XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Údaje platební karty, přístup k Netflixu, informace k účtu PayPal: ceny kradených dat na černém trhu klesají

[Obrázek: MORE-THAN-200-GDPR-FINES.jpg] Kybernetičtí zločinci mohou přístupy do různých typů účtů získávat stále levněji. V porovnání s předchozími lety ceny na černém trhu prudce klesly.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Finové začínají ekologicky ukládat energii do písku zahřátého na 600 °C

[Obrázek: PNE_Vatajankoski_Heat_Storage_Ready.jpg] Finská společnost Polar Night Energy se pokusila vyřešit problém s ukládáním energie pomocí písku. Ten by měl být ekologickým a velmi levným zůsobem, jak dlouhodobě uchovat energii k pozdějšímu použití.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Sledovací kamery všude? Jak evropské státy přistupují k využívání biometrických technologií

[Obrázek: depositphotos_322665288-stock-photo-faci...nology.jpg] Které evropské vlády zavádění kamer s rozpoznáváním tváří podporují a které jsou proti? A jak vypadá debata o tomto tématu v Česku?
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Teplá voda na příděl. V Německu zavírají bazény a zavádí drakonická opatření

[Obrázek: 86sj5uayiStock-499804470.jpg] Německo v obavě z dramatické situace na trhu s energiemi zavádí řadu výrazných omezení, která ovlivní životy obyvatel. Patří mezi ně například omezování možnosti sprchovat se teplou vodou, tlumení pouličního osvětlení nebo uzavřené či chladnější bazény. Berlín k těmto krokům přistupuje z obavy před krizí, která by mohla přijít na podzim a v zimě, uvádí deník The Financial Times.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
Poznáme, že umělá inteligence myslí? Problém s vědomím

[Obrázek: 190605-artificial-intelligence-i-think-t...AC0BEF82DD] Nedávno jsme se dozvěděli, že Google vyhodil inženýra, který prohlásil, že jejich umělá inteligence LaMDA (Language Model for Dialog Applications) získala vědomí. Spiknutí? No, se strojovým vědomím je to poněkud složitější.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Malé průhledné pyramidy z 3D tiskárny mohou zmenšit a zlevnit solární panely

[Obrázek: Screen-Shot-2022-06-30-at-1.58.19-PM-e16...230&crop=1] Odborníci neustále hledají způsoby, jak zvýšit efektivitu přeměny slunečních paprsků na elektrickou energii. S možným vylepšením přišli badatelé ze Stanfordovy univerzity. Vyvinuli optický koncentrátor, který dokáže soustředit rozptýlené světlo na jedno místo, a tím zlepšit účinnost výroby elektřiny prostřednictvím solárních panelů, informuje Interesting Engineering.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Opisování čísel karet na internetu nám ani zákazníkům nevoní. Platby zjednodušíme, říká český šéf Visy

[Obrázek: visalogotcz.png] Je to tak trochu paradox. Když jdete do fyzického obchodu a chcete u pokladny zaplatit, stačí vám obvykle vytáhnout telefon a mávnout s ním nad terminálem. Nebo jen přiložit zápěstí, na kterém máte chytré hodinky. Když ale platíte na internetu, který by měl být z principu věci modernější, musíte mnohdy složitě opisovat číslo své platební karty. Právě to chce brzy změnit Visa. „Bude stačit kliknout na naše tlačítko,“ říká Petr Polák.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
jóó "Eonek" ...... zřejmě ztratil "klíče", nemůže tedy Twitter "odemknout" jak dříve všude mohutně anoncoval ....

Elon Musk couvá z koupě Twitteru, hrozí mu pokuta 1 mld. USD

[Obrázek: im-580323?width=700&height=487] Koncem dubna Elon Musk oznámil záměr koupit sociální síť Twitter. Už za pár dní se ale začaly objevovat trhliny v chybném počtu o falešných uživatelích sítě. Vše nakonec vyústilo v to, že Musk od záměru odstupuje.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Testování TV vysílání přes 5G potrvá do konce roku. Televizi na mobilu půjde „naladit“ i bez datového tarifu

[Obrázek: pb-televize-streaming-2.jpg] Letos v dubnu oznámily České Radiokomunikace (CRA) zahájení pilotního projektu televizního vysílání šířeného přes 5G síť. Testování původně zamýšlené na několik měsíců se protáhne až do konce roku 2022. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Technologie má název 5G Broadcast a funguje jako obdoba „pevného“ DVB-T2 připojení v domácnostech. Do budoucna má přinést výhody hlavně při přijímání televizního signálu na cestách do mobilních zařízení.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Novinka zvaná „fake news“ aneb o dlouhé historii lži ve službách „dobra“

[Obrázek: 17-03-2020-fakenews.jpg] O tom, kdo vynalezl falešné zprávy neboli fake news, se vede spor mezi Donaldem Trumpem, BuzzFeedem a organizací First Draft. Předtím všichni říkali jen pravdu, zvláště významné osoby a politici. Ne, dělám si srandu, lže se od nepaměti – a ve velkém rozsahu!
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



NanoAvionics: satelit ve vesmíru si vyfotil 4K selfie pomocí kamerky GoPro

[Obrázek: mp42-satellite-550km-above-great-barrrie...onics.jpeg] Společnost NanoAvionics má na kontě už přes 110 misí zahrnující vesmírné satelity a jeden z nich využil upravené outdoorové kamerky GoPro, aby se satelit mohl sám vyfotit a natočit 4K video Země.
 
[Obrázek: CkqYJKV.jpg?1]



Žralok bílý jako kořist. Dvě kosatky u jihoafrických břehů podle studie loví vrcholové predátory

[Obrázek: 1861360-orcas_humpbacks_3730256151.jpg?itok=TAOk0x4o] Dvě kosatky si zřejmě oblíbily velké bílé žraloky. Vědci popsali, že od roku 2017 bylo v Jihoafrické republice vyplaveno na břeh osm velkých bílých žraloků se známkami napadení kosatkami. Sedmi žralokům chyběla játra a někteří už neměli ani srdce – podle nové studie jde o důsledek práce vždy stejného páru predátorů. 
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
V Číně vyfotili elektromobil Xiaomi. Tohle vypadá dobře!

[Obrázek: xiaomi-elektromobil-prvni-fotografie-weibo.jpg] Jak už bylo před několika měsíci oznámeno, společnost Xiaomi hodlá v dohledné době uspět také na poli elektromobility. Přímo šéf firmy zmínil, že výroba elektrických vozů bude jeho poslední podnikatelské dílo. Od té doby čekáme na nějaké první výraznější náznaky, jak to s produkcí vypadá. Nyní jsme se konečně dočkali a únik je to hodně velký. Objevila se fotografie, která zachycuje samořídící elektrické auto Xiaomi na ulici v Číně.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Pozor na neplatné bankovky , pokud ještě někdo platíte hotovostí - platnost skončila na konci června 2022 - jedná se o platidla 100,- - 200,- - 500,- - 1000,- - 2000,- - 5000,-!

Některé bankovky přestanou brzy platit. Kdy jim končí platnost a co přesně dělat

[Obrázek: 258373-637896923780672712-680x0-vcenterhcenter.png]
 Česká národní banka oznámila, že končí platnost některých bankovek. Dokdy je výměna možná? Jak poznáte bankovky, jejichž platnost brzy vyprší? Kam jít a kde neplatné bankovky vyměnit za nové? Čtěte níže.
Česká národní banka postupně vyřazuje starší vzory bankovek z oběhu v rámci kontroly hotovosti při jejím zpracování. Přesto je dost dobře možné, že některé z bankovek, jimž již brzy skončí platnost, mají občané ještě u sebe.

[Obrázek: jUm7bOv.png?1]
Microsoft chce odlišit Edge. Řítí se do něj editor obrázků a kalkulačka

[Obrázek: Microsoft-Edge-wallpapers.jpeg] Před pár týdny jsme zjistili, že ve Chromu přibude nástroj na editaci pořízených snímků stránek. Na tahu je Microsoft, který ovšem koncept editoru obrázků pojal poněkud šířeji. Na novinku jako obvykle jako první poukázal účet Leopeva64-2 s tím, že na ni narazil v Edgi Canary.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Hackeři zneužívají YouTube k šíření malwaru místo SW pro těžbu Bitcoinu

[Obrázek: YOUTUBE-MALWARE-1200x628-1.jpg?fit=1024%2C536&ssl=1] K šíření malwaru se dá zneužít hodně prostředků. Jedním z nich je i platforma YouTube, kde hackeři propagují údajný software pro těžbu Bitcoinu. Ten však těží něco jiného. Hesla, data a soubory obětí, kteří program spustí.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Twitter řeší shakespearovské dilema: Jak moc válčit s Muskem? A soudit se, nebo riskovat nejistotu?

[Obrázek: htc-summary-card.jpg.twimg.768.jpg] Pár dní poté, co Elon Musk v dubnu oznámil, že chce za 44 miliard dolarů koupit Twitter, mu přišel povzbuzující rozsudek. Zprostil ho obžaloby kvůli tomu, že Tesla v roce 2016 koupila spřízněnou fotovoltaickou společnost SolarCity. Akvizice se části akcionářů nelíbila a chtěli po Muskovi a spol. dvě miliardy dolarů. Jenže neuspěli před soudním dvorem ve státě Delaware. A nejbohatší muž světa k němu podle všeho míří znovu – kvůli Twitteru.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Radiokomunikace zahájily zkušební rozhlasové vysílání v DRM

[Obrázek: 03700731.jpeg] České Radiokomunikace experimentují s další formou digitálního rozhlasového vysílání. Z vysílače v Českých Budějovicích začaly šířit program veřejnoprávního Radiožurnálu ve standardu DRM. „Pilotní vysílání je na střední vlně 954 kHz, s výkonem 3,16 kW, šířkou kanálu 9 kHz a modulací 16 QAM. Vysíláme z antény o výšce 107 m,“ oznámil Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Google nečekaným tahem naštval majitele starších Chromecastů

[Obrázek: 1603522558_651_Review-Google-Chromecast-...C499&ssl=1] Když společnost Google v roce 2020 s hrdostí představila nové zařízení Chromecast s prostředím Google TV, dalo se očekávat, že starší modely tohoto “donglu” budou postupně upadat v zapomnění. Jejich majitelům udělala firma asi před půl rokem radost alespoň tím, že představila aplikaci, se kterou je možné se přihlásit do YouTube a zařízení ovládat prostřednictvím mobilního telefonu tak, jako by byl v Chromecastu nativní systém. Nyní, dost nečekaně, tato možnost zmizela.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Všechna SSD od SanDisku mu umřela ve stejnou chvíli. Dejte pozor na to, jak máte postavené NASy a zálohy

[Obrázek: ssd-warning.jpg] SSD se stávají základem úložišť i tam, kde doposud vládly pevné disky, protože cena za gigabajt rychle klesá a výrazně vyšší rychlost je na mnoha místech velkým přínosem. Moderní SSD mají sice omezenou životnost, ta je ale při běžném nasazení dostatečně dlouhá na to, že se vám jen tak nestane, že najednou SSD odejde. Riziko ale hrozí odjinud.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Ve Windows 11 se ve vší tichosti objevila v aplikaci Nastavení informace o předplatných

[Obrázek: aplikace-nastaveni-windows-11-ucet-micro...platna.jpg] V aplikaci Nastavení operačního systému Windows 11 od firmy Microsoft došlo k sice poměrně nenápadnému, ale možná právě o to významnějšímu vylepšení. Objevily se tam totiž informace týkající se předplatného, i když tyto informace jsou stále ještě neúplné. Ale i přes tuto neúplnost se jedná o velmi praktickou funkci, která uživatelům umožní lépe pochopit a následně i spravovat předplatná služeb firmy Microsoft.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Tvrdá data o finanční kondici České televize. Kolik stojí zprávy, sport a seriály?

[Obrázek: predmety-20.jpg] Vláda oznámila, že nebude zvyšovat televizní poplatky. Česká televize proto omezí nabídku a propustí lidi. Podívejte se, na co vaše peníze používá.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Tak jsem se musel nachytřit, že v případě rozhlasu zkratka DRM není Digital Rights Management (správa práv digitálních medií)

ale Digital Radio Mondiale, což je standard, který vznikl jako digitální náhrada analogového rozhlasového vysílání na dlouhých, středních a krátkých vlnách.
Jeho výhodou je pokrytí většího území z jediného vysílače než při analogovém vysílání a s tím související vyšší energetická efektivita.
Není to DAB/DAB+.

Digitálním zpracováním signálu pomocí modulace a komprese lze dosáhnout srovnatelné nebo lepší kvality zvuku než u FM vysílání a zároveň lze snížit až pětkrát požadavky na výkon vysílače.

Technologicky DRM vysílá na stejných kmitočtech jako AM. Kromě toho ale pokrývá spektrum od 26 MHz až do frekvence 120 MHz. Každá stanice má svou frekvenci se šířkou pásma přibližně 100 kHz. Datový tok se pohybuje v rozmezí 5 až 30 kbit/s. Modulace QAM, komprese pomocí MPEG-4 CELP a HVXC s technologií SBR (Spectral band replication). Kromě toho se přenáší dodatečná data, jako například typ vysílaného pořadu, podle kterého lze automaticky přepínat na pořady stejného druhu.

https://cdr.cz/clanek/drm-vysilani-co-je...e-vysilani
O2 a T-Mobile mohou pokračovat ve sdílení sítí. Musí ale dodržovat pravidla, která si sami navrhli

[Obrázek: t-mobile-o2-porusovaniantimonopolu.jpg] O2 a T-Mobile mohou v České republice nadále vzájemně sdílet svoje mobilní sítě, aniž by to vedlo k narušení hospodářské soutěže. Usnesení přijala Evropská komise (EK). Operátoři ale musí nyní už povinně dodržovat závazky, které sami EK předložili, aby rozptýlili její obavy z narušování soutěže. Končí tak šest let trvající šetření, které kvůli sdílení sítí svých konkurentů v roce 2016 stížností Evropské komisi inicioval třetí český operátor Vodafone.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Apple a Zoom nespolupracují s Ruskem, dostanou vysokou pokutu

[Obrázek: Pavel-Ignatov.jpg] Některé země, jako třeba Rusko, si vynucují po firmách poskytujících na jejich území digitální služby, aby ukládaly data o lokálních uživatelích právě v dané zemi. Ne všechny k tomu svolí.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Bluetooth LE Audio je tady. Bezdrátová sluchátka s ním déle vydrží, budou lépe hrát a rozezvučí celé okolí

[Obrázek: Bluetooth-LE-Audio-LC3-Codec.png?resize=750%2C405&ssl=1] Nový standard Bluetooth LE Audio se představil již v lednu 2020 s tím, že na podzim toho roku budou hotové specifikace. Jenže přišly covid a čipová krize, takže se vývoj technologie zabrzdil. Dokončení LE Audia tak organizace Bluetooth SIG ohlásila až včera a prvních kompatibilních produktů bychom se mohli dočkat koncem roku.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Majitelé Tesla Powerwallů budou stabilizovat kalifornskou síť, dostanou $2/kWh

[Obrázek: powerwall-uk-record.gif] Z vyrovnávání odběrových špiček se začíná stávat nemalý byznys. Nutnost budování nových baterií lze snížit využíváním těch, které jsou už připojeny. Nyní se k nim mohou přidat i majitelé Powerwallů od Tesly a v krizových situacích vydělávat.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Další dodavatel energií opět zdražuje. E.ON od září zvedne ceny plynu o 50 procent

[Obrázek: ccbda85ed0adf08ea18a410debc9de1c.jpg] Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny. Ve středu to řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou. Energie zdražují také další dodavatelé, například ČEZ nebo PRE.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Nezastavitelná loď v USA uvěznila posádku v kruhu smrti

[Obrázek: D4MBb2.jpeg?fl=cro,0,0,799,449%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75]
Do obrovských potíží se minulé úterý ve vodách u města Marshfield v americkém Wisconsinu dostala dvoučlenná posádka motorového člunu, která spadla přes palubu a kolem dokola pohybující se plavidlo je uvěznilo v tzv. kruhu smrti. Oba muže, kteří na sobě během incidentu neměli záchrannou vestu, se podařilo zachránit, uvedla tamní policie.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
Prázdné kanceláře, skrývající se šéfové: insolvence krypto podnikatelů se mění v thriller

[Obrázek: jarvis_5e839946498e40c80af14de4.jpeg] Platební neschopnost společnosti, která podnikala v oblasti kryptoměn, způsobuje v oboru zmatek. Po vyhlášení konkurzu na konci června se zakladatelé Three Arrows Capital zřejmě začali skrývat. Podle informací jsou prázdné i kanceláře firmy.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Švýcaři jsou nejblíže k nasazení 50Gb/s internetu. Už jej vyzkoušeli naživo v běžné síti

[Obrázek: fast-internet.jpeg] Swisscom je první telekomunikační společností, která otestovala novou technologii 50G-PON v reálném provozu. Největší švýcarský operátor ji sice poprvé ověřil již před dvěma lety, tehdy to ale proběhlo v laboratorních podmínkách.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Auta jako Netflix. BMW má vyhřívání sedaček za předplatné. Co si nechá zákazník líbit?

[Obrázek: 60231229-11005507-image-a-33_1657731854983.jpg] Automobilky tomu říkají „výbava jako služba“ a funguje to podobně jako u počítačů a mobilů – chcete přidat další funkci/aplikaci/službu? Zaplaťte. Emoce víří fakt, že ve světě automobilů to nebylo zvykem. Chcete vyhřívané sedačky? Přidáte je do výbavy při konfiguraci vozu a draze je zaplatíte, ale pak jsou vaše a můžete je používat podle libosti.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]

.... tohle kdybych měl u svého auta kde je díky bohu vše nadstandardní zatím považováno za "bezslužbové"  (dokonce i LTE), tak nedělám nic jiného než že platím "bambilion" hloupostí  a až bych jednou platit přestal tak by z něj byl zcela nepojízdný vrak  1 1 ​​​​​​​ 1 ​​​​​​​ .... 



Krátké vlny: Jak se stal jeden paragraf zbytečným. A pozor na scammery

[Obrázek: 26000208_web1_200221-ABB-phone-scam-phone-scam_1.jpg] Český telekomunikační úřad mohl, ale nakonec nerozšířil přístup k informacím. A podvodníci stále vylepšují své pasti.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Akrobatická paráda. Český letec Martin Šonka obkroužil na Dolní Moravě nejdelší visutou lávku světa

[Obrázek: si202207120195-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg]  Loni se blýskl fantastickým letem hlavou dolů nad formulí v Tatrách, teď akrobatický letec Martin Šonka zavítal na Dolní Moravu, kde se vyřádil pod mostem. I nad ním. A vlastně i okolo něj. Mistr světa letecké série Red Bull Air Race si vzal na paškál nejdelší visutou lávku planety, která se tam nedávno otevřela a která na jedinečný zážitek láká davy turistů, a nechal se natočit u poutavé letecké show plné akrobatických kousků.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Ivana Trumpová
Narození: 20. února 1949, Zlín
[Obrázek: poPCK81.jpg?1]
Úmrtí: 14. července 2022, Upper East Side, New York, USA (ve věku 73 let)

Ivana Marie Trumpová, rozená Zelníčková, byla česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. V letech 1977–1992 byla první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

[Obrázek: .jpg]

[Obrázek: 7AGtii4.png?1]
R.I.P.


Tak už víme (skoro) jistě, kdy vyjde Raptor Lake – procesory Intel Core 13. generace pro desktop

[Obrázek: Intel-Raptor-Lake-Hero2.jpg] To, kdy si budete moci koupit nové výkonnější procesory Intel pro desktop, nakonec prozradila samotná firma – podobně jako loni v případě Alder Lake.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Tohle je Trevor. Na desetinu sekundy se podívá na Street View a určí jakékoliv místo na světě

[Obrázek: images?q=tbn:ANd9GcRh7w8-eQ7hUnLeFvshnd_...w&usqp=CAU] Existuje hra, která se jmenuje GeoGuessr. Podíváte se na snímek ze Street View a máte jej umístit do mapy světa. Kdo to udělá rychleji a přesněji, vyhrává. A Trevor Rainbolt je v tom absolutní mistr!
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
NASA chce na Měsíci jaderný reaktor. Proč to tentokrát nevyřeší 10× lehčí fotovoltaika?

[Obrázek: 62c7f82c8045920019ae2779?width=1136&format=jpeg] NASA vypsala „výběrové řízení“ na jaderný reaktor, který by zvládl na Měsíci dodávat konstantní výkon 40 kW po dobu 10 let. Problém je, že nesmí vážit více než 5 tun a musí se vejít do tubusu rakety s průměrem 4 metry.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Cetin má nový systém pro správu svých dvou tisíc techniků a údržbu sítě

[Obrázek: cetin.jpg] Cetin se pochlubil nový softwarem pro řízení připojování nových zákazníků i úpravy sítě ve vztahu ke svým partnerům. Vybral si řešení švédské firmy IFS.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Unikátní Škodu Super Sport proslavil až sci-fi horor. Stal se z ní krvelačný Ferat

[Obrázek: 800px-%C5%A0koda_110_Super_Sport_%2813-0...9_edit.jpg] Šedesátá léta byla v Československu ve znamení uvolňování politického i tvůrčího. Právě na tomto pozadí vznikly dva asi nejzajímavější prototypy Škody ze socialistické éry: rodinná 720 a sportovní 724, známá také jako 110 Super Sport. Bílé sportovní kupé nemělo v nabídce mladoboleslavské automobilky obdoby, místo sériové výroby ho ale proslavila přestavba na filmový Ferat.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Neuronová síť DALL·E má umělecký talent. Její obrázky baví internet, ale mají i stinné stránky

[Obrázek: dall-e-2-openai-artificial-intelligence-...4-hero.jpg] Organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI, kterou v roce 2015 založili Elon Musk a Sam Altman, vyvinula program, který je schopný během několika málo sekund vytvářet realistické obrazy na základě stručné instrukce. Na povel dokáže kombinovat umělecké styly a poradí si také s fotorealistickými montážemi, s nimiž se jinak i zkušený grafický designér pere ve Photoshopu desítky minut.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Čekáte na nový Windows 12? Víme kdy vyjde – a není to dobrá zpráva

[Obrázek: windows_12.jpg?quality=50&strip=all] Operační systém Windows od Microsoftu je nejoblíbenější počítačové OS na trhu. Nyní se objevují zprávy o tom, kdy dorazí očekávaný Windows 12. A zrovna radost z toho fanoušci nemají.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



LEGENDY: Příběh o tom, jak Psion Series 3a předběhl svoji dobu

[Obrázek: 320px-Psion_Series_3a.jpg] 
  • Před 29 lety přišel na scénu vylepšený Psion Series 3a
  • Jeho parametry z něj udělaly nadčasový stroj
  • Z dnešního pohledu má jedinou vadu: nepřipojí se k internetu
Psion Series 3a patří do rodiny legendárních kapesních počítačů Psion. Před více než čtvrt stoletím, kdy mobilní telefony vypadaly jako kufry a přenosné počítače jako tlusté encyklopedie, se objevil doslova kapesní počítač s prostornou obrazovkou a plnohodnotnou QWERTY klávesnicí.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Přeřezání optiky a průnik. NÚKIB v červnu zaznamenal vážné kybernetické incidenty

[Obrázek: nukib-1.png] Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal přehled hrozeb za červen (PDF). Projevil se trend, kdy v tomto období klesl počet incidentů. Jejich závažnost ale dle úřadu byla relativně závažná. V červnu také výrazně převažovaly útoky proti subjektům regulovaným zákonem o kybernetické bezpečnosti.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Netflix přináší prostorové audio pro všechny díky Sennheiseru

[Obrázek: AMBEO-How-the-Sennheiser-technology-that...e=1140,570] Pokud si chcete užít prostorové audio, na Netflixu nyní budete moci v podstatě s téměř jakýmkoli hardwarem nezávisle na úrovni předplatného. Streamovací služba totiž díky spolupráci se Sennheiserem nabídne tuto funkci pro všechny.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



NHTSA vyšetřuje Cruise i Teslu: stojí autonomní řízení za 3 úmrtími?

[Obrázek: 64C7C383-E500-4CD7-9F14-3E479BF31952_w408_r1_s.jpg] NHTSA vyšetřovala už několik desítek nehod, kde bylo podezření na zavinění srážky v důsledku použití částečně autonomního řízení. Nyní se tento seznam rozšířil o několik dalších nehod, dvě pro Teslu, jednu pro Cruise.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Co je afázie. Má ji Bruce Willis, 300 tisíc Evropanů ročně a připraví vás o rodný jazyk

[Obrázek: 3dd222890ee4a1f54476d01f52696e95.jpg] Afázie je zničující diagnóza, která ovlivňuje schopnost mluvit nebo rozumět jazyku. Je způsobena poškozením části mozku, často vzniká v důsledku mrtvice, nádoru mozku nebo neurodegenerativního onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Těžké elektro-trucky realitou: SCA testuje 80tunovou Scanii na svážení dřeva

[Obrázek: Hans_Djurberg_vid_eltimmerbilen2.jpg] Elektrická budoucnost si to šine dál a objevuje se i tam, kde bychom nasazení elektřiny asi nečekali. Ve Švédsku totiž začali testovat elektrický nákladní vůz, což by nebylo nic až tak divného, kdyby nešlo o 80tunový kolos na svážení dřeva.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 


Pozdvižení v herní branži: nejnovější oznámení technologického giganta vyvolalo diskuze

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Známá technologická firma Unity, která podniká především v herní branži, se spojila s IronSource. Celá věc má ale háček v tom, že IronSource provází pověst tvůrce malwaru. Jak to celé vlastně vzniklo?
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Fascinující snímky vesmíru jsou jen začátek, říká astronom. Webbův teleskop dohlédne ještě dál

[Obrázek: noao-hgc92.jpg] V úterý spatřily světlo světa první snímky, které pořídil vesmírný teleskop Jamese Webba. Téměř půl roku po jeho vypuštění ze Země je již jeden z nejambicioznějších vesmírných projektů historie plně funkční a můžeme očekávat, že výrazně posune hranice lidského poznání.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Umělá inteligence GPT-3 napsala vědecký článek sama o sobě

[Obrázek: Human-Intelligence-Can-Fix-AI-Shortcomings-1.jpg] Systémy umělé inteligence se stále zlepšují a systém GPT-3 je už na dost solidní úrovni v "porozumění" textu. Vědci dokonce systému dali úkol, ať napíše vědecký článek sám o sobě. Za dvě hodiny bylo hotovo i s potřebnými citacemi.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Na STK nechoďte a jezděte 150 km/h. Když je válka, řidiči mají pré. V Rusku i Německu

[Obrázek: 7568452a-a8d0-429b-ad4e-48806e05c318] V Rusku oprášili starý sovětský, ale dobře fungující model: Do politiky nám nekecejte, ale jinak si dělejte, co chcete. U našich západních sousedů zase usoudili, že pranýřování řidičů za každý vypuštěný gram CO2 vypadá tváří v tvář hořícím skladům paliva na ukrajinské frontě obskurně.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Peníze bude možné poslat přes telefonní číslo, bankéři chtějí omezit mylné transakce

[Obrázek: 424240.jpg] Posílat platby by brzy mohlo být možné pouze se znalostí telefonního čísla. Novinku připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) společně s centrální bankou. Podobný systém funguje ve Spojených státech, v Lotyšsku nebo na Slovensku. Takzvaná platba na kontakt má transakce zjednodušit.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Itálie si došlápla na Xiaomi. Firma má zaplatit pokutu 3,2 milionu eur, nechtěla opravit telefony v záruce

[Obrázek: Untitled-design-1-27.jpg] Xiaomi řeší nepříjemnosti na šedesátimilionovém trhu v Itálii. Tamní antimonopolní úřad AGCM po čínském výrobci požaduje pokutu ve výši 3,2 milionu eur (cca 78 milionů korun) za údajné porušení pravidel záruky na opravdu elektronických zařízení.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Další problém Netflixu: účastník reality show poskytovatele streamingu žaluje za nelidské podmínky

[Obrázek: https%3A%2F%2Fcdn.cnn.com%2Fcnnnext%2Fda...awsuit.jpg] V posledních měsících se Netflix potýká s řadou krizí. A nyní následuje další rána: účastník sociálního experimentu Láska je slepá (Love Is Blind) poskytovatele streamingu žaluje.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Celsius Network zkrachoval, Chapter 11 pro další kryptoměnový projekt

[Obrázek: celsius-network-ceo-btc-and-eth-will-est...2022-1.jpg] Kryptoměnové projekty nám krachují jeden za druhým a po Three Arrows Capital a Voyager Digital tu máme další bankrot. O ochranu před věřiteli zažádala společnost Celsius Network, která má už nějakou dobu pozastavenou možnost výběru prostředků.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Samsung rozšíří výrobu televizorů na Slovensku

[Obrázek: 6015723_1200x.jpeg?rev=4] Výroba televizorů ve slovenské továrně společnosti Samsung by se měla rozšířit o nové modely. Velkoplošné televizory z jihoslovenské Galanty budou primárně sloužit firemním zákazníkům. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
U nás to nejde, v cizině ano. Češi budou za 300 milionů ročně digitalizovat zdravotnictví v Kanadě

[Obrázek: vratislav-kalenda-a-filip-kirschner-applifting.jpg] Česká vývojářská společnost Applifting vyhrála zakázku pro kanadského telekomunikačního operátora Telus v hodnotě 12 milionů dolarů (necelých 300 milionů korun) ročně. Applifting konkrétně uspěl i divize Telus Health zaměřené na nasazování moderních technologií ve zdravotnictví. Češi tak budou zapojení do digitalizace kanadského zdravotního systému.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Rimac Nevera sjel z linky: Tesla přišla o titul nejrychlejšího auta dříve, než ho získala

[Obrázek: fd6b3dba1988ab7a1a4b9dd282256760.jpg] Chorvatská společnost Rimac Automobili dokázala pokořit Teslu. Její Roadster stále ještě není na trhu, a tak se supersportem Nevera přebírá titul nejrychlejšího auta ještě dříve, než ho vlastně americký konkurent stihl získat.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Netflix bude „trestat“ za sdílení. Poplatky zavádí v dalších zemích

[Obrázek: 20210312223046_IMG_4253.jpg] Netflix už na jaře vyhrožoval, že zpoplatní sdílení účtů mezi uživateli, kteří nesdílí společnou domácnost. Tehdy začal testovat příplatky za další uživatele v Peru, Kostarice a Chile, které odpovídaly v přepočtu zhruba 60 Kč. Včera firma oznámila, že sdílení brzy zpoplatní také v dalších zemích.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Intel předem varuje, že na podzim zdraží procesory a další čipy. Mohou jít nahoru i o 10–20 %

[Obrázek: 1600x960_1302909-intel.jpg] Sice se teď čeká krize a propad prodejů PC, ale vypadá do, že Intel se nebojí a dokonce plánuje, že zdraží procesory i další komponenty, které vyrábí. Nárůsty cen by prý mohly být významné.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]

.... řekl bych, že zdražení a to v širším spektru HW již probíhá, i5-12600K kupovaný v lednu 2022 za 7800,- aktuálně stojí 8520,- (CZC), ASUS PRIME Z690-A (+300,-Kč), AIO S28 Dynamic (+1200,-), podražily i Logitech periferie MX (klávesnice i obě myši +200,-). Torrent case a zdroj ION+ zůstává na původní ceně, GK lehla slušně  (-8000,-) , RAM také (-2000,-), obě 1TB SSD by Samsung zůstávají na stejné cenové úrovni. Celkově pozitivum - nic moc za 6 měsíců neprodělávám  1 ....
 



Pod drobnohledem. Čtečky otisků prstů na smartphonech a to, co jste o nich možná nevěděli

[Obrázek: gshead.png]
  • Čtečky otisků prstů máme ve smartphonech déle než 20 let
  • Jaké máme druhy, a jak vlastně fungují?
  • Ten, kdo je nejvíce rozšířil od nich naopak upustil
Čtečka otisků prstů je dnes u většiny smartphonů téměř neodmyslitelným prvkem zabezpečení telefonu. Používá se totiž k jeho bezpečnému odemykání. Přestože se může zdát, že jde o moderní prvek nových smartphonů, ve skutečnosti už má v telefonech velmi dlouhou tradici. 
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Pošli dárkovou kartu, nebo budou špatné recenze přibývat. Restaurace na Googlu čelí vlně vydírání

[Obrázek: crooks-extort-restaurants-03.jpg?quality...=all&w=744] S novým typem podvodů se v posledních týdnech potýkají převážně americké restaurace na Googlu. Anonymové začali malým podnikům hromadně udělovat jednohvězdičkové recenze, po kterých následují vydíračské vzkazy – chceme dostat dárkovou kartu do obchodu Google Play, jinak budou špatné recenze přibývat, píšou restauratérům. Google již přiznal, že se jedná o problém. 
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Nechte pásma 500 a 600 MHz televizi! 57 subjektů z 18 zemí podepsalo výzvu EU

[Obrázek: CaptureFromFrequencyBandWithMultipleAnte...ple_01.png] Sedmnáct měsíců nás dělí od Světové radiokomunikační konference WRC 2023, na které se do značné míry rozhodne o osudu terestrického televizního vysílání v Evropě.

[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]
Digitální peněženka přichází i k nám. Google Wallet nahradí fyzické karty i aplikaci Google Pay

[Obrázek: 1658182114_840_560.jpg]
  • Google Wallet je náhradou Google Pay
  • Kromě bezkontaktního placení toho ale umí mnohem víc
  • Chce být agregátorem všech vašich karet, klíčků či dokladů
Oživeno 20.7. | Pouhé dva měsíce od přestavení služby Google Wallet, která se po letech vrátí na smartphony s Androidem se nová aplikace začíná dostávat k uživatelům. Aplikace víceméně nahradí aplikaci Google Pay, respektive ji integruje do sebe a rozšíří o další funkce. Kromě platebních karet zde totiž budete moci mít i věrnostní karty, letenky nebo virtuální klíček od domu či auta.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Televize Prima podle vysílací rady porušila zákon reportáží o sporu s O2 TV

[Obrázek: 17398.jpg] Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila televizi Prima na porušení zákona kvůli neobjektivní a nevyvážené reportáži o obchodním sporu s O2 TV. Úřad své stanovisko sdělil v tiskové zprávě. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Oblíbený čínský GPS tracker do aut je děravý. Útočníci mohou sledovat cizí polohu i na dálku vypnout motor

[Obrázek: 9afc70b85e-mv720.png] Miliony automobilů po celém světě ohrožují bezpečnostní nedostatky v oblíbeném GPS trackeru Micodus MV720, prodávaném na Amazonu, Aliexpressu, Ebayi, Alibabě a dalších internetových tržištích za cenu okolo 20 dolarů. Kyberbezpečnostní firma BitSight v úterý 19. července publikovala na svém blogu informaci o nalezení šesti závažných zranitelností, jež jsou relativně snadno zneužitelné.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Mám (ne)zajímavou zprávu týkající se serveru Seznam.CZ
Někteří kamarádi dostali dnes z mého účtu, který roky nepoužívám,
spamovou zprávu.

Mrknul jsem horko těžko, kde mám staré heslo, a na mailu Seznamu
objevil spoustu reklamní pošty. Přidal jsem pravidlo mazat.
A také v odeslaných asi 15 podivných cizojazyčných zpráv.

Při procházení nastavení se mi, ani nevím jak, objevilo, kdo cizí
je údajně zároveň přihlášený k účtu.
Z Francie, Afriky, Asie, prostě asi 10x.

Změnil jsem heslo na dlóóóóóúúúhé.
Hledal jak zablokovat tento mail a našel nápovědu
https://napoveda.seznam.cz/cz/zadost-o-z...azani-dat/
....ale nějak tam ta položka formuláře není .....nebo je zrušená?

Seznam a SPAM, opakovaný problém.
Za 10 minut se objevil proužek, že se z Francie někdo k mému účtu prý přihlásil.
Blbost - pokud Seznam nemá problém se serverem!
Nevíte, jak poštovní schránku - účet zablokovat???