XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
WD (snad omylem) doporučuje vyměnit některé disky po třech letech

[Obrázek: oNKFBgK.png]

Western Digital si koleduje o další kauzičku. Uživatelé některých disků WD hlásí, že jim systém doporučil disk vyměnit i když mu nic není.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Microsoft se vůbec nestydí: Bing při vyhledávání hesla "Chrome" vrátil záměrně falešný výsledek

[Obrázek: lQMwgxl.png]

Protežování vlastního vyhledávače Edge je u Microsoftu známá věc. Nyní ale použil silný kalibr: umělá inteligence se postarala o to, aby uživateli zabránila v instalaci konkurenčního Google Chrome.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Známé značky končí. Astro a Blue odteď budou Logitech G

[Obrázek: eSAQFKH.png]

Logitech oznámil, že pod svůj brand Logitech G převede produkty, které dosud nabízel pod značkami Astro, Blue nebo Logitech for Creators. Budoucí zařízení si ponechají stejné „DNA“, ale švýcarská firma je těsněji zařadí do své rodiny.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Ford a GM budou využívat Superchargery Tesly, té to prý přinese 3 mld. USD ročně

[Obrázek: j5vYNIg.png]

Síť rychlonabíječek Tesla Supercharger bude v USA mnohem častěji využívaná. Nově na ní totiž budou podporovány vozy automobilek Ford a General Motors, které by měly využívat konektor NACS od Tesly.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Microsoft zatím nesmí převzít videoherního giganta Activision Blizzard

[Obrázek: ghLfzS5.png]

Americký soud zablokoval plán společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Vyhověl tím žádosti regulačních orgánů, které se postavily proti transakci za 69 miliard dolarů. Soud uvedl, že dočasný zákaz „je nezbytný k zachování současného stavu po dobu projednávání stížnosti.“

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Kde skončilo zlato a co jsou další aktiva: jsou naše peníze kryty něčím cenným?

[Obrázek: 1hG1crZ.png]

Peníze přicházejí na svět především skrze bankovní úvěry. Při poskytnutí úvěru banka danému klientovi připíše danou sumu na účet, který mu vede – a v tu ránu se tato suma začne počítat do peněžní zásoby. Vytváří-li banka peníze „jen tak ze vzduchu“, „kliknutím počítačové myši“ při poskytnutí úvěru, může se zdát, že jsou takové peníze zcela nekryté. Kryté jsou, a nejsou.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]

 
Citace předchozího: Vytváří-li banka peníze „jen tak ze vzduchu“, „kliknutím počítačové myši“ při poskytnutí úvěru, může se zdát, že jsou takové peníze zcela nekryté. Kryté jsou, a nejsou.

Já si pamatuji (snad), že socialistická bankovka měla nápis: Peniaze sú kryty zlatom a tvorenými hodnotami pracujúcehu ľudu.
Europoslanci schválili návrh prvních pravidel pro regulaci umělé inteligence. Bude i speciální úřad

[Obrázek: C2udJBo.png]

Označení generativních systémů jako ChatGPT tak, aby bylo jasné, že byl obsah z nich pramenící vytvořen umělou inteligencí, zákaz využívání nástrojů umělé inteligence pro rozpoznávání emocí například v případě prosazování práva a vznik speciálního úřadu, který bude na dodržování nových pravidel dohlížet. To vše ve středu zaznělo ze strany poslanců Evropského parlamentu, kteří schválili návrh směrnic pro fungování umělé inteligence (AI). Mohlo by tak jít o první regulaci tohoto druhu v historii lidstva. Její finální verzi bude parlament ještě projednávat s členskými zeměmi EU.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Generative Fill AI ve Photoshopu aneb co umí umělá inteligence Firefly?

[Obrázek: PVaXMMe.png]

Adobe nedávno uvedl novou betaverzi Photoshopu 24.6 a 24.7, která obsahuje funkci Generative Fill. Jde o novou funkci umělé inteligence, která umí do obrazu vkládat obsah na vyžádání textovým příkazem.

[Obrázek: CkqYJKV.jpg?1]



Už ani faráři nebudou mít co jíst! V Německu vedli bohoslužbu avataři pohánění ChatGPT

[Obrázek: oyRRtBP.png]

V pátek 9. června se v kostele svatého Pavla v bavorském městě Fürth v Německu zúčastnilo více než 300 lidí experimentální bohoslužby vedené umělou inteligencí. Čtyřicetiminutové kázání obsahovalo text generovaný chatbotem ChatGPT společnosti OpenAI a přednesený avatary na televizní obrazovce nad oltářem, informuje Ars Technica.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Další miliardová pokuta na obzoru? Google opět čelí problémům

[Obrázek: tI7Em5F.png]

Internetovému gigantu opět hrozí pokuta. Evropská unie podala na Google oficiální antimonopolní stížnost, která by mohla vést k uložení vysokých pokut a zasáhnout do reklamní technologie, která tvoří většinu příjmu společnosti. Praktiky Googlu jsou trnem v oku antimonopolních úřadů.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Autorské svazy zažalovaly Twitter. Požadují likvidační odškodné čtvrt miliardy dolarů

[Obrázek: EzrVoVR.png]

Americká asociace hudebních vydavatelů NMPA podala u federálního soudu v Tennessee žalobu na Twitter a žádá po něm vyplatit odškodné ve výši zhruba 250 milionů dolarů.

[Obrázek: wsxeahl.png]



ÚOHS zahájil řízení ke koupi Nej.cz Cetinem

[Obrázek: DbGoxld.png]

Převzetím operátor Nej.cz infrastrukturní firmou CETIN se začal zabývat antimonopolní úřad. Na svém webu uveřejnil Oznámení o připravovaném spojení soutěžitelů. Nej.cz je jeden z největších tuzemských poskyvatelů připojení s více než čtvrt milionem zákazníků a spadá do investiční skupiny Kaprain Karla Pražáka.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Obsah všech VOD služeb na jednom místě? Zatím neprůchodný sen

[Obrázek: MjcJUB8.png]

Nejenom u nás si čtenáři stěžují na složitý svět streamovacích služeb. Není jednoduché zjistit, která platforma má zrovna licenční práva na oblíbený film nebo seriál a jestli z ní tento obsah brzy nezmizí.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Zajímavé názory v diskuzi k předešlému.
Citace:
Všechno stojí peníze, tak nevím proč se pozastavujete nad tím, že služba stojí peníze? A čím víc peněz zaplatíte, tím více služeb dostanete. Ovšem tady v ČR to je jiná liga, u nás se platí za to, že uvidíme reklamu, v cizině vám za pár nakoukanych reklam dávají kontent zdarma. Zkuste něco takoveho nadhodit před tou společnosti od P... ;-)
- - - - -
Hezky to ilustruje skutečnost, že business je především postavený na modelu poskytnout co nejméně služeb za co nejvíce peněz - protože ve skutečnosti nejde o příjem za služby, ale o cenu akcií.
Dokud příjmy a zisky rostou plánovaným tempem, je akcionářům jedno, proč. Jakmile se to zastaví (nebo někdo naplánuje růst rychlejší, než je možné dosáhnout), přijde ke slovu zdražování a ruku v ruce šetření na nákladech = snížení kvality, zpřísnění DRM a opatření proti úniku příjmů...

...do okamžiku saturace je snaha poskytovat co nejlepší služby (a přilákat zákazníky), zatímco poté nastane období diferenciace: stávající předplatitele je potřeba udržet, takže jim nabídneme o něco nižší tarif s poněkud sníženou kvalitou služby (reklamy, nižší rozlišení...), konservativním za malý příplatek trochy vylepšenou službu, a k tomu třetí - exkluzivní - tarif za další příplatek.
...
Fakticky tedy je potřeba stávající služby pokazit, aby dostatek abonentů přešel na ty dražší. Tím lze po nějakou dobu nahradit příliv nových klientů.
Což nic nemění na tom, že nastalo období co nejhjorší služby za co nejvíce peněz.

.
Zemřel muž, který vymyslel Li-Ion baterie: před pár lety dostal Nobelovu cenu

[Obrázek: Obit_Lithium_Battery_Inventor_35384.jpg]

Tuto neděli zemřel v požehnaném věku 100 let profesor Texaské univerzity v Austinu, John B. Goodenough. Celoživotní vědec a popularizátor vědy vymyslel komerčně používané Li-Ion baterie, které využíváme ve skoro každé spotřební elektronice.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Nad Českem v pondělí explodoval jasný bolid. Svítil víc než Měsíc v úplňku

[Obrázek: bV0FR5W.png]

V noci na úterý byl v Česku nad západním obzorem vidět extrémně jasný meteor, takzvaný bolid, který následně explodoval. V tomto okamžiku byl patrně jasnější než Měsíc v úplňku a je možné, že na zem dopadly i jeho úlomky.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Skládačka jako možná podoba digitálního detoxu. Povedený koncept si pomáhá vnějším E-ink displejem

[Obrázek: Minimal-foldable-phone-for-digital-detox...yer-21.jpg]
 
  • I skládačky mohou posloužit pro digitální detox
  • Povedený koncept má uvnitř skládací AMOLED displej
  • V zavřeném stavu zase čeká E-ink displej a režim „hloupého“ telefonu
V poslední době se stále častěji omílá závislost na smartphonech. Jedná se o vážný problém, který však mladá generace řeší po svém. Spousta mladších uživatelů volí stále častěji únik ze světa, ve kterém jsou neustále připojení a současně zahlcení informacemi, a to návratem k hloupým telefonům. Designér Andrea Mangone však v rámci svého konceptu dokázal spojit oba světy. Skládací véčko má vnitřní displej takový, jak jej znáte, jenže v zavřeném stavu se díky E-ink displeji vracíte o dvacet let nazpět.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Rufus 4 je pořád skvělý tvůrce instalačních flash disků. ISO stáhne od Microsoftu, obejde limity Windows 11

[Obrázek: 1682492784_rufus_4.jpg]

Oblíbený nástroj na tvorbu instalačních flash disků s Windows a jinými operačními systémy to letos dotáhl do čtvrté verze. Rufus má v rukávu více es. Jedno se týká upravení instalaček Windows 11. S jejich hardwarovými požadavky totiž existuje problém v tom, že je výrobce formálně nastavil, přitom je důsledně nevynucuje.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Toto je největší iPhone na světě. Displej dostal z televize a jeho srdce tvoří Mac Mini, funguje však jako originál

[Obrázek: iphone_big_1687776217148_1687776224093.png]
 
  • Podívejte se na největší iPhone na světě
  • Vznikl díky LG televizi a počítači Mac Mini
  • V prostředí běží simulovaný Android s nadstavbou připomínající iOS
Youtuber Matthew Beem se svým týmem vyrobil největší iPhone na světě, který si na úplný závěr vyzkoušel i známý Marques Brownlee. Na videu můžete vidět detaily jeho vzniku i to, co tento největší iPhone zažil v New Yorku. Projel se metrem, zaplatil pomocí Apple Pay, dostal se do hotelového pokoje, fotil selfie, děti na něm hrály hry, a v neposlední řadě poustal pozornost. Jiný takto velký iPhone (výška 213 cm a váha téměř 220 kg) na světě prostě neexistuje.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Další protest na obzoru. Uživatelé ve snaze omezit příjmy Redditu označují kanály jako NSFW

[Obrázek: qjRRQue.png]

Nespokojenost uživatelů s novými změnami a zpoplatněním API nebere konce a po nedávném protestu s uzamknutím většiny subredditů přichází s dalším protestem. Moderátoři ve velkém označují své kanály jako NSFW (Not Safe For Work) ve snaze omezit příjmy Redditu.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



YouTube testuje dabování videí do jiných jazyků pomocí AI

[Obrázek: wzd1SNi.png]

Sociální síť YouTube chystá zajímavou novinku. Pokud chcete mít své video přístupné ve více jazycích, bude tu nově možnost si ho nechat předabovat pomocí systému umělé inteligence. Jmenuje se Aloud.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



ChatGPT konečně dorazil na Windows. Umělou inteligenci si budou moci užívat všichni fanoušci Windows 3.x

[Obrázek: OPaV9aA.png]

Netrpěliví uživatelé Windows 3.x se po dlouhých měsících konečně dočkali a mohou si nově vyzkoušet desktopovou aplikaci WinGPT. Ta v atraktivním šedobílém provedení přináší robota ChatGPT i na tuto neprávem opomíjenou platformu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]




(27.6.2023, 7:07)meda Napsal(a): [ -> ]Hezky to ilustruje skutečnost, že business je především postavený na modelu poskytnout co nejméně služeb za co nejvíce peněz - protože ve skutečnosti nejde o příjem za služby, ale o cenu akcií.
Většina lidí žije v mylné představě, že hlavním účelem těchto společností je poskytovat svým zákazníkům co nejlepší zábavu. Ve skutečnosti jím jsou zisky majitelů/akcionářů a spokojenost zákazníků je maximálně prostředkem k jejich dosažení. A vzhledem k tomu, že tento cíl sdílejí všechny streamovací služby (ono to ale platí víceméně obecně pro jakýkoli obor služeb), těžko se najde nějaká mezi ostatními vyčnívají.
.... již starý Hérakleitos říkal "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky"... a nedají si říci a nedají ...

Google připravuje rozšíření YouTube o online hry: nové herní možnosti už testuje

[Obrázek: dMfbo3r.png]

Pokusy internetového gigantu z Mountain View v oblasti gamingu nejsou úplnou novinkou. Její cloudová herní služba Stadia ale příliš nezaujala, a tak z Googleplexu zaznělo, že její provoz ukončí. Objevily se ale zprávy, že pracuje na něčem novém: Playables.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Umělá inteligence dorazila už i do Opery. Populární internetový prohlížeč integruje vlastní verzi AI

[Obrázek: Welcome-page_2-scaled.jpg]

Do internetového prohlížeče Opera dorazila nedávno jubilejní stá aktualizace. Ta však nenese pořadové číslo 100, nýbrž jednoduše One. Mimo nový název a pár dalších změn přichází do Opery také integrace umělé inteligence zvané Aria.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



Servery Českého rozhlasu zřejmě napadla skupina Play. Tvrdí, že má citlivá data zákazníků Algotechu

[Obrázek: TL7weCW.png]

Za nefunkčními servery Českého rozhlasu by mohla být mezinárodní hackerská skupina označovaná jako Play. Ta po světě šíří stejnojmenný ransomware napadající a šifrující data.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Launcher přišel o další vesmírný remorkér. Po zprovoznění se začal nekontrolovatelně otáčet

[Obrázek: p2jcm6v.png]

Společnost Launcher oznámila, že ztratila další vesmírný remorkér. Ten byl sice úspěšně dopraven na místo určení, nicméně po svém uvedení do provozu se začal nekontrolovatelně otáčet.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



„Příliš brzy,“ ozývá se proti přidání Titaniku na Netflix. Načasování je však náhodné

[Obrázek: tWTZNBB.png]

Všechny streamovací platformy, jež nabízejí Cameronův Titanic, si poslední dny mnou ruce. Zájem o jedenáctioscarový kolos v následku imploze Titanu násobně vzrostl a Amazon Prime dokonce zaznamenal vstup nepotopitelného filmu do desítky nejvíce streamovaných počinů současnosti. Jenže jedna věc je snímek v katalogu mít, druhá ho tam najednou rychle přihodit, jak se děje v některých regionech včetně Spojených států na Netflixu.
 
[Obrázek: tbsvQgU.png]
Třikrát a dost! YouTube tvrdě zakročí proti uživatelům s AdBlockem

[Obrázek: 4UeZKMX.png]

Platforma YouTube již zavedla speciální vyskakovací okno, které upozorní uživatele blokátoru reklam, aby si doplněk do prohlížeče deaktivoval. Google, vlastník YouTube, chce tímto bojovat proti neplatícím uživatelům, kteří chtějí sledovat obsah bez reklam. Nyní ale YouTube objevil novou možnost, jak tímto způsobem „vydírat“ uživatele.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Virgin Galactic dnes uskuteční první komerční let k hranici vesmíru

[Obrázek: xTmNpSH.png]

Již dnes, tzn. ve čtvrtek 29. června v odpoledních hodinách našeho času, se kosmoplán VSS Unity společnosti Virgin Galactic opět vydá k hranicím vesmíru. Půjde o jeho vůbec první komerční let.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Absurdita opět na scéně. Sítěmi se šíří stará lež o lidském mase v hamburgerech

[Obrázek: fWjMRDT.png]

Po sociálních sítích se šíří poplašná zpráva. I přes její zjevnou nesmyslnost ji lidé sdílejí po tisících. „McDonalďs po celém světě dostal příkaz zavřít poté, co FBI zjistila, že servírují lidské maso. Zavřeny byly také společnosti Cemex, Heinz, Terramar's Red Ruby Ring, Red Shoes, Keystone Foods a další společnosti používané k likvidaci mrtvol,“ píše se v úvodu textu.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Pilíř Green Dealu se otřásl. Může definitivně skončit

[Obrázek: LlmEcGm.png]

Myšlenka sice hezká, ale provedení zásadně špatné. Jeden z pilířů evropského Green Dealu, směrnice o obnově přírodních ekosystémů, odmítl podpořit i evropský výbor pro životní prostředí a na plénum parlamentu tak zamíří se značně negativním doporučením. Kritici neshazují myšlenku obnovit strádající evropskou přírodu, odmítají však podle nich příliš tvrdá či nedomyšlená řešení, která mohou poškodit evropské zemědělství, lesnictví či obecně přidat k přeregulované ekonomice.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]



AutoCont, Cleverlance či AEC zaniknou. Komárek rozděluje svůj IT holding Aricoma

[Obrázek: kdnwCMy.png]

Známé české IT značky AutoCont, Cleverlance, AEC nebo Sabris přestanou existovat. Investiční skupina KKCG Karla Komárka je sjednocuje pod značku Aricoma, což je mateřská společnost těchto a dalších postupně skupovaných firem. KKCG zároveň Aricomu rozděluje na dvě části.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Proč nejsou 3D filmy skutečně pohlcující? Několik vlastností našeho mozku tomu brání

[Obrázek: ZnGlVGO.png]

Spousta nových blockbusterů se promítá nejen v klasické verzi, ale i ve 3D. A navzdory odporu staromilců trojrozměrná představení stále dokážou přitáhnout mnoho diváků a divaček toužících po unikátním zážitku. Jenže opravdu je 3D taková výhra?
 
[Obrázek: tbsvQgU.png]

Pořad Face To Face a host
Ivo Šmoldas

... jo Šmoldas, to je borec  1
James Webb Space Telescope (JWST) poslal nové snímky planety Saturn

[Obrázek: Ku2G30h.png]

James Webb Space Telescope (JWST) se postaral o nové snímky planety Saturn. Ty byly pořízeny pomocí nástroje NIRCAM s pomocí několika různých filtrů. Snímky si nyní můžete prohlédnout na stránkách projektu.
 
[Obrázek: CkqYJKV.jpg?1]



Přestaneme zobrazovat odkazy na média ve vyhledávání a v Google News, hrozí Kanadě Google

[Obrázek: 9pk5yA3.png]

Snahy kanadských vydavatelů, aby jim online platformy začaly platit za odkazy na jejich články či videa, hrozí naopak vyústit v další ztráty. Společnost Google oznámila, že přestane odkazy na kanadská média zobrazovat ve výsledcích vyhledávání a ve službách Google News a Discover. Zároveň ukončí program Google News Showcase, v jehož rámci části vydavatelů platila za výběrové publikování obsahu v rámci Google News.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
https://www.google.com/search?q=z%C3%A1c...ol%C3%A1ch
Několik pochybných i méně pochybných plátků, webů, ...a podobných, přináší zprávu o možných nových normách, že školy nemusí mít nutně oddělená WC pro žáky/ně a student/k/y, kteří se narodili s penisem nebo vagínou.

Zřejmě chtějí neřešitelnou situaci s mnohopohlavní populací - tedy duševně nebinární - řešit útěkem od problému.

A co je problém? Že civilizační výhody ničí samoregulaci (pro populaci nevhodných jedinců a skupin)
neschopností eliminovat význam škůdců.

Menšinám demokracie nevyhovuje.
Bude další vítězství militantních úchylů?
Chtějí podofilové otupit ostražitost společnosti?

Jaká civilizační entita si s tím poradí? Diktatura. Bohužel. Tuto sebezachovnou institucí měli i Římané, než se jim to Gájem Juliem definitivně začalo posírat.

Ne každý s ústy přímo plnými demokracie nesehrává pouhé divadlo.
Nesvítí a nefouká, Německo musí pálit uhlí. Elektřinu má tak mezi nejšpinavějšími v Evropě

[Obrázek: fSIIhIC.png]

Vinou nepříznivého počasí mělo Německo v posledních třiceti dnech druhý nejšpinavější energetický mix v celé Evropě, hned po Polsku. Německo je nucené pálit uhlí, aby pokrylo svoji spotřebu, čímž vypouští do ovzduší velké množství oxidu uhličitého. Informuje o tom německý deník Bild.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]



JWST dostane společnost. NASA k němu vyšle malý cubesat

[Obrázek: CQZ8hvy.png]

Vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST) se v dohledné době dočká společnosti. NASA k němu totiž hodlá vyslat cubesat o velikosti toustovače.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Její vývoj začal před čtyřiceti lety: nyní se hra pro legendární Commodore 64 blíží svému dokončení

[Obrázek: sddefault.jpg]

Před čtyřmi dekádami začal mladý vývojář a nadšenec pracovat na hře pro C64. Nyní se zdá, že se blíží její dokončení. Proč to trvalo tak dlouho?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Jak je to s psaním ve vesmíru? Zpráva o NASA a předraženém peru byla velkou lží

[Obrázek: 65UXKLT.png]

Když se lidé v 60. letech 20. století poprvé vydali do vesmíru, rychle zjistili, že v beztíži nefungují kuličková pera. K proudění inkoustu jim chyběla gravitace. Vědci proto museli najít jiný způsob, jak ve stavu beztíže zapisovat poznámky. Podle známého příběhu kosmická agentura NASA investovala do vývoje vesmírného pera miliony dolarů. Tvrzení se však nezakládá na pravdě.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



„Gagarin v sukni“. Let první ženy do kosmu slaví 60 let, úplně úspěšný nebyl

[Obrázek: GZ6RIGe.png]

První ženou ve vesmíru, ale také jedinou ženou v historii, která se na Zemi z oběžné dráhy dívala z vesmírné lodě úplně sama, se stala Valentina Těreškovová. V lodi Vostok 6 odstartovala 16. června 1963, na orbitě strávila téměř tři dny a 48krát obletěla planetu. Později se ale ukázalo, že se její let tak docela nepovedl. Během něj si stěžovala na únavu i na zdravotní problémy a měla potíže s plněním úkolů.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Americká sonda Pioneer 10 se už 40 let vzdaluje od Sluneční soustavy. Pokud stále existuje

[Obrázek: 6P5XDuB.png]

Jako první lidmi vyrobený objekt proletěla americká sonda Pioneer 10 pásmem asteroidů za Marsem, poslala první snímky pořízené u Jupiteru a jako první člověkem vytvořené těleso opustila 13. června 1983 Sluneční soustavu. I poté vesmírný průkopník zkoumal tajemný vesmír, než 23. ledna 2003 vyslal k Zemi poslední signál. Pioneer 10 se odmlčel asi 12 miliard km od Země.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Hon na Mercedes. Porsche odhalilo raketu na čtyřech kolech, která má dobýt Nürburgring

[Obrázek: A7R03485.jpg?w=730&crop=1]

Závodní auta zůstanou pro Porsche navždy kategorií, která německé automobilce zajistila renomé po celém světě. A proto zjevně nemůže žít s vědomím, že nejrychlejším vozem na věhlasné severní smyčce okruhu Nürburgring už není něco z její produkce. Jakmile ale na silnice posadí novou raketu na čtyřech kolech, pravděpodobně s pořadím zamíchá. Porsche odhalilo, čím chce dominovat segmentu závodních automobilů, a ukázalo takzvaný Mission X.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



I takhle může vypadat Tatra za miliony. Našli ji v Nizozemsku v zapomenuté stodole

[Obrázek: aba72dfeca463fd68c212f001bc9e570_resize=...49d9dbefa3]

Nebyla to první Tatra, která se letos objevila v zahraniční aukci. Přesto byla T87 prodávaná počátkem června v Nizozemsku v lecčems unikátní. Patřila do kolekce 230 aut, která za svůj život nasbíral jediný člověk, a pak je ukryl ve dvou stodolách a jednom starém kostele. Možná i díky tomu byla v originálním stavu, nezasažená rukou renovátora. A to také vyšponovalo její cenu.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Carevna se příští rok vrátí. Rusové křísí další slavné jméno, tentokrát Volhu

[Obrázek: GAZ-M-21_%22Volga%22_%283rd_series%29.jpg]

Když to před patnácti lety nevyšlo s Amerikou, zkusí to nyní Rusové s Čínou. Už příští rok se po časové odmlce na trh zase vrátí auto s označením Volha, podobně jako v případě Moskvičů nebo nových středně velkých modelů Lada ale nepůjde o vlastní konstrukci. GAZ se při výrobě spojí se zahraničním partnerem, což v dnešní době znamená jen jedinou možnost.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]

 
 
 
.... tohle by bylo asi zapotřebí naprosto všude a u každé podobné zásilky, o sledování finanční pomoci ani nemluvě, možná by se následně asi divili všichni  ....  

K humanitární pomoci přidala sledovací přívěsky. Divila se, kam doputovala

[Obrázek: TDg5lAq.png]

Je malý, schová se prakticky kamkoliv a díky viditelnosti pro iPhony v okolí má pestřejší využití, než Apple patrně zamýšlel. Zdaleka neslouží jen třeba k nalezení ztracených klíčů. Netradičním způsobem využila airtag i mexická novinářka. Zajímalo ji, jak vláda nakládá s humanitární pomocí pro zemětřesením postižené Turecko. A nestačila se divit. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
Pamatujete Tajemství oslího ostrova? Nadšená Australanka českou hru přeložila do angličtiny. Po 29 letech

[Obrázek: too1.png]

The Secret of Donkey Island. To není překlep, nenapsali jsme špatně jméno slavného Monkey Islandu. To je anglický název kultovní české hry Tajemství Oslího ostrova. Že si nevybavujete, že by v angličtině vůbec vyšla? Však je to také novinka. Překlad měl premiéru jen před pár dny. Původní hra přitom je na světě už dvacet devět let.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



V zajetí algoritmů: Proč korporáty zabíjejí věci, které máme rádi

[Obrázek: 3beadwn.png]

Nedávno jsem se dozvěděl, jak se Netflix rozhoduje o tom, jestli váš oblíbený seriál dostane další sezónu anebo ne – a zatímco pěvci donedávna pěli nad tím, jak to mají vychytané, je to ve skutečnosti ještě blbější, než jste doufali. A problém je v tom, že Netflix není jediný, kdo vyměnil vlastní rozum za statistickou analýzu.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



13 nejšílenějších programovacích jazyků, ze kterých vám praskne hlava

[Obrázek: SI52xbp.png]
 
  • Myslíte si, že umíte programovat?
  • Ale prosím vás, zkuste jazyk Wenyan nebo Malbolge
  • Z ezoterických jazyků zešílíte, nebo vás zaměstnají v Googlu
K nejpopulárnějším i nejpoužívanějším programovacím jazykům už dlouhé roky patří Javascript, Python, Java, PHP, C# a samozřejmě také klasika C/C++. Slyšel o nich naprosto každý, nehledě na to, zdali jej živí vývoj softwaru, anebo cokoliv jiného.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Apple je zase nejlepší: stal se historicky první 3bilionovou firmou na světě

[Obrázek: Rt0G5hv.png]

Tento týden byl pro Apple zdá se nejúspěšnější v celé historii. Ne snad, že by prodal tolik iPhonů nebo přetáhl do svého ekosystému tolik uživatelů Androidu. Hodnota firmy na burze strmě roste a aktuálně vyrostla nejvýš. Co víc, Apple překonal hodnotový milník, který se nepodařilo překonat nikomu před ním.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



NASA se podařilo obnovit komunikaci s marsovským vrtulníkem Ingenuity

[Obrázek: jaFXPrZ.png]  1 1

26. dubna NASA ztratila spojení se svým marsovským vrtulníkem Ingenuity, v důsledku čehož nebylo jasné ani to, zda dotyčný stroj úspěšně dokončil svůj 52. let.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Twitter má dnes problémy. Elon Musk: Je to záměr, omezili jsme vám zobrazení tweetů

[Obrázek: vR6FjyZ.png]

Twitter dnes neměl nejlepší den. Jeho aplikace od odpoledních hodin místo načítání nových příspěvků hlásí, že byl překročen limit. A že to máte zkusit za chvíli.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Příchod chytrých brýlí od Applu se komplikuje

[Obrázek: apple-vision-pro.png]

Apple musí dramaticky snížit množství předpokládané produkce svého headsetu pro rozšířenou realitu Vision Pro. Na vině je příliš složitá a jemná technologie, která činí při výrobě komplikace, píše deník Financial Times.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 


PPF vyjednává o prodeji části CETINu a Yettelu do Spojených arabských emirátů

[Obrázek: qQvcgHY.png]

Česká investiční skupina PPF jedná s operátorem Etisalat ze Spojených arabských emirátů o prodeji podílu ve svých telekomunikačních aktivech ze skupiny PPF Telecom Group. Podle bulharského týdeníku Capital chtějí arabové získat část operátora Yettel (dříve Telenor), kterého PPF provozuje na Balkáně. Ve hře je také vstup do CETINu.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



... u nás na jihu roste prostě všechno ....  1

Dub na jihu Čech neplodí jen žaludy. Podprsenkovník je hitem sociálních sítí

[Obrázek: f1oaUZv.png]​​​​​​​

Nevšedně ozdobený jihočeský dub, který roste mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou, se stal hitem sociálních sítí. Vedle frekventované silnice II/105 v blízkosti autobusové zastávky Chlumec, Olešník, Třešňovka se ve větvích houpe několik dámských podprsenek. Dole v talutě se válí již přezrálé plody a další části spodního prádla, třeba i krajkové kalhotky.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]
Nová překladatelská aplikace Googlu dokáže mluvit vaším hlasem. Umožní to umělá inteligence

[Obrázek: 6rDm377.png]

Připravovaná překladatelská aplikace společnosti Google bude díky umělé inteligenci schopna mluvit hlasem uživatele. Podívejme se společně, jak to bude fungovat.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Agrofert nakoupil v Rakousku chemičku za 19 miliard

[Obrázek: VPqoEGm.png]

Holding Agrofert dokončil převzetí divize na zpracování dusíku rakouské chemičky Borealis, která zahrnuje výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů. Transakce za 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy Kč) byla dokončena ve středu. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Holding díky odkupu divize rozšíří své aktivity v Rakousku, Německu a Francii a bude moci využívat distribuční sít Borealisu podél toku Dunaje.

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Jaderný odpad jako palivo. Technologii máme, problém vězí v nákladech a politice

[Obrázek: xOBnBdK.png]

Aktuálně jsou v komerčním provozu pouze jaderné elektrárny se štěpnými reaktory. Jako palivo využívají (prakticky vždy) uran nebo plutonium, ve kterém probíhají štěpné jaderné reakce. Do budoucna se uvažuje o thoriu, které má některé výhody.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Musk vrací úder. Chce žalovat Metu, protože Threads je kopírka Twitteru

[Obrázek: TQpNju0.png]

Po 24 hodinách má nová sociální síť Threads na kontě nejen 30 milionů uživatelů, ale také hrozbu žalobou ze strany největšího rivala. Právní zástupce Twitteru Alex Spiro adresoval Marku Zuckerbergovi dopis, v němž jej vyzval, aby Meta přestala kopírovat konkurenční službu. K dopisu se dostal list Semafor a zveřejnil jej na webu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Konec 12VHPWR a roztaveným konektorům? PCI-SIG navrhuje systém 12V-2x6

[Obrázek: DDh2HrvecsK4TJKAA3VXy5.jpg]

Nepovedený konektor 12VHPWR možná spěje ke svému "zániku". PCI-SIG totiž představila návrh nového typu, který je nazván 12V-2x6. Ten přináší několik změn, které by měly zabránit tavení konektorů, jenž může být problémem stávající generace.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



V Evropě vysílá 9349 televizních stanic a 3315 VOD služeb

[Obrázek: bqfekIO.png]

V Evropě je šířeno celkem 9349 televizních stanic. Na stejném území je poskytováno celkem 3315 streamovacích služeb (VOD - video na požádání).
Vyplývá to z z reportu Schneeberger A. Audiovisual media services in Europe - 2023 edition. European Audiovisual Observatory, Strasbourg, 2023, který se zaměřuje na audiovizuální služby v Evropě v roce 2023.


[Obrázek: mW71Ary.gif?1]



Hrozí, že si přišktíme vývoj. Šéfové Airbusu či Siemensu varují před novou regulací umělé inteligence

[Obrázek: R9RQoPN.png]

Dění kolem generativní umělé inteligence připomíná balancování na kladině. Skupina technologů nedávno varovala před riziky spojenými s jejím rychlým rozvojem a volala po regulaci. Ta Evropským parlamentem skutečně prošla, jenže jiné osobnosti evropského byznysu se teď naopak obávají, že je příliš silná a mohla by starý kontinent znevýhodnit na globálním trhu. Zejména v otázce generativních modelů umělé inteligence, jako je GPT.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Začala platit další cloudová vyhláška. Regulace cloudu má být sjednocena

[Obrázek: xUJTHMP.png]

Prvního července začala platit třetí a poslední takzvaná cloudová vyhláška, které vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Jde o vyhlášku o bezpečnostních pravidlech pro orgány veřejné moci využívající služby poskytovatelů cloud computingu. Doplňuje dřívější vyhlášky o bezpečnostních úrovních a o vstupních kritériích.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]