XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Famfrpál v USA přijde o své jméno. Kvůli Rowlingové i ochranné známce 

[Obrázek: JBR7ef7c6_190019_2614117.jpg] Oblíbený sport kouzelnického učedníka Harryho Pottera famfrpál změní název. Podle představitelů jeho dvou předních amerických soutěží jsou jedním z důvodů kontroverzní názory jeho autorky J. K. Rowlingové, původní anglický název quidditch je navíc majetkem studia Warner Bros. 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



ESA otevře 50 let zapečetěnou schránku s měsíčním materiálem

[Obrázek: ESA-640x353.jpg] European Space Agency (ESA) se chystá na otevření vzorku, který byl z Měsíce dopraven v rámci mise Apollo 17. Ten je tak už půl století zapečetěn v kovové schránce a nyní bude využit v rámci Apollo Next-Generation Sample Analysis (ANGSA).
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Svět zná svoji první tisícinožku. Žije šedesát metrů pod zemí a má 1306 končetin

[Obrázek: 1639587547913-suppfigs6mpe05066ant4x.jpe...size=640:*] Víte, kolik stonožek má přesně sto nohou? Nejspíše žádná, číslovka sto v jejich názvu totiž představuje pouze to, že těch nožek mají prostě hodně.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Není na čem hrát. Grafické karty se kradou z obchodů, kamionů i továren

[Obrázek: tiendas-estados-unidos-estan-cerrando-pc...k=AQXFF0Et] Sucho v oblasti herních grafických karet nebere konce a vzácnosti tohoto zboží si všímají už i zločinci. Vedle obav obchodníků z toho, že lidé budou vytahovat komponenty z vystavených počítačů, se dějí třeba i vykrádačky obřích objemů.

 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Vzniká nové SSD pro audiofily. Slibuje lepší zvuk než běžná úložiště

[Obrázek: AARZuxO.img?h=350&w=624&m=6&q=60&u=t&o=t&l=f&f=jpg] Pamatujete na audiofilní síťové nebo USB kabely za desítky nebo i stovky tisíc korun? Movití netopýři si budou moci koupit i první SSD zaměřené na co nejvyšší zvukovou kvalitu. Na novinku upozornil Tom’s Hardware, který objevil diskuzi na fóru Audiophile Style.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 
Nejdůležitější start letošního roku. Vesmírný dalekohled Jamese Webba letí k bodu L2

[Obrázek: 2571584-james-webb-space-telescope-arian...k=MR9k-P21] Start rakety s JWST14:15 | Start proběhl v pořádku, můžete si ho připomenout ve videu. Vesmírný dalekohled Jamese Webba nyní letí k libračnímu bodu L2, kde bude pracovat. Cesta potrvá asi měsíc a během ní se složitý přístroj bude postupně rozkládat a sestavovat do finální podoby. Přečtěte si podrobnosti v tomto detailním článku: 
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

[Obrázek: The-5-Biggest-Technology-Trends-In-2022.jpg] Nebudu tvrdit, že mám kdo ví jakou schopnost vidět do budoucnosti: V minulosti jsem se už mnohokrát a navíc dost výživně seknul. To mi ovšem nezabrání, abych se nezahleděl do toho, co nás čeká – i když nás to taky dost možná mine!
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



TSMC odhaluje další variantu 4nm výroby. Proces N4X využijí nejvýkonnější čipy

[Obrázek: cgtHEaxfjNAMvzDl.jpg] Tchajwanský polovodičový gigant TSMC jen dva měsíce po představení druhé generace 4nm výrobního procesu oznamuje další variantu. Litografie zvaná N4X ale nemá být náhradou za novou N4P, spíš její odnož pro segment HPC, kde se tolik nehledí na efektivitu, protože klíčový je pouze výsledný výkon. „X“ tady označuje „extrémní“.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Největší větrná elektrárna Hornsea 2 začíná s dodávkami elektrické energie

[Obrázek: Image-1-Hornsea-Project-Two.jpg] Největší světová větrná elektrárna Hornsea 2 sice ještě není dokončená, vygenerovala už ale svou první elektrickou energii. Až bude plně hotová, měla by stačit napájet okolo 1,3 milionu domácností.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Majitele Tesly naštvala cena nové baterie, auto nechal vyhodit do vzduchu

[Obrázek: capture.jpg?itok=RpDTY_X6&timestamp=1640155491] Fin byl hrdým majitelem osm let staré Tesly Model S. Svůj vůz měl rád však pouze do té doby, dokud se nedozvěděl cenu výměny baterie za novou. Půl milionu korun mu přišlo příliš, a tak se rozhodl vyřešit problémy s nefunkčním elektromobilem po svém. Auto naplnil 30 kilogramy dynamitu a nechal ho vyhodit do vzduchu.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Webbův teleskop má za sebou nejdůležitější zážeh na cestě k L2

[Obrázek: JWST%20NASA%20Webb%20for%20blog.jpg] ESA bez chybičky dopravila Vesmírný teleskop Jamese Webba na cestu k 2. libračnímu bodu, a nyní je tak už vše na NASA a samotném "Webbu". Ten už má přitom za sebou některé důležité manévry a úkony. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nejlepší herní monitory a TV dostanou nálepku HDR10+ Gaming. První modely chystá Samsung

[Obrázek: Samsung-bringing-the-HDR10-Gaming-Standa...itors.jpeg] Organizace HDR10+ Technologies připravila další standard točící se okolo stejnojmenné značky. Po (zejména) filmovém průmyslu myslí na ten videoherní. Nová značka HDR10+ Gaming má ocejchovat ty nejlepší monitory a televizory pro hráče.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Španělsko zakáže kouření na všech plážích. Jako první v Evropě

[Obrázek: LUH8352a1_12.jpg] Španělsko chce čistší pláže. Plošně na nich proto zakáže kouření pod pohrůžkou vysokých pokut. Cigaretové nedopalky v písku totiž patří k velkým znečišťovatelům prostředí, a to nejen vizuálně. Látky ve špačcích obsahují toxické látky, které zamořují přírodu, zejména pak mořskou vodu, uvádí server Daily Mail.
 
[Obrázek: gL3YC44.png] 
Záchrana z Ameriky, tankery přivážejí plyn. Energetická krize však nekončí

[Obrázek: 1000x-1.jpg] Stačí pár lodí naplněných americkým zkapalněným plynem LNG a ceny plynu v Evropě prudce klesnou. Zatímco před Štědrým dnem stála surovina s dodávkou v lednu rekordních 180 eur za megawatthodinu, v úterý ráno se už na burze obchoduje kolem 100 eur. Podobně klesly i ceny kontraktů na další období. Z dlouhodobého pohledu je však plyn stále drahý.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Co řidiče čeká a nemine: Přehled chystaných změn pro rok 2022 na silnicích

[Obrázek: 05e25fcb73e736a399912e5cd3052aec_resize=...91a654b284] Nový rok s sebou nese i změny pro řidiče a další účastníky silničního provozu. Co všechno je čeká? Podívejte se do přehledu.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Salvadořané si stále stěžují na Bitcoin mizící ze státem provozovaných peněženek

[Obrázek: bitcoin-salvador-1920x1080.jpg?resize=1920%2C1080&ssl=1] Salvador letos skočil rovnýma nohama do světa kryptoměn, když zavedl Bitcoin coby oficiální platidlo a svým občanům nabídl oficiální bitcoinové peněženky zvané Chivo. Nyní se ale údajně stále množí neautorizované transakce. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Čína si stěžuje na Starlink, dva satelity se údajně málem srazily s její vesmírnou stanicí

[Obrázek: starlink-3.jpg] Na oběžné dráze kolem Země nejspíš začíná být poněkud těsno. Čína si v materiálu určenému komisi valného shromáždění OSN postěžovala na dva incidenty, kdy se její vesmírná stanice musela vyhýbat satelitům Starlink společnosti SpaceX Elona Muska. Úřad OSN pro vesmírné záležitosti (UNOOSA) materiál zveřejnil na svém webu
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Polský prezident vetoval zákon omezující zahraniční vlastnictví stanic

[Obrázek: lex-tvn-kto%CC%81re-kana%C5%82y-znikna%C...00x900.jpg] Polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon omezující zahraniční vlastnictví televizních či rozhlasových stanic. Normě, kterou prosadili poslanci vládní strany Právo a spravedlnost, se přezdívá „lex TVN“. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Útok na LastPass. Někdo se k účtům přihlašuje správnými hlavními hesly

[Obrázek: 1640767144_LastPass-says-it-didnt-leak-t...better.jpg] LastPass se už k situaci vyjádřil veřejně na svém blogu, kde ale opakuje již jednou řečené. Zaznamenal, že se někdo snažil do účtů přihlásil reálnými jmény i hlavními hesly, ale útoky odrazilo to, že šly z ciziny, takže LastPass tyto pokusy označil jako podezřelé a útočníky dovnitř nevpustil.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Indie přivítala Intel, půjde o další továrny?

[Obrázek: 20364-intel-headoffice-california-officialwebsite.JPG] Bez pobídek dnes ve světě výrobců počítačových čipů už ani kuře nehrabe, natož pak Intel, jehož šéf Patrick Gelsinger se vůbec netají tím, že od vlád očekává především peníze, pokud má v jejich zemích sám investovat. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Celníci upozorňují na falešné e-maily žádající doplatek DPH

[Obrázek: celni-sprava-dph-e-mail-podvod-1-prev.jpg] Celní správa ČR vydala upozornění na podvodné e-maily, které se snaží z lidí vylákat peníze. Zprávy chodí z adresy service@cs.mfcr.cz a snaží se uživatele přesvědčit o tom, že má v souvislosti s nákupem zboží mimo EU doplatit DPH.
„Podle e-mailu není možné bez doplatku zásilku doručit a je nutné dokoupit tzv. ‚PIN kód‘, který je následně zaslán na adresu service.customs@cs.mfcr.cz. Adresát následně obdrží nový kód zásilky a odkaz pro správné potvrzení poštovní adresy. Celý e-mail je psán v angličtině,“ popisuje celní správa.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]

Karel Loprais
Narození: 4. března 1949, Ostrava
[Obrázek: poPCK81.jpg?1]
Úmrtí: 30. prosince 2021 (ve věku 72 let)

Karel Loprais byl český automobilový závodník a šestinásobný vítěz automobilových závodů Rallye Dakar v kategorii kamionů. V květnu 2011 byl jmenován vládním zmocněncem pro oblast bezpečnosti silničního provozu.

[Obrázek: ?url=be478eb83c780395&size=2]

[Obrázek: 7AGtii4.png?1]
R.I.P.


Německo s koncem roku vypne tři jaderné elektrárny. Jejich likvidace potrvá až desítky let

[Obrázek: Grohnde.jpg] Německo s koncem roku ukončí provoz ve třech jaderných elektrárnách, zbývající tři pak podle dosavadních plánů vypne do konce roku 2022, čímž se po šesti desetiletích rozloučí s nukleární energetikou. Odstavení jaderných elektráren, likvidace radioaktivního odpadu, demontáž zařízení a následné demolice staveb jsou během na dlouhou trať. Než bude na místě reaktorů opět zelená louka a než bude jaderný odpad zabezpečen, mohou uplynout i desítky let.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



VIA zavřela oddělení Centaur, rozprodává výbavu a ruší vývoj v USA

[Obrázek: 10.jpg] V listopadu jsme se dozvěděli, že společnost VIA přenechá Intelu svou známou divizi Centaur, ovšem kupodivu šlo jen o pracovní síly, a tak naopak nyní není divu, že v důsledku toho bude oddělení Centauru uzavřeno. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Konec jedné éry. Poslechněte si končící vysílání na šedesátiletém rádiu

[Obrázek: WEI906482_2021_12_28F111348_01.jpeg] Celoplošné vysílání na středních vlnách se koncem roku stane minulostí. Pojďte si poslechnout, jak zní vysílání z nejvýkonnějšího českého AM vysílače na rádiu Tesla Maestro z roku 1959.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
VIDEA ROKU 2021: Šílený spot Českých drah nebo letuška na Burdž Chalífě

[Obrázek: VRS8a9235_ah.jpg] Mezi nejzajímavější a nejvíce sledované reklamy roku 2021 se zařadil třeba strhující spot aerolinek Emirates, které jednu ze svých letušek postavily až na vrcholek nejvyšší stavby světa. Čtenáře iDNES.cz ale pobavil i bizarní klip, který připravily České dráhy.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
  


Konec komunismu a jeho návrat. Třicet let od pádu SSSR, dvacet od nástupu Číny

[Obrázek: cinsky-fujtajbl-komunismus-a7c99b8-china...allery.jpg] Právě před třiceti lety o Vánocích, na Štěpána 1991, oficiálně zanikl Svaz sovětských socialistických republik. Zhroutil se režim, který po tři čtvrtě století ovládal Rusko a jeho přilehlé gubernie. Čtyřicet let ovládal také Československo, které se pod jeho nadvládou propadlo z předválečné vyspělé demokracie do "reálně-socialistického" marasmu s frontami na banány a toaletní papír.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Orgány na čipu či počítače, co vás dobře odhadnou aneb Ty nejzajímavější české projekty, o kterých nejspíš nevíte

[Obrázek: 1920x12802.jpg] Řádky, které teď budete číst, nejsou z vědeckofantastického románu. I když by se tak v některých případech mohly jevit. Popisují reálné výzkumy z českých univerzit, vysokých škol a dalších organizací, které se už začaly prodírat do běžného života. Někdy daleko za hranice Česka a v některých případech i vysoko nad něj. Přesto se zmínky na veřejnost dostávají velmi okrajově, a tak jsme se rozhodli ve spolupráci místními vysokými školami ty nejzajímavější tuzemské projekty vybrat.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



AMD prodlužuje dohodu s GlobalFoundries. Čipy si tam nechá vyrábět ještě v roce 2025

[Obrázek: Chip-order-manufacturer-Globalfoundries-...n-new.jpeg] AMD poslalo americké komisi pro cenné papíry nový dodatek smlouvy mezí ní a GlobalFoundries. Podle té dřívější se zavázala zaplatit 1,6 miliardy dolarů, za což by od GF získala část výrobních kapacit. Teď však AMD smlouvu prodloužilo o další rok až do 31. prosince 2025 a zaplatí za to dalších 500 milionů dolarů.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Vídeňské adaptivní tranzistory mají v moci výrazné zmenšení a zjednodušení čipů

[Obrázek: 4da132_825d9290210a43b1ae0417d64a9f6a9d~mv2.png] Výzkumníci působící na Technické univerzitě Vídeň představili nové adaptivní tranzistory, které dle nich mají v moci opravdu značně ovlivnit svět počítačových čipů. Jde tu totiž až o 85% snížení jejich počtu oproti aktuální podobě. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Po stopách slavného letu z Prahy až k Baltskému moři v balónu v roce 1891

[Obrázek: ALV904b81_adab5952_9ced_6048_3e3d_0e21b71843e1.jpg] Odstartovali do temné noci, a přestože původně chtěli na Moskvu, jejich balón je unášel severním směrem k Baltu. Když docházel písek, bylo nutné vyhazovat z koše i láhve šampaňského a pečínku. Slavný let vzduchoplavce Louise Godarda a tří českých pasažérů se odehrál před sto třiceti lety. Po části jejich trasy jsme i my letěli noční let balónem. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Nesmazaný obsah: Google a Meta musejí zaplatit milionové pokuty

[Obrázek: Business_Insider_Mexico_publicidad.jpg] Internetové giganty Google a Meta čeká platba pokut. Ruský soud to odůvodňuje tím, že společnosti opakovaně neodstranily ze svých webových stránek nezákonný obsah. V případě obou platforem jde o doposud nejvyšší částky.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Jak by světová náboženství reagovala na objev mimozemského života? Moc by se nezměnilo

[Obrázek: getthumbnail.aspx?q=60&crop=1&height=240...=924967783] NASA chce vědět, jak přesně by světová náboženství reagovala, kdyby byly objeveny důkazy o existenci mimozemského života. Z tohoto důvodu se rozhodla financovat speciální program zvaný The Societal Implications of Astrobiology.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Není 120 Hz jako 120 Hz. Věděli jste, že LCD displeje tahají za kratší konec?

[Obrázek: 1625760461_60-Hz-vs-120-Hz-vs-144-Hz-monitors-what.jpg] Samsung u příležitosti premiéry smartphonů Galaxy A52 a Galaxy A72 vynesl na povrch zajímavou myšlenku obnovovacích frekvencí mobilních displejů. V současné době na trhu dominují dvě základní technologie, a to LCD a OLED displeje v různých variantách a obchodních označeních. V poslední době je stále častěji zmiňovaným parametrem displeje jeho obnovovací frekvence. Jenže, když vezmeme v potaz i technologii displeje, ukazuje se, že není 120 Hz jako 120 Hz...
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Starlink od Elona Muska má konkurenci. OneWeb se vzpamatoval z bankrotu a vypouští desítky internetových satelitů

[Obrázek: 1269028-earth.jpg]
Vznikl v roce 2012 s jasnou misí – zprostředkovat internet všem na planetě pomocí satelitů. Startup OneWeb zůstal ale tak trochu upozaděn za slavnějším a masivnějším systémem Starlink od společnosti SpaceX. Věřit mu loni přestali i investoři, ale jak se zdá, původem britský projekt se dostal zpět na nohy a počet svých satelitů počítá už ve stovkách.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Skončilo vysílání Rádia Západ, odmlčelo se v DAB+ i na FM

[Obrázek: ockovaci-certifikat-1-thumb.jpg] Od 1. ledna 2022 přestala vysílat regionální stanice Rádio Západ. Svůj program vypnula na všech distribučních platformách, které používala. Posluchači ji mohli naladit na šesti frekvencích v Plzni a Domažlicích na 103.0 MHz, Karlových Varech na 105.0 MHz, v Tachově a Železné Rudě na 105.6 MHz a v Klatovech na 92,4 MHz. Digitálně vysílala v DAB+ multiplexu RTI CZ v západních Čechách, v Praze a na Českobudějovicku.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Šéf EV firmy Nikola balamutil veřejnost i investory, platit bude Nikola i on

[Obrázek: db328e00-6272-11ec-9fcf-93e1e5eb145a] Zatímco při výběru svého názvu společnost Nikola nebyla zrovna vynalézavá, v balamucení veřejnosti a investorů o vlastnostech elektrovozů už to bylo jiné, za což si nyní tak vysloužila vysokou pokutu od Securities and Exchange Commission (SEC).
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Největší revoluce od zavedení otisků prstů. K nalezení pachatele stačí DNA jeho vzdáleného bratrance

[Obrázek: DNA-crime-tape-cover.jpg] Derek Muller ve videu na svém kanálu Veritasium mapuje vývoj sekvenování DNA ve službách americké policie. Vysvětluje principy a dává je do souvislosti s konkrétními případy. Video je dlouhé, důkladné, vznikalo v rozmezí několika let a celé spěje k jednomu stěžejnímu faktu, který lze významem srovnat s dobou, kdy bezpečnostní složky začaly k identifikaci pachatelů používat otisky prstů.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Potíže s čipy nekončí. Výrobci varují před následky restrikcí v Číně

[Obrázek: 001a3ab1-1600.jpg] Firmy Samsung Electronics a Micron Technology, které patří mezi největší producenty čipů na světě, varovaly, že přísné koronavirové restrikce zavedené v čínském městě Si-an by mohly narušit jejich výrobní aktivity v této oblasti. Varování přichází v době rozsáhlých výpadků v globálním dodavatelském řetězci. 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 



První střední škola pro youtubery v Česku: Školné až 300 tisíc ročně a limuzína k tomu!

[Obrázek: skola-pro-bohate-570x450.jpg] Není to tak dávno, co youtubeři čelili častému výsměchu až pohrdání. Jak ale rostly generace odkojené na internetu, z youtuberingu se začal stávat uznávaný obor. Toho jsou si vědomi i na střední multimediální škole U2B, která vyrostla v Buštěhradě kousek od Kladna. Ta se zaměřuje na výuku zejména youtuberingu, ale také gamingu. Zájemci o studium ale musí počítat s tím, že si připlatí, jak jsme zjistili na eXtra.cz.
[Obrázek: F6XRSqD.jpg?1]
 



Tajemství růžových tabletek. Jak ibuprofen pozná, co a kde vás bolí?

[Obrázek: 6448956.jpg?v=0&st=sKCOoUqx42ppRKKgo0ag_...812000&e=0] Bolí vás záda, klouby, zub, hlava nebo něco jiného? Stačí spolknout (zpravidla růžovou) tabletku, jejíž účinnou látkou je ibuprofen, a během několika desítek minut se (obvykle) dostaví úleva. Jak je to možné? Pojďte se podívat, jak funguje toto nesteroidní protizánětlivé léčivo.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



62letý muž s ALS poslal svůj první tweet pomocí myšlenek

[Obrázek: 2615790-fho9vxywyasaolz.jpg?itok=ViDYuNnJ] Nápad ovládat počítač pomocí myšlenek není zdaleka nový. Jedna z funkčních verzí byla vyzkoušena na 62letém muži s ALS. Ten byl pomocí rozhraní Stenrode BCI schopen odeslat svůj první tweet.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Evropa začala projednávat rozšíření pásma pro Wi-Fi 6E s gigabitovými rychlostmi

[Obrázek: 8380dbac.png] Přicházející standard Wi-Fi 6E, který má umožnit přenosové rychlosti v jednotkách Gbit/s, se může v Evropě dočkat posílení svých možností. 6E je vlastně rozšířením standardu Wi-Fi 6 o provoz v pásmu 6 GHz, což umožňuje zásadní zvýšení kapacity datových přenosů. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]

Řidiči, jásejte: První zásadní doklad postačí mít v mobilu

[Obrázek: Zelena-karta-e1589970813694.jpg] Pokud patříte mezi majitele řidičského průkazu a současně fandíte postupnému přesunu potřebných dokumentů do chytrých telefonů, máme pro vás dobrou zprávu. Tzv. zelená karta, která potvrzuje zaplacení povinného ručení za vozidlo, se nemusí nutně nacházet v papírové podobě v autě a k prokázání postačí informace na displeji mobilu. Vychází to z pár dnů starého rozhodnutí Ministerstva financí, které posuzovalo a také zrušilo dřívější případ ze Středočeského kraje.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Operátor O2 začal nabízet fixní 5G připojení na doma, rychlost je ale omezená

[Obrázek: -a88761?field=image&_linka=a310267] O2 začíná nabízet doplňkovou možnost připojení v místech, kde není k dispozici broadband přes optiku nebo DSL. Jde o fixní připojení přes 5G síť operátora s modemem O2 5G Box. Za nabídku zákazníci zaplatí 399 Kč měsíčně.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Do Evropy se vrací roaming. Tři největší britští operátoři jej zavedou začátkem nového roku

[Obrázek: roaming-na-Uniao-Europeia.png] Roaming v Evropě byl s velkou pompou zrušen v roce 2017, kvůli Brexitu však bude znovu částečně obnoven. Britský operátor EE již v polovině roku avizoval, že od 1. ledna začne znovu vybírat roamingové poplatky. Byl to bezprecedentní krok, ovšem záhy se ukázalo, že jej uživatelé příliš neschvalují. EE tedy začne s placeným roamingem až v březnu. Tato první vlaštovka však ukázala cestu dalším velkým britským operátorům, Vodafone odstartuje roaming už za pár dní, Three zase koncem května.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Létající talíř z polyesterové fólie bude levitovat v elektrickém poli Měsíce. Jako vlasy u hřebenu

[Obrázek: Low-Res_MIT-ElectricLevitation-01-press....quality=75]
  • Inženýři se snaží přírodní elektrický náboj Měsíce a dalších těles využít k pohonu pozoruhodných strojů
  • Ty by měly být vyrobené z polyesterové folie Mylar
  • Tým MIT vytváří létající „retro“ rover v podobě „létajícího talíře“
Měsíc a celá řada podobných či menších těles postrádá atmosféru. Dopadající sluneční záření ve spolupráci s okolním plazmatem na takových tělesech generuje elektrické pole. Například na Měsíci je povrchový elektrický náboj tak silný, že měsíční prach může levitovat více než jeden metr nad samotným povrchem. Je to podobné, jako když vám statická elektřina naježí vlasy.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Konec ostrého obrazu. Prima nově v DVB-T2 v SD

[Obrázek: Prima-HD-SD.png] Zpozorovali jste nižší kvalitu obrazu u programů společnosti FTV Prima v pozemním vysílání? Chyba není na Vašem přijímači. Provozovatel přešel z HD ready rozlišení na SD kvalitu distribuce.
 
[Obrázek: mW71Ary.gif?1]



IKEA oznámila, že musí zdražit. V Česku také začala rozvážet masové kuličky a další oblíbené potraviny

[Obrázek: fotografie-externiho-sklady-obchodniho-d...3b.jpg?f=s] Nábytek a další produkty se v obchodních domech IKEA i v uplynulém roce prodávaly jako na běžícím páse. Jenže i když se švédský obr potýkal s bezprecedentní poptávkou, kterou nedokázal ani přes rekordní dodávky plně uspokojit, skupina Ingka Group, pod níž většina prodejen IKEA spadá, musela zároveň řešit nepříjemnosti s inflací a růstem cen napříč celým dodavatelským řetězcem. Proto bude IKEA zdražovat a zvýšení cen proběhne i v Česku.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Pozor na wearables. Kvůli nocebo efektu se můžete cítit hůře než ve skutečnosti

[Obrázek: aa119b1352ace6802ef29ccb2188e8dd]
  • Chytrá zařízení shromažďují údaje o zdraví a kondici
  • Jejich upozornění na špatný stav jej mohou vyvolat nebo prohloubit
  • Jedná se o tzv. nocebo, což je opak placeba
Chytré hodinky, náramky, prsteny a další podobná zařízení se stala hitem několika posledních let. Podle bloomberg.com je pravidelně používá 60 milionů Američanů a poptávka roste každý rok o 10 %. Společně s tím rostou i schopnosti daných zařízení. Nepřetržité sledování srdeční akce, saturace, pohybu, spánku, stresu a dalších veličin jsou aspekty, které si před dvaceti lety nemohli dopřát ani olympijští sportovci. Nicméně nyní je má k dispozici každý, kdo má zájem. Jako obvykle ale nemusí být přemíra informací vždy ku prospěchu věci. Z vědecké komunity tak stále častěji zaznívají hlasy, které před neuváženým používání nositelné elektroniky varují.
 
[Obrázek: 7F8Voft.png?2]



Konec neoficiálního používání AVX-512 na Alder Lake. Intel ho natvrdo odstřelí aktualizací

[Obrázek: 2022-01-03-image-18.jpg] Když vyšly první procesory Alder Lake (125W modely pro nadšence), ukázalo se rychle, že ačkoliv podle Intelu měly mít u jader Golden Cove nenávratně vypnuté AVX-512, ve skutečnosti bylo vypnuté docela návratně ve firmwaru. BIOSy mnohých desek ho dovolily zapnout, pokud uživatel deaktivoval E-Core. K potěšení těch, kdo 512bitové instrukce chtěli. Bohužel to ale vypadá, že oslavy byl předčasné a Intel tento bonus zase zruší.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Vliv kávy na lidské zdraví není jednoznačný – má pozitivní, ale i vysloveně negativní účinky

[Obrázek: 376px-A_small_cup_of_coffee.JPG] Zdravotní účinky kávy nejsou tak jednoznačné, jak se z některých studií může zdát. Káva je chemicky velmi složitá a její jednotlivé složky na nás působí různými způsoby. Web Ars Technica shrnul dosavadní poznatky o pozitivních i negativních vlivech tohoto populárního nápoje na lidské zdraví.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Webbův teleskop rozvinul sluneční štít. K úspěchu mu chybí už jen 86 kritických kroků

[Obrázek: 669665e190f280a259e3.jpg?is=400x250c&ic=...fa378e7136] Tým ovládající vesmírný teleskop Jamese Webba v úterý večer dokončil důležitou etapu mise, když se mu podařilo rozvinout celý sluneční štít. Informovala o tom agentura AFP s tím, že jde o důležitý prvek sestavování zařízení. Raketa s teleskopem odstartovala 25. prosince z Francouzské Guyany a zařízení je nyní vzdáleno 900 tisíc kilometrů od Země.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Kosovská vláda zakázala těžbu kryptoměn. Má to pomoct řešit nejhorší energetickou krizi v historii země

[Obrázek: Kosovska-vlada-zastavila-tezbu-kryptomen...24x682.jpg] Kdyby byl stát, patřil by mezi třicet největších spotřebitelů elektrické energie. Řeč je o nejznámější kryptoměně světa – bitcoinu – který vzniká takzvaně těžbou, tedy počítačovými výpočty, ke kterým je potřeba právě elektřina. Hodně elektřiny. V Kosovu je to už tolik, že vláda těžbu jakýchkoliv kryptoměn zakázala.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



airyxOS: svobodný klon macOS na základech FreeBSD

[Obrázek: airyxos-0-3-0-tanuki-1.png] Tvůrci operačního systému airyxOS si dali za cíl vytvořit systém, který bude svobodnou náhradou macOS od firmy Apple. Svůj vzor nehodlá napodobovat pouze vzhledem, ale chce nabídnout i možnost spouštět aplikace pro něj určené.
 
[Obrázek: v1tLTSf.png?1]



Průlom expertů US Air Force přiblížil vesmírnou solární energetiku

[Obrázek: US_Air_Force_Research_Laboratory_and_Nor...ion-01.jpg]
  • Vědci ohlásili zásadní průlom ohledně slibné metody „těžby“ solární energie ve vesmíru
  • Získaná energie by měla být posílána na Zemi v podobě mikrovln
  • Mikrovlny projdou skrz mraky i prach a mohou být zachyceny speciální anténou
Vojenské základy jsou stále náročnější na energii. Je to problém, zvlášť pokud jde o vzdálené základny kdesi daleko v oceánu či na jiných kontinentech. Americká armáda proto zkoumá rozmanité technologie a možnosti, jak pokrýt spotřebu energie takových základen.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Číslování mělo přinést pořádek… A pak přišlo nové matoucí Wi-Fi 6 Release 2

[Obrázek: NextPit-shutterstock_1021312720-w810h462.jpg] Sice už pomalu vyhlížíme Wi-Fi 7, ale na CESu místo toho přišlo Wi-Fi 6 Release 2. Po Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E jde o další iteraci standardu IEEE 802.11ax. Plán z roku 2018, že po přechodu na jednoduché číslování, jako to má Bluetooth, už v tom lidé konečně budou mít pořádek, se definitivně rozsypal.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Google nastínil spolupráci Androidů s dalšími zařízeními. Chromecast se brzy dostane i do reproduktorů a soundbarů

[Obrázek: BL-UWB-EXPANDS-INTO-IOT-720x405-8.jpg]
  • Google se letos soustředí na lepší konektivitu zařízení
  • Hodinkami už brzy odemknete Chromebook, telefon i tablet
  • Chromecast se dostane do soundbarů i do reproduktorů
Americký gigant Google se chtěl zúčastnit letošního veletrhu CES v Las Vegas, nakonec však z účasti, vzhledem k obavám okolo nemoci COVID-19, upustil. Místo toho Google oznámil novinky na svém blogu. Prakticky všechny se týkají spolupráce různých zařízení mezi sebou. Androidy tak budou moci lépe kooperovat s Chromebooky, počítači s Windows či s Android TV. Dalších novinek se dočkají zařízení využívající Chromecast či technologii UWB.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Co může přinést zvažovaný konec televizního vysílání „přes anténu“?

[Obrázek: televizni-antena1.jpg] Budoucí vývoj spojený s omezením možností v terestrickém vysílání bude znamenat navýšení domácích poplatků za telekomunikační služby, říká ve svém komentáři šéf asociace českých telekomunikačních společností.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Že by konečně průlom? Američané vyvinuli bezpečnější baterie pro mobily na bázi grafenu a elektrolytu

[Obrázek: Graphene-AdobeStock_245357281.jpeg]
  • Konečně tu máme inovaci z oblasti mobilních baterií
  • Baterie na bázi grafenu a elektrolytu mají spoustu výhod
  • Vyrábět se začnou koncem roku v USA
Americká společnost Nanotech Energy přivezla na veletrh CES ukázat svou novou generaci nehořlavých a rozměrově plně upravitelných baterií, které využívají grafenové elektrody a nehořlavý elektrolyt, tzv. organolyt. Nová technologie akumulátorů může být upravená na míru potřebám jednotlivých zařízení, a objeví se u tužkových baterií, mobilních akumulátorů, i u elektromobilů a u dalších elektrozařízení. Baterie navíc získaly ocenění CES 2022 Innovation Awards.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Nejpoužívanější browsery: které z internetových prohlížečů vedou

[Obrázek: browser-prohlizece-casova-osa.jpg] Rozložení sil v oblasti internetových prohlížečů se neustále mění. Firefox zaznamenává pokles, celosvětově se více používají jiné tři prohlížeče.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Coop otevře plně samoobslužnou prodejnu. Nepotřebuje prodavačky, stačí mu kamery a terminály

[Obrázek: getthumbnail.aspx?q=60&crop=1&height=240...=332009904] Coop se inovací nebojí. V roce 2020 rozjel e-shop, od loňska testuje potravinové výdejní boxy a velkou novinkou pro letošní rok budou automatické prodejny. Jakmile skončí běžná otevírací doba, obchody se změní na plně samoobslužné, kde nebudou třeba žádní prodavači a které poběží nonstop.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Nové motoráky Českých drah nejdou nastartovat. Vypršela platnost softwaru

[Obrázek: RS1_foto01.jpg] České dráhy řeší nečekaný problém s motorovými vozy typu RegioShuttle 1. Od prvního ledna nejde u většiny vlaků nastartovat motor. Softwaru totiž propadla platnost. Zhruba dvacet let starou, ale koncepčně moderní techniku si dopravce pořídil z druhé ruky z Německa.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
©Rossi D: Nové motoráky Českých drah nejdou nastartovat.

Tak tomu se říká vychcat s kupujícím. Jistě to mají Němci i ve smlouvě ošetřené 3
...známou větou "softwér je tak jak je" a prodávající nezodpovídá za žádnou škodu způsobenou tímto SW.
: To se snad může stát jen v té naší "banánové" republice ...  18
Japonská univerzita přišla kvůli chybě při zálohování o 77 terabajtů vědeckých dat ze superpočítače

[Obrázek: data-1-bizsiziz.jpg] Kjótská univerzita v Japonsku přišla kvůli chybě v zálohovacím systému svého superpočítače Hewlett-Packard o přibližně 77 TB vědeckých dat. K incidentu došlo mezi 14. a 16. prosincem 2021 a jeho výsledkem bylo vymazání 34 milionů souborů patřících 14 různým vědeckým skupinám ze systému i záložního média.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



CATL největším výrobcem baterií pro EV, Čína tvoří téměř polovinu Top 10

[Obrázek: 20200705232936_orvmxowffm.png] Čínské společnosti už nějakou dobu hodně investují do technologií akumulátorů a jejich tržní podíl dosahuje velmi vysokých čísel. Z 10 největších výrobců baterií pro EV mají téměř polovinu celého trhu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Světová válka o diváky pokračuje, do streamování přiteče nejvíc peněz v historii

[Obrázek: Watch-Free-Movies-Online.png] Největší streamovací služby si plánují v tomto roce pořídit filmy a seriály za rekordní částky. Cílem je přitáhnout co nejvíc předplatitelů, jelikož konkurence mezi platformami je ostřejší než kdykoli předtím. O diváky budou soupeřit na celém světě včetně Česka. 

[Obrázek: JYpNADb.png]



Proč věříme lhářům aneb jaké strategie klamu na nás nejvíce zabírají

[Obrázek: 1-normal620-2423295.jpg?v=0&st=NSKDga49G...812000&e=0] 
  • Podvodní prodejci i neseriózní politici by museli balit, kdybychom je prokoukli a neuvěřili jejich lžím
  • To však neumíme, a tak lháři kolem nás celkem spokojeně prosperují
  • Proč? Jaké strategie na nás platí?
V dnešní společnosti je jedním z hlavních fenoménů sveřepý boj o pozornost druhých. Je to jakási obdoba darwinistického boje o přežití odehrávající se na poli společenských vztahů. Mezi prodejci vyhrává ten, kdo dokáže lépe než druzí obrátit naši pozornost ke svému zboží.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Kim Dotcom se skrývá před Amerikou už neuvěřitelných deset let

[Obrázek: kimdotcom.jpg.cf.jpg] Vzpomínáte si ještě na Kima Dotcoma? Za pár dnů oslavíme kulaté výročí zastavení kdysi největšího pirátského doupěte Megaupload a krátce na to také dnes už ikonického zásahu v jeho novozélandském sídle.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Asociace pro 8K aktualizovala podmínky certifikace, důraz klade na herní režim televizí

[Obrázek: Samsung-QE65QN800A_perex.jpg] Novými členy mezioborové skupiny zaměřené na rozvoj obrazových technologií v rozlišení 8K se stal výrobce televizorů Changhong, streamovací služba Prime Video či výrobce obsahu 4by4.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Jak šlape ransomware pro Windows pod Linuxem ve Wine?

[Obrázek: 9row1wa37ggx73x61cc0cea2491d646554524.jpg] Položil jsem si otázku, jestli rozběhám pod linuxem i ransomware a jaké škody napáchá. Opravdu hrozí nebezpečí zašifrování obsahu disku, i když používám Linux. A protože jsem zvědavý tak jsem v rámci svých možností provedl alespoň omezenou zkoušku. Jak to dopadlo, se dozvíte v tomto článku.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]