XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Budoucnost SIM karet ve smartphonech: bude na výběr mezi klasikou a elektronickou verzí?

[Obrázek: zW0S8Tg.png]

U některých modelů smartphonů už máte nějakou dobu na výběr mezi klasickou SIM kartou a elektronickou verzí eSIM. Mohlo by už v očekávaných nadcházejících modelech dojít k přechodu čistě na eSIM?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



V Ostravě chystají nákup dvou nových státních superpočítačů. Akademická skupina chce skoro miliardu

[Obrázek: EC2KkrZ.png]

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava už má plány na pořízení dvou nových vysoce výkonných strojů. V budoucnu mají nahradit aktuální superpočítače Karolina a Barbora. Nové modely by podle informací Lupy mohly dohromady vyjít na asi 400 milionů korun bez započtení nákladů na několikaroční provoz. K tomu se modernizuje i další část české e-infrastruktury.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Proč si Kazmův milion dolarů z trezoru na Výstavišti nikdo neodnese

[Obrázek: MF9DQ0A.png]

POZNÁMKA. I v horkém letním dni se na pražském Výstavišti tvoří fronty. Marketing tak řečeného Kazmy funguje dokonale a lidé zde zkoušejí štěstí, zda si právě oni odtud neodnesou milion dolarů. Neodnesou. Důvody jsou v zásadě dva. Jeden banální a druhý zákonný.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Víc marketingový génius než legendární investor? Slavný Michael Burry zase předpovídá krach trhů

[Obrázek: Michael-Burry-Big-Short-Portfolio-Update-Q2-2023.jpg]

Komentář Tomáše Vranky, analytika XTB. Jen málo lidí vzbuzuje ve světě investic takovou vášeň jako Michael Burry. Pokud je vám jeho jméno povědomé, pravděpodobně tohoto investora znáte z filmu The Big Short, kde ho ztvárnil Christian Bale. Burry se nejvíce proslavil tím, že předpověděl velkou finanční krizi v roce 2008 několik let před jejím příchodem a vsadil na pád trhů, na čemž pohádkově vydělal. Právě tento příběh se stal námětem výše zmíněného filmu. A od té doby jeho předpovědi hltají investoři po celém světě.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Čech vytvořil drony, které mávají křídly a létají jako hmyz. Tancují s lidmi a zkoumají je vědci

[Obrázek: flapper-drones-closeup.jpg]

V porovnání s dalšími roboty jsou nezvyklé osvěžení. A splňují to, co jejich tvůrce slibuje: na pohled jednoduše nepřipomínají stroje. Drony Flapper si ostatně inspiraci berou z přírody. Mají tělo a křídla a tvůrce jim dal hlavu i nohy. Jejich odlišnost od klasických strojů je tak velká, že je umělci zařazují třeba do tanečních představení. Dosah projektu vyvíjeného z Česka je ale ještě mnohem větší. A my vám tyto drony představíme na galavečeru naší soutěže Startup Awards.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Mileniálové či generace Z končí. Nastupuje nejbohatší a superinformovaná Alfa

[Obrázek: aGrfoWA.png]

Generace Z by měla brzo předat otěže nové generaci. Během příštích jednoho až dvou let by se dominantní demografickou skupinou měla stát generace Alfa. Lidí narozených po roce 2010 by mělo být na zeměkouli rekordních 2,2 miliardy. Začínají tak vycházet průzkumy, které navazují na termín, jenž v roce 2008 vymyslel sociální průzkumník Mark McCrindle. Nová generace dospívajících by podle některých demografů měla být nejinformovanější, technologicky nejvyspělejší a nejbohatší demografickou skupinou v historii. Společně s prvními výzkumy však někteří sociologové a demografové varují, že termíny jako generace mileniálů, Z, či nyní Alfa nemají v demografii a sociologii opodstatnění a jedná se o marketingový trik a pavědu.

[Obrázek: fmZVZfk.png]
 



Fort Jefferson je obří americká pevnost, která měla mít 450 děl

[Obrázek: FcWKq1S.png]

Třetí největší americká pevnost leží na malém floridském ostrůvku. Při její stavbě se použilo přes 16 milionů cihel a právě cihlovým zdivem je tato pevnost nápadná. Nikdy však nebyla podle původních plánů kompletně dokončena a ani se o ni nikdy nebojovalo. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Megalodoni byli superpredátoři, už v děloze požírali své sourozence

[Obrázek: hIjij2B.png]

Vyhynulí žraloci megalodoni byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Fujitsu v Česku končí: výrobce počítačů nezvládl následky covidové krize

[Obrázek: EtYlNJY.png]

Japonská společnost Fujitsu podniká na českém trhu více než 15 let. Nyní se však podle dostupných informací nejen z našeho trhu částečně stahuje, přestane prodávat stolní počítače a notebooky. S odkazem na anonymní zdroj o tom informoval server e15.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Tři mouchy jednou ranou. Švýcaři mají průsvitné cihly, které izolují teplo lépe než cokoliv na trhu

[Obrázek: ILssM7G.png]

Švýcarští vědci vytvořili průsvitné cihly, které umožňují pronikání světla a zároveň fungují jako pevná zeď se skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi, informuje web StudyFinds. Prosklené konstrukce jsou v architektuře přínosné pro přirozené osvětlení interiérů, snižují závislost na umělém osvětlení a tím šetří energii.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Co víme o prvních rozhlasových vysílačích? Jaké byly a kdo je kde vyráběl

[Obrázek: FGkElnp.png]

Sté výročí zahájení vysílání rozhlasu nás přivedlo na myšlenku podívat se na již zaniklé, nebo i dodnes pokračující vysílače a jejich techniku a výrobce z té doby. V tomto našem záměru, nám pomohla výstava v Národním technickém muzeu „Sto let je jen začátek-Český rozhlas 1923-2023“, která je stěžejním projektem NTM otevřeným až do konce tohoto roku. Současně jsme chtěli doplnit i náš seriál z přelomu let 2021/22 o ukončení vysílání Českého rozhlasu na středních vlnách. Při pátrání po výrobcích jsme objevili, ale nejen na výstavě, i některé méně známé skutečnosti.

[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]
 



A TOTO VÍTE? Jak funguje zebří kamufláž na lodi, když ji učiní nápadnější

[Obrázek: qqHbkzR.png]

Maskování na hladině je staré stejně jako plavidla sama. Dlouho se lidé snažili svá plavidla zamaskovat, aby splynula s pozadím. Ale na začátku velké války byla objeven nový, zdánlivě nelogický způsob nátěru lodí kontrastními barvami. Přesto překvapivě fungoval.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Nejzáhadnější dům se 45 let ukrývá v lese. Vstupuje se velrybí tlamou

[Obrázek: whale-house-michael-carmichael-santa-bar...oom-02.jpg]

Říká se mu Velrybí dům. Navrhl ho designér Michael Carmichael, který se při práci inspiroval románem Bílá velryba a katalánským architektem Gaudím.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
 
 
 
 
...Nastupuje nejbohatší a superinformovaná Alfa (po Mileniálech)
???..Nó, jestli Alfa bude studovat ty nesmysly z internetu, zblbne jak ta umělá inteligence, co si teď s ní nevědí rady.


Fotky jako z jiného světa. Tak si dříve letecké společnosti hýčkaly cestující
Ony ty fotky jsou hlavně z luxusní první třídy. Jenže ani turistická nebyla odbytá jako dnes. Je to důsledek přeceňování manažerských postů a tím nesmyslné inflace.
> Prohlédněte si galerii fotek z paluby různých leteckých společností.
[Obrázek: c65647f2a7ff339ca507b58881742e9e_resize=917,1250_.jpg]
Před sto padesáti lety dal Levi’s světu legendární džíny 510. Dnes je nosí víc než polovina světa

[Obrázek: JNuXyjP.png]

Nejsou ani příliš úzké, ani příliš široké, mají vysoký pas a slaví stopadesáté narozeniny. Právě před tolika lety si společnost Levi Strauss & Co. nechala patentovat džíny. Dnes je svět zná jako Levi’s 501 a jsou módní ikonou.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Závod o Měsíc pokračuje. V neděli se tam vydá japonská mise, pokusí se přistát

[Obrázek: geXpWVh.png]

Japonská vesmírná agentura JAXA se chystá v neděli vypustit raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci. Agentura to oznámila na svých webových stránkách. Podle serveru Space.com bude cílem mise mimo jiné otestovat přesnost přistání. V oblasti jižního pólu Měsíce tento týden úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak manévr nezdařil. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Indie už dříve Spojené státy, Sovětský svaz a Čína.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Indové přistáli na Měsíci. Podívejte se na unikátní záběry jejich roveru na lunárním povrchu

[Obrázek: sf-f.jpg]

Indie zveřejnila unikátní video, které zachycuje její rover Pragján na povrchu naší přirozené družice. „Ch-3 Rover sjel z Landeru a Indie se prošla po Měsíci,“ uvedla mj. na Twitteru.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Vlak pomalu odjíždí. Pokud Česko chce čipy, musí zabrat, říká muž, který vyjednal evropský Chips Act

[Obrázek: Vhon1bU.png]

Strukturami Evropské unie letos úspěšně prošel Chips Act neboli zákon o čipech. Na starém kontinentu má zmobilizovat investice ve výši 43 miliard eur a posílit zdejší pozici v polovodičové výrobě a na to navázaných službách. První výsledky už vidíme, například TSMC a Intel investují desítky miliard eur v Německu.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Šílenství z Číny aneb Jak bouřlivá hvězda NBA prodala vína za miliony korun během pár vteřin

[Obrázek: paJc1gO.png]

Nejprve tomu nechtěl uvěřit – a sám se musel podívat na obrazovku, jestli čísla, která mu prezentovali lidé okolo, opravdu sedí. Ostatně kdo by nepovažoval za podezřelé, že se za asi čtrnáct vteřin vyprodá deset tisíc lahví vína jedné značky v hodnotě milionů korun. Jak se ale ukázalo, stačí být hvězdou NBA a být v Číně. Pak se zjevně dějí zázraky, kterým ani bouřlivák James Harden nevěří.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Několika tuzemským bankám nefunguje internetové bankovnictví a web

[Obrázek: Ug10UKS.png]

Hned několik českých bank se potýká s výpadkem internetového bankovnictví. Komerční bance a ČSOB navíc nefunguje ani její hlavní web. Za kybernetickými útoky podle všeho stojí ruská skupina NoName057(16). Ta se tím netají na síti Telegram.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Příchod 5,0Gb/s Ethernetu se odkládá, Realtek RTL8126 má problémy se stabilitou

[Obrázek: pdYlI1T.png]

V červnu jsme tu měli zprávu z Computexu 2023 o tom, že by se na základních deskách brzo měly objevit integrované ethernety s 5,0Gb/s rychlostí díky tomu, že Realtek vyvinul takovouto síťovku v levné podobě čipu RTL8126. Ten by šel ve stopách předchozího RTL8125, jenž zase umožnil masové rozšíření 2,5Gb/ rychlosti na deskách. Bohužel to vypadá, že nástup rychlejších sítí se pozdrží, protože RTL8126 trpí chybami a první generace nevyjde.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Češi mohou vidět modrý Měsíc: Kdy a jak sledovat vzácný úkaz, co úplněk nabízí

[Obrázek: yrgk7wh.png]

V noci na čtvrtek budou moci nadšenci v Česku pozorovat vzácný modrý Měsíc. Samotný název nemá nic společného s jeho barvou, jedná se o označení typu úplňku. Zároveň jde o největší a nejjasnější Měsíc roku. Letošní léto je na vesmírné úkazy nesmírně bohaté.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
Ruský výrobce procesorů Baikal krachuje. Majetek a duševní vlastnictví má cenu jen 5 milionů $

[Obrázek: oAprAVO.png]

V předešlých letech jsme vícekrát psali o firmě Baikal Electronics, která byla ruským pokusem o vyvinutí vlastních procesorů, s nimiž by pak mohly být stavěné technologicky nezávislé a z pohledu Ruska bezpečné počítače a servery. Tyto plány ale dost možná dospěly k neslavnému konci, protože mateřská firma krachuje. A během likvidace bude rozprodán i majetek a IP samotného Baikalu, jež byly navíc ohodnocené jako téměř bezcenné.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Indický rover na Měsíci málem spadl do desetimetrového kráteru

[Obrázek: pRTpdpp.png]Oživeno 30.8.Výzkum povrchu naší přirozené družice není jednoduchý. Své o tom nyní vědí i Indové, jejichž rover Pragján nedávno málem spadl do cca deset metrů hlubokého kráteru.
Pozemní kontrola toto hrozící nebezpečí naštěstí odhalila dřív, než už bylo příliš pozdě.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Velký propad prodejů počítačů a elektroniky. Veletrh ukazuje smutek výrobců

[Obrázek: qs8JMDu.png]

Na letošním veletrhu IFA se hned na začátku ukázalo, že nenajdete snad jediný segment, který by v celosvětovém hledisku vykázal růst. Ostatně úsporná nálada je vidět i na výstavišti. Jednu z největších výstav spotřební elektroniky a IT totiž vynechává řada tradičních výrobců.

[Obrázek: iQYiwpg.png]


Piloti z kabiny natočili silné výboje Eliášova ohně

[Obrázek: hC8bTy3.png]

Pilotům z floridské letecké základny se podařilo za letu natočit dramaticky vypadající výboje takzvaného Eliášova ohně. I když vypadá nebezpečně, ve skutečnosti je tento jev prakticky neškodný.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Raiffeisenbank a Moneta čelí kybernetickým útokům, nefunguje on-line bankovnictví a web

[Obrázek: dPAc74p.png]

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Oznámily to na sociální síti X. Zpomaleně fungují také internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky bank opět způsobily kybernetické útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 
Microsoft řadí zpátečku: jeden z nejotravnějších projevů Windows bude zrušen

[Obrázek: B2yjndn.png]

V Redmondu se hnuly ledy a Microsoft se rozhodl stáhnout jedno z nejvíce kontroverzních omezení ve Windows. Zatím se to ale týká pouze Evropy.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



NASA zveřejnila snímky nového kráteru na Měsíci, kde se zřítil ruský modul

[Obrázek: mowF3em.png]

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil snímky kráteru, který na Měsíci nejspíš vytvořil dopad ruské sondy Luna-25. Ta měla analyzovat půdu a pátrat po vodě, dostala se ale na nepropočtenou oběžnou dráhu a 19. srpna narazila do povrchu Měsíce.

[Obrázek: JYpNADb.png]
  


Microsoft ustoupil Evropské komisi. Teams už nebude párovat s Office, navíc zlevní předplatné

[Obrázek: CX1kvWJ.png]

Tak dlouho chodil s džbánem pro vodu, až měl znovu v patách evropské úředníky. Slack se před třemi lety obrátil na Evropskou komisi, že se mu nelíbí, když Microsoft ve svých kancelářských balíčcích protežuje pro něj konkurenční aplikaci Teams. Redmondská firma o stížnosti věděla, nijak na ni ale nereagovala, a tak Komise před měsícem zahájila vyšetřování.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Kouzelní malí tvorové mají nadpřirozené schopnosti. Lidé se jen diví

[Obrázek: 4K7x3a2.png]

Vražedný banket na vodní hladině, smrtelně přesné skoky v milimetrové džungli nebo zamilovaný koncert bez hudby. To všechno můžete sledovat, když se ponoříte do tajů makrosvěta, a některé z těch věcí se dokonce dějí u nás v Česku.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Záchodová mísa vyrobená technologií 3D tisku je tak kluzká, že na ní neulpí žádné... nečistoty

[Obrázek: ULBKkk0.png]

Díky novému materiálu možná nebude v budoucnosti nutné čistit záchodové mísy, informuje magazín New Scientist. Důvodem konce záchodových štětek má být toaleta vyrobená metodou 3D tisku, která je sama o sobě tak kluzká, že se na ni téměř nic nepřilepí, a to ani při velmi intenzivním používání. Kromě dalších pozitivních faktorů by jedním z benefitů mohla být úspora vody potřebné ke splachování.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!

[Obrázek: x6vbkO4.png]

Nástup smartphonů a internetových zařízení obecně byl šílenější a dramatičtější, než si ho většina z nás pamatuje. Nikdo totiž nevěděl, jak se bude internet používat – a ten mobilní zvlášť!

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Král polí v akci. Prozkoumali jsme obří rekordní kombajn, umí sklízet sám

[Obrázek: 19263_2854936682424.jpg]

Kombajn, správně samojízdná mlátička. Obří stroj, supermoderní sklízecí zařízení, které se tradičně používá k oddělení zrna obilí od klasů, stébel a plev. Rychle, efektivně, se spoustou moderních vychytávek. Prozkoumali jsme královský model značky New Holland.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Má smysl nafukovat pneumatiky aut dusíkem? Podle odborníků výhody nevyváží vyšší cenu

[Obrázek: whJpZat.png]

Nafukování pneumatik dusíkem místo obyčejného vzduchu má přinášet celou řadu výhod. Jako nejčastější benefity jsou uváděny pomalejší ztráta tlaku v průběhu času, nižší vlhkost uvnitř pneumatiky, menší oxidace mezi pneumatikou a diskem a vyšší stabilita tlaku při kolísání teplot. Dle webu LifeHacker však získané výhody obvykle nevyváží vyšší cenu, kterou motorista za nahuštění pneumatik dusíkem zaplatí.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 
 
Holub vs. gigabitový internet: Kdo z nich zkopíruje 3 TB jako první? Zkuste si kalkulačku

[Obrázek: xtRjO8n.png]
 
  • Holub je do určité vzdálenosti výhodnější než internet
  • Youtuber to spočítal a není to vůbec žádná pitomost
  • Alternativní přenosová média se používají celkem běžně
Kdekdo sní o gigabitové přípojce k internetu, a přitom by si většina obyvatel Česka vystačila s jedním macatým holubem.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]

Muž vlepil facku aktivistovi za klima, který blokoval silnici: „Já jsem antiklima“

[Obrázek: SkVi0Dp.png]

Na internetu se šíří video muže, který na akci hnutí Poslední generace vlepil jednomu z klimatických aktivistů facku. Aktivisté zablokovali v Mnichově hlavní silnici Einsteinstrasse ve snaze upozornit na dopady autoprůmyslu na životní prostředí. Píše o tom deník Bild.

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Microsoft odstraní z Windows nástroj, který používáme skoro 30 let

[Obrázek: hR6m8IJ.png]
 
  • Textový editor WordPad byl součástí Windows 28 let
  • Microsoft oznámil, že program z nabídky operačního systému odstraní
  • Jako náhradu doporučuje placený Word
Každý, kdo má počítač s Windows, ho čas od času použil — WordPad. Jednoduchý textový editor je součástí operačních systémů Microsoftu již od legendárních Windows 95, tedy nějakých 28 let. Třicítky se ale nedožije.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



25 let Googlu: podívejte se, jak se vyhledávač i celá firma proměnily

[Obrázek: td14oz4.png]

  • Před 25 lety začal fungovat vyhledávač Google
  • Stejnojmenná firma se velmi brzy začala rychle rozrůstat
  • Nyní Google zaměstnává zhruba 180 tisíc lidí a spadá pod Alphabet
27. září 1998 je jedním z nejvýznamnějších milníků internetu. Je to den „narození“ Googlu.

[Obrázek: wsxeahl.png]



.... jsem na tento počin Samsungu velmi zvědav, současná migrace eSIM z telefonu na telefon/hodinky je peklo a téměř z pravidla končí na pobočce operátora a u nové eSIM ....

Samsung byl rychlejší než Google. eSIM už přenesete mezi telefony řady Galaxy, podmínkou je One UI 5.1

[Obrázek: XgtwXBU.png]
 
  • Google přidá přesuny eSIM karet do Androidu 14
  • O pár dní jej však v tichosti předběhl Samsung
  • Potřebujete jen telefony s nadstavbou One UI 5.1 či novější
Přenos eSIM karty mezi telefony je řádově složitější operace, než u fyzické SIM karty, a proto se mobilní giganti snaží celý proces co nejvíce zjednodušit. Google plánuje rychlé přesuny eSIM karet zpřístupnit v Androidu 14, jenže jej předběhl Samsung. Ten přidal do nadstavby One UI 5.1 kompletní rozhraní a funkce, které umožňují přesun eSIM mezi smartphony od Samsungu.

 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]
VIDEO: Formule se proháněla po Pražském okruhu. Tentokrát ne sama

[Obrázek: KoKBI1R.png]

Formule, opravdový závodní speciál určený pro jízdu po okruhu, už čtvrtým rokem dráždí českou policii. Neznámý majitel se s ní občas prožene po veřejných komunikacích, policie ho ovšem ne a ne lapit. Redakce iDNES.cz získala záznam jízdy tentokrát dvou závodních vozidel, která se v noci na neděli proháněla po Pražském okruhu. Policie při pátrání po řidičích hledá svědky události. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
Místo bankovního účtu bude stačit telefonní číslo. Banky spustí tzv. Platby na kontakt

[Obrázek: zRv3HXm.png]
 
  • V Česku se očekává start služby Platba na kontakt
  • Banky mohou službu začít využívat od 30. října
  • Posílání plateb „na telefonní čísla“ bude zdarma
České banky se mohou naplno pustit do světa tzv. Plateb na kontakt (PNK). Vyplývá to z nových Pravidel platebního systému CERTIS, která s dvouměsíčním předstihem zveřejnila Česká národní banka. A zatímco dosud tyto platby fungovaly jen v testovacím provozu, od 30. října 2023 bude možné jejich ostré nasazení. Banky chtějí platbami PNK eliminovat chyby při zadávání dlouhých čísel bankovních účtů. Stačit vám bude jen vaše telefonní číslo, ovšem ze startu bude mít služba hned několik dalších omezení.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Indický rover přešel do režimu spánku

[Obrázek: F8zsIvg.png]

Indický rover Pragján a lander Vikram přešli do režimu spánku. Podle dostupných informací čekají na další východ slunce, který má nastat zhruba za dva týdny.
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Podrobně: Jak to bude s televizními poplatky? A kolik budou platit firmy?

[Obrázek: Lq2om7T.png]

Domácnosti a firmy budou nejspíš od ledna 2025 platit vyšší televizní a rozhlasové poplatky. Předpokládá to návrh zákona, který připravilo Ministerstvo kultury. Na základních principech se shodly všechny strany vládní koalice.
Pokud zákon projde v navrhované podobě, platily by domácnosti 160 Kč měsíčně na televizních poplatcích a 55 Kč měsíčně na rozhlasových poplatcích.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Pentagon má nový web věnovaný UFO. Ukazuje odtajněná armádní videa… a to je vlastně všechno

[Obrázek: HLSURc0.png]

Pentagon spustil nový web www.aaro.mil věnovaný problematice UFO, respektive UAP („unidentified aerial phenomena“). Můžete si na něm mimo jiné přehrát všechna dosud odtajněná armádní videa.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Velmi bezpečná komunikace aneb Jak by koncepčně měla fungovat česká národní kvantová síť

[Obrázek: MQPeM99.png]

Na Lupě nedávno vyšel velmi zajímavý článek NÚKIB ignoruje nařízení vlády. Česko kvůli tomu může přijít o stovky milionů na kvantovou síť, který informuje o pasivitě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a nedorozumění ohledně kompetencí. Proto by mohlo být užitečné se podívat na to, jak by taková kvantová síť v rámci EuroQCI měla koncepčně fungovat.
Následující popis vychází čistě z veřejného dokumentu EuroQCI ConOps (Concept of Operations), který již ve své druhé verzi (2.0) v června 2023 publikovala Evropská komise coby hlavní organizátor EuroQCI. V textu bude často použita zkratka QCI z anglického Quantum Communication Infrastructure, tedy kvantová komunikační infrastruktura.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Descent, Red Faction, Saints Row? Studio Volition Games po 30 letech skončilo

[Obrázek: BMexTxA.png]

Máme tu další konec známého herního studia. Tentokrát jde o Volition Games, které vytvořilo série jako Descent, Red Faction a Saints Row. Probereme si možné důvody a shrneme si, komu vlastně studio kdy patřilo, jelikož v průběhu let došlo k mnoha změnám.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Tak tento úder Apple nečekal. Čína zakázala iPhony ve vládním sektoru, smůlu mají i další zahraniční značky

[Obrázek: FqD1Se2.png]

  • Čína zakázala používání iPhonů ve vládním sektoru
  • Obává se možného špehování uživatelů ze strany USA
  • Ekonomický konflikt USA a Číny se začíná vyostřovat
Čína nařídila všem vládním představitelům, aby si do práce nenosili iPhony. V rámci pokračujího omezení závislosti na zahraničních technologiích musí zaměstnanci vlády přestat používat pracovní iPhony. A pokud jako soukromý telefon používají iPhone, nesmí překročit práh vládních institucí. Čína je tak po Rusku druhou zemí, kde jsou ve vládních sférách zakázány iPhony. Zákaz však zahrnuje používání všech telefonů zahraničních značek, což se týká i např. Samsungu.

[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Kreativní využití odpadu aneb Jak Britové vyrobili formuli ze starých iPhonů a cigaret

[Obrázek: recover-e-car-lazerian-envision-racing-h..._col_0.jpg]

Na předním křídle je zástup iPhonů, za nimi se nachází řada jednorázových elektronických cigaret – a prostor okolo pilota je pokrytý všemožnými deskami plošných spojů z vyhozených počítačů a další elektroniky. To vše pak tvoří věrohodnou kopii formule, přes kterou její tvůrci poukazují jak na množství elektronického odpadu, který ve světě vzniká, tak na jeho kreativní využití. A zalíbení v ní najdou i fanoušci japonského videoherního světa.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]

 
 
Nová varianta malwaru Mirai útočí na levné TV boxy s Androidem. Vytváří z nich útočný botnet

[Obrázek: 3TDcRqI.png]

Odborníci z ruské firmy Dr. Web, která se specializuje na vývoj antivirových programů a bezpečnostního softwaru, oznámili záchyt nové varianty malwaru Mirai. Od dosud známých verzí se liší tím, že infikuje levné multimediální televizní boxy s operačním systémem Android TV používané miliony uživatelů po celém světě ke streamování médií. Podrobnosti přináší magazín Bleeping Computer.

[Obrázek: wsxeahl.png]



K Zemi letí čerstvě objevená kometa

[Obrázek: bEemKT7.png]

Nedávno objevená kometa C/2023 P1 (Nishimura) se při svém putování Sluneční soustavou brzy nejvíce přiblíží k Zemi, a to na vzdálenost 125 milionů kilometrů. I když je chování těchto vesmírných těles velmi nepředvídatelné, lepší podmínky pro její pozorování a možnost sledovat kometu pouhým okem už čekat nemůžeme. A to navzdory tomu, že je k nám stále blíž a blíž.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
Má digitální euro problém? Evropský parlament říká, že možná ano

[Obrázek: 73Xi4iZ.png]

Projekt digitálního eura, první chystané celoevropské měny centrální banky, je stále ještě spíše ve fázi konceptu. Přesto se již rýsují první vážnější komplikace.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Měli jsme štěstí, lidstvo před milionem let málem vyhynulo. Zbylo snad jen přes tisíc lidí schopných reprodukce

[Obrázek: VHrMzvZ.png]
 
  • Před necelým milionem roků postihla Zemi katastrofa, která málem vyhubila lidstvo
  • Vyplývá to z výsledků analýz dědičné informace více než tří tisíc současných lidí ze všech koutů světa
  • Vědci hlásili takové „slezení z hrobníkovy lopaty už několikrát, ale pak brali svá slova zpět
Mezinárodní tým genetiků vedený Chaj-pchengem Lim z Šanghajského institutu výživy a zdraví Čínské akademie věd analyzoval dědičnou informaci 3 154 současných lidí a získaná data pak „prohnal“ nově vyvinutým algoritmem FitCoal. Ten umožňuje „cestovat v čase“. Ukazuje, co se muselo odehrát s genomy našich dávnějších předků, aby dnes dědičná informace lidí vypadala tak, jak jsme toho svědky.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Bouře proměnila pouštní festival v bahenní peklo, uvěznila desítky tisíc lidí

[Obrázek: 0DZHzPN.png]

Desetitisíce návštěvníků festivalu Burning Man uvázly v poušti na severu Nevady po bouři, která místo proměnila v bahenní past. I přes to, že se již několik dní brodí v bahně, však panuje mezi hudebními nadšenci dobrá nálada. Ven se začali dostávat až v pondělí navečer, kdy přístupová cesta dostatečně vyschla. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Nová tatrovka veze utajenou revoluci. Všechno má nové, vylepšené

[Obrázek: HDvE.png?fl=res,1280,720,1,%7Cjpg,60,,1]

Nejstarší a dnes již jediná ryze česká automobilka, společnost Tatra Trucks, představila ve světové premiéře třetí generaci modelové řady těžkých nákladních vozidel Tatra Force. Elektronická Tatra posouvá nejen koncové zákazníky, ale i samotnou automobilku o pořádný kus dál.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]