XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Brýle Hololens pohořely v testech americké armády. Vyvolávaly nevolnost a byly nebezpečné

[Obrázek: microsoft-army-vr-headset-01.jpeg] Do rukou amerických vojáků se po letech vývoje konečně dostaly prototypy armádní verze brýlí pro rozšířenou realitu Hololens. Místo zpráv o revoluci a kompletní změně vojenského dogmatu ale přicházejí zprávy o zklamání. Vojákům brýle nevyhovují, vyvolávají u nich nevolnost a dokonce je ohrožují, píše server Business Insider.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Vodík nebo baterky? Obojí. Mercedes dodá 40 elektrobusů s vodíkovým extenderem

[Obrázek: ecitaro-g-trailer-2020-en.jpg] U vozidel budoucnosti se hodně diskutuje, zda budou elektrická auta vodíková nebo baterková. Mercedes-Benz nabízí řešení, které přináší obojí najednou. Pro Rhein-Neckar-Verkehr dodá 40 až 75 elektrických autobusů s vodíkovým extenderem.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



NASA otestovala protimeteoroidní štíty sondy, která by měla dopravit vzorky z Marsu na Zemi

[Obrázek: f09yaknijv3ey7jb_1666020746.jpeg]
NASA provedla test protimeteoroidních štítů určených pro sondu, která by na Zemi měla dopravit vzorky z Marsu. Konkrétně na ně vypálila několik drobných projektilů.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Europol pochytal 31 zlodějů aut. Speciálním softwarem obcházeli bezklíčové odemykání

[Obrázek: RIfnoO.jpeg] Francouzské, lotyšské a španělské policejní orgány zatkly 31 podezřelých, kteří jsou pravděpodobně součástí skupiny zlodějů aut, jež se zaměřovala na vozy dvou nejmenovaných francouzských výrobců. Zločinci cílili pouze na auta, používající bezklíčové vstupní a startovací systémy, informuje Bleeping Computer.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Správa balíků online a časem i něco víc. Česká pošta zavádí digitální identitu zákazníka

[Obrázek: 242709476_6578670755484218_2158565055912677203_n.jpg] Česká pošta pokračuje ve větší digitalizaci svých služeb, tentokrát se zaměřila na uživatelské profily, skrze které budou mít zákazníci přehled o všech svých požadavcích. Začala zavádět tzv. digitální identitu zákazníka a první služba, která ji využívá, je Balíkovna. 
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
„Vodní baterie“ budou napájet 135 000 domácností v San Diegu. Technologii známe z Dlouhých strání

[Obrázek: View-Towards-San-Vicente-Reservoir-Wall-...CC-3.0.jpg] Obnovitelné zdroje elektrické energie mají jednu zásadní nevýhodu: z principu svého fungování nemohou vyrábět elektřinu nepřetržitě. V případě solárních elektráren hraje významnou roli oblačnost a střídání dne a noci, „větrníky“ pak ovlivňuje ještě o něco nevyzpytatelnější vítr.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


GeForce RTX 4090 je nepříjemně rychlá v prolamování hesel

[Obrázek: nvidia-rtx-4090-hacking-passwords-550x309.jpg] Nová grafická karta Nvidia GeForce RTX 4090 přináší 2krát vyšší hrubý výkon než předchůdce a jednou z disciplín, kde se toto projevuje, je prolamování hesel hrubou silou. Na některé typy hesel je to až nepříjemně výkonný nástroj.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



V úterý 25. října nastane částečné zatmění Slunce. Nenechte si ho ujít, další bude v Česku až za několik let

[Obrázek: YVJF4u.jpeg] V úterý 25. října bude částečné zatmění SlunceČástečné tentokrát znamená, že v Česku a na Slovensku Měsíc zakryje zhruba 40 % slunečního disku. Přesná hodnota ovšem záleží i na tom, kde přesně se budete nacházet.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Konec záhady vajíčkovaru. Proč více vejcím stačí k uvaření méně vody než jednomu vejci

[Obrázek: varic-vajec-biely.jpg] Vajíčkovar je specializovaný, jednoúčelový vařič. Snadno a a opakovaně v něm uvaříte vejce (ale nic jiného) přesně do požadovaného stavu: naměkko, nahniličku či natvrdo. Bez měření času, stačí do nádoby pomocí odměrky nalít potřebné množství vody a zapnout.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
8K TV hrozí v EU zánik kvůli striktním limitům spotřeby, možná to půjde obejít

[Obrázek: 07toBDd6lpyucCyM0xWrcQv-4..v1569491792.jpg] Televize s 8K rozlišením se pořádně ještě nerozšířily a už budou možná "zakázány". Evropská unie totiž od března 2023 zavádí velmi striktní limity spotřeby, které patrně 8K televize nedokážou splnit. Tím by na evropském trhu skončily.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Německo uvažuje o prodeji části hamburského přístavu Číně. Tajné služby varují, Scholz problém nevidí

[Obrázek: Hamburk_port_2.jpg] Německá vláda řeší další ožehavé téma – prodej části přístavu v Hamburku. Vedení třetího největšího přístaviště v Evropě se na něm dohodlo s čínskou státní firmou. Před obchodem ale varují jak spolkové tajné služby, tak i několik ministerstev. Konečné slovo bude mít německý kancléř a bývalý starosta Hamburku Olaf Scholz. Rozhodnout musí do konce měsíce.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
České domácnosti už mají přístup i k 10Gb/s přípojkám. Novým standardem je 2Gb/s internet

[Obrázek: 3-1024x577.jpg] Donedávna měla nejrychlejší běžně dostupná internetová připojení rychlost 1 Gb/s, od letoška ale začali poskytovatelé nabízet i dvakrát rychlejší linky. Tarify o rychlostech 2 Gb/s postupně uvádějí spíš menší společnosti.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



EU chce za 45 miliard eur zastavit zaostávání ve výrobě čipů. Klíčová vyjednávání vede Česko

[Obrázek: EU-Chips-Act_EE-Times-Europe.jpg?w=640&resize=480%2C360] Češi vedou jednání o zavedení Chips Actu, který chce zmobilizovat investice do evropské produkce čipů. Starý kontinent v tomto oboru neustále ztrácí pozice.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Nvidia vyšetřuje první případy roztavených kabelů u GeForce RTX 4090 

[Obrázek: 4x3_1600x1200_highres-burned-12vhpwr-connector.jpg] Vypadá to, že nové 16pinové napájecí konektory 12VHPWR standardně použité u grafických karet GeForce RTX 4000 mohou být problém. Objevily se už minimálně dva případy, kdy došlo k roztavení napájecích kabelů a poškození karty.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Česko stále patří k zemím s nejvyššími účty za telekomunikace

[Obrázek: 01aa6b80-telefon-smartphone-telekomunika...scaled.jpg] Pravidelná zpráva Českého telekomunikačního úřadu vyzdvihuje růst spotřeby dat v mobilních i pevných sítích. S vlnami fúzí a akvizic se tenčí konkurence lokálních providerů a ve srovnání se zbytkem Evropy patříme k zemím, kde se za možnost komunikovat na dálku platí nejvíc.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Nový Python 3.11 slibuje proti svému loňskému předchůdci až 60% zrychlení

[Obrázek: 0*fwA0wmFohfxNxOOE] Říjen se už několik let nese ve znamení vydávání nových verzí Pythonu a rok 2022 není výjimkou.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Microsoft měl velký bezpečnostní průšvih, jeho cloud ohrozil data firem a úřadů. Možná i českých

[Obrázek: azurecloudhosting.png] Společnost SOCRadar odhalila, že kvůli špatně nakonfigurovanému cloudu Azure Microsoft veřejně zpřístupnil 2,4 TB dat. Týkají se 65 tisíc domén připadajících firmám i úřadům a nesou obsah 335 tisíc e-mailů včetně příloh a 133 tisíc dalších projektů. Data pocházejí od roku 2017 až do letošního srpna. Firma SOCRadar problém Microsoftu nahlásila v září, ten jej okamžitě opravil.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Úřad může identifikovat uživatele s pirátským obsahem podle IP adresy, říká generální advokát SDEU

[Obrázek: 17996455_640x640] Evropské úřady mají mít právo identitfikovat uživatele, který je podezřelý z neoprávněného šíření autorsky chráněného obsahu, podle jeho IP adresy a tyto údaje po nezbytnou dobu uchovávat. Ve svém stanovisku ke sporu franouzských spolků na ochranu internetových svobod s tamní vládou (PDF) to napsal generální advokát Soudního dvora Evropské unie (SDEU). Jeho názor není pro soud závazný, může ale sloužit jako vodítko pro konečné rozhodnutí.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



.... a opět doklady v mobilu, málo akce - hodně řečí okolo toho .... už aby to bylo ...

Konec nošení dokladů? Budou v mobilu

[Obrázek: 08-edokladovka-koncept-3x8.jpeg?fl=cro,0...%7Cwebp,75] Češi budou mít možnost nahrát si svůj občanský i řidičský průkaz do telefonu. Odpadne jim tak nutnost brát s sebou plastovou kartu. V budoucnu chce vláda umožnit do digitální peněženky přidat i rodný list a další dokumenty. Podle odborníků má jít o bezpečnější variantu, než jsou stávající, klasické doklady. Možnosti zneužitelnosti mají být minimální.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
Určitě jsem Josef Novák a určitě mám platný řidičský průkaz - na vybitém mobilu - ne, nemohu si dobít kablíkem z elektro-auta, právě mi kvůli zaručení dojezdu do cíle vypnulo všechny zbytečné spotřebiče.
: To nevadí, že máš vybitý mobil, elektroauto na svém displeji potřebné doklady ukáže za něj (tedy pokud se nevybilo během kontroly  také)  1 Vlastně není nutné ani e-auto, nastoupím do nE-auta které si automaticky vše potřebné a povolené přebere ze spárovaného telefonu bez vyndání z kapsy, který zařadí do svého systému (což je v dnešní době již samozřejmostí). OP/ŘP to zatím opravdu neumí, bohužel  12
D No nevím, já bych byl s nějakým generálním přebírání e-identit mezi systémy opatrný. Neříkám, že by to nešlo, ale to je už je směr, kterým bych se vydával jen velmi nerad. Stále bych chtěl mít možnost o některých věcech rozhodovat sám. Dokáži si představit, že nějak takhle to skončí v Číně. Nejsi konformní s režimem? Nenastartuje se ti auto. A pokud bude autonomní (to auto), tak možná nakonec i nastartuje, ale jenom proto, aby tě samo zavezlo do "převýchovného střediska". U nás to odvozem do nějaké detenčního zařízení asi neskončí (doufám), ale ono by stačilo, kdyby ti auto oznámilo "Právě jste překročil povolenou rychlost, z registrovaného bankovního účtu vám bylo stržena pokuta ve výši 5 000 Kč a ve vašem řidičském resjtříku přibyly 2 trestné body. Do zablokování řídičského průkazu vám zbývají už jen čtyři body."

Ono je to strašně lákavé, a bývá to doprovázeno líbivým sloganem "Kdo dodržuje předpisy, nemusí se ničeho bát." Ale tohle je vždy jen začátek. Jakmile se takové nástroje zavedou, jsou pak už použitelné k čemukoliv. Stačí, aby volby vyhrál nějaký další magor, kterému tentokrát nepůjde jen o prodej uzenin a umělých hnojiv, a je vymalováno. A pak už to půjde rychle...
: - Myslím si, že doklady v mobilu nebo nějaké nositelné elektronice jsou jen stupínek k dalšímu.
Jistý cíl je, že budeš nějak označený sám, možná ani ne podkožním čipem ale futuristickou technologií rozpoznání od narození.
Všechny údaje o tobě budou v SYSTÉMu.
Budou sami hospodařit s tvými možnostmi a schopnostmi.
Už přeci máte BANKovní identitu.
Ano. Ale mělo by to mít své nepřekročitelné meze a možnosti volby, speciálně vždy a za všech okolností mít na výběr výběr, které procesy a jejich řízení si ponechám pod vlastní kontrolou a které předhodím "systému" a nechám to na něm. Já bych v tomto případě viděl nejraději nějaká generální pravidla (analogie Asimových zákonů robotiky). Jeden z nich by například mohl znít "Pokud člověk explicitně neřekne ano, znamené to rozhodně ne."

Jinak samozřejmě platí, že jsme se už mnohého vzdali (většinou z pohodlnosti) sami, takže jsme už, víceméně dobrovolně, na tu cestu do pekla nastoupili. Teď je to tedy o tom, jak rychle po ní půjdeme. Stále ještě máme volbu vybrat si místo a čas, kde např. pod dohledem nebudeme, ale už se nám ty možnosti, kde a kdy si to můžeme vybrat skutečně svobodně, značně omezují.
Je pravdou, že toto vše pozitivně kvituji z pohodlnosti ale na druhou stranu převažuje technologické "fandovství". Mám techniku velmi rád, stejně tak rád s ní žiji, pracuji s ní, využívám ji a defacto mě i živí. Pokud si chce o mé maličkosti nějaký Číňan něco přečíst, budiž ... pokud to bude chtít udělat - udělá to i navzdory tomu, že mobil otevřu jednou za půl roku a PC jednou měsíčně. Pokud to vezmu ad absurdum, nemohl bych ani vlastnit účet v bance či zaplatit kdekoliv kartou, nebo mít občanský průkaz - vše je "očipováno" a podléhá systému.
Prostě ten život s technologickými vymoženostmi ať již doma, na sobě či v autě mi za to stojí, myslete si o mě co chcete, že jsem lehkovážný blázen, hazardér, chlubil, honič triček a já nevím co ještě, ale technokrat tělem i duší jsem odjakživa, jiný již nebudu a velmi rád se o tento směr dělím s ostatními (bohužel je nás sakra málo) .... a velký bratr ? Má ze mě jistě radost a má mě hodně rád  4
Proč se budu bránit něčemu kam společnost stejně směřuje, toto vše co se děje bylo již dávno prognostikováno v knihách od sci-fi autorů a já tím tehdy coby kluk doslova žil (a stále žiji) .... čekám na to v pravdě celý život.
Čína úspěšně vyzkoušela T-Flight, vlastní verzi vlaku podobného Hyperloopu

[Obrázek: photo2638_large.jpg] Další projekt vlaků jezdících v uzavřených tunelech s vakuem má na svědomí Čína. Její T-Flight je podobný myšlence Hyperloop a už se dočkal i praktického testu na 2kilometrové testovací trati. Nyní se začne s budováním mnohem delší tratě.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Meta vydala finanční výsledky: Metaverse je nadále bezednou dírou na peníze

[Obrázek: 9b4485c27b2d477210041974429857a6] Společnosti Meta (bývalý Facebook) se v poslední době opravdu nedaří. Snad každá nová zpráva je spíše negativního charakteru a výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí jsou takové, že poslaly cenu akcií firmy o zhruba čtvrtinu dolů.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



... a je to tady, zvažuji ukončit své "působení" na Twitteru, já vím on se ze mě nepo.... , ale jen to vědomí, že ho tohle individuum řídí a podsouvá  zde své myšlenky mi bohatě stačí abych tam již nelezl .....

Elon Musk dovršil nákup Twitteru za 44 miliard: bývalého šéfa musela vynést ochranka

[Obrázek: 635aef6713723635aef6713724.jpg] Génius i šílenec Elon Musk po měsících dohad, kontroverzí a peripetií konečně završil svůj nákup firmy Twitter a stejnojmenné sociální sítě. Může se Twitter pod vedením tohoto muže nějak zásadně proměnit?
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



... stejně odpudivé jako viz výše je to co se děje v našem krásném městě Tábor a že se to děje již nějaký ten měsíc přičemž nikdo nic nedělá ! Je to jen důkaz toho jak má naše společnost na "některé" záležitosti dvojí metr a prostě je řešit nechce .... Přitom se jedná o napadání dětí, matek s kočárky a aktuálně si troufají i na loupežné přepadení dospělého muže.
Omlouvám se za zveřejnění, ale beru za svou povinnost o tomto informovat veřejnost i mimo JČ!


Na Pražském sídlišti v Táboře okradla a zbila parta mladých Romů muže. Vystoupil z MHD a přepadli ho

[Obrázek: 726dd510c7443c709f946766718a464d.jpg] Včera krátce před půlnocí přepadla skupina mladých Romů na Pražském sídlišti muže středního věku. Přijel večerním vlakem z Prahy a na sídliště jel autobusem MHD. Vystoupil na zastávce proti Lidlu, když ho zakrátko mladíci obklopili. Chtěli cigarety a peníze. "Můj přítel je nekuřák, takže žádné cigarety neměl. Poté ho napadli, sebrali mu peníze, občanku, platební kartu. Zmlátili ho a kopali do něj," popisuje partnerka napadeného muže Jana Janů. Noc pak její přítel strávil na policejním oddělení.
 
[Obrázek: BLHupEm.png]
Jen doplním výše uvedené "problémové" v Táboře a promptnost orgánů potažmo města - datum 23.října 2020 !!!

Dětské gangy v Táboře kradou mobily a peníze, řeší to policie i radnice

[Obrázek: 251.jpg?itok=EFKJb5CR] Okolí Jordánu a Husova parku v Táboře obsadily skupinky nezletilých, které napadají kolemjdoucí. Policejní hlídky se na tato místa více zaměřují, radnice chce problém řešit za pomoci romských poradců. Už od 1. listopadu do služby nastoupí dva asistenti prevence kriminality, kteří budou strážníkům pomáhat.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]

.... jsem zvědav kam až to musí dojít než někdo zareaguje a provede příslušná opatření pro bezpečnost ve městě ....
Kde jen udělala ta demokracie chybu?!!
..... demokracie ve své podstatě není špatná, jen si jí někteří vykládají po svém .....
(ale proč ne, když jim to stát umožní, že)


Něco mezi lodí a letadlem. Hybridní kluzák Seaglider slibuje, že zrychlí cestování po vodě

[Obrázek: regent-seaglider3-2-820x436.jpg] Je rychlejší než loď a efektivnější než letadlo. Seaglider chce změnit dopravu na mořích a velkých jezerech.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Televize mohou vysílat víc reklamy. Zatím to ale nechtějí přehánět

[Obrázek: tv-vysilani.jpg] Komerční televize už nemusí dodržovat hodinový limit pro reklamní bloky. Vysílání spotů na všech stanicích příští rok podraží.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Experimentální fúzní reaktor ITER je dokončen ze tří čtvrtin. Příští rok ho čeká zkušební provoz

[Obrázek: 014704o19.jpg] Na jihu Francie vrcholí stavba experimentálního fúzního reaktoru ITER. Na jeho budování se podílí 35 zemí. Za necelých patnáct let by mělo toto zařízení, sen celých generací fyziků, dosáhnout energetické ziskovosti. A pomoci vyřešit naléhavé problémy s energiemi.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Ve Varšavě vyrostl nejvyšší mrakodrap v EU. Stojí za ním architekti, kteří navrhli sídlo Applu

[Obrázek: Varso-place_03_hb-reavis.jpg] Uznávaný architektonický ateliér Foster + Partners dokončil v hlavním městě Polska mrakodrap Varso Tower. Slouží hlavně pro kanceláře.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Končí letní čas. Se standardním středoevropským přibude hodina navíc

[Obrázek: hodiny-letni-animace.gif] V noci ze soboty na neděli skončí letní čas a začne platit standardní, středoevropský. Hodiny se posunou o hodinu zpět – ze tří hodin ráno na druhou. Letos mělo povinné střídání času podle plánu Evropské unie skončit, členské státy se ale nedohodly na tom, který čas bude platit trvale. Lidé, kteří musí v neděli ráno vstávat, si přispí, noční vlaky budou hodinu stát na nádražích a noční tramvaje či autobusy ve velkých městech, kde jezdí v pravidelných intervalech, pojedou vícekrát než v jiné noci.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Bylo na čase. Google Chrome bude novým způsobem šetřit RAM

[Obrázek: CFn5p94W0AAnMe2.jpg] Prohlížeč Google Chrome je na počítačích i v mobilních zařízeních nadále jasnou (a také kritizovanou) jedničkou. S další novou verzí přitom přichází nové zajímavé funkce, které ale ještě více umocňují nepříjemný fakt, že Chrome nadstandardně “žere” RAM paměť. K více či méně úspěšným pokusům o její úsporu se nyní přidává jedna velmi zajímavá experimentální funkce. Jmenuje se příznačně Memory Saver neboli Spořič paměti.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Nové navigační satelity Galileo budou obíhat blíže Zemi. Poskytnou díky tomu přesnější údaje o poloze

[Obrázek: profimedia-0665853558.jpeg?fl=cro,0,116,...%7Cwebp,75] Evropská kosmická agentura (ESA) hodlá otestovat nové navigační satelity. Od těch stávajících se mají lišit především tím, že budou obíhat Zemi po výrazně nižších oběžných drahách. To ve výsledku přinese nejen přesnější určování polohy, ale i řadu dalších výhod.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Znovu se chce přivandrovalý konfident prolhat do reprezentatívní funkce s imunitou.

Ono je to, mezi bezradnými kapitalistickými ekonomy a vystrašenými voliči v prostředí aktivní páté kolony, možné.

Kandidáti na funkci bílého jednorožce
: ... bez komentáře + souhlas ...  4
 


Netflix už bude streamovat jen v HD. Od zítřka zvýší kvalitu videa v nejnižším tarifu

[Obrázek: 012d996e5554845fc8c92171cccff872.jpg] Netflixu už po dvou slabších čtvrtletích opět stoupnul počet předplatitelů, rostly i tržby, avšak zisk je oproti loňsku nižší. Firma to chce řešit dvěma způsoby. Začne trestat sdílení mimo domácnosti. I české uživatele již vyzývá, že mohou profily používané „cizinci“ jednoduše převést na zvláštní účty. Z těch bude mít Netflix více peněz.
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]



V Londýně se znovu otevřela budova elektrárny Battersea. Byla symbolem pokroku i kritiky kapitalismu

[Obrázek: TELEMMGLPICT000313096070_trans_NvBQzQNjv...mwidth=680] Jedna z architektonických dominant Londýna se dostala i na přebal alba Pink Floyd jako symbol útlaku. Teď po 40 letech otevírá novou kapitolu.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Nvidia svolává poškozené karty GeForce RTX 4090 s vypáleným napájecím konektorem. Slibuje výměnu karet

[Obrázek: Roztaven%C3%BD-kabel-12VHPWR-po-pou%C5%B...24x680.jpg] Nová generace grafických karet od Nvidie, konkrétně nejvyšší model GeForce RTX 4090, má jeden velký problém – nový napájecí 16pinový konektor. Nebo přesněji přidružený adaptér pro čtyři osmipinové konektory PCI Express, který asi dobře nezvládá vysokou spotřebu karty, kvůli čemuž dochází k elektrickému poškození. Zdá se, že na vině je samotná konstrukce konektoru a adaptéru, který je náchylný na fyzický ohyb, kdy přestane fungovat tak, jak má.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]