XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
: .... asi tak (napadlo mne to samé)  19
 


Odchod NASA UHD z multiplexu 23 uvolní kapacitu pro tři až šest nových televizních programů

[Obrázek: 03998516.jpeg] Až šest nových televizních programů by mohlo zaplnit prostor, který od Nového roku v celoplošném multiplexu 23 uvolní dokumentární kanál NASA UHD. České Radiokomunikace (CRA) jej vyřadí z nabídky na Silvestra minutu před půlnocí, takřka po půl roce vysílání. „Půlroční vysílání nám pomohlo ověřit, že jsme připraveni na UHD/4K vysílání a 4K televizory jsou schopny toto vysílání zpracovat,“ vysvětlil ředitel sekce regulace CRA Marcel Procházka. Tímto krokem si CRA uvolní takřka třetinu kapacity sítě. Multiplex 23 má celkovou kapacitu 33,3 Mbit/s, z toho na program NASA UHD připadalo 12,1 Mbit/s. Prostor, který se odchodem této stanice uvolní, by stačil pro tři televizní programy v HD kvalitě nebo šest stanic ve standardním rozlišení.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



miniLED, microLED i QD-OLED. Jaké televizní inovace čekat v roce 2021?

[Obrázek: Samsung-is-reportedly-proto-1024x538.jpg...100&f=auto] První týdny roku 2021 budou plné novinek v oblasti spotřební elektroniky. Výrobci představí nové televizory, které se v následujících měsících dostanou na trh. Podívejte se na shrnutí očekávaných trendů nejen pro veletrh CES 2021.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Vodafonu se zhroutila kabelovka. Síť bývalého UPC má výpadky

[Obrázek: pb-starsi-televize.jpg] Zákazníci Vodafonu si od dnešního ráno stěžují na nedostupný internet. Operátor před chvíli potvrdil, že v kabelové síti skutečně řeší problémy a část domácností je bez internetu i televize. Důvodem je prý výpadek serveru, na opravě již Vodafone pracuje. Mobilních sítí ani xDSL se problémy netýkají.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Už žádné podfuky s inzerovanými a reálnými rychlostmi připojení, slibuje od nového roku ČTÚ

[Obrázek: speedtest.jpg] Operátoři budou mít od 1. ledna 2021 povinnost uvádět přesněji, jaké rychlosti připojení jejich zákazníci reálně dosáhnou. Uživatelé také budou moci kvalitu služby snadněji reklamovat.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



TCL popírá, že by pomocí jeho televizí Čína šmírovala Američany

[Obrázek: cr-electronics-inline-tv-privacy-0218_07...2e60b2.jpg] Americké ministerstvo vyšetřuje čínského výrobce TCL kvůli jeho televizorům, které měly mít předinstalovaná zadní vrátka sledující uživatele. Prozatím nebyl zveřejněn žádný důkaz, který by toto obvinění potvrzoval.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Vygenerujte si originální mapu svého města. Výsledek si můžete uložit a třeba zarámovat

[Obrázek: 68747470733a2f2f692e696d6775722e636f6d2f...652e706e67] Máme tady Silvestr, a tak nastává čas celodenní prokrastinace. Pokud máte rádi mapy, můžete zabít nějakou tu čtvrthodinku třeba u webové aplikace City Roads z GitHubu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Samsung oznámil HDR10+ Adaptive pro QLED TV. Reaguje na okolní osvětlení

[Obrázek: QLED-8K-Q950TS1.jpg?resize=696%2C400&ssl=1] Samsung vylepšil formát HDR10+, který ve své adaptivní variantě využívá senzor okolního osvětlení. Tato konkurence pro Dolby Vision IQ funguje také v kombinaci s režimem Filmmaker Mode. 
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



S vánoční softwarovou aktualizací mohou Tesly místo troubení třeba zvonit rolničkami nebo prdět

[Obrázek: tesla-owners-horn-fart-meme-sounds-600x3...v=73052592] Dlouho očekávaná softwarová aktualizace pro automobily Tesla přinesla pěknou porci novinek. Kromě nejrůznějších oprav a vylepšení se majitelé těchto vozů mohou těšit například na tři nové hry, jež lze hrát na palubním infotainmentu, nebo možnost změny zvuku klaksonu.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Mocná příroda: ejakulace má vyšší datový tok než LTE

[Obrázek: speed.jpg] Celé to začalo jako vtip a bohužel se mi nepodařilo dohledat toho experta, který to celé vzal vážně a začal počítat, ale závěry stojí za to. Celý tento článek berte s rezervou, jako kuriozitu, něco na oživení pivní debaty.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
Ruská ropná společnost na Sibiři zprovoznila bitcoinovou farmu

[Obrázek: petrolera-Rusia-mineria-bitcoin-petroleo-758x427.jpg] Ruská ropná společnost Gazpromneft na Sibiři nedávno zprovoznila bitcoinovou farmu, která jako zdroj energie využívá emise oxidu uhličitého. Informoval o tom CoinDesk.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Začíná stavba nejdelšího ponořeného tunelu na světě, spojí Německo a Dánsko

[Obrázek: 6626468_tunel-fehmarnska-uzina-infrastru...v0.jpg?v=0] Němci a Dánové si od tunelu, jehož výstavba začíná 1. ledna, slibují mnohé. Cestu mezi dánským ostrovem Lolland a německým ostrovem Fehmarn má tunel zkrátit z tři čtvrtě hodiny na deset minut. Povede jím čtyřproudá dálnice i železniční trať.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Síla koruny ve světě. Kde se Češi mohou cítit jako králové a kde jako chudí příbuzní

[Obrázek: shutterstock_512799787.jpg] Stačí sednout do auta a po 1325 ujetých kilometrech už můžeme sedět v jedné z kaváren moldavského Kišiněva a užívat si náhle plné peněženky. Čech zvyklý na pražské ceny zde totiž bleskově zbohatne o celých 67 procent. Vyplývá to z žebříčku síly české koruny ve stovce zemí světa, který sestavilo na základě dat databáze Numbeo Aktuálně.cz.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Japonský startup pracuje na dřevěných satelitech. Chce snížit množství nově vznikajícího vesmírného odpadu

[Obrázek: _116275242_woodensatellite.jpg] Japonský startup Sumitomo Forestry se ve spolupráci s odborníky z Kjótské univerzity snaží vyrobit satelity z hodně neobvyklého materiálu – ze dřeva.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Nadšenec dostal celý film Shrek na jedinou disketu a přehrál ho na Raspberry Pi. Komprimace ale byla drastická

[Obrázek: floppy-disk.jpg?fit=800%2C600&ssl=1&w=640] V moderní době si sice užíváme filmy v rozlišení 4K, v některých případech dokonce i v 48/60 fps, a to vše v efektivním kodeku H.265, ale problém je, že velikosti už jsou v takovém případě v desítkách gigabajtů na jediný film. Nadšenec s přezdívkou GreedyPaint a projekt LimaTek Diskmaster jde opačným směrem - vytvářil nástroj pro maximální kompresi i přes rapidní snížení kvality obrazu a to vše v kompletním balení ve stylu videopřehrávače.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Vesmírný turista propašoval na ISS zpopelněné ostatky herce známého ze seriálu Star Trek

[Obrázek: scottyiss-headj-777x437.jpg] Vesmírný turista Richard Garriott, který strávil přibližně 10 dní na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), na její palubu propašoval zpopelněné ostatky zesnulého herce Jamese Doohana. Ten v původním televizním seriálu Star Trek ztvárnil roli Montgomeryho „Scottyho“ Scotta.
 
 [Obrázek: 7F7np89.png?1]



Magnetická páska boří rekordy. Jedna malá kazeta už pojme až 580 TB dat

[Obrázek: fujifilm-tape-745x419.jpg.optimal.jpg] Společnosti IBM a Fujifilm se krátce před Vánocemi pochlubily novou magnetickou páskou s příměsí stroncia a feritu (SrFe). S využitím vylepšených servomotorů a zapisovací/čtecí hlavy pak mohlo IBM ve své curyšské laboratoři překonat dosavadní rekord a na kazetu zapsalo úctyhodných 580 TB dat. To je o několik řádů více než současné pásky na trhu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
JOJ, chlapci, kde jsou ty časy, co jsem musel chodit denně k serveru pro půl kopy uživatelů a měnit zálohovací kazety denní, týdenní, měsíční, roční s metodami přírůstková a plná. Changer se tehdy nevyplatil.
Nezastavitelná sovětská monstra. Automobily, které převezly všechno a projely vším

[Obrázek: clanky-45658_galerie-980.jpg] Sovětský automobilový průmysl, to nejsou jen Lady, Moskviče nebo vojenské modely GAZ a UAZ. Nejrůznější automobilky z někdejší světové velmoci vyprodukovaly i spoustu pozoruhodných automobilových monster. Ta dokázala převážet vojenské rakety nebo projet i tím nejnesmyslnějším terénem. Na výběr nejzajímavějších sovětských automobilových monster se podívejte do galerie.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



První vesmírná podívaná roku 2021 ukáže sto „padajících hvězd“ za hodinu

[Obrázek: 110156.jpg] Každý začátek roku můžeme v Českou pozorovat Kvadrantidy. Letos bude roj vrcholit kolem 16. hodiny v neděli 3. ledna. Astronomové slibují poměrně dlouhé meteory, což znamená, že záblesk, který z nich uvidíme, bude trvat o něco déle, než je u těchto úkazů obvyklé.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Co nás čeká a nemine v roce 2021 (nejen) v audio a videotechnice

[Obrázek: tv-logo.jpg] Na začátku roku 2020 asi nikdo nečekal, jak se vše vyvrbí. A nejen co se COVIDu týče. Asi jednou z největších "událostí" měl být příchod HDMI 2.1 a přiznám se, že na každém představení novinek jsme na začátku roku 2020 se ptali, zda to budou mít. A kdy.
 
 [Obrázek: RcC7s0T.png?2]



Netflix v lednu 2021: nové seriály a filmy z originální produkce

[Obrázek: netflix-original-movies-2021.png]  Na začátek roku si Netflix připravil velkou nálož dokumentů, ale také pokračování několika úspěšných seriálů včetně Rozčarování. Těšit se můžete i na filmové novinky, které potěší milovníky dramat nebo sci-fi.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
 
The New York Times: Stopy po útoku na SolarWinds mohou vést i do Brna

[Obrázek: eyJ1IjoiXC91cGxvYWRzXC8yMDIxXC8wMVwvam9h...%3D%3D.jpg] Amerika i v novém roce řeší bezprecedentní útok Sunburst/Supernova na klíčový produkt společnosti SolarWinds: síťovou podnikovou platformu Orion. Vzhledem k tomu, že ji používají klienti z řad státní správy i soukromého sektoru prakticky na celém světě, seznam potenciálních obětí může být obrovský a dále se rozšiřuje.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Zyxel má v zařízeních nepochopitelnou díru. Síť je kvůli ní napadnutelná i zvenčí

[Obrázek: hacking.jpg] Niels Teusink z nizozemské bezpečností společnosti Eye objevil kritickou zranitelnost v síťových prvcích firmy Zyxel. Chyba s označením CVE-2020-29583 otevřela vrátka do firewallů a bran řad ATP, USG, USG FLEX a VPN s firmwarem v4.60 a NXC s firmwarem v6.10. Pro první čtyři řady už vyšla oprava (v4.60 Patch 1), aktualizace pro sérii NXC vyjde až 8. ledna.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange nebude vydán do Spojených států, kde mu hrozí doživotí

[Obrázek: _116340777_hi062193132.jpg] Spoluzakladatel webu WikiLeaks Julian Assange nemůže být vydán do USA. Takto rozhodla britská soudkyně Vanessa Baraitser s tím, že Spojené státy se mohou proti rozhodnutí odvolat. Assange nyní zůstane v britské vazbě, dokud nebude stanovena kauce za jeho podmínečné propuštění.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Bond girl a sexsymbol 80. let Tanya Robertsová stále žije. Její partner se zmýlil

[Obrázek: tanyaroberts051221v1.jpg?width=968&auto=webp&quality=75] Bývalá Bond girl Tanya Robertsová zkolabovala 24. prosince, když venčila své psy. V neděli její blízcí chybně oznámili, že herečka zemřela. Informace ale teď dementovali její blízcí.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Ten, který měl přijít, nepřišel. Na nový Winamp čekáme už přes dva roky

[Obrázek: HlS0BV8SQmmVocT9ZC2KtzOPr5sFTZjYCQxm2Wwu...0x00ffffff] Znovuzrozený Winamp měl přijít už v roce 2019, avšak dodnes jej nikdo neviděl. Slavný hudební přehrávač pro Windows před šesti lety od AOLu koupila belgická společnost Radionomy a o tuto ikonu nijak nepečovala.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Astronauti poprvé ochutnali ředkvičky vypěstované na Mezinárodní vesmírné stanici

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=336406980] Astronauti minulý týden poprvé ochutnali ředkvičky, které vyrostly na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jde o další úspěch programu zaměřeného na produkci potravin ve vesmíru.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Unijní registr po brexitu pozastavil 81 tisíc domén vlastněných Brity

[Obrázek: 8TX8fI.jpeg?fl=cro,0,0,800,450%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75] S odchodem Velké Británie z Evropské unie už si britští občané a firmy nemohou zaregistrovat domény na evropské TLD .eu. Unijní registrátor EURid proto 1. ledna 2021 pozastavil (suspended) než 81 tisíc domén, které byly registrovány na britské uživatele. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
10 vesmírných objektů, které v roce 2021 těsně minou naši planetu

[Obrázek: ppxXyMFGqGwL83275TcDRG-1200-80.jpg] Kromě osmi planet je součástí naší soustavy také nespočet planetek, asteroidů a dalšího „vesmírného harampádí“. Některé pří svém putování kolem Slunce křižují dráhu Země a leckdy se dostávají až do její těsné blízkosti. Vybrali jsme deset známých asteroidů, které v tomto roce kolem naší planety proletí v nejmenší vzdálenosti.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Automatické odklikávání podmínek služby by neměla být jen formalita. Teď narazil třeba Uber

[Obrázek: 238_1591708819_preview.png] Webové služby a mobilní aplikace se nás snaží stále agresivněji přinutit, abychom četli jejich podmínky – anebo aby to tak alespoň vypadalo. Zatímco dříve stačila zmínka „Klepnutím na tlačítko X souhlasíte s podmínkami Y,“ na které vedl odkaz v patičce obrazovky, dnes musíte v mnoha případech alespoň posunout posuvník dlouhého a hutného textu, anebo strávit na obrazovce s podmínkami předem určený čas.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Prémiové televizory Samsung mají problém zobrazit 4K/120 s HDR z PlayStation 5

[Obrázek: 1609821164_PlayStation-5-Samsung-TVs-do-...24x536.jpg] Podle zprávy Forbesu se mezi televizor s ne zcela funkčním HDMI 2.1 řadí také Samsung. Týká se to jejich QLED řady, ověřené je to u modelu Samsung Q90, ale týká se to i dalších modelů řady 2020, tj. Q70T, Q80T, Q85T, Q90T nebo Q95T. 
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]
Technici nestíhají. Cetin dočasně přerušil zavádění VDSL bondingu

[Obrázek: terminator.jpg] Možnost spojit dva páry VDSL linek, a tím zdvojnásobit rychlosti internetu, začali před koncem minulého roku nabízet také velcí operátoři jako O2 a T-Mobile. Zájem byl evidentně velmi vysoký. Cetin, který infrastrukturu spravuje, totiž zavádění bondingu dočasně zastavil v polovině prosince a zatím ještě nerozjel.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Online divizi Mladé fronty koupilo vydavatelství Internet Info

[Obrázek: internet-info-1.jpg] Dražba online divize vydavatelství Mladá fronta skončila. Vyhrálo v ní vydavatelství Internet Info (vydavatel Lupy – pozn. redakce). Cena se vyšplhala na 15,8 milionů Kč.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
SpaceX chce chytat vracející se raketové stupně Super Heavy ramenem rampy

[Obrázek: MLA888c7c_SuperHeavy_RogerBootsma.jpg] Společnost SpaceX Elona Muska v poslední době upoutává zájem médií po celém světě se svou připravovanou masivní kosmickou lodí Starship a její ještě masivnější nosnou raketou Super Heavy. Společně by se měly stát největší raketou, jaká doposud startovala do vesmíru.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Kolejové autobusy zachránily lokálky před rušením, dnes už se nevyrábějí

[Obrázek: m-152-0002_full2.jpg] Místní dráhy, která byly budovány na sklonku věku páry, daly vzniknout speciálnímu druhu kolejových vozidel. Kolejové autobusy, známé spíše jako motoráčky, se v různých podobách vyráběly téměř sto let. Dostávaly řadu přezdívek - například hurvínek nebo šukafon.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Neuronka DALL-E nakreslí pandu v pyžamu venčící psa a další bizarní kousky

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Poslední roky se doslova roztrhl pytel s všemožnými generativními neuronovými sítěmi. Vědci už dnes strojově pomocí NN generují umělý zvuk, text, obrázky, virtuální města a nakonec i ženská poprsí a klíny.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



I chobotnice mají záchvaty vzteku. „Fackují“ během nich ryby

[Obrázek: Octopus_cyanea_Maldives.JPG] Chobotnice jsou fascinující živočichové, kteří se vyznačují mimořádně vysokou inteligencí. Pokud ale zrovna mají špatnou náladu, nejdou daleko pro ránu. Alespoň podle výzkumu zveřejněného v žurnálu Ecology.
 
 [Obrázek: 7F7np89.png?1]



Harvardský Astronom si stále myslí, že ‘Oumuamua není dílo přírody

[Obrázek: Eso1737a_cropped.jpg] Těleso zvané ‘Oumuamua je už dávno na cestě pryč ze Sluneční soustavy, ale stále vyvolává otázky, které se týkají především jeho tvaru a také pohybu. Avi Loeb z Harvardu sám věří spíše v to, že nešlo o přírodní objekt. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1] 
Hlavně žádné analýzy. Čínská média dostala návod, jak psát o zmizení šéfa Alibaby

[Obrázek: 6652923_jack-ma-v0.jpg?v=0] Peking nařídil médiím v Číně, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování technologického giganta Alibaba. Její zakladatel Jack Ma se přitom před dvěma měsíci záhadně vytratil z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. List Financial Times komentoval fakt, že chce Peking kontrolovat pokrývání vyšetřování firmy, slovy, že celá věc nabyla na politickém významu.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Mercedes má displej přes celou přístrojovku

[Obrázek: 02-mercedes-benz-eqs-with-unique-mbux-hy...x2000.jpeg] Německý automobilový koncern Daimler představil nový displej Hyperscreen, který pokryje téměř celou palubní desku luxusních mercedesů.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Jihokorejský fúzní reaktor vytvořil nový světový rekord

[Obrázek: GKCP44VEYFHO7LZAVJDL4MC3TY.jpg?ssl=1] Jihokorejský fúzní reaktor vytvořil nedávno nový světový rekord, když udržoval teploty vyšší než 100 milionů stupňů po dobu 20 sekund – tedy dvakrát déle, než v případě předchozího nejlepšího výsledku.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Finové uzákonili, že internet musí mít rychlost alespoň 5 Mb/s

[Obrázek: internet-FB.jpg] Finsko se v roce 2010 stalo první zemí, která uzákonila, že všichni občané mají právo získat širokopásmové připojení s rychlostí 1 Mb/s. Pět let nato se minimální rychlost zvýšila na 2 Mb/s. Od 1. ledna letošního roku vstoupila v platnost novela telekomunikačního zákona, která definici „broadbandu“ zrychluje na 5 Mb/s.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Čína objevuje auta z druhé ruky. Prolamuje tradici a rozjíždí trh s ojetinami

[Obrázek: 201822795419.jpg] Po čínských silnicích se prohání více než 270 milionů aut, ojetin se tam ale v roce 2019 prodalo jen 15 milionů. To je v ostrém kontrastu se zeměmi jako Austrálie, Británie nebo Spojené státy, kde lidé kupují více ojetých aut než nových. Čínští politici to chtějí změnit, do roku 2025 chtějí zdvojnásobit velikost trhu s ojetými vozy asi na dva biliony jüanů (6,6 bilionů korun).
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Dálkové ovladače televizorů Samsung budou mít od letoška solární dobíjení

[Obrázek: Samsung-Eco-Remote-with-solar-panel-2.jpg] Společnost Samsung představila letošní produktové novinky v oblasti televizních přijímačů. Při té příležitosti odhalila také nové dálkové ovládání, které bude dodávat k novým televizorům. Ovladač, který váží pouhých 31 gramů, lze díky solárním článkům dobíjet venkovním i interiérovým světlem, popřípadě je k dispozici také USB-C. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Letošní narušení polárního víru může přinést mrazivý vzduch z Arktidy a sníh až do jižní Evropy

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=880871362] Každou zimu „ožívá“ ve stratosféře polární vír (známý též jako polární vortex či polární cyklóna). Jedná se o větry, vanoucí kolem severního pólu v oblasti Arktidy směrem na západ. Jde o pravidelně se opakující jev, který se rok co rok objevuje a následně se s koncem zimy vytrácí.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Google i Apple vyřadily aplikaci Parler z aplikačních obchodů, služby jí ukončí i AWS

[Obrázek: _116404397_parler-app-plain.jpg] Parler, „náměstí světa“ nebo „sociální síť svobody projevu“, jak sám sebe označuje, je pod tlakem Googlu a Applu, aby začal moderovat obsah, který na něj přidávají jeho uživatelé. Americká služba se profiluje jako konkurence Facebooku či Twitteru a láka uživatele, které tato sociální média z různých důvodů zablokovala.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Internetový uzel NIX.CZ se stal kritickou infrastrukturou státu, Peering.cz se tomu brání

[Obrázek: peeringovy-uzel-nix-cz-19.jpg] Tuzemský internetový uzel NIX.CZ se stává součástí kritické informační infrastruktury státu (KII), která se určuje podle zákona o kybernetické bezpečnosti. NIX je tak oficiálně institucí klíčovou pro chod společnosti a ekonomiky a její ochrana je nutná, aby pokud možno nenastala krizová situace.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Čína se chystá zahájit výstavbu své vesmírné stanice. Připravuje první tři mise

[Obrázek: LongMarch5B-assembly-tianjin-CMSE-jan2021.jpg] Čína se chystá zahájit výstavbu své vesmírné stanice. Podle dostupných informací již připravuje úvodní tři mise. China Academy of Launch Vehicle Technology aktuálně dokončuje rakety, jejichž úkolem bude do vesmíru dopravit první modul i nákladní a tankovací loď.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Země se po letech zpomalování začala točit rychleji

[Obrázek: JB432dc8_planetaa.jpg] Země se netočí kolem své osy s neměnnou pravidelností, a dá se tak říci, že každý den trvá přibližně 86.400 sekund. V poslední době si ale vědci všimli, že rotace Země po letech zpomalování najednou zrychlila. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Bankovní identita startuje. Potrvá jí to nejspíše celý leden

[Obrázek: bankovni-identita-ilustracni-foto-1.png] 
Přihlašování přes tzv. bankovní identitu u České spořitelny a ČSOB již odstartovalo. Nikoli ale pro všechny klienty najednou, nýbrž postupně. Proč to zřejmě bude trvat celý měsíc?
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Švýcaři si postavili bizarní gravitační baterii. Má podobu jeřábu a uloží 35 MWh

[Obrázek: 00.jpg] S rozvojem fotovoltaiky a větrných elektráren se hledají způsoby, jak takto vyrobenou energii rychle uložit, protože zatímco jádro může pohánět parní generátor 24 hodin denně, o slunečním svitu a stálém větru to už neplatí. Tedy alespoň v našich zeměpisných šířkách.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Kousek tam a kousek tamhle. Mapa nově budovaných dálnic bude i letos jako řešeto

[Obrázek: a0f94bb997b732378a180ec563265ee2_resize=...9daeb9342f] Dvacet větších dokončených projektů, včetně finále akce desetiletí: modernizace D1. Tak vypadají české silničářské plány na rok 2021. Dalších 40 staveb pak stát plánuje zahájit, u kterých se mu to povede, je však ve hvězdách. Úřady totiž ani přes věčné sliby tempo budování sítě nezrychlily a Česko už žalostně zaostává takřka ve všem. Mapa Aktuálně.cz ukazuje, kde se má stavět a kde otevírat.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Používáš v Rusku Starlink? Pak zaplatíš pokutu až milion rublů. Moskva připravuje nový zákon

[Obrázek: 2020-11-04-image-14.jpg?resize=1140%2C641&ssl=1] Když se některý z pochybných politických režimů pokusí utlumit protesty a opozici, sáhne mimo jiné po blokaci internetu. Nejspolehlivější obranou je satelitní internet, který už z principu zcela obchází telekomunikační infrastrukturu dané země.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Ubiquiti doporučuje změnu hesla. Někdo se mu naboural do systému

[Obrázek: Ubiquiti-Wi-Fi-Gear-Hackable-Via-1997-PH...40x400.jpg] Seznam společností, kterým se ještě nikdo nikdy nenaboural do systému, se povážlivé krátí. Nyní to přiznává i oblíbený výrobce síťových prvků Ubiquiti.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



CETIN pohltil firmu Stel-Invest, posiluje interní kapacity pro výstavbu sítí

[Obrázek: 3.jpg] Telekomunikační společnost CETIN spadající pod PPF Telecom Group uskutečnila fúzi s firmou Stel-Invest, kterou v minulosti koupila a která do této doby fungovala jako dceřiná společnost. Ke změně dochází od letošního ledna, představenstvo akci schválilo koncem loňského roku.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Zásilkovna končí s Českou poštou. Zdůvodňuje to drahými a nekvalitními službami

[Obrázek: uvodni_fotka_blog_ukoceni_spoluprace_CP.png] Logistická firma Zásilkovna k 31. lednu přeruší spolupráci s Českou poštou. Důvodem je údajně dlouhodobá nespokojenost s kvalitou služeb pošty a také neustálé jednostranné zvyšování cen. Česká pošta v prohlášení, které Lupě zaslal její mluvčí Matyáš Vitík, soukromé logistické firmě popřála „mnoho štěstí na další cestě.“
 
 [Obrázek: VueRFyv.png?1]