XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Nečekaná konkurence pro Mapy.cz. AlpineQuest sice vypadá trochu retro, ale zvládá různé pokročilé funkce

[Obrázek: on-demand-change.jpg]
 
  • Máme pro vás tip na zajímavou GPS aplikaci do terénu
  • Nevypadá tak poutavě jako Mapy.cz, má však spoustu funkcí navrch
  • Lite verze nabídne jen ochutnávku, za nadstavbu se platí
Aplikace Mapy.cz je velmi populární turistickou aplikací, nejen v Česku. I na toulkách po Izraeli narazíte na zahraniční turisty, kteří na tuto aplikaci v mobilu nedají dopustit. Tentokrát se však podíváme na zajímavou alternativu pro Android. Turistická GPS aplikace AlpineQuest sice nevypadá až tak lákavě, ale spoustu možností a doplňků, které vám umožní si s aplikací „vyhrát“ do sytosti.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Edge nás sleduje a prozrazuje, které stránky navštěvujeme: jde to naštěstí vypnout

[Obrázek: sledovani-smirovani-soukromi-oci-1600-696x392.jpg]

Uživatelé prozkoumali prohlížeč Edge integrovaný do Windows a zjistili, že předává adresy téměř všech navštívených webových stránek vyhledávači Bing. Ti z vás, kdo nechtějí přecházet na jiný browser, mohou funkci vypnout.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Číně se stále nepodařilo obnovit komunikaci s marsovským roverem Zhurong. Neztrácí ale naději

[Obrázek: 25_03_2021_15_38_56_1751711.png]

Čína oficiálně přiznala, že se jí stále nepodařilo obnovit komunikaci s jejím marsovským roverem Zhurong. Ten byl uveden do stavu hibernace v květnu 2022 a podle původního plánu se měl „probudit“ již v prosinci. K tomu však bohužel nedošlo.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Startuje televize A11. Kde ji naladíte a co na ní uvidíte?

[Obrázek: porady.jpg]

Na 27. dubna v 18:30 naplánovala svůj start nová celoplošná stanice s neobvyklým názvem A11. Své jméno dostala podle firmy, která ji vlastní. Zcela nový tento program přesto není: vznikl na základech bývalé RegionálníTelevize.cz, respektive Náš region TV, jak se stanice jmenuje od loňského podzimu.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Evropa má luxusní kabelky, Američané umělou inteligenci. O naší budoucnosti to neříká nic pěkného

[Obrázek: Louis-Vuitton.jpg?w=1000]

Bernard Arnault se stal nedávno nejbohatším člověkem planety a teď jeho luxusní impérium LVMH ještě (na čas) pokořilo jako první evropská firma valuaci 500 miliard dolarů. Třikrát hurá, přejme mu to, je to mimořádný byznysmen. Leč pro Evropu je to symbolická a bohužel strašně smutná zpráva. Říká totiž o naší ekonomice mnohem víc, než by se z nadšených titulků mohlo zdát.

 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Sny Spojených arabských emirátů o přistání na Měsíci se rozplynuly. Další pokus však bude následovat

[Obrázek: moon_crash_3-sixteen_nine.jpg?VersionId=...ze=690:388]

Sny Spojených arabských emirátů o přistání na Měsíci se rozplynuly – japonský lander HAKUTO-R s mini roverem Rašíd totiž během poslední fáze sestupu selhal. Odborníci z Mohammed Bin Rashid Space Centre (MBRSC) jsou ale i tak spokojeni.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Microsoft upozadí vlastní značku. Jeho budoucí myši a klávesnice ponesou název Surface

[Obrázek: microsoftsurfacekeyboard3dsmodel004.jpg]

Redmondská společnost pro magazín The Verge potvrdila, že budoucí periferie už nebude vydávat pod označením „Microsoft něco“, ale „Surface něco“. Úplně se tak obrátila o pár hodin starší zpráva listu Nikkei tvrdící, že to bude naopak příslušenství Surface, jehož výrobu chce firma omezit.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Češi učí houby, aby se krmily sádrokartonem. Pak z nich chtějí stavět příčky i celé domy

[Obrázek: mycelium-820x436.jpg]

Co Čech, to houbař. Češi udělali z houbaření sport, který se ve většině zemí na světě nepěstuje. Zato se tam bohatě zkoumá mycelium – podhoubí, které na povrchu vůbec není vidět. Do výzkumu mycelia se nyní pustili i Češi, kteří z něj plánují vytvořit běžně dostupný a běžně používaný stavební materiál, který je navíc šetrný k životnímu prostředí.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Ve Španělsku je léto. Padají rekordy, na jihu čekají až 40 stupňů

[Obrázek: 600x375_ef0dccd7553e6d2614dbe6eaa2c37bcf.webp]

Španělsko ve čtvrtek zažilo nejteplejší dubnový den v historii měření. Nejvyšší teplotu zaznamenali v Córdobě, kde bylo 38,7 stupně Celsia. Lokální rekordy padly v jedenácti hlavních městech provincií, přes 30 stupňů bylo ve dvou desítkách metropolí. Také v pátek se očekávají rekordně vysoké teploty, na jihu země mohou dosáhnout až 40 stupňů Celsia.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
...nóóó jestli to MS pomůže nechat zapomenout na své pohřbené projekty a náhrobními kameny zavalené uživatele ...a akcelerovat zisk...?
Že by děti od útlého věku opakovaly mantru SURFACE, SURFACE.
Pravda, jen dvě slabiky v hubě. Ale amíci stějně říkají majksoft.
Přeci jen, příběh je dnes to, co prodává.

Nebo..... Že by tu značku prodali začas Číňanům?
Microsoft Surface -> Surface Windows -> Surface -> modrá smrt na Surface
Tohle je první fotorealistický počítačový snímek ve vysokém rozlišení. Vznikl před 40 lety v Pixaru

[Obrázek: pointreyes.jpg]

V dubnu 1983 vytvořila počítačová divize Lucasfilmu vůbec první CGI snímek ve vysokém rozlišení. Lidé z tzv. Graphics Group, kteří se o tři roky později odtrhli a založili Pixar, obrázek pojmenovali jako The Road to Point Reyes.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 


Když na centimetrech záleží. Ženy mají o 30 centimetrů delší tenké střevo než muži

[Obrázek: tenke_strevo.jpg?itok=4F8R9IUG]

Tenké střevo žen je o 30 centimetrů delší než tenké střevo mužů, informuje web New Scientist s tím, že větší délka tohoto orgánu dokáže zlepšit vstřebávání živin z potravy, což může být prospěšné zejména v období těhotenství nebo během kojení.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Vzpomínáme na PDA. Bez nich by nevznikly komunikátory, ani dnešní smartphony

[Obrázek: pdas.jpg]
 
  • Nebýt zařízení PDA, možná dnes nemáme co nosit po kapsách
  • Bez nich by nevznikly Pocket PC ani komunikátory
  • A smartphony by bez PDáček neexistovaly tak, jak je známe dnes
Tzv. zařízení PDA (Personal Digital Assistant) jsou mnohými dávno zapomenutá zařízení, které však mobilnímu segmentu dala tolik, co dosud žádný jiný typ zařízení. Přesto, že si na ně dodnes vzpomene málokdo, jsou to právě legendární „PDAčka“, která pomohla formovat chytré telefony do novodobé podoby. Jeden z YouTuberů začal před časem tato zařízení sbírat, a svou kolekci ukázal na videu.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Miláčku, ty nejsi mrtvá? Pavoučí samičky předstírají smrt, aby nalákaly samečka na sex

[Obrázek: funnel-spider.jpg]

Sex je dost riskantní záležitost, zvlášť když jste sameček pavouka. V takovém případě jsou samičky větší, děsivější a rozhodně hladovější než vy. Často dochází k tomu, že samička po dobrém sexu svého partnera zhltne jako morbidní zákusek.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 
Vědci vytipovali lokality, které mohou očekávat rekordní vlny veder způsobené klimatickou změnou

[Obrázek: S1Ry0LX.png]

Naše planeta se zahřívá. Léta na celém světě se v posledních letech prodlužují a jsou intenzivnější, kvůli čemuž se vlny veder stávají novým normálem. Vědci z Bristolské univerzity identifikovali oblasti po celém světě, které jsou nejvíce ohroženy ničivými účinky spalujících teplot. Výsledky své práce publikovali tento týden v odborném časopise Nature Communications.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Budou všechny pračky brzy zastaralé? Francouzská povinnost by mohla mít dopad na celou EU

[Obrázek: 8M5UeF6.png]

Jednou z hrozeb pro životní prostředí a pro naše zdraví jsou údajně mikroplasty. Označujeme tak velmi malé kousky plastů, které jsou menší než pět milimetrů. Konkrétní dopady na lidské zdraví zatím nejsou přesně známy, ale vědci se domnívají, že mikroplasty mohou být škodlivé, často obsahují různé stabilizátory, zpomalovače hoření a další chemické látky. Výzkumy například naznačují, že znečištění mikroplasty vede u některých živočišných druhů k neplodnosti.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Vynálezce z Olomouce sestrojil první kajak s vestavěným pohonem na elektřinu

[Obrázek: emogi-aluki-R-back_9317f6fe-6e7a-43e1-8e...1653826002]

Zdolávání řek proti proudu a nezávislost na dvojí dopravě lodi. To jsou hlavní důvody, proč Lukáš Mogrovics z olomoucké místní části Lošov sestrojil kajak s integrovaným elektrickým pohonem, první svého druhu na světě.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Netflix letos po 25 letech skončí s půjčováním DVD, v září pošle to poslední

[Obrázek: cftfupB.png]

Netflix známe sice jako streamovací službu, ale začínala před čtvrt stoletím jako půjčovna DVD a dodnes jí je. To ale letos skončí, za pár měsíců totiž bude odesláno poslední DVD a půjčování těchto disků bude ukončeno.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
 
 
Rusové v Černobylu rybařili přímo v chladicí komoře reaktoru

[Obrázek: hl38ar6.png]

Ruští vojáci, kteří loni na začátku invaze na Ukrajině obsadili jadernou elektrárnu v Černobylu, měli rybařit přímo v chladicí komoře černobylského reaktoru, píše britský server Daily Mail.

[Obrázek: gL3YC44.png]
To je fičák. Podívejte, jak rychlá může být v mobilu Wi-Fi 7

[Obrázek: rC4wnQ2.png]

Sotva začali výrobci dávat do mobilních telefonů či tabletů přijímací a vysílací moduly pro technologii Wi-Fi 6 či Wi-Fi 6E, probíhá již ojedinělá implementace a testování nové generace Wi-Fi 7. Připojení v rámci tohoto standardu s technickým označením “IEEE 802.11be” bude o hodně rychlejší než u “IEEE 802.11ax”, tedy u zmíněných sítí šesté generace. Dokazují to nejen oficiální tabulky od Wi-Fi Alliance, ale nyní i test provedený společností Huawei.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Windows 10 už nebudou dostávat nové "feature updates"

[Obrázek: X4N60Od.png]

Microsoft oficiálně oznámil, že verze Windows 10 22H2 je posledním velkým "feature updatem" pro Windows 10. Tento operační systém je s námi už nějakou dobu a konec jeho podpory se tak pomalu blíží.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Qubity: Kvantově provázané qudity, detektory pro fotonické kvantové počítače, fotonika jako Raspberry Pi

[Obrázek: n3vlFLR.png]

Pravidelný přehled novinek z rozsáhlého a rozvíjejícího se oboru kvantových počítačů, který vydáváme ve spolupráci s blogem Qubits.cz.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Muž snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckým dílem. Měl jsem hlad, vysvětlil

[Obrázek: WbJbMzr.png]

Jihokorejský student snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckou instalací italského tvůrce Maurizia Cattelana. Na vysvětlenou uvedl, že nestihl ráno snídani a měl hlad. Při činu ho ale natáčel jeho kamarád a student u stříbrné pásky a slupky, která po banánu zbyla, i pózoval, uvedla dnes BBC.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Česká televize si připomíná sedmdesát let v éteru

[Obrázek: 1664770-televise5.jpg?itok=A7Kepbnu]

Česká televize slaví sedmdesát let od zahájení vysílání. To bylo spuštěno 1. května 1953, v rámci oslav prvního máje. Úvodní slovo pronesl ředitel Československého rozhlasu, diváky pozdravil taky herec Jaroslav Marvan. Na programu byl třeba přenos inscenace Moliérova Lakomce.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



V USA padla další banka. First Republic přebírá JPMorgan, jde o druhý největší krach v historii

[Obrázek: pGXeHOf.png]

Tři ze čtyř největších krachů amerických bank proběhly v posledních dvou měsících. Regulátoři v pondělí 1. května oznámili, že zavřeli First Republic Bank, která se zmítala v problémech několik týdnů. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která na celý proces jako regulátor dohlíží, zároveň oznámila, že krachující finanční dům převezme největší americká banka JPMorgan Chase. Jde o většinu vkladů First Republic ve výši 103,9 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun) a JPMorgan rovněž koupí většinu aktiv ve výši 229,1 miliardy dolarů (4,9 bilionu korun).
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Lupa si na ty "provázané qudity" vzala špatné dioptrie.
: Pokud myslíš ony "qudity" v nadpisu, tak "qudit" je dle článku zobecněný "qubit"  4 1
Děkuji, tak jsem se poučil, že qu může být cokoliv.
quNit, qumix, quregister, qutrit, qudit...
: asi tak  1 1 ​​​​​​​ 1
Hollywood je ve stávce. Scenáristé válčí se streamovacími službami

[Obrázek: oHVKTZD.png]

Tisíce amerických filmových a televizních autorů vstoupily v úterý do stávky za vyšší odměny. Hollywoodskou produkci tak čekají zmatky podobné těm před 15 lety. Navíc v časech, kdy se americký filmový průmysl potýká se změnami souvisejícími s nástupem streamovaného televizního vysílání.

[Obrázek: JYpNADb.png]
 



Gigabity vzduchem. V Praze se testuje superrychlý bezdrátový internet, akce má zatlačit na stát

[Obrázek: dGxZu4t.png]

Do testů takzvaných milimetrových vln (mmWave) v rámci bezdrátových 5G sítí se připojil další tuzemský hráč. Pražská společnost WIA, která nabízí zejména internetové připojení firmám a institucím, začala zkoušet přenos dat v rámci frekvence 26 GHz. Zhruba před měsícem ve spolupráci s firmou VanCo nainstalovala základnovou stanici na budově Stimmbuilding v Praze, kde sídlí Casablanca.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Tisíce míst nahradí umělá inteligence: IBM přistupuje k razantnímu kroku

[Obrázek: AnSw0V9.png]

Generální ředitel IBM, Arvind Krischna, poskytl rozhovor agentuře Bloomberg. Jeho slova pravděpodobně nepotěší mnoho zaměstnanců. IBM plánuje na některých pozicích zaměstnávat méně lidí. Jejich činnosti může převzít software založený na umělé inteligenci.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Tak a teď se teprve bojte AI. V Texasu napojili na mozek něco jako ChatGPT

[Obrázek: 5kYO1u2.png]
  • Japonci nedávno napojili na mozek AI, která kreslí myšlenky
  • V Texasu k mozku napojili textový generátor, jak ho známe z ChatGPT
  • Dokáže psát sumáře, o čem právě přemýšlíme
Máte pocit, že tempo vývoje komerčních AI chatbotů je příliš zbrklé a měli bychom jej zmírnit, dokud je ještě čas? Tak to raději ani nechtějte vědět, co se právě teď děje v laboratořích po celém světě a co bude už relativně brzy normální.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Vybudování Dysonovy sféry by vyžadovalo rozebrat planetu o velikosti Jupitera

[Obrázek: QfrZmVo.png]

Dysonova sféra je hypotetická megakonstrukce, která by umožnila využívat absolutně veškerou energii uvolňovanou nějakou hvězdou. Její koncept jako první navrhl fyzik Freeman Dyson a to v roce 1960.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Intel "Core i" skončí, od Meteor Lake přijde nové názvosloví Ultra

[Obrázek: core-ultra-5-696x522.jpg]

Po 15 letech se opět změní značení procesorů Intel. V mobilní sféře už zmizely nejlevnější řady Pentium a Celeron, nyní se odporoučí i "Core i", tedy modely jako i3, i5, i7 a i9. Od čipů Meteor Lake se totiž začne s novým označováním.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Sítě 6G slibují terabitový internet vzduchem. Západ se obává Číny, která oznámila první pokrok


[Obrázek: HDcf7Wq.png]

Čína ohlásila další pokrok v mobilní komunikaci. Tamní výzkumný institut oznámil, že se mu podařilo uskutečnit první přenosy dat pomocí bezdrátové sítě komunikující na terahertzové frekvenci. Rychlosti měly dosáhnout na 100 až 300 gigabitů za sekundu. Čína tento úspěch označuje za první velký příspěvek do vývoje další generace mobilních sítí označované jako 6G, byť jde pouze o laboratorní testy.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Dnes 4. května by oslavil 95. narozeniny
Wolfgang Alexander Albert Eduard Maximilian Reichsgraf Berghe von Trips
Zahynul ve svých 33 letech při závodě v Monze
a vzal sebou na cestu dalších 15 diváků.
Věta z následujícího článku, že "zemřel věren své šlechtické cti" je v tom poněkud pokřivená.
-> https://sport.aktualne.cz/motorismus/for...f6b220ee8/

Tehdejšímu dění se hodně blíží film Grand Prix z r. 1966 (alter. 160min)
-> https://www.csfd.cz/film/19588-grand-prix/zajimavosti/
[Obrázek: 9483a87005d7397c91f9bda646fdef05_extract...0,383_.jpg][Obrázek: Wolfgang_von_Trips.jpg]

Von Trips zajel na trati v Monze o 0,1 sekundy rychlejší čas než druhý Ricardo Rodríguez (ten zahynul ve svých 20 letech při VC Mexika) a tím získal cennou pole position, zatím co Phil Hill (dožil se šťastně 81 let) se kvalifikoval až 4.
Ve středu v Utahu zavřeli PornHub. Ve středu v Utahu raketově vyrostlo vyhledávání výrazu VPN

[Obrázek: XOVEkLa.png]

 Taková zajímavá statistická souvislost se přihodila:
  1. Utah, jeden z nejkonzervativnějších států USA, ve jménu ochrany mravního vývoje nezletilých uzákonil, že pornografické platformy po svých uživatelích musí vyžadovat doklad prokazující věk. Zákon začal platit ve středu.
  2. Ve středu v Utahu raketově vzrostlo hledání výrazu VPN.
VPN je zkratka pro virtual private network, virtuální privátní síť. Tato technologie se používá k několika účelům, ale v době digitálních služeb omezujících své funkce či obsah na základě lokace uživatele, se VPN stala populárním nástrojem k obcházení právě těchto geolokačních restrikcí. Na Netflixu se tímto způsobem dostanete k seriálům, které byste podle licenční smlouvy v Česku vidět neměli, v Utahu se podíváte na PornHub i bez ověřování pomocí dokladu.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Google zapnul službu passkeys. Ke svému účtu se přihlásíte bez hesla

[Obrázek: 1AapNs8.png]

Přístupové klíče (passkeys) jsou nově uloženy přímo v zařízení (v PC, notebooku či telefonu) a uživatel je odemyká biometrickým potvrzením totožnosti (například otiskem prstu) nebo PINem. Technicky jde vlastně o veřejný a soukromý klíč – ten soukromý je pevně spojen se zařízením a ten veřejný s aplikací či webem, ke kterému se uživatel přihlašuje.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Windows 11 by měly nabídnout nový souborový systém ReFS

[Obrázek: FaxkRCo.png]

Microsoft se chystá vylepšit bezpečnostní funkce systému Windows 11. Chce inovovat výchozí souborový systém NTFS a způsob zavádění OS. Nástupcem NTFS má být ReFS a zavádění systému bude zprostředkováno pomocí technologie Rust.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Nenapálili jste se taky? Za podvod s největším českým e-shopem hrozí i léta za mřížemi

[Obrázek: New-ssss-800x445.jpg]

Internetový obchod Alza se v poslední době potýká s narůstajícím množstvím případů, kdy se podvodníci vydávají za prodejce a lákají zákazníky na fantastickou slevu či snadnou výhru v soutěži. Vedle podvodných SMS zpráv a emailů se teď často objevují i podezřelé příspěvky na sociálních sítích nebo v chatovacích aplikacích. Ošizený uživatel se pak může ocitnout na neznámé, Alze podobné stránce, která z něj vytáhne osobní data, v horším případě i peníze. Podle policie přitom hrozí takovým podvodníkům při chycení i léta za mřížemi.

 
[Obrázek: fmZVZfk.png]



Český MeteoSource předpoví, kolik elektřiny dnes vyrobí vaše domácí solární elektrárna

[Obrázek: uEztQus.png]

Česku se za poslední rok znásobil počet malých solárních elektráren na střechách rodinných domů a některých odvážnějších bytovek, a tak roste hlad i po přesné předpovědi výroby.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Chytrý člověk - Daniel Stach
Jak zprostředkovat vědecké poznání široké veřejnosti a jak při popularizaci vědy spolupracovat s médii? Daniel Stach, moderátor a člen Redakce vědy České televize o tom hovořil s mladými vědci při besedě, kterou hostil CEITEC MU.
Věda & výzkum, 11. dubna 2023
https://www.em.muni.cz/veda-a-vyzkum/162...dym-vedcum
[Obrázek: stach_hlavni-790x395-795556642.jpg]

„Mluvte ke středoškolákům o své práci. Vaším cílem by mělo být, že se studenti ptají, a alespoň jeden z nich by s vámi chtěl pracovat. Pokud se vám to nepodaří, neděláte to správně. A pak jděte na základní školu a zkuste dosáhnout toho, aby se žáci ptali,“


Co nám dnes se zpožděním dodala ČTv, když pozvala vědce -
Norberta Wernera
Astrofyzici z MU pracují na prvním českém vesmírném dalekohledu
Vědci z Přírodovědecké fakulty MU odstartovali přípravu projektu na konstrukci prvního českého vesmírného dalekohledu optimalizovaného na ultrafialovou část spektra.
Věda & výzkum; 2. července 2022
...bude konstruovaný primárně pro výzkum kilonov, které vznikají při srážkách neutronových hvězd nebo neutronové hvězdy a černé díry. To provází i gravitační vlny a záblesky gama záření. „Naším cílem je postavit družici, která by byla schopna pozorovat výbuch kilonovy. Dalekohled bude umístěný na družici, která bude schopna rychle se natočit na cíl,“
Norbert Werner v Tv prozradil, že bude mít zhruba velikost 100x60x60cm.
https://www.em.muni.cz/veda-a-vyzkum/153...alekohledu
Spolupráce na projektu s názvem QUVIK (Quick Ultra-Violet Kilonovae Surveyor): MUNI, VZLU, TOPTEC AV ČR, PEKASAT.
https://www.universitas.cz/aktuality/896...alekohledu
[Obrázek: Norbert_Werner_RM5_5344-1190x595-1462675368.jpg]
Advokáti spouští právní poradnu, kde dotazy zodpoví umělá inteligence

[Obrázek: wJrN4dM.png]

Bezplatné právní poradenství s využitím umělé inteligence dnes v testovacím provozu představila advokátní kancelář Frank Bold. Pokládat dotazy je možné po registraci na webu frankbold.ai. Jejich počet je omezen na 10 denně. Celkově se v rámci experimentálního provozu počítá s bezplatným zodpovězením tří tisíc dotazů.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Chrome už v adresním řádku nebude mít ikonku zámku. Dnes už nemá smysl

[Obrázek: z-google-chrome-zmizi-ikonka-zamku-pro-https.png]

Google oznámil, že začátkem září odstraní ze svého prohlížeče ikonku zámku. Stane se tak s vydáním Chromu 117. Původně tento plán ohlásil již před dvěma lety, ale nakonec jej odložil. Teď už je – zdá se – příhodnější chvíle.

[Obrázek: wsxeahl.png]



MouthPad umožní ovládání telefonu jazykem. Vypadá jako chytrá rovnátka, která mohou pomoci u celé řady profesí

[Obrázek: mouthpad-mouse-tongue-designboom-03.jpg]
 
  • Telefony můžeme ovládat dotykem, pohybem očí i jazykem
  • MouthPad jsou „chytrá rovnátka“ pro ovládání elektroniky
  • Pomohou se základním ovládáním třeba u některých profesí
Smartphone můžete dnes ovládat dvě základními smysly. A to hmatem (tj. dotyky) nebo pohybem očí. Společnost Augmental však představila novou možnost ovládání telefonu, která využívá jazyk uživatele. Ten má daleko větší citlivost (velmi podobnou prstu), takže mohou uživatelé telefony ovládat daleko přesněji, ať už se jedná o specifické profese, nebo o hendikepované.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Proč AI nerozumí lidem aneb o problémech s významem sdělení

[Obrázek: v401FPr.png]

Většina kritiky na moderní AI se týká toho, že nechápe hluboký význam lidských sdělení. Proto například překlady z DeepLu vycházejí někdy trochu legračně. Problém je ale v tom, že potíže s chápáním jiných lidí máme i my, sami lidé.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
Zásilkovna je na prodej. Může jít o jednu z největších byznysových transakcí roku v Česku

[Obrázek: zasilkovna-foto-clanek-1.png]

Donedávna dlouhodobě rostla hlavně organicky, tedy bez dotací od státu, finančních investorů nebo výrazných akvizic. To se má ale v nejbližší době v české logistické společnosti Zásilkovna změnit. Packeta Group, pod jejíž křídla spadá, je totiž po náročném roce na prodej a vzhledem k velikosti firmy může jít o jednu z největších byznysových transakcí letošního roku u nás.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Pneumatikám bez vzduchu nehrozí defekt, Michelin je už začíná vyrábět. Ze sci-fi na skutečné silnice

[Obrázek: movinon2019_UPTIS_1600x1050.jpg]

Když se na veřejnost poprvé dostala myšlenka pneumatiky bez vzduchu, vypadalo to na brzkou revoluci v obouvání aut po celém světě. Vývoj však přinesl problémy a v očích veřejnosti koncept přešel do škatulky futuristických „vhodné pro sci-fi, nikoliv pro reálné silnice“.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Tělo z dřevovláknité desky, Raspberry Pi a upravený Linux. Nadšenec si složil vlastní open-source telefon

[Obrázek: _5NcrepPxjw.blob?auto=&format=jpg]
 
  • Postavit smartphone není žádná velká věda...
  • ...tedy pokud vám stačí zařízení s funkcemi á-la rok 2010
  • Velkým pomocníkem je modul Raspberry Pi 3
Snahy o smartphone zcela nezávislý na Googlu vidíme na trhu několikrát do roka. Většinou se však jedná jen o odebrání služeb od Googlu, přičemž se do smartphonu s AOSP Androidem přidají náhradní aplikace, které s Googlem nejsou nijak propojeny. Tentokrát si však jeden ze zkušených uživatelů postavil vlastní soukromý telefon, který funkcemi i designem odkazuje na doby, kdy sběr uživatelských dat ještě nikoho nezajímal...
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno

[Obrázek: IBvaawk.png]

Ať už si o současné AI myslíte cokoliv, faktem zůstává, že jednou se populační betatest udělat musí. Nejde jen o to, jak ji lidé využívají, ale na co ji využívat chtějí. A to, že se pro betatest používá hlavně kecací a malovací AI, vlastně znamená, že na betatest jdeme od správného konce.
Google před nedávnem opustil laureát Turingovy ceny, profesor Geoffrey Hinton, který se zabývá otázkami umělé inteligence – a hned se objevila vlna strašení s tím, že prý lituje svých životních úspěchů. No, je mu 75 let a byl součástí týmu, který se v poslední době úplně neocitl na výsluní, takže si možná řekl, že je čas nechat to na mladších: Pětasedmdesát je totiž velmi pokročilý věk, zvláště v oblasti, kde se říká, že buď uděláte průlom do třicítky, anebo jste vyřízení.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



EU varuje Apple: použití MFi s USB-C může vést k zákazu prodeje iPhonů 15

[Obrázek: 15990_lightning-usb-c.jpg?6278f649]

Evropská unie uzákonila, že všechna mobilní zařízení s několika málo výjimkami musí od roku 2024 mít nabíjecí port USB-C. To platí i pro Apple, pro něhož by využití USB-C kabelů s certifikací MFi mohlo mít neblahé důsledky.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Záhadná synodická perioda. Vědci konečně přišli na to, jak fungoval mayský kalendář

[Obrázek: iuMPkfp.png]

Mayská civilizace, tvořená seskupením neustále mezi sebou válčících městských států, existovala ve Střední Americe asi 4 tisíce let. V klasickém období (zhruba kolem přelomu našeho letopočtu) Mayové dosáhli nejvyšší kulturní úrovně z celé předkolumbovské Ameriky. Zanechali po sobě celou řadu fascinujících památek.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Ford už v 60. letech postavil létající auto. Opravdu se vznášelo a k jízdě mu stačilo 18 koní

[Obrázek: 140329998.jpg]

Americký automobilový průmysl v šedesátých letech jako by neznal hranice. Byla to doba futuristických konceptů, v nichž se střídaly pohony od proudových po jaderné. Ford věřil, že auta budoucnosti budou létat na vzduchovém polštáři podobně jako dnešní vznášedla. Vytvořil prototyp kompaktního vozu, který by s novou technologií sloužil k rychlým přesunům mezi městy.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Chystáme průlom v kosmické medicíně. Zákrok na člověku bude rizikový, říká astronaut Shahinian

[Obrázek: kGcZkag.png]

Lékařské zákroky ve vesmíru jsou klíčem pro jeho další dobývání. Jeden z těch, po nichž vědci prahnou, provede posádka vedená norským astronautem.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Vědci na této 3D biotiskárně z Lega tisknou lidskou kůži pro laboratorní testy

[Obrázek: scientists-built-machine-lego-grow-81309...=all&w=960]

K medicínskému výzkumu jsou často nutné vzorky lidských tkání, ale sehnat je, není úplně snadné. Je sice možné je získat prostřednictvím darovaných orgánů nebo při chirurgických zákrocích, ale to je z řady důvodů čím dál obtížnější.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Co je to umělá inteligence? David Grudl spustil vysvětlující web Uměligence

[Obrázek: 3riNEhC.png]

Vývoj umělé inteligence zrychluje a titulky médií jsou jí plné. Představy o tom, co to vlastně je, bývají ale dost zkreslené. Nikdo také neví, jak se bude nadále vyvíjet. Zda zůstane pomocníkem, sebere některým lidem práci, nebo ovládne lidstvo. Nebo všechno v tomto pořadí.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Varování padlého fenoménu Grundig. Značka neustála nástup konkurence, nyní ji mají Turci

[Obrázek: N%C3%BCrnberg_Grundig_4111.jpg]

Max Grundig, jeden ze symbolů hospodářského zázraku poválečného Německa, by se tento týden dožil 115 let. Jeho firma bývala kdysi největším producentem rozhlasových přijímačů v Evropě a také jednou z prvních, které začaly prodávat barevné televizory. Kde je někdejšímu fenoménu nyní konec?

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



V USA se objevila nová malířka. Jmenuje se Frida a jde o robotickou ruku poháněnou umělou inteligencí

[Obrázek: The-physical-version-of-DALL-E-is-called...e=1140,570]

Vědci z Institutu robotiky na univerzitě Carnegie Mellon v americkém Pittsburghu sestavili robotickou ruku, jejíž hlavní poslání je jasné na první pohled. Je totiž zakončena malířským štětcem a jmenuje se Frida. Umělá inteligence, která ji řídí, je navržena tak, aby podle zadání člověka namalovala obraz na plátno. Tým vědců chce s její pomocí překlenout mezeru mezi digitálním světem, ve kterém aktuálně bují tvořivé programy jako Midjourney a Stable Diffusion, a světem fyzickým. O vynálezu informoval deník The New York Times.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]