XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Komedie pokračuje. Musk připustil nákup Twitteru, ale firmu zároveň žaluje

[Obrázek: GettyImages-1395371342.jpg] Oživeno 8. srpna | Minulý týden Musk se svými právníky sepsal protižalobu, podle které jej Twitter podvedl. Stále si totiž stojí za tím, že počet skutečných uživatelů je nižší, než firma udává, a na síti jsou miliony spamových či falešných účtů.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]

....  Zvracím... ....
 



Proč Google v současnosti nakupuje stovky použitých laptopů na eBay: testuje svůj ChromeOS Flex

[Obrázek: RE4LqQX?ver=fe80&q=90&m=6&h=705&w=1253&b...0&aim=true] Google v současné době hromadně skupuje starší notebooky od různých výrobců na eBay. Souvisí to s jeho nedávným oznámením, kdy uvolnil ChromeOS Flex k obecnému použití. Nový operační systém chce otestovat na starších zařízeních.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Bezplatné nabíjení u prodejen Lidl končí. Mohou za to rostoucí ceny elektřiny a bezohlední majitelé elektromobilů

[Obrázek: 747fbfbff12d342092d839597259a8d2_resize=...77085e0da4] Obchodní řetězec Lidl nabízí již pět let u vybraných prodejen možnost bezplatného nabíjení elektromobilů. Vlivem rostoucích cen elektřiny a narůstajícího počtu elektrických automobilů však nabídka doplňování energie zdarma končí, informuje web fDrive.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Všichni si oddechli, Britové schválili spojení Avastu a Nortonu. Jejich obavy byly mimo

[Obrázek: titulka-DN210812-poutak-nahled-web.jpg] Britský antimonopolní úřad předběžně schválil spojení firem Avast a NortonLifeLock v transakci za 8,6 miliardy dolarů. Investoři si po neustálých odkladech rozhodnutí oddechli, což se projevilo i čtyřicetiprocentním růstem akcií Avastu na pražské burze. Původní britské obavy o možném snížení konkurence ale byly přinejlepším zvláštní a paradoxní. Česko-americké duo se spojovalo právě z toho důvodu, že na trhu přituhuje, což teď došlo i regulátorovi CMA.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Už si zvykáte na HBO Max? Dost možná zbytečně

[Obrázek: 17394.jpg] Streamovací platformu HBO Max s filmy a seriály, která teprve před několika týdny začala fungovat v ČR, čekají v následující měsících velké změny. Letos na jaře vzniklá společnost Warner Bros. Discovery oficiálně potvrdila záměr propojit HBO Max a balík kanálů a pořadů Discovery. Stane se tak postupně v průběhu dvou let, přičemž evropští diváci se mají změn dočkat začátkem roku 2024.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



NASA označila letošní červenec za extrémní. Na celém světě se střídala jedna vlna veder za druhou

[Obrázek: 50732673132_b8496ee4f8_k.jpg] V létě 2022 se na celém světě střídala jednala vlna veder za druhou, uvádí na webových stránkách NASA Earth Observatory. Horka, zejména v Evropě a Asii, způsobila tisíce úmrtí a ve Velké Británii byl 19. července zaznamenán nejteplejší den v historii, když teploty překonaly hranici 40 °C.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Lepší připojení, ale příliš pomalá digitalizace. Jak Česko dopadlo v evropském hodnocení DESI?

[Obrázek: DESI_2022_human_capital_graph_alJT3WWBOP..._89017.png] Evropská komise opět rozdávala vysvědčení v oblasti digitální ekonomiky. V čem vynikáme a kde má česká digitální ekonomika nedostatky?
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Jak si čínští komunisté ochočili Hollywood a proč už nikde nehraje Richard Gere

[Obrázek: Hollywood-Insider-Hollywood-and-China-Re...cklash.jpg] Na příkladu amerického Hollywoodu se ukazuje, jak úspěšně a přitom poměrně nenápadně dokáže čínský totalitní režim infiltrovat řadu západních institucí. Snahu budovat a podporovat čínský vliv z nejvyšších pater tuzemské politiky jsme ostatně v uplynulých letech mohli sledovat i v Česku.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Oppo a OnePlus nesmí v Německu prodávat telefony. Zákaz hrozí i v dalších zemích EU

[Obrázek: Oppo-OnePlus-Logo-950x533.jpg.webp]
  • Patentové spory většinou ústí k tomu, že jedna z firem zaplatí
  • Oppo ani OnePlus však nechtějí platit 2,50 EUR za každý telefon
  • Firmy už v Německu nesní prodávat, a to může platit i o dalších trzích
Mobilním značkám Oppo a OnePlus hrozí reálný zákaz prodejů v celé Evropě. Jako první vlaštovkou je trh v Německu, kde se telefony značky již přestaly nabízet. A obdobná situace by se mohla brzy rozšířit do celé EU. Na vině je dlouhotrvající patentová rozepře mezi oběma firmami a Nokií, která se týká 4G patentů. Spor probíhá již několik let, přičemž z dřívějšího rozhodnutí soudu ve prospěch Nokie vyplývá, že se měly obě firmy domluvit na finanční kompenzaci. Jenže, to se nestalo.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Niu začne od příštího roku používat baterie Na-Ion kvůli rostoucím cenám lithia

[Obrázek: NIUscooter1614853340_1200.jpg] Rostoucí ceny lithia mohou být problém. Ale i ten může mít řešení. Spousta akumulátorů už dnes částečně nahrazuje lithium křemíkem, společnost Niu pak ve svých motorkách využije baterie sodíkové, typu Na-Ion. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Kyberprostor nabízí spoustu možností. Ale i záplavu digitálních stop a informačních pastí

[Obrázek: jarvis_5852ed26498ee80c5944b1a8.jpeg] Šifrovat zprávy uměli lidé od nepaměti, většinou šlo o informace, které měly vysokou strategickou důležitost. Své vlastní šifrování měli alchymisté, tajné společnosti i špionážní organizace. V rámci digitální sféry však došlo k situaci, kdy se šifrování stává novodobým standardem lidské komunikace. HlídacíPes.org přináší druhou ukázku z knihy Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce Petra Mareše.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Maliny došly. Raspberry Pi teď nekoupíte, firma nestíhá vyrábět

[Obrázek: image.jpg] Zahrádkáři teď sklízejí maliny, kutilové ale takové štěstí nemají. Výroba Raspberry Pi totiž vázne. Částečně kvůli polovodičové krizi, částečně kvůli nedostatečné výrobní kapacitě jednodeskových počítačů. Šéf Raspberry Pi Eben Upton na to upozorňoval již na jaře, ale ani v létě není situace o nic lepší.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



CETIN rozjel půlmiliardový tendr na obměnu síťového softwaru

[Obrázek: 15651.jpg] CETIN se podle informací Lupy chystá na velkou akci ve všech zemích, kde působí. Společnost vypsala tendr na nového dodavatele softwaru pro network inventory, který dokáže udržovat informace o sítích, jejich zařízeních a podobně. Tento druh databáze je důležitý pro správu sítě, plánování kapacity nebo práci s náklady.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Klikl na reklamu a nainstaloval si aplikaci. Přišel o 2,5 milionu

[Obrázek: MuhCi.jpeg] O 2,5 milionu korun přišel v uplynulých dnech 46letý muž z Kolínska. Uvěřil reklamě na zhodnocení peněz a poté zástupci společnosti, který ho donutil k instalaci programu na vzdálený přístup k mobilu. Neznámý muž pak provedl dvacítku plateb.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Jaké počítače používají čeští poslanci? Od státu nafasovali stovky japonských Dynabooků

[Obrázek: 1574451-0c.jpg] Ne všichni zákonodárci však spoléhají na poslanecké stroje. Ivana Bartoše potkáte s polepeným MacBookem, jiní využívají i tablety.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Nvidii doběhla kryptoměnová bublina. Prodej GeForce klesl o 44 %, tržby daleko za očekáváním

[Obrázek: nvidia-rtx-4000-gpu-launch-delay-geforce...C575&ssl=1] Po Intelu má problém další čipový gigant: Nvidii se výrazně propadly tržby, trh přestal mít zájem o grafiky. Tržby za herní (a těžební) GPU se meziročně propadly skoro na polovinu. Firma proto mimořádně hlásí předběžné výsledky ještě před obvyklým datem zveřejnění.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Xiaomi představilo 52kg humanoidního robota CyberOne

[Obrázek: Xiaomi-CyberOne-1024x679.jpg] Trh s humanoidními roboty bude za pár let možná docela bohatý. Vedle očekávaného modelu Optimus od Tesly tu teď máme i novinku společnosti Xiaomi. Jmenuje se CyberOne a má být schopen učit se nové věci. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Problémy s dodavatelským řetězcem vyřešeny: doba globálního nedostatku čipů je snad za námi

[Obrázek: The-optical-switch-could-replace-the-tra...-chips.jpg] V dodavatelských řetězcích se pravděpodobně už nevyskytují žádné větší problémy. Výroba většinou běží pravidelně a bez výpadků.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Je to tak, na RPiShopu je Raspberry téměř vyprodané.
Jsou jen lehce předražené sady (co dnes není předražené?) RPi 400, RPi4.

https://rpishop.cz/s-raspberry-pi/3153-r...r-kit.html
https://rpishop.cz/s-raspberry-pi/5161-o...26817.html

Včera ještě poslední kusy letitého RPi 2B - dnes došly k nule.
Tak ona je ještě otázka, který výrobce zařízení a kolik je ochotný za chip na trhu dát. Používáme také ARM procesory, které před krizí stály cca 350 Kč/ks. Po celou dobu krize se ale na B2B trhu daly koupit, jen jejich cena byla šílená. Naštěstí firma, která nám osazuje desky, byla předzásobená, takže jsme to celkem přežili. Teď se to, zdá se, ustálilo, leč zásoby jsou vyčerpány, a tak je třeba nakoupit chipy další. Dnes už jsou dodávky bez problémů, jen se cena procesoru pro dnešní běžné nákupy ustálila na 850 % ceny původní.

Možná tedy, kdyby výrobce Rpi zdražil, tak by ke koupi byly hned. Ale to on třeba, ze strategických důvodů, udělat nechce.
Australští vědci popsali 139 nových druhů zvířat. Včetně mravence, který pase housenky

[Obrázek: aen12556-fig-0004-m.jpg] Mezi 139 novými druhy, které v uplynulém roce popsali vědci z australské Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů nebo první mnohonožka, která má více než tisíc nohou. Mezi další objevy oficiálně pojmenované a popsané ve vědeckých časopisech patří 131 druhů hmyzu a dalších bezobratlých, čtyři ryby, tři rostliny a jedna žába.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]

.... že by noví mutanti ? ....



HBO Max na horské dráze. Z aplikace mizí filmy a projde změnami

[Obrázek: HBO-Max-bude-silny-konkurent-pro-Netflix...tformy.jpg] Majitel HBO Max potřebuje seškrtat náklady. V létě příštího roku zahájí spojování aplikace s dosud samostatným projektem Discovery+. Některé projekty dostaly stopku.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Kaskasi: větrná elektrárna s recyklovatelnými lopatkami RecyclableBlade v provozu

[Obrázek: ?url=http%3A%2F%2Fnewatlas-brightspot.s3...-bau-8.jpg] Velkým problémem větrné energie byla nemožnost recyklace lopatek větrných turbín. To už se ale postupně stává minulostí. Elektrárna Kaskasi totiž využívá recyklovatelné verze RecyclableBlade od Siemensu. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Létající auto od Volkswagenu unese až čtyři cestující. Testování „Létajícího tygra“ začne letos

[Obrázek: tpnmgg9OUzI_maxresdefault.jpg] Východoasijská dceřiná společnost německé automobilky Volkswagen – VW Group China (VGC) – představila svou vizi budoucnosti městské letecké mobility. Její součástí je vůbec první prototyp elektrického dronu s vertikálním startem a přistáním (eVTOL), označovaný jako V.MO.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Nechvalně proslulá formule se znovu proháněla po dálnici D4

[Obrázek: PES9567ca_malboro.jpg] Řidič formule, který se ve vozidle proháněl po dálnici D4 v září 2019, je zřejmě zpátky. Zdá se, že ani desetitisícová pokuta ani hrozba zákazu činnosti od šesti měsíců do jednoho roku pětačtyřicetiletého řidiče závodního auta od podobných kousků neodradila. Na video jeho jízdu zachytil jeden ze čtenářů iDNES.cz 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]

... oni jsou pěkná i ta auta co tu formuli doprovázejí ...  1
Do Slunce narazil úlomek obří komety. Incident zachytila sonda NASA a ESA

[Obrázek: Artist_s_impression_of_the_SOHO_spacecraft_article.jpg] V neděli ráno do našeho ohnivého Slunce narazil kus komety. Incident zachytily koronagrafy na palubě kosmické sondy SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Zhruba osmivteřinový klip ukazuje něco, co vypadá jako kolize sněhové koule s CD diskem.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Netflix už není největší streamovací firma na světě. První je teď Disney

[Obrázek: netflix-vs-disney-plus-5asdf.jpg] Společnost Walt Disney zveřejnila hospodářské výsledky za třetí fiskální čtvrtletí, které uzavřela k 2. červenci letošního roku. Souhrnným počtem předplatitelů svých streamovacích služeb poprvé těsně překonala konkurenční firmu Netflix a nyní je největším poskytovatelem takových služeb na světě. Pokud by se s Netflixem porovnávala pouze služba Disney+, měl by stále náskok Netflix.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Kutil postavil ponorku z Lega. Má kameru, injekční stříkačku a důmyslný systém pohybu

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Pokud nemáte do konce prázdnin už žádné další plány, v kapse nosíte zbytečných 800 eur (při nákupu alternativ na AliExpressu výrazně méně) a máte rádi stavebnici Lego, můžete si podle návodu na blogu Brick Experiment Channel postavit malou ponorku.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
.... svět kryptoměn .... 



Bankrotují další kryptoměnové projekty: Hodlnaut i německé Nuri

[Obrázek: R2IDRAZXZVDB5P4HW6ASYKRWPY.jpg] Přestože hodnota kryptoměn v posledních týdnech po dramatickém pádu spíše pomalu roste, nadále se objevují projekty, které ohlašují bankrot. Situaci nezvládla např. platforma Hodlnaut nebo německá kryptoměnová banka Nuri.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Tornádo, které míchá a čistí kryptoměny, se dotočilo. Zločinci přes něj vyprali miliardy dolarů

[Obrázek: Crypto_Mixer_Tornado_Cash_Doesnt_Plan_to...ctions.jpg] Do virtuálních peněženek někdejší basketbalové hvězdy Shaquilla O’Neala, televizního moderátora Jimmyho Fallona nebo zakladatele kryptoburzy Coinbase Briana Armstronga v minulých dnech dorazily zničehonic zlomky etherea. S nikým je nesměnili, nikdo jim je nedlužil. Prostě přišly. Tak úplně náhodou to ale samozřejmě nebylo. V pondělí 8. srpna americké ministerstvo financí zakázalo jakékoliv používání populární kryptoměnové služby Tornado Cash a její příznivci touto cestou chtěli poukázat na problematičnost rozhodnutí. Takže ethereum, které k celebritám zamířilo, nejprve tornádem prohnali.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Bubnové brzdy se vrací i na přední nápravu: Šetří životní prostředí

[Obrázek: 1638015306-continental.electric.parking.brake_.jpg] Bubnové brzdy dnes na autech vnímáme spíše jako krok zpět a řešení, které má nejlepší léta za sebou. Zdá se však, že ekologický tlak a nástup elektromobility opět všechno změní. Bubnové brzdy se vracejí a jejich dalším vývojem se již zabývají nejvýznamnější hráči na trhu. Brzy je prý můžeme čekat dokonce i na předních nápravách. Rozhodně zde nejde o žádné šetření. Důvod vás možná překvapí.

[Obrázek: 1J9MEOC.png?1]
Tak to už je trochu moc: umělá inteligence dokáže falšovat každý obrázek

[Obrázek: uDtfeUO.png] Umělá inteligence Googlu umí na základě zadaného textu vygenerovat odpovídající obrázek. A to až děsivě realisticky. Z etických důvodů prozatím nebyla tato technologie uvolněna jako produkt, ale první dojem si už můžete udělat prostřednictvím webové aplikace.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



YouTube spojí služby jako Netflix a Disney+ pod jednu střechu, tvrdí WSJ

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Také vám vadí roztříštěnost streamovacích platforem, kdy téměř každé filmové studio či televize má vlastní službu? Kdo volá po agregátoru, kde by mohl vidět všechno na jednom místě, ten by měl vyčkávat chystanou novinku Googlu. Podle listu The Wall Street Journal by se totiž mohly přidávat další zdroje videí přímo do YouTubu.
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]



Jak vypadalo Česko ze vzduchu v roce 1937 nebo 1965? Historické letecké snímky vás uchvátí

[Obrázek: topgis-norsko-ortofotomapa-NF-1754Bdetail.jpg]Zajímá vás, jak vypadala naše země v dřívějších dobách? Díky archivu ČÚZK si můžete prohlédnout historické letecké snímky pořízené od roku 1937 a porovnat podobu konkrétních míst se současností.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Maďarsko baterkovou velmocí Evropy? CATL zde bude vyrábět pro Mercedes

[Obrázek: mercedes_benz_20220812191210_bloomberg.j...XhbVfU6LMV] Čínská společnost CATL vybuduje v Evropě další továrnu na akumulátory. Po té německé to bude továrna v Maďarsku, které má už dnes několik továren na akumulátory. Další firmou, která tu postaví továrnu, je čínský CATL s Mercedesem jako hlavním partnerem.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Nejsou ty hodinky nějak tlusté? Aneb jak výrobci vylepšují specifikace. Lže Apple, Garmin, ale nejvíc…

[Obrázek: Thickness-of-a-rolex-submariner.jpg?max-...0&usmrad=3] Samsung minulý týden představil řadu chytrých hodinek Galaxy Watch5 a lidé si začali všímat, že varianta Watch Pro 5 je na těch udávaných 10,5mm „nějak tlustá“. Následovala série fotodůkazů a srovnání s konkurencí, až se tématu chopil youtuber DC Rainmaker, který se dlouhodobě zaměřuje na nositelnosti a další sportovní elektroniku.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Xiaomi ukázalo schopnosti autonomního řízení Pilot Technology

[Obrázek: xiaomi-1-400x240.jpg] Xiaomi chystá nejen svůj první elektromobil, ale také systém pro jeho autonomní řízení. Nyní na téměř 9minutovém videu prezentuje jeho schopnosti na ulicích velkoměsta. Ukáže objíždění překážek, otáčení i reakce na chodce.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Roman Barták je prvním Čechem s nejvyšším evropským oceněním v umělé inteligenci

[Obrázek: um%C4%9Bl%C3%A1-inteligence-AI.jpg] Profesor Roman Barták z Katedry teoretické informatiky a matematické logiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy je prvním českým držitelem nejvyššího evropského ocenění v oblasti umělé inteligence. Evropská asociace pro umělou inteligenci (EurAI) mu ve Vídni udělila titul EuroAI Fellow.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Otočka za 5 minut 12. V Německu padlo rozhodnutí udržet v chodu poslední jaderné elektrárny

[Obrázek: %D0%90%D0%AD%D0%A1-%D0%93%D1%80%D0%BE%D0...%B5_15.jpg] Německo odloží uzavření tří posledních jaderných elektráren. Mělo k tomu dojít na konci letošního roku, ale aktuální energetická krize rozhodnutí mění. Informaci zveřejnil The Wall Street Journal, jako zdroj uvádí tři německé vládní představitele.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Australský hacker rozjel Doom na traktoru John Deere

[Obrázek: 840_560.jpg] Traktory John Deere překvapivě často plní stránky technologických médií kvůli softwarovým zámkům a jejich přístupu k právu na opravu. Australskému hackerovi se ale ochranu povedlo obejít a na displeji traktoru rozjel tradiční střílečku Doom.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Evropa chystá nového regulátora, který bude mít na starosti i svět kryptoměn. Seznamte se s AMLA

[Obrázek: moneylaundering.png] Na půdě EU se nenápadně připravuje vznik zcela nového úřadu, jehož činnost ovlivní svět kryptoměn, nebo minimálně jeho byznysovou část.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Apple rozšiřuje výrobu ve Vietnamu. Poprvé zde chce vyrábět Apple Watch a MacBooky

[Obrázek: apple.jpg?itok=HA37Itgh] Covid, čipová krize a v poslední době i napjaté vztahy mezi USA a Čínou. To vše tropí velké problémy i světovým společnost včetně Applu. Ten se údajně v posledních týdnech potýkal i se zpožděním výroby chystaných iPhonů. Významnou roli v tom hrála i aktuální situace s Tchaj-wanem, kde kvůli problémům s dopravou na pevninskou Čínu Apple a jeho dodavatelé začali balíčky označovat se zemí původu: Taiwan, Čína.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Extrémně oblíbený VLC Media Player dostal v Indii zákaz: důvod vás překvapí

[Obrázek: VLC-Media-Player-banned-in-India.jpeg] Kdo by neznal ikonický mediální přehrávač s oranžovým dopravním kuželem, prakticky nejoblíbenější utilitu svého druhu, protože přehraje snad všechny možné mediální soubory na trhu. Tak přesně tato aplikace, kterou v Evropě tak milujeme, byla indickou vládou natvrdo zablokována. Proč?
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Bill Gates představuje továrnu na „výrobu“ komárů. Díky bakterii nešíří nebezpečné nemoci

[Obrázek: 1924%20wolbachia.jpg?h=2a479378&itok=XQgWlMky] „Dokážeme přelstít nejsmrtonosnější zvíře na světě?“ ptá se zakladatel a bývalý generální ředitel Microsoftu Bill Gates v titulku příspěvku na svém blogu. Představuje čtenářům továrnu, sídlící v kolumbijském Medellínu, ve které chovají miliony komárů od larev až po dospělé jedince, které nakonec vypustí do volné přírody.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Proč ze smartphonů mizí QHD displeje? Strategie výrobců se změnila, už se neženou za co největší jemností

[Obrázek: display-resolution-explained.jpg]
  • QHD displeje se před sedmi lety dostaly do top smartphonů
  • Po letech však v mobilech stále dominuje Full HD
  • Je to krokem zpět, a kde se vlastně stala „chyba“?
Vzpomínáte ještě na dobu, kdy se mezi smartphony na delší dobu usadily QHD displeje? Jednalo se o zkratku označení Quad HD, tj. o čtyřnásobek HD rozlišení. Někdy se používalo i značení 2K. V praxi se jednalo o panely s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů, které uvedl Samsung na trh v roce 2015 (Galaxy S6).
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Středozemní moře zasáhla nebývalá horká vlna. Zvyšuje hrozbu vzniku medikánu

[Obrázek: 291021-2.jpg] Opakované vlny veder, které letos zažívá především západní a jihozápadní Evropa, se mimo jiné projevují výrazným prohříváním mořské vody, hlavně v západním Středomoří. Turisty na plážích Španělska a Francouzské riviéry čeká voda s teplotou 27 až 29 stupňů Celsia, na Baleárských ostrovech se moře prohřálo dokonce až na 30 stupňů. Vysoké teploty mořské vody mohou vyvolat vznik silných bouřkových systémů a za jistých meteorologických podmínek může v oblasti vzniknout i medikán, tedy středomořský hurikán.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Sucho odhalilo v Dunaji v Srbsku potopené německé lodě z druhé světové války 

[Obrázek: PIT958972_42OPE_WEATHER_SERBIA_SHIPS_0818_11.JPG] Nejhorší sucho, jaké sužuje Evropu za celé roky, snížilo hladinu Dunaje na jednu z nejnižších úrovní za téměř století. V srbském říčním přístavním městě Prahovo klesající voda odhalila německé válečné lodě z druhé světové války. Jejich kýly jsou naloženy desítkami výbušnin.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?

[Obrázek: 1*-Rt3vZ2UkWHXbfJDyi-3dw.png] S tím, jak neustále roste výkon mobilů a tabletů a jak současně padají ceny ultrabooků, přichází zásadní otázka: Kudy dnes vede hranice mezi tím, co považujeme za PC, a co už je ultramobilní zařízení?
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Gatesovo Breakthrough Energy podpořilo Terabase, výstavbu solárních farem roboty

[Obrázek: Bill-Gates-Breakthrough-Energy-Ventures-...ompany.jpg] Aby stavba solárních farem mohla probíhat rychleji a levněji, chce společnost Terabase Energy využít robotickou pomoc. Do projektu investovala i společnost Breakthrough Energy, kterou založil filantrop Bill Gates na podporu podobných iniciativ.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]

Bill Gates investuje do jádra. Jeho firma na malé reaktory získává miliardy, navíc chce léčit rakovinu

[Obrázek: photo-terrapower.jpg?id=25585725&width=400&height=267]
Po havárii ve Fukušimě před jedenácti lety se nukleární energetika znovu ocitla v situaci, kdy ji mnohé hlasy posílaly rovnou do propadliště dějin. Jeden z nejbohatších mužů světa Bill Gates ale činí pravý opak a do inovací v jádru investuje společně se svými partnery. Budoucností by podle něj mohly být malé modulární jaderné reaktory.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Ruský robotický ninjapes s protitankovým granátometem je … čínská hračka v punčoše

[Obrázek: 921?_sig=o54gtyTGTEDgvirLE0dTNESbKD8WnC3jLK2o-NX5jsk] Rusko v tomto týdnu pořádá kousek od Moskvy mezinárodní vojenský veletrh Army 2022, kde zaujal robotický pes vyzbrojený protitankovým granátometem. „Robosobaka“ vypadá na první pohled jako zařízení od Boston Dynamics, mnohem více ale připomíná robopejska od Xiaomi.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Jestli bude po světě někdy chodit terminátor, nejspíše ho vyvinou v novém institutu BDAI

[Obrázek: marc-raibert-atlas-dancing.jpg] Boston Dynamics už nebude vyvíjet pouze experimentální humanoidní roboty a robopsy Spot, ale regulérně se vrhne i do rozvoje robotické umělé inteligence. Společnost, která dnes spadá pod křídla Hyundai Motor Group, totiž nedávno představila svoji vlastní výzkumnou laboratoř Boston Dynamics AI Institute.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Na Mezinárodní vesmírné stanici by měl být instalován první „soukromě vlastněný“ skleník

[Obrázek: ksc-20181119-ph_csh01_0001_0.jpeg] Společnost Redwire Corporation tento týden oznámila ambiciózní plány na vybudování toho, co nazývá „vůbec prvním soukromě vlastněným skleníkem v kosmu“.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Československý tuzexový sen: Chrysler 180, který nebyl ani Američan, ani Francouz

[Obrázek: 5aca0ce555f53b86a88a2c5eaa051a5d.jpg] Francouzská technika, americký komfort, hlásala počátkem 70. let brožura nového Chrysleru 180. Bylo to auto, které sice neslo jméno a značku slavného amerického výrobce, americký původ ale nemělo. Francouzům se zase nelíbilo, že nemělo značku Simca. A tak se velký prodejní úspěch nekonal. Přesto se třeba v Československu z francouzského Chrysleru stalo žádané zboží.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
SpaceX láká bílé hackery. Nabourejte Starlink a dostanete až 25 tisíc dolarů

[Obrázek: Starlink-Hack-Tool-Security-GettyImages-1239230849.jpg] Elon Musk již dříve avizoval, že se Rusko snaží hacknout satelitní systém Starlink a narušit jeho fungování, což se daří stále odrážet. Nedávno se však objevil způsob, kdy lze lokální terminál Starlinku pomocí levného upravené čipu hacknout tak, aby spustil požadovaný nepovolený kód.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Konec na ISS a vlastní řešení na polární dráze. Jak může vypadat ruská orbitální stanice ROSS?

[Obrázek: tEnG22.jpeg]
  • Rusko chce někdy po roce 2024 odejít z ISS
  • Vzniknout má nová ruská stanice ROSS
  • Rusko také plánuje novou kosmickou loď
Mezinárodní vesmírná stanice by měla okolo Země obíhat do ledna 2031. Na projektu se od konce 90. let podílí USA a Rusko, jako hlavní dvě strany a další partneři – zejména Evropská kosmická agentura, Kanada, Japonsko a Brazílie. 
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Komerční aerolinky zařazují nadzvukovou rychlost. American Airlines chtějí stroje startupu Boom

[Obrázek: overture-reveal-planform.jpg] Ten vyvíjí letoun Overture schopný letět rychlostí překonávající 2000 km/h. Na jeho vzlet si však cestující musí ještě pár let počkat.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 


Porsche oživilo auto ze slavného animáku. 911 Sally Special pomůže i Ukrajině

[Obrázek: porsche-911-sally-special-2.jpg] První díl animovaného filmu Auta od studia Pixar měl premiéru už před šestnácti lety. Vedle hlavní postavy, závodního auta Bleska McQueena, si jednu z nejzapamatovatelnějších rolí ukradlo pro sebe modré Porsche 911 Carrera. Ve filmu se jmenovala Sally a představovala přítelkyni trochu nafoukaného hlavního hrdiny. A právě Sally se teď rozhodlo Porsche oživit a přenést z filmového plátna na silnice.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Sinclair ZX Microdrive: revoluce v ukládání informací. To nevyšlo...

[Obrázek: zxmd_2.jpg] Už když sir Clive (pravda, v té době ještě neměl zmíněný titul) představoval své ZX Spectrum, tedy nejlacinější počítač s barevnou grafikou na trhu, zmínil se na této velkolepé akci, že jeho firma pracuje na novém cenově dostupném datovém médiu, které bude v dohledné době pro ZX Spectrum k dispozici. To samozřejmě vedlo k rozsáhlým spekulacím, co za diskový systém asi Sinclair vyvíjí, jakkoliv velký šéf sám se o discích nezmínil.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]