple nám zde naservíroval spoustu softwarových, ale překvapivě i hardwarových novinek. Jak už tomu ale bývá, na některé informace zkrátka v časovém limitu nezbyl čas, nebo se zkrátka na keynote „nehodily”. Shrneme si podstatné detaily, které nám Apple tak trochu zamlčel.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Odložené platby Mall Pay budou ve ztrátě další tři roky, chystá se změna názvu

[Obrázek: mallpay_karta_3b_LR-1-2000x1353.jpg] Ztrátová fintech služba Mall Pay, kterou nyní kompletně ovládá ČSOB, plánuje v červených číslech ještě nějakou dobu zůstat. Podle vedení firmy má jít o takzvanou řízenou ztrátu. ČSOB nedávno do Mall Pay poslala dalších sto milionů, základní kapitál narostl na 465 milionů. Tržby v roce 2020 dosáhly na pět milionů korun se ztrátou 99,8 milionu. Rok předtím tržby činily 301 tisíc se ztrátou 28,7 milionu korun.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Balík z Číny cestuje pár dní, pak měsíce leží v třídírně. Vyřeší to robot, věří pošta

[Obrázek: 3229258.jpg?v=0&st=EuAP8PgX7Q-F8kjbQI0jw...812000&e=0] Od loňského října musí všechny zásilky z Číny projít celním řízením, což jejich doručování Českou poštou výrazně zpomalilo. V tuzemských skladech čekají na dodání i několik týdnů, stěžují si někteří zákazníci. Pošta teď hodlá situaci řešit mimo jiné robotickým zakladačem, který by podle ní měl počet zásilek odbavených za den zdvojnásobit.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Retro: Před 20 lety dostaly telefonní budky „přelomovou“ funkci. Šlo z nich posílat SMS zprávy

[Obrázek: 03150764.jpeg?itok=8jKhEDSt] Přesně před rokem skončila v Česku poslední funkční telefonní budka. Díky dobrému pokrytí mobilním signálem prakticky celého osídleného českého území a dostatečnému rozšíření mobilních telefonů mezi lidmi už se tuto službu pro veřejnost nevyplatilo udržovat.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Tchaj-wan investuje miliardy do českých technologií a startupů, mimo jiné v oblasti čipů

[Obrázek: taiwania-capital-1014x571.png] Tchaj-wan chce v Česku investovat řádově až miliardy korun do technologických společností. Učinit tak hodlá skrze státní podnik Taiwania Capital a jím vedený Central and Eastern Europe Investment Fund. Ten má fungovat deset let a na investice ve střední a východní Evropě vynaloží 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,6 miliardy korun. Až osmdesát procent z toho má jít do Česka, Litvy a na Slovensko.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Microsoft chce zabít pevné disky pro operační systém. SSD budou nutností možná už od roku 2023

[Obrázek: Microsoft-could-kill-off-hard-drives-in-...f-SSDs.jpg] Pokud jde o úložiště, s nejnovějším operačním systémem Windows 11 je v minimální specifikaci uvedeno „64 GB nebo větší“ bez dalších detailů. Dle zdrojů Trendfocus a informací od výrobců počítačů a notebooků, se však tento požadavek možná už příští rok změní.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



HDMI 2.1a Cable Power: dlouhé HDMI kabely bez přídavného napájení

[Obrázek: 159515-homepage-news-feature-what-is-hdm...6ubbqq.jpg] HDMI kabely se dočkají nové specifikace. HDMI 2.1a Amendment 1 přidává možnost nových kabelů nazvaných HDMI Cable Power, které zvládnou přenášet obrazový signál na větší vzdálenosti bez přídavného napájení, což mohl být problém s těmi pasivními.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Start zásobovací mise CRS-25 k ISS byl odložen kvůli podezření na únik paliva

[Obrázek: 419495-spacexcrs-4dragondockedtoissacropped4.webp] Zásobovací mise CRS-25, v rámci níž má Cargo Dragon od společnosti SpaceX dopravit na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) další zásoby, musela být odložena. Důvodem je podezření na únik paliva.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



I na starých počítačích se nabízí upgrade na Windows 11. Zázrak? Ne, chyba

[Obrázek: windows-11-notebook-1.jpg] Zatímco Microsoft dokončuje podzimní verzi Windows 11 a čerstvě ji nabídl v konzervativním testovacím okruhu Release Preview, někteří si všímají změny, která oznámena nebyla. Nebylo proto jasné, jestli se jednalo o chybu, nebo záměr.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Hudba na neomezený počet zařízení. Telefony, tablety a sluchátka se brzy naučí Bluetooth Auracast

[Obrázek: auracast.jpg]
  • Bluetooth SIG oznámilo nový standard Auracast
  • Jedná se o nový standard pro multipoint sdílení zvuku
  • K jednomu zvukovému zdroji se připojí neomezený počet zařízení
Asociace Bluetooth SIG (Special Interest Group), která dohlíží na stejnojmennou bezdrátovou komunikační technologii, oznámila nový standard Auracast. Jedná se o oživení „zašlé slávy“ funkce Audio Sharing, která je součástí Bluetooth Low Energy. Asociace si zvolila nové označení, aby zvýraznila sdílení hudby. Hlavním cílem standardu je jednoduché multipoint sdílení zvuku přes Bluetooth. Počet zařízení pro poslech z jednoho zdroje přitom není nijak omezen.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]
Autonomně řízený tanker s LNG od HD Hyundai úspěšně zdolal 20000km trasu

[Obrázek: photo-2-the-lng-carrier-prism-courage-wh...e55f34.jpg] Autonomní řízení se dostává do stále většího množství dopravních prostředků. Společnost Avikus patřící pod HD Hyundai úspěšně otestovala svůj autonomní tanker převážející LNG přes polovinu světa.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



ČTÚ nevzdává snahu regulovat trh velkoobchodních služeb. Nový návrh zohledňuje připomínky EK

[Obrázek: dY7R1K.jpeg?fl=cro,0,0,798,450%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75] Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nevzdává svoji snahu o zregulování velkoobchodního trhu mobilních služeb (tzv. relevantní trh č. 3). Návrh regulace mu v minulosti opakovaně zamítla Evropská komise, která poukázala na to, že ČTÚ ve zdůvodnění dostatečně neprokázal významnou tržní sílu stávajících tří velkých operátorů a skutečnost, že by bránili vstupu virtuálních operátorů na trh.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Poháněný sluncem, navržený legendami. Na moře se chystá katamarán od studia Zahy Hadid

[Obrázek: Rossinavi-x-ZHA-Solar-Catamaran-0-Hero.jpg] Italská loděnice Rossinavi a architektonické studio Zaha Hadid Architects spojily své síly a navrhly futuristický katamarán, který ke svému pohonu využívá sluneční sílu. Ta by mu měla postačit na jednodenní zelený a naprosto tichý výlet, během kterého za sebou plavidlo nezanechá žádnou uhlíkovou stopu.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Rakouský všudychod byl nejzajímavější verzí VW T1. Busíku se říkalo polopásová liška

[Obrázek: 1233f9e2191732559dffea61f29eb7df.jpg] Před dvěma lety si Volkswagen připomínal sedmdesát let od vyrobení prvního kusu modelu T1, který odstartoval dlouhou éru užitkových Transporterů, jež trvá dodnes. V historii řady T1 vznikla celá řada zajímavých či speciálních verzí a právě jednu z nich teď německý výrobce zrenovoval. Označuje ji přívlastkem "technicky nejneobvyklejší", má totiž místo zadních kol pásy.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



V EU schválili povinné USB-C nejen pro telefony od 2024, iPhone opustí Lightning

[Obrázek: cable-4498745_1920.jpg] V Evropské unii už budeme používat jen jeden typ nabíjecích konektorů, USB-C. Evropský parlament a Evropská rada se shodly na jednotném konektoru a např. Apple tak bude muset opustit svůj Lightning. Znamená to také konec pro micro USB (USB-B).
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Ani x86, ani Arm. Čína začala prodávat vlastní 16jádrové procesory Loongson

[Obrázek: vsh6smMyZZZPhQsP8PQSdH.png] Čína se snaží technologicky osamostatnit a platí to i na ty nejdůležitější komponenty v současnosti – procesory. Čínská společnost Loongson začala prodávat novou řadu procesorů, které mají až 16 jader.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Polovodičová divize Samsungu má nového šéfa kvůli problémům se 4nm procesem

[Obrázek: sdm845chipsmall.png?auto=webp&height=675&width=1200] Společnost Samsung má velké problémy s výtěžností svého 4nm procesu, který stál i za ztrátou významných partnerů. Potíže stály hlavu dosavadního šéfa polovodičové divize, který byl nahrazen.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Historické TGV mělo v Česku závadu. Při brždění obulo kola a skončilo v servisu

[Obrázek: PIT93ed23_P2022060607862.jpg] Historická souprava TGV, která v minulých dnech projela Českem, skončila v noci na sobotu v opravárenském depu Českých drah. Důvodem bylo takzvané obutí kol. Podle Správy železnic se však jedná pouze o drobnou závadu, kterou se povedlo rychle vyřešit. Rychlovlak je už nyní na cestě zpět do Francie. 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Drogy, Musk a Hollywood. John DeLorean přišel o vše, přesto se jeho auto stalo legendou

[Obrázek: delorean_dmc_12_back_to_the_future_4k_2-HD.jpg] Ve své době o něm věděl málokdo – a ještě méně lidí po něm toužilo. Přesto se stal automobil DeLorean DMC-12 ikonou světa vozů. Stačil k tomu jediný hollywoodský trhák, který však přišel v době, kdy byly dny automobilky DMC dávno sečteny. Veškeré naděje se utopily v dluzích a kokainových eskapádách jejího zakladatele Johna DeLoreana.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Lada po několikaměsíční pauze znovuobnovuje výrobu, auto zjednodušila

[Obrázek: TELEMMGLPICT000299344745_trans_NvBQzQNjv...mwidth=680] Ruský výrobce automobilu Lada po několikaměsíční pauze obnovuje výrobu. Sortiment i pracovní doba budou kvůli západním sankcím omezené. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Češi na streamovacích službách škudlí Nejčastěji si platí Netflix

[Obrázek: streamovac%C3%AD-slu%C5%BEby-aneb-filmy-online.jpg] Průměrný měsíční výdaj na streamovací služby v České republice vychází na 205 korun na uživatele, přičemž domácnosti využívají v průměru 1,5 takových služeb. Vyplývá to z měření Atmedia Indexu, jehož výsledky zveřejnila minulý týden na konferenci DIGIMEDIA 2022 direct manažerka společnosti Atmedia Czech Michaela Suráková. V porovnání s vyspělými trhy ve Skandinávii nebo Británii se Česko stále ještě drží zpátky. Tam si domácnosti předplácí i tři nebo čtyři služby typu Netflix nebo HBO Max najednou. Provozovatelé streamovacích služeb v tuzemsku proto očekávají, že zájem o placené video na vyžádání u nás bude ještě stoupat a podpoří ho příchod nových hráčů jako je Disney+.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Google získal zpět světový rekord. Spočítal π s přesností na 100 bilionů desetinných míst

[Obrázek: getthumbnail.aspx?q=60&crop=1&height=240...=754103687] Googlu se povedl husarský kousek: spočítal Ludolfovo číslo (π) s přesností na sto bilionů desetinných míst a vytvořil tak nový světový rekord. Nutno podotknout, že to není poprvé, co se Google dostal na vrchol žebříčku – v roce 2019 vypočítal jeho zaměstnanec Emma Haruka Iwao s pomocí Google Compute Engine a Google Cloudu tuto matematickou konstantu s přesností na 31 bilionů cifer.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Pusť to do skafandru. Před odletem kosmonautovi odepřeli toaletu

[Obrázek: YtgDpI.jpeg?fl=cro,0,1,1276,717%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75] Bylo to riziko, které americká agentura pro kosmonautiku podcenila. A které se stalo neveřejnou kaňkou letu prvního amerického muže do kosmu. Do vesmírného prostoru vstoupil Alan Shepard v roce 1961 v pomočeném skafandru. Při nečekaně dlouhém čekání na start mu štáb nedovolil použít toaletu.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
Pozor na platební karty uložené v Chromu. Malware Emotet je může přečíst a vysát vám účet

[Obrázek: Emotet-virus-has-infected-Google-Chrome-...files.jpeg] Na jedné straně je uživatelsky příjemné, když webový prohlížeč během nákupu v e-shopu automaticky vyplní údaje o platební kartě. Na straně druhé: uložení takových údajů je samo o sobě riskantním rozhodnutím. Potvrzuje to nový modul malwaru Emotet určený ke sběru informací o platebních kartách uložených v uživatelských profilech prohlížeče Google Chrome.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Netflix si v Česku žije jako král. Kdy přestanou mizet peníze, které by u nás měly zůstat?

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=600&h=300&crop=1&id_file=958333315] Přemýšleli jste o tom, kam jdou peníze, které platíte nadnárodním streamovacím službám? Jak vlastně Netflix za možnost vydělat přispívá do české státní kasy? Tento text vám to v základním obrysu vyjasní, byť vás odpověď asi nepotěší.
 
[Obrázek: YCX5tYA.png]
Další zpoždění nových grafik, Nvidia podruhé odložila GeForce GTX 1630. Na neurčito

[Obrázek: nvidia_gtx_1630_news.jpg?quality=50&strip=all] Ještě před pár týdny se zdálo, že se brzo začne hýbat trh grafických karet. Uvádělo se, že Nvidia by mohla už v červenci odhalit, ne-li vydat novou generaci 4nm GPU Lovelace (GeForce RTX 4000), a naopak v lowendu měla zase koncem května přibýt nová lowendová karta pro ty, kdo potřebují základní grafiku levně. Situace na trhu se ale, zdá se, obrací, Nvidia teď, zdá se, odkládá nejen nová GPU, ale i tuto kartu založenou ještě na 12nm Turingu.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Povinné USB-C se nebude týkat jen mobilů, ale také notebooků, foťáků či klávesnic a myši

[Obrázek: vention-type-c-usb-c-2-0-right-angle-to-...y-type.jpg] V souvislosti s nedávno schváleným plánem udělat v EU rozhraní USB-C jako univerzální nabíjecí konektor se mluví hlavně o mobilech a tlaku na Applu na to, aby z iPhonů odstranil Lightning. Nařízení, na němž se dohody Evropská komise, parlament i rada ale počítají s tím, aby se pomocí USB-C dalo nabíjet skoro cokoliv.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Soud: Smlouva na DVB-T2 byla v pořádku, Šlágr věděl, do čeho jde

[Obrázek: ?url=fa0e8da7590ba10c&size=2] Krajský soud v Českých Budějovicích uznal, že firma Czech Digital Group oprávněně požaduje po zkrachovalé televizi Šlágr peníze za šíření signálu. Odmítl tak tvrzení insolvenčního správce, který pohledávky operátora vůči televizi popíral. Podle insolvenčního správce zanikly započtením náhrady škody, kterou Šlágr požadoval po operátorovi za vypnutí signálu a následné znemožnění údajných obchodních příležitostí.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Ethereum ve volném pádu míří k hranici 1000 USD

[Obrázek: kryptomeny-ethereum-penize-mince-1.jpg] Přední kryptoměny, a to zvláště Ethereum, zažily ztrátový víkend. Aktuálně probíhá volný pád, kdy Bitcoin je již pod hranicí 25 tisíc dolarů a Ethereum "zdárně" míří k 1000 USD, kde bylo naposledy při nástupu nejnovější vlny těžby.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Spojené státy zavřely internetové tržiště SSNDOB. Prodávaly se zde osobní údaje 24 milionů lidí

[Obrázek: ssndob-1200.png?w=780&h=408&crop=1] Americké federální orgány činné v trestním řízení zrušily skupinu internetových stránek, která vydělala více než 19 milionů dolarů prodejem čísel sociálního pojištění a dalších osobních údajů. Ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě oznámilo, že tržiště SSNDOB fungovalo přibližně deset let a obsahovalo osobní údaje asi 24 milionů obyvatel USA.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Disney+ přichází do Česka. Kolik stojí, co tam najdete a na čem funguje?

[Obrázek: Disney_cesko.jpg?fit=700%2C438&ssl=1] Od 14. června mohou čeští uživatelé sledovat filmy a seriály v placené aplikaci Disney+. Aplikace je kompletně přeložená do češtiny.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Putinova stolice státním tajemstvím. Exkrementy vozili zpátky do Ruska

[Obrázek: cerna-stolice.jpg] Ochránci ruského prezidenta Vladimira Putina mají ve chvílích, kdy se jejich šéf vydává do zahraničí, kromě péče o jeho bezpečí ještě jeden speciální úkol. Sbírají jeho exkrementy, schraňují je a vozí do Ruska. Alespoň to tvrdí dva renomovaní reportéři, kteří se zabývají ruskou politikou. Putin tak podle nich brání úniku informací o svém zdravotním stavu.Jeden vybraný bodyguard nafasuje zvláštní „kapsy“ a sbírá všechno. Stolici i moč. Obé pak uloží do speciálního kufříku a musí se postarat o to, že se náklad dostane bezpečně do Ruska. Agenti světových mocností se k exkrementům šéfa Kremlu nesmějí v žádném případě dostat.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Inženýr Googlu tvrdí, že jeho AI má rozum na úrovni dítěte. Vnímá a bojí se smrti. Firma to zpochybňuje

Může umělá inteligence získat vlastní vnímání? Další osoba přišla s tvrzením, že to je nejen možné, ale již k tomu dokonce došlo. Tentokrát toto prohlášení pronesl inženýr Googlu Blake Lemoine, jenž zveřejnil přepisy konverzace s firemním chatbotem, který podle jeho slov dokáže vyjádřit myšlení a city na úrovni malého dítěte. Google ovšem o tomto úspěchu přesvědčený není.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]

Google suspendoval inženýra, dle nějž chatbot LaMDA nabyl vědomí

[Obrázek: 76fb7046c59d625c515dea0ce7bee529?impolic...height=485] Blake Lemoine, inženýr společnosti Google, dospěl k názoru, že AI chatbot zvaný LaMDA nabyl vědomí, projevuje emoce, a má tak strach, že bude dle svých pocitů zabit, čili že bude ukončen jeho provoz.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Kryptoměnové projekty BlockFi i Crypto.com propouští, další pozastavují výběry

[Obrázek: BlockFi_Offers-Blog_Header.png] Dramatický propad hodnoty kryptoměn se už podepisuje na chování společností, které s nimi pracují. Mnohé oznamují propouštění a při masivních výběrech prostředků od svých zákazníků některé i pozastavily možnost výběru.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Evropská komise odmítla návrh ČTÚ na regulaci poskytovatelů připojení v malých obcích

[Obrázek: sitove-kabely-pripojeni-switch-router-1.jpg] Český telekomunikační úřad (ČTÚ) opět narazil u Evropské komise. Ta odmítla jeho návrh na zavedení regulace vybraných poskytovatelů připojení ve vybraných obcích, kde existuje jen jedna dostupná infrastruktury pro vysokorychlostní připojení. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Disney+ je tu. Začne mela? Má ambici porazit Netflix

[Obrázek: magic-kingdom-gallery18.jpg] Přetahovaná o uživatele streamovacích služeb v Česku může začít. Dneškem vstupuje na tuzemský trh placených videoplatforem globální hráč Disney+, který se netají ambicí sesadit z trůnu nejsledovanější službu Netflix.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]
 



Končí ikonický i kontroverzní prohlížeč společnosti Microsoft

[Obrázek: rip-internet-explorer.jpg] Ve středu se uzavírá příběh jedné velké legendy. Internetový prohlížeč Internet Explorer, který psal dějiny skoro 27 let, odchází do důchodu. Jaká byla jeho pouť a je nutné nyní něco udělat? 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Loupež století. V mexickém přístavu ukradli 20 kontejnerů se zlatem a stříbrem

[Obrázek: contenedores-puerto.jpg] Skupina ozbrojenců ukradla v mexickém přístavu Manzanillo dvacet kontejnerů, v nichž bylo mimo jiné zlato, stříbro a další vzácné kovy. Operace, kterou některá místní média označila za loupež století, se stala na jihozápadě Mexika ve státě Colima začátkem měsíce. Na veřejnost se zpráva dostala až o víkendu. 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]

 
 

"Končí ikonický i kontroverzní prohlížeč
společnosti Microsoft"
A já myslel, že konečně zařízli IE i Edge ! 3 Budliky budliky 36
... Edge s IE nekamarádí , má "chromové" srdce  1 1 ​​​​​​​ 1
Oblíbené Ulož.to končí na iPhonech a iPadech: prý porušuje autorská práva

[Obrázek: ulozto-746x4191-746x419.jpg] Pravděpodobně patříte k milionům lidí, kteří používají službu Ulož.to. Tento internetový portál zajišťující datové úložiště (jakousi úschovnu) se potýká s problémy kvůli nařčením z porušování autorských práv.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



V Evropě se dnes hroutila letecká doprava. Nejprve v Brně, pak ve Švýcarsku a nakonec v Praze

[Obrázek: rsg-luchtfoto-schiphol-d755559-2.jpg] Dnešní den se zapotilo hned několik řízení letového provozu v Evropě, na starém kontinentu totiž došlo ke třem incidentům. Vše začalo brzy ráno v Brně.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



CPU Intel i AMD ohrožuje Hertzbleed: krypto klíč lze zjistit z chování turba

[Obrázek: computer-chip-cpu-in-the-motherboard-socket.jpg] Nejnovější problém ze soudku procesorových exploitů dostal velice příhodný název Hertzbleed, neboť jde o únik velice citlivých dat s využitím sledování měnících se taktů procesorů Intel i AMD.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nepřišel vám aktivační e-mail pro Disney+? Firma radí, co udělat

[Obrázek: spolecne-sledovani-v-disney.jpg] Od oficiálního spuštění aplikace Disney+ v České republice se na sociálních sítích objevují stížnosti uživatelů, kterým nepřišel aktivační e-mail, ačkoliv registraci stihli ještě do půlnoci 13. června. Měli by tedy mít nárok na zvýhodněné předplatné. Bez aktivačního kódu ale slevu nemohou využít. Někteří uživatelé čekání vzdali a vytvořili si novou registraci za plnou cenu.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Rána do rozpočtu. Česko prohrálo mezinárodní arbitráž za 15,5 miliardy korun – s Diag Human

[Obrázek: clouds-1282314-Fotka-od-Pexels-z-Pixabay-142.jpg] Podle rozhodnutí mezinárodní arbitráže musí Česká republika zaplatit firmě Diag Human zhruba 15,5 miliard korun. Z toho činí 12 miliard jen úroky z prodlení. Arbitráž, v níž trojice rozhodců řešila celkový přístup českého státu ve sporech s firmou Josefa Šťávy a to, zda Česko neporušila česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic, trvala pět let. Výsledek je nečekanou ranou pro český rozpočet.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Procesory Tachyum Prodigy budou špička ve spotřebě. Parametry jsou venku, top model je 950W

[Obrázek: Emul%C3%A1tor-procesoru-Tachyum-Prodigy-...rodigy.jpg] Minulý měsíc jsme psali o procesorech Prodigy od slovensko-americké firmy Tachyum. Ta slibuje univerzální procesory, které budou mít zároveň vysoký výkon ve výpočtech FP64 a v AI akceleraci jako GPU. A zároveň mají být efektivnější než současná CPU díky optimalizované architektuře, která přivádí zpět do hry koncepci VLIW. Firma teď publikovala modely a parametry procesorů Prodigy, takže konečně víme frekvence. Ještě zajímavější jsou ale TDP.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



NASA se obává exploze prototypu kosmické lodi Starship

[Obrázek: bG9jYWw6Ly8vcHVibGlzaGVycy8xNzg3MTgvMjAy...LmpwZw.jpg] NASA opravdu nechce, aby prototyp kosmické lodi Starship explodoval na odpalovací rampě v Kennedy Space Center na Mysu Canaveral. Podle agentury Reuters by to teoreticky mohlo způsobit tak závažnou katastrofu, že USA by v jejím důsledku zůstaly odříznuté od přístupu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



TrendForce má novou tabulku největších výrobců čipů bez vlastních továren

[Obrázek: IM9WqMVE3Uk3MHQy.jpg] Společnost TrendForce opět jednou aktualizovala svou tabulku, která ukazuje deset největších výrobců čipů, kteří nemají vlastní továrny. Jde tak o tzv. fabless firmy jako AMD, NVIDIA, Broadcom, Marvell a další. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Soud anuloval miliardovou pokutu, kterou EU udělila Qualcommu za uplácení Applu

[Obrázek: apple-qualcomm-patent-dispute.png] Pokuta ve výši 997 milionů eur, kterou Evropská komise (EK) v roce 2018 udělila americkému výrobci čipů Qualcomm, neplatí. Rozhodl o tom Tribunál Soudního dvora EU.   
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



JPEG slaví 30 let. Proč má různé zkratky a využívá ztrátovou kompresi

[Obrázek: todo-sobre-jpg.jpg] Ať používáte PC, digitální fotoaparát nebo smartphone, nelze nenarazit na soubory s příponami JPEG, případně JPG. Jde o koncovky určené k ukládání rastrových obrazových informací, tedy především fotografií. Tento formát letos slaví 30 let své existence. Proč se však označuje dvojí koncovkou? A jaký je v nich vlastně rozdíl?
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]

Japonci chystají „lidský prst“ pro roboty

[Obrázek: 62a1ef842253ea001951e3b7?width=600&forma...&auto=webp] Japonští vědci vyvinuli „mírně se potící“ robotický prst pokrytý živou kůží. Označili to za krok k robotům podobajícím se lidem.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Nejcennější značkou světa je Apple. V první třicítce jsou jen dvě z Evropy, dominuje Amerika

[Obrázek: lJWEY4.jpeg?fl=cro,0,77,1280,720%7Cres,1...%7Cwebp,75] Apple je nejcennější značkou na světě. Hodnota jména americké hardwarové a softwarové firmy s logem nakousnutého jablka vystoupala na 947 miliard dolarů, k hranici jednoho bilionu jí už tak zbývá jen malý kousek. Letošnímu žebříčku Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands zcela dominují americké značky. V první třicítce se do něj dostala jen dvě francouzská jména, tři čínská a jedno ze Saúdské Arábie.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Většina Čechů stále preferuje seriály v češtině nebo s dabingem

[Obrázek: 12-poslednich-novinek-na-Netflixu-s-ceskym-dabingem.jpg] Tři čtvrtiny internetových uživatelů stále nejraději koukají na seriály v češtině, případně slovenštině (tedy i dabované). Uvádí to výsledky aktuální vlny dlouhodobé studie Video na internetu, kterou zpracovala agentura Nielsen Admosphere.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Uprostřed Mohavské pouště trůní tajemný kovový megafon. Nikdo neví, kde se tam vzal

[Obrázek: W1NXXsDVfAvYLVEJVTbdM54FZU2kqahGGwAtmV0i...8a443df89d] V Mohavské poušti, 4 km od nejbližší železnice, 12 km od nejbližší silnice, na kamenitém hřebeni trůní 2,4 metru dlouhé těleso známé jako Mojave Megaphone (případně Sentinel Enigma). Jsou to dva k sobě sešroubované kužely vytvořené svařením kovových plátů, uvnitř jako by byl zaměřovací kříž, nebo jsou to prostě jen vzpěry z roxoru a trubky. Koroze napovídá stáří 30, možná 50 a více let.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Mikrometeorit trefil zrcadlo Webbova teleskopu, s tím se ovšem počítalo

[Obrázek: jwst-800(1).jpg] Vesmírný teleskop Jamese Webba už nemá dokonalé a neposkvrněné zrcadlo, neboť si je našel mikrometeorit, který jeden ze segmentů zasáhl mezi 23. a 25. květnem. Žádné vážné poškození ale nenastalo. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Astronomové detekovali v trpasličí galaxii opakující se rádiový záblesk

[Obrázek: AvTaqPbbXB3edpd364Uy4X.jpg] Astronomové odhalili záhadný opakující se rychlý rádiový záblesk (tzv. fast radio burst, FRB) vycházející z trpasličí galaxie vzdálené tři miliardy světelných let. Podle nového výzkumu je tento vesmírný objekt ve srovnání s jinými detekcemi rádiových záblesků v posledních letech velmi „osobitý“, napsala s odkazem na vědce zpravodajská stanice CNN.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Tank tažený traktorem, z legendárního videa se stane poštovní známka

[Obrázek: 7745815.jpg?v=0&st=pWNpg6SSMTkhv5blsEaav...812000&e=0] Ukrajinská pošta představila podobu nové známky - na obrázku bude traktor s ukrajinskou vlajkou, který za sebou táhne poničený ruský tank. O vzhledu známky rozhodli Ukrajinci svým hlasováním. Druhé místo v hlasování obsadila skica s Putinem a třetí byla známka s kapelou Kalush Orchestra, která letos vyhrála Eurovizi. 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Kameramani protestují proti rušení filmové laboratoře České televize

[Obrázek: Vyvol%C3%A1vac%C3%AD-linka.jpg] České asociaci kameramanů se nelíbí, že by kvůli šetření měla zaniknout filmová laboratoř České televize. „Filmová laboratoř patří k rodinnému stříbru, proto by neměla být likvidována. Vykročit tímto směrem znamená, že už nikdy nebude cesty zpět,“ píše asociace v otevřeném dopise vedení České televize.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Vědci z MIT odhalili neopravitelnou hardwarovou chybu v čipech M1 od Applu

[Obrázek: 16x9_2133x1200_highres-Apple_MacBook_M1_Pacman_News.jpg] Odborníci z Laboratoře počítačové vědy a umělé inteligence při Massachusettském technologickém institutu (MIT) oznámili odhalení nové hardwarové chyby v čipech M1 od Applu. Útok nazvaný PACMAN dokáže překonat ověřování, aniž by zanechal jakékoli stopy. Použitá metoda využívá hardwarový mechanismus, takže problém nelze opravit žádnou softwarovou záplatou.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Na Madagaskaru začali "tisknout" školy, Thinking Huts využívá 3D tisku

[Obrázek: 62aa3ec31c77440019598cd0?width=1000&form...&auto=webp] Technologie 3D tisku nachází své využití v mnoha různých projektech a jedním z nich je i stavba budov. Projekt Thinking Huts chce díky této technologii stavět školy na Madagaskaru, kde se dětem výrazně nedostává vzdělání.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nadzvuková cestovní letadla. Našli jsme jich 8, kromě Concordu létalo jen jedno

[Obrázek: 5163505657_6306abe54e_o.jpg]
  • V 70. letech se zdálo, že bude nadzvukové létání zcela běžné.
  • Historie přinesla řadu projektů, skončily na rýsovacích prknech.
  • Létal jen Concorde a ruský Tu-144.
V říjnu 2023 to bude 20 let, co mohl bohatý cestující naposledy letět nadzvukovou rychlostí. Francouzsko-britské nadzvukové dopravní letadlo Concorde je technologická legenda, kterou poznají i laici. Celkem bylo postaveno 20 strojů: dva prototypy, dva testovací a šestnáct sériově vyráběných (dva z nich nebyly uvedeny do komerčního provozu).
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



.... není holt pozadí jako pozadí ..... já rozhodně módě PP (přerostlých p....) nefandím, není a nebyl to nikdy můj šálek kávy, to nahoře .... to je něco jiného .....  1 1 ​​​​​​​ 1

Kardashianová poničila šaty Marilyn Monroe, rozčiluje se sběratel

[Obrázek: 6273d0d1a6a880001827ab80] Profesionální celebrita Kim Kardashianová (41) čelí kritice, že nenávratně poničila šaty, v nichž v roce 1962 herečka Marilyn Monroe zpívala k narozeninám prezidentovi Johnu F. Kennedymu. Kardashianová si róbu půjčila ve floridském muzeu kuriozit na tradiční módní přehlídku Met Gala. 

[Obrázek: JYpNADb.png]
 



„Čínská Tesla“ chce uchvátit svět. V návrhu elektromobilů NIO pomáhají superčipy od AMD

[Obrázek: NIO-EP9-hero.jpg] Procesorům AMD Epyc se daří jak v oblasti serverů, tak i datacenter a superpočítačů. Tentokrát se AMD pochlubilo spoluprací s velkým čínským výrobcem elektromobilů NIO, od kterého se čeká velký nástup i v USA a Evropě.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Chystá se JUPITER, první evropský exascale superpočítač

[Obrázek: Europes-first-exascale-supercomputer-cou...s-per.jpeg] Zrovna včera jsme se podívali na LUMI, právě zprovozňovaný nejvýkonnější evropský superpočítač, jemuž ovšem do řádu exaFLOPS ještě leccos chybí. To ale napraví JUPITER, který se chystá pro superpočítačové centrum v Německu. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Vědci sledovali mozek v průběhu smrti. EEG naznačilo, že skutečně „promítne život před očima“

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=872033817] Vědci pozorovali aktivitu lidského mozku v posledních okamžicích před smrtí. Vůbec poprvé přitom odhalili rytmické vzorce aktivity srovnatelné s aktivitou pozorovanou během snění. Toto zjištění by mohlo podpořit zážitky lidí, kteří se ocitli na hranici mezi životem a smrtí, mnozí mluvili o tom, že se jim „před očima“ promítl celý život.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Problém s oceánem informací je v tom, že často kolidují, není jasné, co z čeho vyplývá a jak vlastně fungují vzájemné souvislosti. V jejich chaosu je velice snadné ztratit orientaci a dopracovat se ke zcela špatným závěrům. Anebo z nich třeba vytvořit něco zcela nového.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Plastové procesory se mohou uplatnit všude, přijdou na desetníky

[Obrázek: pragmatic_arm_plasticarm_plastic_chip_flexible.0.jpg] 
Žijeme v době Internetu věcí, i když to asi zrovna moc nevnímáme, a s tím je spojena i levná elektronika, která je dnes ale založena na křemíkových čipech. Ty by ale mohly být nahrazeny čipy tvořenými na plastových waferech. 
 
 [Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Tatra, LIAZ, IFA i Rába. Nákladní auta, která křižovala socialistické cesty

[Obrázek: 9747b33158b089b35ec99705a19678e7.jpg] Socialistická nákladní auta, to nebyly jen Kamazy a další modely ze Sovětského svazu. Vozidla pro převoz těžkého a rozměrného nákladu produkovaly i další značky ze zemí v socialistickém bloku. Mezi nimi třeba Tatra, LIAZ, IFA nebo Csepel. Připomeňte si mnohdy zapomenutá nákladní auta v následující galerii.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



TSMC nasadilo vysoké tempo stavby v Arizoně, pracuje tam 24 jeřábů

[Obrázek: 106961470-1634329354010-Arizona_wide.jpg...920&h=1080] Společnost TSMC teprve na jaře začala opravdu stavět svou moderní továrnu v americké Arizoně a my se můžeme krátce mrknout na to, jak toto staveniště vypadá nyní. Napočítat tam lze celkem 24 jeřábů. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Rover Perseverance na Marsu narazil na něco „neočekávaného“. Na kus odpadu

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=600&h=300&crop=1&id_file=450357989] Rover Perseverance na rudé planetě během své pouti kráterem Jezero narazil na zajímavý předmět, který vypadá jako by ho někdo zastrčil do pukliny v malém balvanu.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


Křemíkové 3D akumulátory Enovix míří na trh, nabídnou 900 Wh/l

[Obrázek: enovix-3d-silicon-lithium-ion-battery.webp] Vývoj akumulátorů trvá hodně dlouho a vypadá to, že plody dlouholeté práce konečně míří na trh. Společnost Enovix uvede své křemíkové akumulátory, které mají mít velmi dobrou hustotu i solidní životnost.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Němci vyrobili telefon odříznutý od Googlu. V multibootu je na výběr Volla OS nebo několik distribucí Linuxu

[Obrázek: pmycp8nogj8s4kz73yg8] 
  • Volla Phone 22 je kompletně odříznutý od Googlu
  • Unikátní funkcí je multiboot. Vyberete si systém, jaký chcete
  • A dost nečekaným příadavkem je vyměnitelná baterie
Německá firma Volla po loňském pokusu o telefon pro paranoiky pokračuje v nastoleném trendu, a na portálu Indiegogo nabízí nový smartphone Volla Phone 22, který je kompletně odříznutý od Googlu. Zvýšená bezpečnost podpořená VPN je u této značky samozřejmostí, příjemným bonusem je unikátní mobilní „multiboot“. Při startu telefonu si vyberete, zda vsadíte na ořezaný Volla OS postavený na AOSP, nebo zvolíte libovolnou edici Linuxu pro dotyková zařízení!
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Elon Musk razí totalitní praktiky: za urážku své osoby rovnou vyhazuje

[Obrázek: superego-human-mind-pictured-as-word-ins...326073.jpg] Elon Musk je velký vizionář, myslitel a také dle všeho i obratný manager. Občas to ale přehání, ve svých podnicích nesnáší pomluvy, urážky a kritiku mířené na svou osobu, jak ukazuje reportáž serveru Guardian.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]

.... njn, co naděláme, to je jen přebujelé "nadjá" .... 



Těžaři Etherea prý za 1,5 roku utratili za grafické karty 15 mld. USD

[Obrázek: etf-investment-guide-theme-ethereum.jpg] Krize ohledně dostupnosti grafických karet se nyní vyčísluje a podle jedné ze studií těžaři kryptoměny Ethereum utratili za grafické karty do svých těžařských strojů 15 miliard USD. Kupodivu to ale nebyla většina celkového trhu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Ad Musk - Tak tomu rozhodnutí "kdo nebude pracovat v místě nařizeném vedením a smlouvou, dostane padáka" bych se nepodivoval ani v jiné a tuzemské firmě.
Vlastně si představte, že jste majitel firmy a zaměstnanci píší dopis, jak jsou s vámi nespokojeni.
To jen Jobs byl výkopnutý, myslím, akcionáři.

No, Babišovi se to stát nemůže 3
Jasně, chápu pomluvy, urážky ... leč vyhazovat za jakoukoliv kritiku své osoby (co když je oprávněná) je přehnané, správný šéf má být nad některé věci povznesen a nad důvodem oné kritiky se spíše zamyslet než rozdávat facky v podobě výpovědi. Osobně bych u supermana Muska nevydržel ani den a letěl bych skrze zavřené dveře  1 1 ​​​​​​​ 1

V roce 2025 mají na Měsíci znovu přistát lidé. Loď Artemis zamíří k jižnímu pólu, kde to bude mít složitější než Apollo

[Obrázek: moonastronaut.jpg]
  • NASA pokračuje v přípravách návratu člověka na Měsíc
  • Už zřejmě víme, kde přistane lunární modul v podobě upravené lodi Starship
  • Ve hře jsou dvě oblasti u kráteru Shackleton
NASA opět přesunula raketu SLS na startovací rampu a tankuje ji. Nový vesmírný nosič postavený na starých základech už potkalo tolik „much“, které je potřeba vychytat, že asi nemá smysl psát, kdy se poprvé vznese k nebi. Snad to bude v letošním roce.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Konfigurace RDNA 3 se zamotává, bude i 16384 Stream procesorů v jednom GPU?

[Obrázek: rdna3-performance-s.jpg?resize=800%2C433&ssl=1] Dříve jsme se dozvídali o tom, že Navi 3 budou obsahovat GPU vybavené až 16384 Stream procesory, a to v podobě Navi 31. Později to bylo upraveno "jen" na 12288, ale nyní nám Greymon55 sděluje, že původní varianta může dorazit.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Česko jako první v regionu koupilo čipy Graphcore slibující porazit Nvidii, očekávání jsou velká

[Obrázek: Graphcore-claims-to-have-the-world39s-mo...C705&ssl=1] Na ČVUT pořídili jednu instalaci s IPU čipy Graphcore, které přímo konkurují profesionálním akcelerátorům Nvidia. Očekávání jsou velká.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]