XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Virtuální realita v roce 2022: Neradostno, téměř truchlivo

[Obrázek: 2022_10_221010_vut_sub_obr_06.jpg] Každý má nějakou noční můru. Ta moje osobní je sledovat pokusy o rozjetí virtuální reality následované jejím fiaskem – zažil jsem to už dvakrát a dost možná to právě zažívám potřetí. Co je, sakra, za problém?
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Astronomové objevili dávné „srdce“ Mléčné dráhy

[Obrázek: JBA27b0aa_42_20484549.jpg] 
  • Astronomům se podařilo odhalit „staré srdce“ Mléčné dráhy
  • Jde o populaci hvězd v centrální oblasti Galaxie
  • Pro tyto hvězdy je typická nízká metalicita a značné stáří
Odborníci německého institutu Maxe Plancka pro astronomii (MPIA) v Heidelbergu již delší dobu zkoumají strukturu Mléčné dráhy. Nedávno se jim podařilo odhalit „staré srdce“ Mléčné dráhy, jak sami uvádějí. Jde o populaci hvězd v centrální oblasti Galaxie, která je pozůstatkem nejstarší historie Mléčné dráhy.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


Foto: Ruský mystik s ďábelským pohledem. Rasputin žil i po otravě a střelbě do hlavy

[Obrázek: ELE6882c0_Grigori_Rasputin_1916.jpg] Ruský mystik a léčitel Rasputin se z rodné sibiřské vesničky dostal až do Petrohradu ke dvoru carské rodiny, se kterou měl následně velmi blízký vztah. Kromě jeho údajných léčitelských schopností zůstává dodnes obestřena záhadou také jeho smrt v prosinci roku 1916.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Jak funguje “ne-přetáčení“ reklam? Inu, často ve prospěch Primy

[Obrázek: 0101.png]

„Ne-přetáčení“ reklam televizní skupina zavedla v červnu a řekněme si rovnou, že díky její pověsti to bylo nevyhnutelné; níže najdete odkaz na náš článek na toto téma, resp. vyjádření několika operátorů IPTV k jeho zavedení. A nešlo jen o zpětné sledování pořadů z archivu, ale o chování, které má za všech okolností odpovídat živému televiznímu vysílání, takže jedna z největších výhod IPTV šla tak říkajíc do kytek. Pokud si někdo myslel, že k tomuto kroku Prima přistoupí solidně, asi ji neznal z předchozích dob a jiných platforem.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

[Obrázek: deposit-hardware-server-deska-cip-pocitac-disk-1.jpg] Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Evoluce v praxi. Zmutovaní komáři získali extrémní odolnost vůči insekticidům

[Obrázek: jarvis_56a7cf3b498e3d12df218bf4.jpeg] V Kambodži a Vietnamu byli objeveni komáři, kteří jsou extrémně odolní vůči insekticidům – přípravkům určeným k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních. Objev vyvolává obavy, neboť případné přemnožení může vést k explozi infekčních onemocnění, informuje web New Scientist.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Vyšel HandBrake 1.6. Bezplatný převodník videa si už rozumí i s formátem AV1

[Obrázek: sfxzevnSDd9mQxXbkNrE7j.jpg] Po necelém roce od vydání předchozí verze přišel HandBrake 1.6. Převodník videí, které mohou mít rozličné formáty na vstupu i výstupu a které můžete ještě upravit pomocí hromady filtrů, je dostupný pro Windows, macOS i Linux. Jeho otevřené zdrojové kódy by teď mělo jít snadněji zkompilovat také na OpenBSD.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Nevypadá to zrovna na šťastný začátek roku: Microsoft se potýká s výpadky Skype a OneDrive

[Obrázek: skype-8-1.jpg] Nejde jen o vás. Zdá se, že výpadky oblíbených služeb Microsoftu mají globální charakter. Mnoho uživatelů v těchto chvílích hlásí, že se potýkají s nedostupností služeb Skype a OneDrive.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Napadli někdejšího největšího rivala Spotify. Deezeru unikla data více než 200 milionů uživatelů

[Obrázek: Screenshot-2020-05-14-at-00.27.38.png] Francouzský Deezer přiznal, že neznámí útočníci získali uživatelská data z jeho serverů. Pocházejí z roku 2019, ale na internet se podle všeho dostala až letos, když se je někdo snažil prodat na hackerských fórech.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



BMW použije blockchain pro zákaznický věrnostní program v Thajsku

[Obrázek: bmw-blockchain.jpg] Technologie blockchainu se objevuje ve stále více projektech a nasadit ji chce také automobilka BMW. Konkrétně má jít o její thajské zastoupení, které využije blockchain např. pro věrnostní program pro své zákazníky.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



První helipad pro drony na budově v Česku vyroste v Brně. Budou tam samy doručovat zásilky

[Obrázek: ehang-184.jpg] 3L Robotics by se chtěla stát firmou, která v Česku vystaví síť helipadů. Není to planý sen – má zajímavá partnerství a domluvený první prostor.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



.... tenhle svět ne že míří, ale ten už padá rychlostí světla přímo do obrovského smradlavého rekta, je vidět že se lidé nudí a neví co roupami dělat ... nejdříve přemýšlí co vlastně jsou (on, ona, ono) a následně když na to nepřijdou tak si sami sebe vezmou .... kdyby raději sami sebe poslali do toho rekta napřed místo rozdávání "moudra" dalším podobně postiženým  .....  

Modelka si vzala sebe samu, poté se rozvedla a dnes učí sebelásku

[Obrázek: The-Lingerie-Model-Chris-Galera-Married-Herself1.jpeg] Brazilská modelka Cris Galera proslula tím, že si po špatných zkušenostech s muži vzala sebe samu. Dlouho jí ale „manželství“ nevydrželo a uvedla, že už nic z toho neplatí. Nyní je ve spokojeném vztahu a ostatním ženám radí, jak mít rády sebe sama.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
Ken Block
Datum narození: 21. listopadu 1967, Kalifornie, USA
[Obrázek: poPCK81.jpg?1]
Úmrtí: 2. ledna 2023, Utah, USA (55 let)

Kenneth Block byl jeden ze spoluzakladatelů DC Shoes. Účastnil se mnoha sportovních událostí zahrnujících skateboarding, snowboarding, motokros, rallycross a zejména Rally.

[Obrázek: ken-block-with-hoonigan-ford-mustang.jpg]
[Obrázek: 7AGtii4.png?1]
R.I.P.

Nabíjení vzduchem na CESu znovu ožívá. Po 7 letech vznikl standard, který zbaví hodinky adaptérů a kabelů

[Obrázek: AirFuel-RF_Featured-Image.png]
  • Trvalo to předlouhých sedm let...
  • ...na světě je první specifikace bezdrátového nabíjení vzduchem
  • AirFuel RF primárně cílí na IoT zařízení a na nositelnosti
Trvalo to sedm let, než asociace AirFuel vydala specifikace standardu pro nabíjení zařízení vzduchem. Už v roce 2015 totiž vzniklo uskupení AirFuel, které spojilo dva samostatné subjekty Alliance for Wireless Power a Power Matter Alliance. A je zřejmě jen „shodou náhod“, že byl dnes oznámen standard Qi2 i standard AirFuel RF pro radiofrekvenční bezdrátové dobíjení vzduchem. Jedná se tak po dvou letech o další připomínku této nabíjecí technologie, která, např. u značky Xiaomi, stále zůstává jen v prototypové podobě.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



U filipínského ostrova Luzon se na obloze objevilo něco neznámého. Mohla by to být nová čínská vzducholoď

[Obrázek: tl-airport-shutdowns-to-ufo.jpg] 
  • Na internetu se objevily snímky něčeho, co by mohla být vzducholoď určená k dlouhodobým letům ve velkých výškách
  • Tento objekt se pohyboval v blízkosti západního pobřeží filipínského ostrova Luzon
  • Vzhledem k okolnostem by mohlo jít o moderní čínskou vojenskou vzducholoď
Na sociálních sítích a pak i v médiích se nedávno objevily snímky něčeho, co by mohla být moderní vzducholoď, určená k dlouhodobým letům ve velkých výškách. Tento objekt letěl v blízkosti západního pobřeží filipínského ostrova Luzon, který je omýván dnes velmi „horkým“ Jihočínským mořem.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



CETIN od dubna zdvojnásobí maximální rychlost na optických přípojkách

[Obrázek: UHCCNf.jpeg?fl=res,600,,1,ffffff] Optické přípojky provozované společností CETIN umožní od 3. dubna stahovat rychlostí 2000 Mbps a nahrávat rychlostí 1000 Mbps. Ve srovnání s dosavadním nejvyšším tarifem jde v obou případech o dvojnásobné zrychlení. Novou nabídku operátor připravil pro zejména pro ty zákazníky, kteří intenzivně pracují v cloudu a potřebují přenášet velké objemy dat. CETIN o tom informoval v tiskové zprávě.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
-> Bing už nebude pro smích. V březnu začne rovnou odpovídat pomocí AI, tvrdí insideři
ZIVE, Petr Urban, 4.1.2023
.
Jen abysme se neváleli smíchy, jako při interview s kandidátem Janečkem, kdy statisticky získal správný počet hlasů ale zapoměl násobit koeficientem lehkomyslnosti vlastního volebního týmu a fušérstvím i ve vlastních osobních údajích.
[Obrázek: Cortana.jpg]
-> -> Za slova o odvolání vlády sklidil Bašta potlesk. Byl by to puč, oponoval Hilšer
Také kandidát SPD Bašta řekl, že vojáci NATO nemají co dělat v naší zemi, naopak v zájmu špatného míru Rusové mohou zůstat na území jiného státu, kam vlezou a řáděj.
..
SPD Bašta vyhrál na SMS i na webu iPrima CNN.
Voliči této země a obzvlášť SPD si nezaslouží nic jiného než ruskou okupaci a policejní stát - očekavají prebendy.
Aspoň nebudou mít elektroauta, budou mít čínské Moskviče.
Já bych to hlasování pro Baštu nepřeceňoval. Vzhledem ke složení diskutujících bylo jasné, že se na tuhle debatu budou dívat převážně řekněme "nefanoušci" současné vlády, a pro ně je z přítomných Bašta určitě jednoznačnou volbou. V průzkumech má ovšem nějaká 3%. Předpoklídím, že kdyby tam byl i Babiš, Bašta by neměl šanci.
Miliony uživatelů Windows se musejí rozhodnout, co dál: Microsoft ukončuje podporu dvou velkých verzí

[Obrázek: Windows_8.1_Pro_Default_Start_Screen.png] Microsoft vyřazuje z režimu pravidelné podpory hned dvě verze najednou. Oficiální podpora pro ně končí už 10. ledna. Miliony uživatelů by se tak měly rozhodnout, jak dál.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



SSD už srovnaly ceny s HDD, alespoň tedy v kapacitách 1 TB a nižších

[Obrázek: adobestock-323405056.jpg?auto=webp&width=1280] Notebooky prodané v roce 2022 už v 92 % případů byly osazené pomocí SSD, letos byl to mělo být až 96 %, píše agentura TrendForce monitorující trh s úložišti a pamětmi. Ta dodává, že průměrná kapacita SSD loni překročila 500 GB.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Apple Pencil by dle patentu mohl skenovat barvy a textury reálných objektů

[Obrázek: ipad-pro-apple-pencil-select-gallery-1-2...8468378959] Nová generace dotykového pera Apple Pencil by mohla přinést velmi zajímavou funkci. Pero by totiž mohlo dostat kapátko pro objekty z reálného světa. Mělo by tak být schopné načíst barvu objektů kolem vás a použít je při kreslení.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Amazon ruší 18 tisíc pracovních míst. Propouštění by se mělo týkat i Česka

[Obrázek: 5161444.jpg?v=0&st=xK2Th2KWuPfcsB1YzWFKh...812000&e=0] Rychlý růst vystřídal výraznější pád. Americký gigant internetového obchodování Amazon si během pandemie výrazně polepšil a ve velkém začal investovat a nabírat lidi, ale po návratu k normálu se ukázalo, že to bylo moc. Firma právě oznámila, že zruší 18 tisíc pracovních míst. Zaměstnanci, kterých se to týká, o svém osudu většinou ještě nevědí – výpovědi bude firma rozesílat až od 18. ledna. Podle informací CzechCrunche se týkají i Česka.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Technologie Passkeys má nahradit klasická hesla. Podporuje ji i Google Chrome

[Obrázek: passkeys-og.jpg] Je známým faktem, že přihlašování k aplikacím a webovým službám prostřednictvím hesel může přinášet riziko v podobě jejich vyzrazení při pishingových útocích či odcizení databází s uživatelskými daty při hackerských útocích. Systém přihlašování se snaží zjednodušit a zefektivnit technologie Passkeys, čili přístupové klíče, umožňující autentizaci bez použití hesla. Přístupové klíče, postavené na průmyslovém standardu WebAuthn, jsou podporovány napříč operačními systémy, webovými prohlížeči a lze je využívat jak v případě webových služeb, tak i v případě aplikací, které Passkeys podporují. Na tvorbě webového standardu WebAuthn se přitom podílejí velcí hráči digitálního světa jako Google, Microsoft, Apple, W3C a Aliance FIDO.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Digitální peníze v Česku? Ty jsou zatím daleko, ale centrální banky po světě s nimi už experimentují

[Obrázek: Blog_Paytm_What-is-Central-Bank-Digital-...00x500.jpg] Komentář Michala Skalického, který řídí denní bankovnictví v chystané Partners Bance. Možná jste zaznamenali čerstvý pokus americké centrální banky o použití digitálních peněz (CBDC) v praxi. Díky nálepce Fedu získala tato akce značnou publicitu, byť závěrečná zpráva byla velmi obecná a bez konkrétních závěrů. Co ale mohlo uniknout vaší pozornosti, je zpráva České národní banky, která vyšla ve stejném období a na stejné téma. Dokument komplexně popisuje současný stav na tomto poli a je jím volně inspirován i následující text.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Pošta má podezření na zneužití SIPO u tisíců plátců, policie řeší první podvody 

[Obrázek: fb-share.jpg] Česká pošta v posledních dnech zaregistrovala podezření na podvodné zneužití služby SIPO ze strany jednoho příjemce. Dotčeno bylo asi 4 000 plátců, po kterých jedna firma požaduje zaplacení částek v řádu tisíců korun. Jméno firmy pošta nechce zveřejnit. Pošta doporučuje lidem zkontrolovat si, za co a komu přes SIPO platí. Jen v Pardubickém kraji šetří kriminalisté několik desítek případů.

[Obrázek: JYpNADb.png]
Nic se nezměnilo. Také Windows 11 aktivujete produktovým klíčem k Windows 7

[Obrázek: windows-product-key-1200x675.png] Notoricky známá akce s bezplatnými upgrady ze starších verzí Windows formálně probíhala v prvním roce, kdy na trhu byly Windows 10. Je to už dávno, nabídka ostatně skončila 29. července 2016. Od té doby si svět včetně nás několikrát ověřil, že Microsoft nechává otevřená zadní vrátka pro bezplatný upgrade.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Kolem Země proletí jasně zelená kometa. Byla objevena teprve nedávno

[Obrázek: 1920x1080.jpg] Kolem naší planety v nadcházejících týdnech proletí jasně zelená kometa zvaná C/2022 E3 (ZTF), která byla objevena v březnu loňského roku.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Máte to ve svých rukou. Zásilkovna už nerozhoduje sama, kam přesměruje váš balík

[Obrázek: zasilkovna_logo-banner-900px_XL.jpg] Zásilkovna řeší jednu nepříjemnou bolístku. Doručování do Z-Boxů je skvělé v tom, že tyhle výdejní plechovky vám zboží balík vydají v kteroukoli denní hodinu. Od nedávna už skrze ně zásilky i odešlete. Jenže když byl Z-Box plný, Zásilkovna váš balík přesměrovala na blízké kamenné výdejní místo.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Nejnovější BMW obléká barevný e-ink. S grafikou si pohrajete sami, nebo ji stáhnete z appstoru

[Obrázek: hero-image.fill.size_1200x675.v1672937211.jpg] CES už dávno není jen o počítačích a mobilech. Auta už dávno nejsou jen o motorech. Hezkou tradicí posledních ročníků je tisková konference BMW. Loni nás zaujalo auto pokryté elektronickým inkoustem, které přepíná pixely mezi černou a bílou barvou, takže vytvoří libovolnou grafiku. Letos jsme o level dál…
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Stovky tisíc blesků a oblak popela. Výbuch sopky na Tonze zlomil rekordy

[Obrázek: fcac9d4770c89a1e19bdf0d7d3af33dc1293ffa1] Mohutná erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga začátkem loňského roku vytvořila nejvyšší oblak popela, jaký byl kdy na Zemi zaznamenán, uvedli vědci. Zjistili také, že během erupce padl další rekord, a to v počtu blesků, které se nad sopkou vyskytovaly. V momentě výbuchu se zde koncentrovala polovina všech blesků na světě, vyplývá z dat společnosti Vaisala zabývající se sledováním bouří.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 



Vaření při teplotě hluboko pod nulou. Na Antarktidě nafotili, co s jídlem udělá mráz

[Obrázek: DolCJdEWwAAAqWI?format=jpg&name=small] Jak vypadají zmrzlá míchaná vajíčka? Nebo špagety, když se dostanou do prostředí, kde je minus 60 stupňů Celsia? Při své misi na polární stanici Concordia na Antarktidě si právě tyto otázky položili i vědci Cyprien Verseux a Carmen Possnigová, a tak se pustili do experimentování s jídlem. Podívejte se na některé jejich výtvory.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 
Zajímavé články - všehochuť...
Nejskvělejší tah Nezávislého soudce v cíli předvolební kampaně předcházel tah odborového předáka.

Dlouholetá proměna zákonů ČR se vyplatila. Nejbohatší mohou ke svým ziskům přidat i dotace z daní občanů, tedy ze statního rozpočtu.

Bude nás reprezentovat opět prezident z východních zemí? Nynější je aspoň génius rétoriky - čeho génius bude ten příští?


Odkazy na osvobozující rozsudek netřeba přidat. Bude jeho plný éthér.

To bude reprezentace! Čau lidi, fšichni jste moje zaměstnanci! (Dokud nedostanete padáka.)
Údajně šetří elektřinu, ale televizím škodí: Existuje úsporný tip, kterým byste se neměli řídit

[Obrázek: depositphotos_206758868-stock-photo-pull...ug-out.jpg] V současné době uslyšíte mnoho rad na úsporu elektrické energie a dříve či později se jistě objeví následující: odpojujte všechna zařízení od elektrické sítě. Obecně je to dobrý nápad, například pomocí dálkově ovládané zásuvkové lišty, která zabrání přístrojům odebírat proud v době, kdy jsou v pohotovostním režimu. Existují však zařízení, která odpojení od napájení nesnášejí dobře - a drahé televizory OLED patří mezi ně. Pokud totiž OLED TV po skončení sledování jednoduše odpojíte od napájení, riskujete trvalé poškození zařízení. Konkrétně to znamená, že se obraz může časem vypálit.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Konečně autofokus! Britové představili nové a laciné kamerky pro Raspberry Pi

[Obrázek: Raspberry-Pi-Camera-3.jpg?lossy=1&ssl=1] Nadace Raspberry Pi se pochlubila novou generací kamerek do plochého konektoru CSI stejnojmenného minipočítače. Jmenuje se Raspberry Pi Camera Module 3 a hlavním lákadlem je dlouho očekávaný autofokus.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Údržba OLED televizoru, respektive obrazovky? Vypalování je dané statickou grafikou na obrazovce, tedy kolik mají jaké pixely "naběháno". Údržby by musely spočívat ve vyrovnání naběhaneho času pixelu.
Nebo víte něco techničtějšího, třeba teplotní masáž obrazovky? Nebo by šel regulovat jas (ne)vysvícených pixelů i jednotlivě.
Já OLED zatím nemám...

Pravda je, že se Samsung TV při nečinnosti připojuje na mateřské servery a může stahovat updaty a snad i odesílat nějakou statistiku. To jsem vzdy v menu (pokud možno) zakázal, protože mám od USB 5V, které tím je také oživeno, odvozené zadní podsvícení. Překvapení nočního mejdanu se přesto už konalo. Potvora!

TV od 230V neodpojuji - chytrá zásuvka (kterou jsem zkoušel) odebírá při rozepnutém stavu aspoň 0,4W (sepnutém 0,7W). Tedy minimum 10Wh denně. Moje TV mnohem méně než 0,1W (Musel jsem měřit přírůstky s více zdroji).
Nic šetřícího s přístroji v domácnosti neděláme, žádné vypínání se u nás nekoná a nikdy nekonalo. Veškerá technika která má stand-by režim v něm také jede. Se žádnou z TV žádný magické "ošetřovací" kolečko neděláme, používají se k tomu k čemu jsou televize určeny, tedy k dívání a ne k ošetřování.
Mám pocit, že spousta těchto opatření u techniky vede k odebrání veškerého komfortu jejího používání a je to jako zbavit mobil padesáti procent funkčnosti jen aby byla ušetřena baterie a vydržela o pár hodin déle.
Pokud je nutné brát režim úspory vážně a situace to vyžaduje, myslím že audio-video-technika musí jít stranou totálně a raději ji nezapínat vůbec než to řešit její "digitální" smrtí spočívající v neustálém odpojování a připojování od/ke zdroji, popřípadě to řešit nějakou možnou alternativou v podobě MT či NTB (+sluchátka).
Pokud jiné řešení není a praktikuje se výše uvedené od/při-pojování řekl bych, že to ve finále vyjde daleko dráž a to v nákupu elektroniky nové.
Jen můj názor .....
Aplikace Radia.cz nyní podporuje Android Auto a Apple CarPlay

[Obrázek: radia_social.jpg] Mobilní aplikace pro poslech českých rozhlasových stanic Radia.cz začala podporovat systémy Android Auto a Apple CarPlay. Řidiči si díky tomu mohou jednodušeji poslechnout oblíbenou stanici.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Fúze Discovery a HBO dopadá i na Česko Komunikační tým Discovery skončil

[Obrázek: hbo-max-discovery-plus.jpg] Pouze do konce loňského roku si držela společnost Discovery Communications vlastní komunikační agenturu pro český trh. Po sloučení se společností Warner Bros. do společného podniku Warner Bros. Discovery přechází veškerá komunikace za zfúzovanou společnost na tým HBO Max. Informovala o tom Michaela Celárková z agentury Media List, která zajišťovala servis pro novináře za Discovery Communications. „Po fúzi společností Discovery Communications a Warner Bros. přebírá od ledna 2023 komunikaci společnosti Warner Bros. Discovery komunikační tým HBO Max. To znamená, že dlouhodobá spolupráce mezi Discovery a naší agenturou končí,“ uvedla Celárková.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Pražany překvapil přelet tří vrtulníků. Jen jsme fotili, uklidňuje armáda

[Obrázek: img_1148_archiv-vevzs.jpg] Pražané mohli v úterý dopoledne zpozorovat na obloze přímo v centru neobvyklý úkaz - tři vrtulníky pohromadě v jedné formaci. Dva stroje Mi-8S doprovázel menší W-3A Sokol. Nejednalo se o žádnou pátrací akci, nýbrž o focení strojů, které se po mnoha letech užívání vyřazují, objasnila mluvčí vojenského letiště Praha-Kbely Kristýna Kosatíková.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 



Prezidentští kandidáti a jejich auta. U některých adeptů na Hrad překvapí, čím jezdí

[Obrázek: 4ee6c1fc72463337b2d76be2a58be964_extract...a9a21e6ade] V pátek 13. ledna se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti, kde si bude Česko volit nového prezidenta či prezidentku. Kandidátů a kandidátek je celkem osm. Všech jsme se zeptali, jakým automobilem jezdí a jaký mají k autům či motocyklům vztah. Na odpovědi se podívejte do galerie.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Stvořili umělou inteligenci, která kreslí i píše. Cena startupu OpenAI roste ke 30 miliardám dolarů

[Obrázek: 0x0.jpg?format=jpg&crop=3543,1992,x0,y11...width=1200] Po letech růstu zažívají technologické startupy dobu půstu. Například švédská platební služba Klarna měla ještě v létě 2021 hodnotu přes 40 miliard dolarů, nyní se její cena počítá v jednotkách miliard. Kryptosektor prochází ještě dramatičtějším odlivem zájmu. Vývojáři umělé inteligence ale odolávají, ba co víc – i v době nynějšího útlumu dokáží trhat rekordy. OpenAI, firma stojící za populárními nástroji jako DALL-E nebo ChatGPT, je blízko tomu, aby svou valuaci zdvojnásobila, Microsoft do ní chce poslat 10 miliard dolarů.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Oblíbený program na zpracování obrázků Paint.NET uvolnil novou verzi: na mnoha PC ale už nepoběží

[Obrázek: image.thumb.png.c6e62e1313b5a3a43754d149799dc711.png] Vývojáři uvolnili novou verzi oblíbeného malovacího programu Paint.NET. Spousta uživatelů z ní už ale nebude nic mít. Nástroj přestává být kompatibilní s některými staršími verzemi Windows.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Nevada povolila Mercedesu provozovat auta s 3. úrovní autonomního řízení

[Obrázek: Mercedes-Benz-EQS-autonomn%C3%AD-jizda-3-2021-1.jpg] Autonomní řízení se pomalu dostává na další vyšší úrovně a automobilce Mercedes-Benz bylo uděleno povolení provozovat její auta na 3. úrovni autonomie na silnicích v Nevadě. Společnost také postaví 10 tisíc nových nabíječek.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Jablotron hledá kupce pro ziskového českého výrobce plošných spojů JabloPCB

[Obrázek: jablopcb.png] Zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek se připravuje na možný prodej společnosti JabloPCB, která je součástí celé skupiny. Podnik zabývající se osazováním plošných spojů a montáží chce nabídnout možným zájemcům, napsal Forbes. První nabídky už dorazily, cena prozatím není veřejná.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



28,2E: Odstartoval další klipový kanál věnovaný 80s

[Obrázek: 57cc92cc7925752e7e909fe5436d8ce9b83966d0...920&h=1920] Hudební fanoušci dostali další bezplatný ( FTA) kanál zaměřený na videoklipy z jedné dekády minulého století. Provozovatel skupiny kanálů That's TV spustil zkušební satelitní vysílání That's 80s.
 
[Obrázek: mW71Ary.gif?1]



..... no nevím, stopaři to mají občas těžké a nebezpečné, k tomuto řidiči bych si aktuálně nástup do auta asi rozmyslel ...

Rusko vyšle k ISS místo poškozené novou kosmickou loď. Odveze i Američana

[Obrázek: 221222134501-nasa-russia-soyuz-spacecraf...c=original]V polovině prosince se na lodi Sojuz, která je zaparkovaná u Mezinárodní vesmírné stanice, objevil problém s únikem chladící kapaliny. Nyní ruská kosmická agentura Roskosmos rozhodla, že k ISS vyšle náhradní loď, která odveze zpět na Zemi příslušnou část posádky stanice.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Divák na Dakaru zemřel po kolizi s Lopraisem. Pilot kamionu z rallye odstoupil

[Obrázek: Loprais-regrets-the-death-of-the-Italian...ho-was.jpg] Aleš Loprais po tragické nehodě v 9. etapě Rallye Dakar, po které zemřel divák, nepokračuje v závodě. Až do úterý vedl kategorii kamionů. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na Facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Německý majitel sítě Makro vstupuje do online supermarketu Košík. Vše se děje pod dohledem Křetínského

[Obrázek: bneCompany_Czech_Metro_store__shop_retai...ropped.jpg] Čtvrtinový podíl v Košík.cz kupuje Metro AG, které mu pomůže s rozvojem. Největším akcionářem firmy je Křetínský s Tkáčem, jimž patří i Košík.

[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
.... stran voleb, dostal jsem málo hlasovacích lístků, chybí mi tam možnost nevolit nikoho, náš stát dosud neměl prezidenta co by za něco stál a fungovalo to, proč tedy volit dalšího kašpara do toho "hradního" divadla, na "vládnutí" ho nepotřebujeme ...  8
.. můj názor, za kterým si však stojím ..


Zemanovo dědictví: lísání se k Číně a Rusku a deset let morální bídy
[Obrázek: E5jDV1JXMAY1Plf.jpg] Už zítra česká společnost v prvním kole prezidentské volby nakročí směrem ke zvolení v pořadí čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Důvod poohlédnout se znovu za tím třetím. Koncem roku ve svém „vánočním poselství“ prezident Miloš Zeman prohlásil, že považuje za „svoji samozřejmou povinnost, abych vám složil účty“. A samozřejmě to neudělal.


[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 



Obr z Wall Street propustí tisíce lidí. České banky hlásí klid, některé chtějí dokonce nabírat

[Obrázek: saupload_GS-banner-1520x1024.png] Goldman Sachs se zbaví šesti procent zaměstnanců, z českých finančních domů zatím takové zprávy nezní. Jen Moneta hlásí mírné snižování stavů.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
 


Webbův teleskop objevil svou první exoplanetu, žhavé dvojče Země

[Obrázek: 4502401.jpg?r=1673512103978] Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil svou první exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Vzdálený svět má téměř stejnou velikost jako Země. Spolu s informacemi o této exoplanetě Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila nový snímek hvězdokupy NGC 346, jedné z nejdynamičtějších oblastí zrodu hvězd v blízkých galaxiích.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Kdy nahradí mobilní streaming 5G vysílání?Srovnání vysílacích standardů DVB a 5G

[Obrázek: 5G-for-live-streaming-1.webp] Mnoho organizací po celém světě zvažuje vysílání 5G. Nicméně před přijetím této nové technologie je zásadní pochopit, jaké důsledky by takové rozhodnutí přineslo. To odkazuje na potenciál a úskalí této nové možnosti audiovizuální distribuce z hlediska technologie, regulačních omezení a obchodních důsledků.

[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Řeknete „Hey Siri“ a zareaguje iPhone, iPad i HomePod najednou? Nejste sami, řešení od Applu ale zatím není

[Obrázek: sirihero.jpg] Hlasový asistent společnosti Apple, označovaný jako Siri, nabízí řadu funkcí, které pomáhají uživatelům provádět běžné úkony pouze pomocí hlasu. Ne vždy je však imunní vůči různým chybám a problémům – řada uživatelů v poslední době hlásí, že se jim Siri ozývá z několika zařízení současně, například z HomePodu, iPhonu a iPadu, informuje PiunikaWeb.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Záplava lednových aktualizací od Microsoftu: Redmond vstupuje do nového roku s téměř stovkou vylepšení

[Obrázek: windows-update.png] Vývojáři Microsoftu se v novém roce vrhli do práce plnou parou a přinášejí 98 oprav bezpečnostních chyb v systémech Windows, Office a dalších. Jedna už je aktivně zneužívána. Také je třeba odstranit jedenáct kritických zranitelností.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]