XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Musk už úřaduje. Elitám na Twitteru zpoplatní účty 20 dolary za měsíc

[Obrázek: alexander-shatov-k1xf2D7jWUs-unsplash-e1...jpg?w=1024] Elon Musk minulý týden převzal Twitter, vyhodil nejvyšší vedení a hledá cesty, jak firmu dlouhých letech ztrát dostat do černých čísel. Jednou z možností bude rozšíření a zdražení předplatného Twitteru Blue.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Nová O2 TV je tady. Startuje 2. listopadu, přechod bude postupný

[Obrázek: MicrosoftTeams-image-64.jpg] Internetová televize O2 TV přechází na robustnější platformu, kterou označuje za největší technologickou změnu od vzniku služby.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Na Androidu řádí podvodný obchod Google Play: poznat ho je prakticky nemožné

[Obrázek: m-template-Google-Play.jpg] V oblíbeném obchodě s aplikacemi Google Play Store se čas od času objeví podvodná aplikace, která je ale v mžiku odstraněna. Co ale dělat, když bezpečnostní experti objeví podvodný obchod Google Play?
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Konec cvrlikání. Jaké jsou alternativy, když chcete odejít z Muskova Twitteru?

[Obrázek: What-is-Mastodon-social-media-Find-out-h...itter..png] Elon Musk je novým vládcem sociální sítě Twitter. Hlavně v anglosaském světě to vyvolává otázky, co se s touto sítí stane. A tisíce uživatelů už kvůli tomu z Twitteru odešly. Možností, kam odejít, je poměrně dost.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Američané chystají vlastní regulaci kryptoměn. Jaký může mít dopad?

[Obrázek: cryptocurrency-legislation-1.jpg] V USA je zatím regulace kryptoaktiv mnohem roztříštěnější než v Evropě. To je také důvod, proč se navzdory velikosti trhu mnozí významní hráči soustředí raději na Asii a právě na Evropu. Situace by se ale mohla změnit.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Jihokorejští vědci pracují na nové generaci LIDARu. Jedním pohledem zmapuje celý prostor

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=478242276] Jihokorejští vědci vyvinuli miniaturní LIDAR nové generace, který rozděluje laserový paprsek na 10 tisíc bodů pokrývajících bezprecedentní zorné pole 180 stupňů. Největší přidanou hodnotou proti stávajícím LIDARům je schopnost získat trojrozměrný obraz scény v celé zorné polokouli v rámci jednoho jediného záběru, informuje web New Atlas.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Pračky a ledničky z EU na roztrhání. Zřejmě míří i na součástky do ruských zbraní

[Obrázek: 6484767.jpg?v=0&st=x1lOt9L4kItjHwqBf6igf...812000&e=0] Bujení paralelního dovozu zakázaného zboží potvrzují zřejmě další čísla. Pračky, ledničky či dokonce elektrické odsávačky mateřského mléka jdou na dračku v zemích sousedících či přátelských k Rusku. A míří sem z trhu Evropské unie. Není to poprvé, co čísla ukazují na porušování unijních sankcí proti Kremlu. Jejich obcházení bylo už například v srpnu jedním z možných vysvětlení, proč Rusové tak rekordně převádí peníze do zahraničí. Problémem není především to, že by si Rusové mohli za pomoci západních technologií vyprat, ale obavy, že některé součástky míří do ruských vojenských technologií.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
Ve slovenském parlamentu neřádil hacker, to si jen poslanec hrál na ajťáka

[Obrázek: parlamentne-hlasovacie-zariadenie-clanokW.jpg] Oživeno 3. 11. | Vyšetřování odstaveného systému ve slovenské Národní radě nakonec neodhalilo úspěšný hackerský útok, ale interní problém. Jak zjistili kolegové ze Živé.sk, počítačová síť v parlamentu byla špatně nastavená a jeden z poslanců nevědomky tuto chybu využil v praxi.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Ziskový Alphabet zpomaluje svůj růst: YouTube brzdí, Cloud roste s minusem

[Obrázek: 800px-Filiales_d%27Alphabet.png] Společnost Alphabet, pod kterou patří Google a jeho další služby, zveřejnila své výsledky, kde se můžeme podívat, čemu se ve světě jeho služeb daří a čemu naopak ne. Dech dochází např. síti YouTube, naopak se svým způsobem daří Cloudu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Google integroval funkci Lens na homepage svého vyhledávače

[Obrázek: Google-Lens-Image-Search-Chrome-Desktop.jpg]
Technologie rozpoznávání obrazu Google Lens je nově k dispozici přímo na vyhledávacím řádku na homepage Google. Jak připomíná server 9to5google, technologie Lens v roce 2017 začínala v telefonech Pixel a aplikaci Google Fotografie. Později se s prohlížečem Chrome dostala i na desktop.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Britové by rádi zpět do EU, podpora je rekordní

[Obrázek: 2019-02-07t091611z_7_190207-162526_haf.J...k=_4vu93K7] Pokud by se nyní uskutečnilo referendum za znovupřipojení k Evropské unii, hlasovala by většina Britů pro. Takzvaní „brexitáři“ nyní zaostávají o 14 procentních bodů, což je historicky největší naměřený rozdíl. Za změnu nálad ve společnosti může propad ekonomiky, ukázal průzkum.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
Město Tábor vydalo pro větší bezpečnost v ulicích Manuál odpovědného občana

[Obrázek: www.hybrid.cz_obrazky_elektroskutry_akum...35x400.jpg] V minulých týdnech se v Táboře opět objevily stížnosti na agresivní chování romských dětí a výrostků, kteří slovně i fyzicky útočí na kolemjdoucí děti i dospělé. Zatím největší incident se stal v pondělí 26. října, kdy skupina mladých Romů na Pražském sídlišti přepadla muže středního věku. Když jim muž, nekuřák, nedal cigarety, které požadovali, zbili ho a okradli. Případ řeší policie, která následně provedla zátah v rizikových místech. Vedoucí kanceláře starosty města současně sdělil, že situací na Pražském sídlišti se zabývají všechny bezpečnostní složky v Táboře. Jako další krok teď vydala radnice Manuál odpovědného občana.
 
[Obrázek: BLHupEm.png]

.... názor si udělejte sami  ....
 


Aplikace SkyShowtime oznámila termín spuštění na českém trhu

[Obrázek: skyshowtimelaunch_1_small.jpg] Fanoušci Star Treku, akčního filmu Top Gun, Jurského světa nebo Shreka se už za pár měsíců dočkají nové streamovací aplikace. V únoru 2023 začne na českém trhu fungovat SkyShowtime.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Elon Musk propouští až polovinu zaměstnanců Twitteru. Dělá to drsně i na americké poměry, e-mailem

[Obrázek: FgggujTWIAcyCzU?format=jpg&name=small] Elon Musk koupil Twitter, a potom bylo ticho. Tweetuje sice jako o život, ale zaměstnanci firmy nedostali téměř týden žádné informace. Až ve čtvrtek přišel e-mail:
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Česko je pod palbou hackerů: rekordní DDoS útok mířil na operátora O2

[Obrázek: MicrosoftTeams-image-1.png] Podle informací z několika stran se za posledních několik týdnů na Českou republiku snáší velké množství hackerských útoků. Novinářské veřejnosti to potvrdil Lukáš Kintr, šéf NÚKIB.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Google odřízl Android Auto pro hromadu mobilů. Týká se to i vás?

[Obrázek: android-auto-maj-forcee.jpg] Android Auto je dostupné velice široké škále uživatelů a to i těm, kteří používají starší Android. Ještě loni byl pro chod tohoto systému vyžadován systém Android 6.0 a vyšší, přičemž letos Google oznámil, že bude dostupný pouze na mobilech se systémem Android 8.0 a vyšším, což začíná nyní platit.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Americké žluté školní autobusy ruší naftové motory. V Marylandu chtějí mít do deseti let plně elektrický vozový park

[Obrázek: HUCQK6URPUI6PB2U2R4GRDJDWQ.jpg&w=1484] Postupný přechod z fosilních paliv na alternativní druhy pohonu se zdaleka netýká jen osobních automobilů. V americkém Marylandu se chlubí největší flotilou elektrických školních autobusů v zemi – aktuálně jich mají 86, do roku 2025 pak plánují vyměnit 326 dieselových autobusů za elektrobusy.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 


Nástupce slavné Škody RTO. Karosa Š 11 přišla s neobvyklou konstrukcí karoserie

[Obrázek: sm1-e1622105413354.jpg] Nahradit autobusy Škoda 706 RTO nebyl vůbec jednoduchý úkol. Konstrukčně možná nešlo o nejmodernější stroje, vynikaly však robustností, spolehlivostí a v neposlední řadě i designově velmi povedenou karoserií. Navázat na RTO se pokusila Karosa Š 11, která přinesla celou řadu technických inovací a na silnicích opět neurážela ani svým vzhledem.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 




Jak mohl vypadat první Android. Zelenočerný vysouvák měl dostat netradiční tlačítka a otočné kolečko

[Obrázek: T-Mobile-G1-alternative-design.jpeg] 
  • Google před oznámením iPhonu vyvíjel dva telefony s Androidem
  • Měly primárně konkurovat platformě Windows Phone
  • Podívejte se, jak měl původně vypadat telefon T-Mobile G1
Rich Miner, spoluzakladatel Androidu, se na Twitteru pochlubil, jak mohl vypadat vůbec první telefon s Androidem. Render pochází z dob před uveřejněním prvního iPhonu i prvotiny s Androidem, modelu HTC Dream alias T-Mobile G1. Americký gigant připravoval dva telefony, prototyp Sooner vypadal jako BlackBerry, tj. s klávesnici pod displejem, Dream měl klávesnici zase výsuvnou. A ještě pár měsíců před premiérou měl, podle plánů Googlu, dostat i specifickou barevnou kombinaci a netradiční ovládací prvek.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Ford couvá z autonomního řízení. Pokročilé asistenční systémy řidiče jsou podle něj bezpečnější

[Obrázek: fordtransitcustom-trail-greymatter-014.j...%7Cwebp,75] Automobilka Ford minulý týden oznámila, že ukončuje finanční podporu startupu Argo AI, zabývajícího se výzkumem a vývojem autonomního řízením čtvrté úrovně. Peníze místo toho investuje do interně vyvíjených pokročilých asistenčních systémů řidiče.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Nejlepší technické stavby, které možná ani neznáte. Podívejte se

[Obrázek: ledvice-pohled-na-ic-a-rozhlednu-foto-ez_compressed.jpg] Třem věcem se v životě nevyhneme. Smrti, daním a trhlinám v betonu. Autorem této „památné“ věty je docent Jiří Dohnálek, jeden ze třiceti oceněných odborníků, které vybrala ke svému výročí Inženýrská komora. Proslavili technické vzdělání a inženýrské umění v České republice i v zahraničí.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


 

.... pár "zajímavostí" z Číny ..... 
 
Čínský útok vozovou hradbou. Poznejte automobilky, které se hrnou do Evropy

[Obrázek: china-faw-group-co-hongqi-brand-h9-g4-ve...?s=594x594] Evropa se stala hlavním cílem čínského exportu zejména elektrických a elektrifikovaných modelů. Je to zatím neuspořádaná směska vzhledově mnohdy velmi podobných aut. Co však způsobuje velmi těžké spaní šéfům evropských automobilek je obří inovační potenciál čínských značek. Kdo všechno se do Evropy hrne?
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


 
Čínský nákladní dron Scorpion má za sebou první let. Obluda s rozpětím 20 metrů unese 1,5 tuny

[Obrázek: AA13BMMF.img?h=315&w=600&m=6&q=60&o=t&l=f&f=jpg]
  • 25. října 2022 absolvoval první let nový nákladní dron, který vyvinula společnost Tengden Technology
  • Nese označení TB0D Scorpion D a je vybavený čtyřmi vrtulovými motory
  • Může převážet rozmanité typy vybavení a materiálu, ať už civilního anebo vojenského
V čínském S’-čchuanu absolvoval 25. října 2022 první let nový nákladní dron, který vyvinula společnost Tengden Technology. Dron na benzínový pohon, který nese označení TB0D Scorpion D, je vybavený čtyřmi vrtulovými motory.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 
 


Čína zprovoznila největší vepřín na světě, má 26 pater a obří výtah

[Obrázek: pig-farm-op.jpg?1666911529&strip=all&qua...080&crop=1] Ve střední Číně poblíž města Wu-chan vyrostl patrně největší vepřín na světě, do provozu byl uveden tento měsíc. Stavba má 26 pater a pojme až 650 000 zvířat, napsal server stanice franceinfo. Stavba vepřína, kde je většina úkonů automatizovaná, vyšla v přepočtu na 14,2 miliardy korun.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Ministerstvo vnitra shání hackery. Mají prověřit odolnost sítí veřejné správy

[Obrázek: IHA8c9273_shutterstock_1242230830.jpg] V minulém týdnu čelil polský parlament kyberútoku. Ty se však nevyhýbají ani českým webům a aplikacím. Ministerstvo vnitra nyní hledá firmu, která prověří odolnost portálu veřejné správy a dalších aplikací spadajících pod něj. „Celkově sledujeme velmi alarmující nárůst hacktivismu, žádná země není v bezpečí,“ upozornil Daniel Šafář z kyberbezpečnostní společnosti.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Předpisy chránící spotřebitele čeká před koncem roku stovka změn, dotknou se i e-shopů

[Obrázek: paragraf-duel-nazory-ilu.jpg] Ještě v předvánočním období se zřejmě budou muset prodejny i e-shopy vypořádat s legislativními novinkami v oblasti ochrany spotřebitele. Změny se týkají mimo jiné marketingu, reklamací i odstupování od smluv. Příslušnou novelu schválil Senát. Pokud ji podepíše i prezident, budou se podle ní muset obchodníci řídit za 30 dnů od zveřejnění ve Sbírce zákonů. Podle všeho tak bude novela účinná ještě letos.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 


Srážka Elona Muska s realitou. Jeho nástup do Twitteru rozhněval mistra hororů i globální koncerny

[Obrázek: musk-kresba-1.jpg] Uplynul týden od chvíle, kdy nejbohatší člověk světa převzal populární sociální síť. Byl to týden plný zmatků, přešlapů a spekulací.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Muž ze sebe udělal kyborga. Místo oka má šikovnou LED svítilnu

[Obrázek: terminator-prosthetic-eye-feat-big.jpg] Když se řekne „kyborg“, asi si představíte napůl člověka a napůl stroj. Avšak někde se musí začít a tak trochu z nutnosti se pro splynutí lidského těla a stroje rozhodl uživatel s přezdívkou @bsmachinist, který publikuje videa na TikToku.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Končí aplikace Street View. Google ji potopí v březnu

[Obrázek: VSE2adc2e_StreetViewCar1.jpg] Když dojde na virtuální procházení ulic, horských stezek nebo těžko dostupných míst jako je třeba i stanice ISS, málokoho napadne jiný pojem než Street View. Velmi populární nástroj, který nedávno oslavil 15 let fungování, nicméně brzy přijde o jednu ze svých podob. Za pár měsíců Google odřízne jeho Android i iOS aplikace, které také zmizí z obou oficiálních obchodů.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Ve jménu hexagonu. Hyundai představuje vizi města budoucnosti, které se opírá o šest stěn

[Obrázek: hyundai-smart-city-virtual-exhibition.webp] Město umísťuje do centra pozornosti zeleň a také člověka. Veškerá doprava je pak řešena pod zemí, případně vysoko nad střechami jednotlivých budov.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Firemní záchody nemusí sloužit jen k vykonání potřeby. Zaměstnanci Googlu si na nich rozšiřují obzory

[Obrázek: googtoilet.jpg] Jaké to je pracovat v Googlu? Zajímavé nahlédnutí pod pokličku nabízí článek Molly McHugh-Johnson „Příběh o tom, jak se z toalet Google staly učebny“ publikovaný na oficiálním firemním blogu. Popisuje poněkud netradiční způsob, jak si zaměstnanci mohou rozšiřovat obzory v oblasti produktivity, kariéry a osobního rozvoje.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
PowerToys pro Windows teď umí odemknout soubor, který vám nejde upravit nebo smazat

[Obrázek: powertoys-bright.jpg] Balík pokročilých nástrojů, které vám v různých ohledech zpříjemní práci s Windows, předvádí Locksmith. Najdete ho v PowerToys 0.64, které byly čerstvě dokončeny a vydány. Locksmith supluje určitý nedostatek Windows, kdy soubory nemůžete přesouvat ani mazat ve chvíli, protože je využívá nějaký proces.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Slepice se radují, do Česka dorazila tekutá nevejce. Jak ale obstála v našich kuchyních?

[Obrázek: nevejce-foto.jpg] Nemléko, nemaso, nesýry a jiné rostlinné alternativy potravin, které dobře známe, se stále častěji dostávají do našich ledniček a spižíren. Některé tam měly snadnou cestu, jelikož dobře chutnají – a to je nejdůležitější parametr, který většinu spotřebitelů zajímá. Jiné však lze nahradit velmi těžko. Příkladem jsou třeba vejce. Mají totiž jedinečné výživové vlastnosti, nenapodobitelnou konzistenci i chuť. O vytvoření uspokojivé náhražky se pokusila značka Garden Gourmet. V redakci jsme se tak ochotně proměnili na pokusné králíky a jali jsme se svůj jídelníček zpestřit novými nevejci. Jak obstála?
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Kde se toulá balíček s objednávkou? Gmail usnadní sledování zásilek, zatím ale jen v USA

[Obrázek: shutterstock_1831476562_ywxzg6.jpg] Strávíte hodiny hledáním dokonalého dárku, najdete nejlepší nabídku a objednáte. Když pak čekáte na doručení zásilky, opakujete stále stejné kroky: hledáte ve schránce potvrzovací e-mail, hledáte sledovací číslo a sledujete řadu odkazů, abyste zjistili stav doručení. Zní vám tento scénář povědomě? Google ho chce výrazně usnadnit.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Není to jen IKEA. Matter je standard, díky kterému se domluví chytré domácnosti

[Obrázek: Connectivity_Standards_Alliance-1.jpg?w=...338&crop=1] Chytrá domácnost přináší celou řadu výhod – například možnost navázat činnost spotřebiče na stav nějakého čidla (typicky „Když je teplota vyšší než XY, spusť klimatizaci!“). Většinou to funguje bezvadně, ovšem pouze tehdy, pokud všechna zařízení používají stejnou nebo vzájemně kompatibilní platformu. Vyřešit nekompatibilitu by měl standard Matter, jenž si klade za cíl vzájemně propojit nespočet platforem chytré domácnosti.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Výrobce iPhonů v Česku rozjel první mimoamerickou produkci superpočítačů pro Hewlett Packard

[Obrázek: vyroba-superpocitacu-hpe-ve-foxconnu-v-k...ore-64.jpg] Tchajwanský výrobní kolos Foxconn, který je známý třeba produkcí iPhonů pro Apple, pokračuje v investicích do hardwarové produkce v České republice. Firma ve svém areálu v Kutné Hoře, kde už několik let vyrábí servery pro Hewlett Packard Enterprise (HPE), otevřela novou halu. V ní začne dávat do kupy superpočítače (HPC) chlazené vodou. Zákazníkem opět bude HPE, které si zde nechá sestavovat například legendární superpočítačovou značku Cray.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Od modrého ptáka k modré obloze. Zakladatel Twitteru Jack Dorsey chystá novou sociální síť Bluesky

[Obrázek: twitter-blue-sky.jpg] Zakladatel a bývalý generální ředitel Twitteru Jack Dorsey zahájil beta testování své nové sociální platformy Bluesky. Ta by dle dostupných informací mohla být konkurencí Twitteru. Mimo jiné cílí na ty uživatele, jež plánují tuto sociální síť opustit po jejím převzetí miliardářem Elonem Muskem, informuje web Android Headlines.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Totální paradox dokonán. YouTube Shorts míří na TV obrazovky

[Obrázek: youtube-shorts.jpg] Když před několika lety začalo být trendy natáčení a přehrávání videí v mobilních telefonech ve formátu na výšku, mnozí jeho odpůrci doufali, že se něco takového moc neuchytí. Proč taky, když se přece nemnoho let předtím začalo přecházet z obrazovek s poměrem stran 4:3 na displeje ve formátu 16:9, který je pro lidské oči díky své šířce prokazatelně přirozenější. To samé platilo pro běžná videa. Mobilní telefony se nicméně postaraly o boom videí na výšku a nyní nadešel jeden z největších paradoxů ve spojení s video portálem YouTube.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Poslední fotografie z Marsu. Sonda InSight se loučí s lidstvem, splnila svůj úkol a odchází

[Obrázek: 1-PIA22876-FOR-SLIDER-BEFORE-.2e16d0ba.f...16-c70.jpg] Mise marsovské sondy InSight byla původně naplánována tak, aby trvala jeden pozemský rok. Nakonec běží čtyřikrát delší dobu, což lze považovat za ohromný úspěch. Den, kdy dotyčné zařízení definitivně přestane fungovat, je však již velice blízko.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Starlink v USA přichází s datovými limity, po spotřebování 1 TB se rychlost zpomalí

[Obrázek: Marketing_LandingHighspeed_Next.jpg]
Vysoké zahlcení sítě vedly satelitního poskytovatele Starlink v USA k zavedení limitujících opatření. Nefiremním zákazníkům v USA a Kanadě společnost miliardáře Elona Muska oznámila změnu podmínek (Fair Use Policy), podle které jim může po vyčerpání určitého množství dat zpomalit rychlost připojení. Informoval o tom server ZDnet.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Velký otřes v kryptosvětě. Zakladatel Binance vyškolil vyzyvatele z FTX a pak ho ovládl

[Obrázek: 3500.jpg?width=1200&height=900&quality=8...57fb033150] Krypto zažívá extrémní rok. Teď došlo ke spojení dvou největších burz. Příběh má pachuť osobní msty a složitých vztahů dvou výjimečných podnikatelů.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Nova, Prima a Óčko uzavřely přelomovou dohodu s úložišti Hellspy a Hellshare

[Obrázek: ybIktkqTURBXy8wODA3MDI1NzBmOTEyMmIwOTAzM...948400&e=0] Provozovatel souborových úložišť Hellspy a Hellshare bude důsledněji filtrovat nelegálně nahrané pořady televizních stanic Nova, Prima a Óčko. Je to první dohoda tohoto druhu.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Tábor řeší agresivní napadání lidí od skupin dětí. Policisté zvýšili dohled

[Obrázek: 20220422093431_bitka.jpg] Táborští radní se zabývali aktuálními případy fyzického či slovního napadení občanů města ze strany agresivních skupin dětí v některých lokalitách Tábora, konkrétně Husova parku, náměstí TGM či Pražského sídliště.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Existují ještě stovky milionů nevyužitých IPv4 adres. Má smysl je uvolnit?

[Obrázek: shutterstock-98826353-1.jpg] Probíhají pokusy vydat k běžnému použití dříve nepoužívané rozsahy IPv4 adres. Teoreticky v nich leží stovky miliard Kč. V čem je háček?
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Roztavené konektory u GeForce RTX 4090: problém mají i přímé kabely ze zdroje, nová doporučení

[Obrázek: NVIDIA-16-Pin-12VHPWR-Cable-Connector-Adapter-_10.jpg] Problém s přehříváním až roztavením 12pinových konektorů 12VHPWR u nových grafik Nvidia neutichá, spíš se šíří. Ukázalo se, že nepostihuje jen adaptéry na 8pin, roztavit se může i nativní kabel přímo od zdroje.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]
 



Kdo ještě potřebuje Windows 11, když je k dispozici tak vydařená alternativa ve světě Linuxu?

[Obrázek: zos162.webp?fit=1920%2C976&ssl=1] Mnoho uživatelů se stále vyhýbá přechodu na Windows 11 a důvodů může být celá řada: hardwarové nároky, síla zvyku, nedůvěra či chybějící inovace, které by přesvědčily. Ve světě Linuxu existuje alternativa, která vypadá ještě lépe, neobtěžuje slíděním a bloatwarem a dokazuje, že to jde i bez Microsoftu.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Filmaři hledali letoun z války, našli největší díl raketoplánu Challenger

[Obrázek: image-placeholder-title.jpg] Nečekaný úlovek se naskytl dokumentaristům kanálu History Channel. Při pátrání po troskách letounu z 2. světové války našli v Atlantickém oceánu u pobřeží Floridy část raketoplánu Challenger, který v lednu 1986 explodoval krátce po startu. Podle NASA jde o vůbec největší část stroje, která se našla. 

[Obrázek: iQYiwpg.png]
Musk varoval před možným bankrotem Twitteru. Jeho kroky sledují regulátoři

[Obrázek: gsmarena_001.jpg] Miliardář a nový majitel Twitteru Elon Musk při čtvrtečním setkání se zaměstnanci firmy uvedl, že neumí odhadnout vývoj dosavadních příjmů v tomto roce a také že nemůže vyloučit bankrot firmy. Na Muskovy kroky z poslední doby se zaměřila Federální obchodní komise. 
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Pád burzy FTX otřásá kryptoměnami v základech, experti jej přirovnávají ke krachu Lehman Brothers

[Obrázek: pad-5-1.png] Paniku investorů odstartovala uniklá data z účetních výkazů sesterského podniku, která odhalila, že většina kapitálu je složena z tokenů FTT vydávaných stejným vlastníkem.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Vietnamec prodává grafické karty na váhu? Pouze vtip

[Obrázek: 84qv6m8paYSxSVVWVDRANk-1200-80.jpg] Přestože video z Vietnamu, ve kterém pouliční prodavač s plácačkou na mouchy nabízí grafické karty na váhu, koluje internetem již druhý týden, stále se najdou weby, které ho předkládají jako reálné…
 
[Obrázek: dW9LFD2.png?1]



QNAP uvedl nový QuTS hero 5.0.1 na bázi ZFS

[Obrázek: quts-hero-5-800.jpg] QNAP vydal očekávanou verzi operačního systému QuTS hero 5.0.1 pro své profesionálnější NASy. Ta už byla nějakou dobu v betaverzi. Přináší např. podporu 5TB sdílených složek i jednodušší výměnu disků v poli RAID.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Masivní australský námořní dron Anduril nebude vodotěsný

[Obrázek: Anduril-UUV.jpeg-e1651797118772-1024x575.png] 
  • Americká společnost Anduril podepsala kontrakt s australským námořnictvem v hodnotě 100 milionů amerických dolarů
  • Ten zahrnuje vývoj a výrobu tří velkých podmořských dronů typu Extra Large Autonomous Undersea Vehicle (XL-AUV)
  • Tyto drony budou velké jako školní autobusy, ale nebudou vodotěsné
Americká společnost Anduril podepsala kontrakt s australským námořnictvem, v hodnotě 100 milionů amerických dolarů, který zahrnuje vývoj a výrobu tří velkých podmořských dronů typu Extra Large Autonomous Undersea Vehicle (XL-AUV).
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]​​​​
 


Zrádná moderna. Obraz visel 77 let vzhůru nohama. Asi, jistota není

[Obrázek: 4010.jpg?width=484&quality=85&s=95057c7e...be9b6adcea] Je to slavný kousek abstraktní malby. Obraz křižují modré, červené, žluté a černé linky, představují mrakodrap. Autorem díla New York City I je slavný nizozemský abstraktní malíř Piet Mondrian. Visí v muzeu v Düsseldorfu. Po 77 letech se zjistilo, že nejspíš vzhůru nohama. Jistě to však experti nevědí. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Ukrajinci staví druhou Mriju. Ředitel Antonova prohlásil, že třetina už je hotová

[Obrázek: GettyImages-1227893874-1000x624.jpg] Eugene Gavrylov, generální ředitel společnosti Antonov, se zúčastnil vernisáže výstavy fotografií trosek zničeného letounu An-225 Mrija na letišti v Lipsku/Halle (právě tam často hostovala Mrija). V proslovu řekl jednu velmi překvapivou věc: společnost Antonov staví druhý exemplář An-225.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



S crash testy začala Škodovka kvůli Francouzům. Stačilo, když volant nezapíchl řidiče

[Obrázek: 131c74ad46733ba8b647ba23a77c2843.jpg] První crash test škodovky proběhl podle pamětníků roku 1968, v areálu závodu AZNP Mladá Boleslav tehdy do zdi narazila Škoda 1000 MB rychlostí 20 km/h. Oficiální záznamy o této události mlčí, a tak historicky první zdokumentovanou zkouškou je ta, která se uskutečnila o čtyři roky později. Souvisí s exportem modelu Škoda 100 na Západ.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Jak budou vypadat lidé v roce 3000? Budou mít zdeformované oči a zkřivená záda, tvrdí vědci

[Obrázek: pt_1011_9345_o.jpg?format=jpg&width=1200] Bylo by bláhové myslet si, že každodenní používání mobilních telefonů naše tělo postupně nemění. Uskupení vědců z Toll Free Forwarding vymyslelo počítačový model Mindy, který jasně ukazuje, jak se lidské tělo za příštích víc jak 900 let přemění.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Magnetické pole Země mohlo být „nakopnuto“ ultimátní planetární srážkou

[Obrázek: 012519_CG_inner-core_feat.jpg] 
  • Podle mainstreamové hypotézy se náš Měsíc zrodil, když se s protoZemí srazila protoplaneta Theia
  • Podle nové studie tato dávná kolize mohla zásadně přispět ke vzniku magnetického pole Země
  • Spojitost zemského magnetického pole s událostí, při které vznikl Měsíc, přitom byla doposud opomíjená
Podle mainstreamové hypotézy se náš Měsíc zrodil cca 20 až 100 milionů let po vzniku Sluneční soustavy, když se s protoZemí srazila protoplaneta Theia, zhruba o velikosti Marsu. Podle nové studie tato dávná ultimátní srážka možná může za víc věcí, než jenom za naši pozoruhodnou oběžnici.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Z 12″ uděláte 14″. LG vyvinulo natahovací displej díky materiálu pro kontaktní čočky

[Obrázek: FhB_8_eWIAA0KfE?format=jpg&name=small] Ohebné displeje jsou už vcelku běžné, ale společnost LG Display teď představila displej s vysokým rozlišením, který lze navíc i roztáhnout. LG jej nazývá jako displej volného tvaru (free-form).

[Obrázek: jnlALHr.png?1]
Tahle dáma dělá lopatky pro větrné elektrárny z lodních plachet. Má ambice změnit pravidla zelené energie

[Obrázek: ACT_Blade-_Flapwise_Test_12_03_2020_crop-scaled.jpg] Nedávno na Živě.cz vyšel článek o obrovské evropské iniciativě vychovat milión deep tech talentů. Na stejném EIT Summitu v Bruselu byly vyhlášeny také ceny EIT Awards vyzdvihující nejzajímavější a nejpřínosnější inovace v oblasti klimatu, energetiky, digitalizace, potravin, zdraví, výroby, surovin a městské mobility. Společné mají to, že je podpořil právě EIT, tedy Evropský inovační a technologický institut.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Z kola elektrokolo během 30 sekund. Stačí namontovat motor na sedlovku. Možná…

[Obrázek: pikaboost9_8.jpg] Na crowdfundingových webech lze najít stovky zajímavých projektů. Patří k nim i Livall PikaBoost – elektrický motor určený k instalaci na sedlovku jízdního kola. Zařízení váží i s baterií tři kilogramy a na jedno nabití má nabídnout dojezd až 30 kilometrů.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Postrach vodáků je zpátky v Plzni. Agresivní labuťák Trenér vydržel ve venkovském exilu jen pár měsíců

[Obrázek: trener-utoci.png] Noční, a hlavně denní můra plzeňských rychlostních kanoistů je zpátky. Do města se vrátil Trenér, mohutný labuťák, který zdejší vodáky s oblibou proháněl po Radbuze. Sportovce, kteří z něj někdy měli až panickou hrůzu, může utěšit snad jen to, že si zatím se svojí družkou vyhlédl jinou plzeňskou řeku.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Crypto.com poslala téměř půl miliardy dolarů na nesprávný účet

[Obrázek: crypto_com_storm.jpg] Kryptoměnová burza Crypto.com s odstupem několika týdnů přiznává, že omylem poslala 416 milionů dolarů (v podobě 320 000 mincí Etherea) na jiný účet. Později se jí prý podařilo veškerá chybně převedená aktiva dostat zpět. Informuje o tom The Verge.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Putin obnovil titul známý ze SSSR, odteď má Kadyrov za ženu Matku-hrdinku

[Obrázek: rad-matka-hrdinka-sssr-81175016.jpeg] Ruský prezident Vladimir Putin poprvé uděloval čestný titul Matka-hrdinka. Obdržela jej mimo jiné manželka vůdce autonomního Čečenska Medni Kadyrovová. Oznámil to v pondělí na svém webu list Kommersant s odvoláním na příslušný prezidentův výnos.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
... je dobře, že se o Táborském "Bronxu" stále hovoří a město to nezamete jen tak pod koberec radami o "slušném" chování oběti vůči agresorovi .... bohužel tato situace může nastat (nebo se to již děje) v jakémkoliv našem městě ....



V Táboře útočí na lidi party mladistvých, mnohé oběti ale nevolají policii

[Obrázek: size4-1668435450233-2-tabor-neni-bronx-j...tvych.jpeg] Krátce před půlnocí 26. října přepadla skupina mladíků na Pražském sídlišti v Táboře muže, který přijel večerním vlakem z Prahy. Neznámí útočníci ho obestoupili, napadli a okradli. Radnice zaznamenala i další podobné případy, v nichž figurují skupinky mladistvých násilníků.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Počet lidí na světě dosáhl osmi miliard

[Obrázek: characters-4273081-1920-700x420-c-default.jpg] Počet lidí na světě v úterý dosáhl osmi miliard, uvedla agentura AFP s odkazem na Organizaci spojených národů. Propočty se mohou lišit až o rok, úterý 15. listopadu 2022 je podle OSN nicméně tím nejlepším odhadem. Přesný den i čas stanovila organizace před 11 lety.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



600 tisíc věřitelů po kryptoměnovém krachu. Jsou mezi nimi Češi i jména ze sankčních seznamů

[Obrázek: photo-1642628324020-77c67083806b.webp] Ipouhé listování seznamem věřitelů padlé americké kryptoměnové banky Celsius Network by zabralo pěkných pár hodin. Dokument, který k případu zveřejnil americký insolvenční soud, má 14 500 stran. Obsahuje i několik tisíc česky znějících jmen, potenciálních českých investorů, kteří přišli o vložené peníze.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 
Nebezpečný kratom po kritice mizí z některých automatů. „Jeho regulaci podporujeme,“ tvrdí část prodejců

[Obrázek: c7ac48_edaa7f95846c4dc8ac06c0a646510068~mv2.jpg] Návykovou látku kratom, která působí podobně jako heroin nebo jiné opiáty, si mohou v automatech koupit bez problémů i děti. Deník N nyní zjistil, že někteří prodejci začali tyto výrobky z automatů po sérii reportáží a následném tlaku obchodních center stahovat. Část podnikatelů tvrdí, že i jim současné legislativní vakuum škodí.
 
[Obrázek: 39jmAGb.png?2]



Krátké vlny: O jedné hromadné změně přídělů rádiových kmitočtů

[Obrázek: shutterstock_71375803.jpg]Podle Terryho Pratchetta se zákonům vysmívají dva typy lidí: ti, kteří je porušují, a ti, kteří je vytvářejí.
 
 [Obrázek: VueRFyv.png?1]



Nepilotovaný "raketoplán" X-37B se po 908 dnech úspěšně vrátil domů

[Obrázek: nasa-x-37b-640.jpg] Nepilotovaný dron X-37B překonal svůj vlastní rekord pobytu ve vesmíru a na Zem se vrátil po 908 dnech. Při své šesté misi bylo otestováno několik experimentů, mezi nimiž bylo např. posílání energie zachycené solárními panely na zemský povrch
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Víte, kudy v Česku vede ropovod Družba? Podívejte se na mapu. Možná vám černé zlato teče hned za domem

[Obrázek: ropovod-druzba-foto-mero.jpg] Jižní větví ropovodu Družba, který zásobuje i Českou republiku, přestalo téct kvůli platebnímu sporu mezi Ruskem a Ukrajinou černé zlato, což je vhodná příležitost k tomu, abychom si ukázali, kudy vlastně tento klíčový produktovod vede.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Nvidia a Microsoft postaví obří cloudový superpočítač s A100 a H100

[Obrázek: Microsoft-and-NVIDIA-join-forces-to-buil....png?ssl=1] Společnosti Microsoft a Nvidia mají v plánu postavit obří superpočítač, který využije technologií obou společností. Microsoft se postará o infrastrukturu postavenou na Azure, Nvidia pak bude mít na starosti např. obrovské množství akcelerátorů A100 a H100.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Óčko Black testuje vysílání v DVB-T2 Multiplexu 24

[Obrázek: ockoblack.jpg] Žánrová hudební stanice Óčko Black, jejíž program se orientuje na hip hop a rap, začala vysílat v celoplošné DVB-T2 síti 24.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]