XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Astronomové objevili přerostlou planetu, svými rozměry je zaskočila

[Obrázek: ndwTd2T.png]

Astronomové objevili obří planetu, která by podle dosavadních poznatků měla být příliš velká pro svou domovskou hvězdu. Ale přesto kolem ní obíhá. Exoplaneta je třináctkrát větší než Země, což je podle vědců samo o sobě pozoruhodné; ještě zajímavější je ale její kombinace s velmi chladným červeným trpaslíkem, devětkrát menším než naše Slunce, jenž je její „mateřskou“ hvězdou.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



V příštím roce patrně uvidíme více polárních září. Pro moderní společnost to není dobrá zpráva

[Obrázek: Wrv0iLB.png]

Původně se předpokládalo, že 25. sluneční cyklus bude relativně slabý a bude pokračovat v současném dlouhodobém trendu poklesu sluneční aktivity. Nejnovější výzkumy však ukazují, že rok 2024 bude v tomto směru patřit k těm nejsilnějším, což může přinést polární záře i do oblastí, kde běžně nebývají k vidění.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]

Microsofte, myslíš to vážně? Bezpečnostní záplaty pro Windows 10 až za 5000 Kč ročně

[Obrázek: fUKtIhv.png]

I přesto, že konec podpory Windows 10 už Microsoft stanovil, většina uživatelů stále tento systém používá. Microsoft nyní oznámil, že bezpečnostní aktualizace budou k dispozici delší dobu. Zní to dobře, podmínky se ale většině uživatelů líbit nebudou.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



V Česku chce vysílat Warner TV přes satelit, DVB-T2 a internet

[Obrázek: s7WVuh0.png]

Na českém televizním trhu chce fungovat další televizní kanál financovaný z reklamy a šířený prostřednictvím všech distribučních platforem - Warner TV.
Pražská společnost HBO Europe, s.r.o. požádala českého regulátora médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) o udělení vysílacích licencí pro šíření programu s názvem Warner TV prostřednictvím satelitu, pozemních vysílačů a zvláštních přenosových systémů (internetem).


[Obrázek: mW71Ary.gif?1]



Tajemné poruchy lokomotiv v Polsku rozkryli hackeři. Výrobce do nich záměrně nainstaloval chybu

[Obrázek: 2X4Y06k.png]

Polská společnost Newag z Nového Sadce, která vyrábí nákladní elektrické lokomotivy Impuls, čelí obrovskému skandálu. Server Onet.pl, ale i další polská média informují, že za loňskými až příliš častými poruchami jejich lokomotiv, které jezdí po celém Polsku, stojí sám výrobce. Ten je totiž vědomě naprogramoval tak, aby si nečestným způsobem zajistil výjimečně vysoké zisky.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Obří ledovec od Antarktidy se dal do pohybu. Může způsobit chaos i záhubu

[Obrázek: aabz0Qp.png]

Poprvé od roku 1986 se dal do pohybu největší ledovec odtržený od pobřeží Antarktidy s vědeckým označením A23a. Oceánské proudy ho ponesou do jižního Atlantiku cestou, po níž unikl záhubě slavný polárník Ernest Henry Shackleton. Tající ledovec může ohrozit kolonie tučňáků a tuleňů, životu v oceánech ale podle vědců spíše prospívá.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Archeologové našli u Břeclavi výjimečný bronzový artefakt. Naznačuje existenci neznámého pohanského kultu, který uctíval draka

[Obrázek: wchOjrP.png]

Brněnští vědci objevili opaskovou sponu, kterou pak s pomocí zahraničních archeologů a špičkových technologií analyzovali. Objev vypráví nový příběh o době asi sto let před vznikem Velké Moravy, tedy o časech, o nichž existuje jen minimum informací.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Autofotka týdne: Giugiarova sci-fi stíhačka je chválou symetrie

[Obrázek: ASEcR6X.png]

Vesmírná loď Giorgetta Giugiara trumfne i kdejaké bugatti, v aukci se však prodala jen o trochu dráž než Havlova bunda z roku 1989. Jeden z nejoriginálnějších sportovních vozů má zajímavé linie a řadu originálních detailů. Italdesign Aztec je futuristická „placka“, která i po 35 letech stále vypadá jako věrohodná vize budoucnosti.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Průvodce lepší než člověk? Boston Dynamics představil robotického psa, dokáže provádět návštěvy po firmě lépe než člověk

[Obrázek: knXLDWl.png]
 
  • Firma Boston Dynamics předvedla robota, který slouží jako průvodce po areálu firmy
  • Je trénovaný systém na rozsáhlém souboru dat a na modelu GPT-4
  • Jedním z dalších praktických modelů je robot Atlas
O generativní umělé inteligenci pravděpodobně letos slyšíte na každém kroku. Jedním z nadcházejících revolucí v této oblasti a nejnovější úspěch firmy Boston Dynamics je inovativní robot, který provádí zákazníky a návštěvy po areálu firmy. Dokáže popisovat okolní objekty, interagovat s návštěvníky nebo dokonce jim odpovídat na otázky. Je trénovaný na velmi rozsáhlém datovém souboru modelu GPT-4 od OpenAI a je navržen k tomu, aby usnadňoval práci uživatelů, aby přebíral nebezpečné a složité úkoly a celkově zvýšil bezpečnost a produktivitu.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Fyzici přišli na to, jak nalévat čaj do hrnku co nejtišeji. Kupodivu to může být k něčemu dobré

[Obrázek: r8jL3Wf.png]

Vědci se zabývají celou řadou otázek, leckdy i takových, které by běžného člověka patrně nikdy nenapadlo řešit. Jedním z takových objevů je skutečnost, že hlasitost zvuku při nalévání vody do hrnku lze snížit změnou výšky nalévání nebo průměru hrdla konvice. Fyzikové ale zjistili, že změna pouze jednoho z těchto prvků nikdy nezajistí úplné ztišení, informuje web New Scientist.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Historie Amigy: Jak to málem skončilo dřív, než to začalo

[Obrázek: QHeFz9U.png]

Pokud se porozhlédnete na internetu, najdete spoustu článků, které se v mnoha ohledech opakují. A tak máte možnost si mnohokráte dokola přečíst, jak Jay Miner odešel od Atari, založili s Larrym Kaplanem firmu s cílem vyvinout novou převratnou herní konzoli, tuto vyvíjeli a vyvíjeli, pak jim docházely peníze a objevil se zlý drak jménem Jack Tramiel, nicméně s pomocí dobrého prince Commodore se jej podařilo zahnat, stvořit převratnou Amigu 1000, takže vše dobře dopadlo, všichni byli šťastní a spokojení a jestli nezemřeli, žijí dodnes (Jay Miner už zemřel). Autoři podobných pojednání pak obvykle už jen dodají, že dále vznikla ještě A500 a A2000 a další typy, až Commodore o pár let později zkrachoval a historie platformy se uzavřela.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Jeden zločin předci trestali nemilosrdně. Bylo to tak brutální, že smrt byla milostí

[Obrázek: Jr2lGu1.png]

Anka, ty jsi ku*va.“ – tak ve zkratce vypadal příklad typického zločinu v době baroka. Šlo o takzvané zhanění cti. Docházelo i k vraždám, které se někdy řešily trochu komickým způsobem. Nejzávažněji se v 17. století trestala vražda novorozeněte – pachateli se kůlem prorazilo srdce. Proč ve vězení chyběly pevné mříže a proč byli dříve lidé surovější? Dozvíte se v prvním díle minisérie My, kdysi.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Nad Zemí řádil červený skřítek. Vyfotit tak vzácný úkaz se nepoštěstí každému

[Obrázek: og3WDRs.png]

Astronautovi Evropské kosmické agentury (ESA) se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo zachytit vzácný vesmírný úkaz. Snímek zachycuje takzvaný nadoblačný blesk přezdívaný rudý skřítek, který je ze Země vidět jen zřídka.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



OBRAZEM: Šest nápadů, které se neujaly, byť to jejich tvůrci mysleli dobře

[Obrázek: gzqzHAI.png]

Velké i menší technologické firmy hýří mnoha nápady, ale ne vždy jsou jejich snahy korunovány úspěchem. Někdy za to mohou nereálné představy, jindy zase konkurenční boj, ale důvodů může být víc. Jedním takovým je například formát HD-DVD, který měl nahradit odcházející DVD disky. Nakonec však prohrál se systémem Blu-ray.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Past pokroku: Čínští komunisté chtěli zničit vrabce, málem zničili sami sebe

[Obrázek: IQHZJ3L.png]

Čína se pokusila zastavit obtížné vrabce. Rozhodla se proto „snížit jejich stavy“. Jenže komunisté to přehnali a vrabce téměř vyhubili. Narušili tak zřejmě ekologickou pyramidu. Objevil se hladomor, lidé umírali a v zemi nastala zemědělská krize.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Streamovací služby Apple TV+ a Paramount+ možná nabídnou společný balíček

[Obrázek: 81wpWft.png]

Podle serveru Wall Street Journal spolu jednají společnosti Apple a Paramount o tom, že by mohly nabídnout své streamovací služby Apple TV+ a Paramount+ jako jeden cenově zvýhodněný balíček.

[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
 
 
Tento objev možná změní to, jak používáme telefony. Wi-R má přenést hudbu a internet přes lidské tělo

[Obrázek: hkGsn1z.png]
 
  • Americký profesor vynalezl miniaturní čip Wi-R
  • Slouží k přenosu internetu a zvuku pomocí lidské kůže
  • Podívejte se na přenos hudby z telefonu do reproduktoru dotykem
Jednoho dne možná budeme moci při interakci s digitálním světem používat dotyky a naše myšlenky. To je vize profesora Shreyase Sena z americké Purdue University, který už teď vyvíjí inovace pro tzv. „svět po smartphonech“. Podle jeho názoru se v horizontu 20 let přesuneme od nastavování zařízení chytré domácnosti přes mobilní aplikace až k nastavení zařízení pouhou myšlenkou. A právě nově vyvinuté řešení Wi-R má být počátkem nového typu komunikace s mobilními zařízeními.

[Obrázek: ofuozKu.png?1]
 



Šílený i na Hitlerovy poměry. Gigantický tank Ratte byl tak těžký, že by drtil silnice a bořil mosty

[Obrázek: zamGG9w.png]

Adolf Hitler miloval velké technologicky vyspělé zbraně. Mohutné bitevní lodě, nadzvukové rakety a proudová letadla Třetí říše skutečně nasadila, ale pak tu byly projekty, ve kterých se vůdcova fantazie vydala daleko za hranice možného. Jednou z plánovaných zbraní byl gigantický tank Landkreuzer P-1000 Ratte. Byla to skutečná pojízdná pevnost, která byla násobně těžší a výkonnější než jakýkoli jiný tank v historii.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Recenzi věznice v Mapách Google nenapíšete. Google vysvětlil, jak a kdy omezuje přidávání příspěvků

[Obrázek: UnQyqFI.png]

Každý rok se v Mapách Google o své zkušenosti s nejrůznějšími podniky a firmami podělí více než 300 milionů přispěvatelů z celého světa. Denně v mapách přibývá více než 20 milionů recenzí, fotografií, změn otvíracích hodin a dalších příspěvků. Je jasné, že při tomto objemu dat je nutné zajistit přesnost informací a potlačit neužitečný obsah.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Krvavá lázeň v bazénu. Jak si Maďaři vyřizovali se Sověty účty za okupaci

[Obrázek: TlDSpDV.png]

Vodní pólista Ervin Zádor vylézá z bazénu a z tržné rány pod okem mu crčí krev. Pěstí jej předtím udeřil soupeř Valentin Prokopov. Zápas mezi Maďarskem a Sovětským svazem na olympijských hrách v roce 1956, krátce po drastickém potlačení maďarské revoluce, se zapisuje do dějin sportu jakožto „Melbournská krvavá lázeň“. Zádorova fotografie záhy obletí svět. Dnes je tomu přesně 67 let, kdy se zrodila.
 
[Obrázek: eNUxtFi.png]
 
 
Vyšel finální Google Chrome 1.0. Již žádná beta [T−15]

[Obrázek: 72FWNDA.png]

Oživeno 11. prosince 2023 | Jak připomenout 15 let od vydání první ostré verze prohlížeče Google Chrome? Výčet funkcí, které za tu dobu přibyly? Nekonečné. Patos o tom, jak Chome pomáhal měnit internet? Zbytečné.
Nakonec jsme se rozhodli jen připomenout dobový článek, který oznamoval start, připomínal posun od první betaverze a lákal na funkce, které teprve měly přijít. Tehdy jsme ještě nevěděli, jak zásadní krok Google právě udělal...
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Znáte ji z Windows. Teď obrazovku s modrou smrtí bude mít i Linux

[Obrázek: uawxoxt.png]

Operační systém Linux dostane vlastní obrazovku s modrou smrtí, která po vzoru Windows dokáže generovat chybovou zprávu a informovat tak uživatele o tom, proč se nepodařilo zavést systém Linux.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



Zdroj Equites: Bez přepěťové ochrany, ale vycpaný ocelovými pilinami, aby ztěžkl

[Obrázek: j3emQhu.png]

Když nemáte přepěťové ochrany, tak tam dejte ocelové piliny. Tak nějak nejspíš zní filozofie společnosti Equites, která se tváří jako výrobce něčeho, co se tváří jako zdroj…

[Obrázek: dW9LFD2.png?1]
 



Čína překonala USA. Má odolnější elektromagnetické dělo kontrolované AI

[Obrázek: S09deLn.png]

Je to víc než dva roky, co se americká armáda rozhodla ukončit podporu vývoje elektromagnetických děl. Nyní Čína ukazuje, že to možná bylo předčasné. Její systém dokáže vypustit projektil rychlostí až 6 Mach, tedy zhruba 7 200 km/h, a ani po sto dvaceti výstřelech nejeví známky opotřebení. Může za to i nasazení strojového učení.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 



Tragikomedie mobilních dat v Česku. Za internet platíme sumy jako Kokosové ostrovy

[Obrázek: BOAVdBJ.png]

Cena mobilních dat v České republice patří dlouhodobě k problematickým tématům. V porovnání s podobnými státy totiž Češi platí za internet v mobilu nesmyslně vysoké částky. Navzdory některým krokům z nedávné doby to potvrzuje studie společnosti Cable.co.uk, v níž tuzemsko skončilo ve srovnání cen za 1 GB dat na 193. příčce. V žebříčku se tak řadíme na úroveň Belize, Kokosových ostrovů, Nauru nebo Kiribati. Vysoké ceny tarifů jsou v tuzemsku dány dlouhodobým zabetonováním trhu a neschopností vytvořit více konkurenční prostředí.

[Obrázek: fmZVZfk.png]
 
 
170 km dlouhý mrakodrap v arabské poušti už roste. Doplní jej architektonicky unikátní Siranna a Epicon

[Obrázek: GKuPvRg.png]

Po bezmála roce a půl je čas vrátit se k projektu The Line. To je 170 kilometrů dlouhý skleněný mrakodrap, který vzniká uprostřed pouště v Saúdské Arábii. Záměr v lednu 2021 oznámil korunní princ Mohammedem bin Salmán s tím, že má jít o revoluční přístup k městskému bydlení bez automobilů a ulic.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Hubbleův rozpor podruhé – je řešením MOND?
OSEL, Dagmar Gregorová, 11.12.2023
Citované zdroje: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society
...o Hubbleově konstantě, jejíž hodnota, ač by měla být pro celý kosmický prostor v jistém čase stejná, se liší v závislosti od měření v bližším nebo vzdálenějším vesmíru.
...se nacházíme v gigantické oblasti s nižší hustotou hmoty, než má okolí. Tento prostor s průměrem kolem 2 miliardy světelných let byl pojmenován „Místní dírou“ (Local hole - zde), nebo také „KBC prázdnotou“ (KBC Void), kde KBC jsou první písmena přímení astronomů, kteří před deseti lety tuto bublinu zkoumali – Keenan, Bargerová a Cowie (zde). Podle prof. Kroupy a jeho spoluautorů vnější oblast vesmíru obklopující Místní díru svou vyšší hustotou hmoty gravitačně působí na galaxie uvnitř bubliny a přitahuje je k jejím okrajům.

[Obrázek: 212382553450029_01_pavucina.jpg] > kosmická pavučina

170 km dlouhý mrakodrap...
Opravdu by mne zajímala pointa té stavby bez automobilní dopravy. Nějaká tam být musí, tedy jakési metro 170km dlouhé. Pro stejný objem obsluhy by byl lepší tvar koláče nebo koule kvůli dosažitelnosti. Pro koho či co bude "marakodrap položený na dél" určený, koho tam nastěhují? Turisty, nomády, zaměstnance, co budou sloužit jiným zaměstnancům? Utopia jako Metropolis? Pointa - co tím vlastně řeší - přesun bohatství?
Možná tepna budoucích měst?
V noci na pátek vrcholí meteorický roj Geminidy. Podmínky pro pozorování mohou být příznivé

[Obrázek: F2vXItC.png]

V noci ze čtvrtka na pátek vrcholí meteorický roj Geminidy, za noc zazáří na obloze až tisícovka meteorů. Vědci radí pozorovat Geminidy zejména mezi půlnocí a páteční čtvrtou ranní. Lidé by si měli vybrat místo co nejméně rušené stromy či domy a daleko od měst se světelným znečištěním. Protože v prosincových nocích mohou být inverze, je lepší se vydat do hor.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Zemřel Horst Fuchs. Svět si toho všiml až po pěti měsících

[Obrázek: wnWhivc.png]

V červenci letošního roku zemřela ve věku 77 let teleshoppingová legenda, Němec Horst Fuchs. Informace o smrti rodáka z Frankfurtu nad Mohanem se začala šířit rakouskými médii teprve nyní, v polovině prosince. Údajně i proto, že si legendární televizní tvář, žijící dlouhá léta v Rakousku, striktně chránila svůj osobní život.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Je jim 13 let, přesto si kupují e-cigarety. Česká firma nabízí zeď, která mladé kuřáky v e-shopech zastaví

[Obrázek: mQ4Jb3j.png]

Podle letošního průzkumu Státního zdravotního ústavu užívá tabákové výrobky více než pětina dětí ve věku mezi třinácti a patnácti lety, většinou jde o elektronické cigarety. Kde si je ale kupují? Často na internetu, protože některé e-shopy neověřují důsledně věk navzdory tomu, že jim to od roku 2017 přikazuje zákon. Zatímco u alkoholu věk zákazníka ověřuje dopravce, respektive kurýr, v případě cigaret to musí udělat samotný prodejce. Chybějící řešení na trh v letošním roce přinesla služba Adulto, která od té doby nabrala stovky klientů.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Samsung hledá název pro telefon s umělou inteligencí. Zatím vymyslel „AI Phone“, jak originální...

[Obrázek: HkeiyaP.png]
 
  • Šéf Samsungu vyzval manažery, ať vymyslí nový pojem
  • Smartphony s umělou inteligencí chce značit jinak
  • AI Phone zřejmě neprojde, a to kvůli podobné výslovnosti s iPhonem
Měsíce se neoficiálně mluví o tom, že další hlavní verze Windows se silně opře o umělou inteligenci. Díky reportu amerického novináře Zaca Bowdena už známe několik konkrétních vylepšení, která se za rok objeví.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Státy se dohodly. Televize „přes anténu“ bude i po roce 2030

[Obrázek: 5vqmIZa.png]

 Digitální terestrické televizní vysílání nepřijde o kmitočty a může fungovat i po roce 2030. Informoval o tom Český telekomunikační úřad, jehož zástupci podepsali v Dubaji závěrečný dokument Světové radiokomunikační konference.
Jedním z klíčových témat čtyřtýdenní konference byla buducnost pásma 470–694 MHz, využívaného v Evropě pro pozemní televizní vysílání (DTT). „Nově schválené podmínky vycházející z evropského návrhu zajišťují dlouhodobou mezinárodní ochranu DTT. Celé pásmo, včetně 600 MHz, zůstává v Evropě přiděleno pro přednostní TV vysílání minimálně do roku 2031. Podmínky nadále garantují státům možnost využívání plného rozsahu kmitočtů pro DTT v dlouhodobém horizontu,“ sdělil Český telekomunikační úřad.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Turkish Airlines si od Airbusu objednaly letadla za 960 miliard

[Obrázek: KGLndzx.png]

Turecká letecká společnost Turkish Airlines si objednala 220 letadel od evropského výrobce Airbus. V pátek to oznámila společnost Airbus v tiskové zprávě, nezveřejnila však cenu objednávky.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 



Finančník z Wirecard byl zřejmě ruským špiónem. Podvodník s českými kořeny měl na stole i Putinovu sošku

[Obrázek: pgascm4.png]

Nedlouho poté, co německá finanční společnost Wirecard v červnu 2020 oznámila, že z bankovních účtů správců jejího majetku zmizelo v přepočtu asi 50 miliard korun, nasedl její rakouský provozní ředitel s českými kořeny Jan Marsalek na soukromé letadlo, odletěl do Běloruska a odtud jel autem do Moskvy. Tam dostal ruský pas s falešným jménem. Vyšetřovatelé a zpravodajci několika západních zemí jej kromě finančního podvodu nově podezřívají i ze špionáže pro Rusko, které se měl věnovat téměř deset let.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Spatně míněná eutanazie
Google se "těší" na prodej svých nových "chytrých" zařízení


Chytrá domácnost
Chytré reproduktory Google Home a Home Mini začaly hromadně umírat
> ZIVE, Karel Kilián, 15. prosince 2023
Prodej první generace reproduktorů Google Home a Home Mini byl ukončen v prosinci 2021, takže prakticky všechny prodané kusy už jsou po záruce. Přestaly sice dostávat velké aktualizace softwaru, ale stále mají dostávat kritické bezpečnostní aktualizace.

A pomocí aktualizace starých oživíme prodej .....že???
[Obrázek: getthumbnail.aspx?crop=1&w=600&h=300&q=6...=330637182]
Prudký pád schopností počítat a číst. České děti však patří k nejlepším v Evropě

[Obrázek: s62y2mP.png]

Gramotnost ve svém původním slova smyslu znamená schopnost či spíš dovednost číst a psát v určitém jazyce. Zpravidla aspoň v mateřském. Vychází z původního řeckého gramma, písmeno. V čase se význam mění tím, jak se postupně vyvíjejí nároky společnosti na kompetentnost člověka. Umět dobře počítat a rozumět textu je ale základ. Vzdělání stojí na těchto dvou schopnostech. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) proto už dvacet let v pravidelných intervalech tří let testuje schopnosti patnáctiletých dětí v 71 zemích světa. Testy se jmenují PISA. A  zkoumají schopnosti řešit úlohy v matematice, porozumění textu a čtenářské schopnosti a základní orientaci ve vědách. Srovnává se ve všech zemích na obrovských vzorcích z různých typů škol.

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Toyota si patentuje virtuální manuální převodovku pro elektromobily. Má mít až 14 převodů

[Obrázek: NsjCJle.png]

Jednou z mnoha věcí, kterými se elektromobily liší od automobilů se spalovacími motory, je absence převodovky. Důvod je prostý: elektrické motory mohou generovat vysoký točivý moment od nízkých až po velmi vysoké otáčky, což znamená, že dokážou efektivně pohánět vozidlo při různých rychlostech bez nutnosti používat odlišné převody.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



V galaxii budou biliony lidí, věří Bezos. A radí, jak uspět: Hledejte pravdu a rychle se rozhodujte

[Obrázek: QOAWl2t.png]

Symbolem úspěšného technologického podnikatele s ambicemi, které překračují hranice naší planety, je bezpochyby Elon Musk. Až někde v závěsu za ním je Jeff Bezos, zakladatel Amazonu. Je to dané i tím, že nemá potřebu být neustále ve veřejném prostoru, na sociální sítě postuje jen výjimečně a hodně šetří s rozhovory. Nyní ale poskytl jeden, v němž nechal nahlédnout poměrně hluboko do svého uvažování a svých vizí.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Veletrh E3 se loučí. Kdysi největší herní akce každého roku už se v dalších letech opakovat nebude

[Obrázek: AKPaXAq.png]

Letošek měl být pro "étrojku" velkým návratem na herní scénu. Jak ale dobře víme, plány ani zdaleka nevyšly a dnes přišel definitivní konec. Asociace ESA, která za pořádáním veletrhu dvě dekády stála, oznámila, že je čas se s E3 rozloučit nadobro. Častokrát můžete zahlédnout názory obviňující z konce veletrhu covid, a i když na něm měl také podíl, úpadek byl znát už i na předchozích ročnících. E3 nám bude chybět, ale raději ať není vůbec, než aby si zopakovala nepovedené ročníky.

[Obrázek: 2ythN3y.jpg?2]



Všechny pořady českých televizí v jedné aplikaci? Czechflix zase ožívá

[Obrázek: gtJuMqE.png]

Česká televize, Nova a Prima v posledních letech zkoumaly možnost spustit společnou aplikaci, ve které by byly jejich filmy, seriály a pořady. Ačkoliv si totiž každý den navzájem konkurují, potřebují si zároveň vybojovat prostor vedle celosvětových obrů, jako jsou Netflix nebo HBO. Nemají sice jejich rozpočty, ale mají velkou zásobu české tvorby a tu mají čeští uživatelé rádi.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Že to bude hit, jsem věděl hned. Vytvořit Tetris mi trvalo dva týdny, říká Pažitnov

[Obrázek: DDrl6lX.png]

Geniálně jednoduchá, a přitom absurdně návyková hra, kterou i po téměř čtyřiceti letech hrají miliony lidí po celém světě. To je Tetris, který táhne pozornost napříč generacemi nejen svou zábavností, ale i příběhem. Jeho součástí byly cesty západních občanů za železnou oponu i dramatická jednání o autorských právech a hroutící se komunistický režim.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
O2 spustilo na 98,5 % území ČR síť pro internet věcí Cat-M

[Obrázek: 2X3BTwh.png]

Operátor O2 spustil novou bezdrátovou síť pro internet věcí nazývanou Cat-M nebo také LTE Cat-M1. Podle něj umožní snadné připojení zařízení v pohybu, jako jsou třeba GPS lokátory, nebo datově náročnějších zařízení, která vyžadují stálé připojení k síti.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Microsoft v roce 2024 nahradí Apple v pozici největší společnosti na světě

[Obrázek: 3OqdKdg.png]

Od roku 2011 je Apple dle tržní kapitalizace největší společností na světě, jen občas klesne na druhé místo. Když tento titul získal poprvé, měl hodnotu o něco nižší než 340 miliard dolarů. Letos v červnu se stal první společností v historii s tržní kapitalizací tři biliony dolarů. Jeho vzestup a trvalou dominanci podpořily inovace, elegantní design a maniakální zaměření na správné provedení drobných detailů.

[Obrázek: LrJlYiP.png]



Evropská komise začíná oficiálně vyšetřovat Muskovu síť X

[Obrázek: XOOQW1B.png]

Evropská komise oznámila start oficiálního řízení se sociální sítí X (dříve Twitter). Služba amerického podnikatele Elona Muska je podle ní podezřelá z přečinů proti Aktu o digiálních službách (DSA). Ten velkým platformám stanoví řadu povinností týkajících se mimo jiné moderování obsahu.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Deal s vůní české historie. Pistolníci Colt kupují nábojaře Sellier & Bellot v transakci za 13 miliard

[Obrázek: nATPqnU.png]

Česká zbrojovka se světovým jménem Colt zůstává při chuti. Do svého portfolia nyní přidá další globální značku, která pochází z Česka – výrobce nábojů Sellier & Bellot, za kterého zaplatí nadnárodní skupině CBC stovky milionů dolarů a přidá i vlastní akcie.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Když děti snídají energeťáky. Z nápojů pro povzbuzení se na základních školách stala děsivá móda

[Obrázek: 77QjA74.png]

Současný hype kolem problematického drinku Prime má na svědomí jednu jedinou pozitivní věc. Rozvířil debatu o dětské konzumaci nápojů obsahujících kofein. Že jsou kofeinové drinky pro zdraví dětí nebezpečné, říkají lékaři již delší dobu. Stejně dlouho bijí na poplach učitelé, kteří jsou ve školách svědky toho, jak moc jsou energetické nápoje mezi dětmi oblíbené.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Rychlá auta, stovky litrů paliva a lasery. V Česku byl mezinárodní gang, který odpaluje bankomaty 

[Obrázek: evnAqdW.png]

Po Evropě cestují v upravených autech, která vyvinou rychlost až 300 kilometrů za hodinu. Vozí sebou palivo a také lasery v případě honiček s policií. Rakouští policisté promluvili o organizované skupině, která odpálila bankomat v rakousko-českém příhraničí. Podle všeho jde o rozsáhlý gang s kořeny v Nizozemsku. Po poslední explozi se měli dva zloději ukrývat v Česku, území ale už pravděpodobně opustili. Jednoho pachatele se podařilo dopadnout. 

[Obrázek: GhZmgCL.png]



Stopka, která nemá obdoby. Apple musí doma zastavit prodej hodinek Apple Watch. Kvůli měření kyslíku v krvi

[Obrázek: 4WgLYEH.png]

Patentové spory, které vyústí v dočasný zákaz prodeje nebo dokonce stažení určitého typu produktu z trhu, nejsou ve světě technologií ničím neobvyklým. Málokdy se ale stane, že postihnou největší výrobce a jejich aktuální klíčové produkty. S takovou výzvou se teď bude muset vypořádat Apple na území Spojených států.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]

Krize v polské televizi. Poslanci PiS obsadili ve sporu o nezávislost redakci, chtějí držet hlídky

[Obrázek: KoiHKjf.png]

Dolní komora polského parlamentu schválila v úterý pozdě večer usnesení vyzývající k obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií. Poslanci nově opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) hlasování bojkotovali a shromáždili se v budovách veřejnoprávní televize TVP. Informovala o tom v noci na středu polská média. Nová vláda slíbila reformovat média, která se podle kritiků za vládnutí PiS dostala pod politický vliv této strany a kanál TVP Info se stal hlásnou troubou vládní propagandy, napsala televize TVN 24 na svém webu

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Google opět loni v Česku odvedl mizivou daň z příjmu, miliardy tečou přes Irsko

[Obrázek: 7aSDUAn.png]

Google v roce 2022 opět v Česku odvedl mizivou daň z příjmu, konkrétně 12,6 milionu korun. Je to o zhruba dva miliony více než rok předtím. Firma za posledních deset let odvedla kolem osmdesáti milionů. Vyplývá to z údajů z výroční zprávy spoeločnosti Google Czech Republic, s.r.o.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Soud v Coloradu použil 160 let starý paragraf a zakázal Trumpovi účast ve volbách. Co bude dál?

[Obrázek: QOxFoHy.png]

U městečka Grindavik na Islandu se už několik týdnů chvěje země, a dokonce tam začala chrlit lávu sopka. A jakoby její otřesy pronikly i šest tisíc kilometrů daleko do amerického Denveru, kde také došlo k zemětřesení – jenže politickému. Nejvyšší soud státu Colorado oznámil, že Donald Trump se nesmí zúčastnit prezidentského klání, protože se podílel na pokusu o převrat. A odstartoval tak právní a ústavní bitvu, jakou moderní americké dějiny nepamatují.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
"Soud v Coloradu použil 160 let starý paragraf a zakázal Trumpovi účast ve volbách. Co bude dál?"

Nejsmutnější na volbách v USA je, že ze svých více než 300 000 000 obyvatel nedokáží vybrat lepší kandidáty než jsou Trump a Biden  17
: bohužel smutný pohled je i na samotné americké voliče a nejen na ně, on celý ten kontinent je vůbec takový nějaký ... jak to kulantně napsat ... jiný ......  8
 


Zase o konkurenci méně. Vodafone kupuje největšího nezávislého virtuála Sazkamobil

[Obrázek: ZywMrsx.png]

Na stojatém českém trhu mobilních operátorů dochází po čase k významnější změně. Vodafone oznámil, že kupuje od společnosti Sazka jejího virtuálního operátora Sazkamobil. Zatímco pro zákazníky samotného virtuála se nic nezmění, protože už dnes poskytuje Sazkamobilu k provozu svoji síť právě Vodafone, z pohledu celého trhu ubude významná konkurence.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]

.... stejné jako u supermarketů, žádná konkurence a kdo na tom bude ve výsledku asi bit ??? ....
Nový typ paměťových modulů standardizován: CAMM2 umožní vyměnitelné paměti LPDDR5X

[Obrázek: zMSuZEi.png]

V posledních letech se vyvinula inovace v paměťových modulech pro notebooky. Ty čím dál tím méně používají moduly SO-DIMM a raději pájejí paměti na desku. Dell však přišel s formátem plochého modulu s kompresní montáží, který zabírá méně místa a mohl by přimět výrobce notebooků opět začít paměti montovat v upgradovatelné formě. Je to, zdá se, na dobré cestě, protože tyto moduly teď standardizoval JEDEC, a to i pro paměti typu LPDDR.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Internet se baví na účet Cybertrucku, který uvíznul na malém zasněženém kopci

[Obrázek: eLZ5INZ.png]

Na internetu se nedávno objevilo video, které zachycuje Cybertruck uvízlý na malém zasněženém kopci. Pickup od Tesly bezmocně protáčí pneumatiky, zatímco ho pomalu táhne bílý Ford.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Cestování Hyperloopem nadále zůstává jen snem, Hyperloop One končí

[Obrázek: sKpmEZt.png]

Cestování Hyperloopem se patrně nikdy nestane skutečností, i když to nemusí znamenat, že podobný způsob nebude realitou. Ten, který Elon Musk nastínil před 10 lety, to ale asi nebude. Končí další společnost.
Před 10 lety Elon Musk prezentoval článek, který se týkal cestování vlaky v uzavřených trubicích. Ten nazval Hyperloop, nechtěl se mu ale přímo věnovat, a tak technologii pod tímto názvem začalo na jeho základě vytvářet mnoho dalších společností, i když to rozhodně nebylo poprvé, co něco takového někoho napadlo. Z takových více zmiňovaných společností jsme tu měli HyperloopTT, Virgin Hyperloop One a podobný princip prezentoval také kanadský TransPod. Jenže ani jeden se nedostal příliš blízko reálnému nasazení. O HyperloopTT se poslední dobou sice moc nemluví, ale nadále na projektu pracuje. To Hyperloop One s projektem končí.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Díky jejich řešení vědí o letícím dronu všichni ve vzduchu. Český Dronetag s ním ovládl americký trh

[Obrázek: Cnv4FcF.png]

Možná si i vy letos pod stromečkem rozbalíte nový dron, u kterého je však před vzletem nutné ověřit, jestli nemusí mít takzvanou dálkovou identifikaci neboli remote ID. Díky ní je během svého pobytu ve vzduchu viditelný pro ostatní účastníky letového provozu, aby se předešlo srážkám s drony nebo jinými stroji. Právě na to se zaměřuje česká společnost Dronetag. Firmě se daří natolik, že už ovládla většinu trhu s remote ID u komerčních dronů ve Spojených státech a své meziroční tržby letos navýšila na 50 milionů korun.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Uživatelé Androidu, pozor: šíří se škodlivý kód, který deaktivuje odemykání otiskem prstu a krade PIN

[Obrázek: MIH08an.png]

Biometrika je v současnosti oblíbeným a poměrně rozšířeným způsobem odemykání obrazovek při používání mobilu. I přes vysokou úroveň bezpečnosti buďte obezřetní. Objevil se nový škodlivý software, který ji na Androidu vypíná a při následném zadávání PIN kódy krade. Jak se chránit?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Zásilkovna mění majitele, skupinu Packeta kupují CVC Capital, Emma Capital a R2G

[Obrázek: 3QQm4Nf.png]

Skupina Packeta, která provozuje logistickou službu Zásilkovna, bude mít nové majitele. Firma oznámila, že její současní společníci uzavřeli smluvu o prodeji 100% podílu s novými investory. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Proč na Štědrý den neprat prádlo a proč si vzít kousek okoralého chleba? 

[Obrázek: 3DJkHWF.png]

Dříve bylo v rodinách zvykem dodržovat na Štědrý den tradice, které měly zajistit štěstí a zdraví na celý příští rok. V dnešních dobách se většina z nich už nedodržuje. Některé jsou ale stále oblíbené. Štědrý den je také spojený s řadou pověr. 

[Obrázek: GhZmgCL.png]



Napsal pokračování Pána prstenů, od Amazonu chtěl vysoudit miliardy. Místo toho musí svoje dílo zničit

[Obrázek: SXQ1vPF.png]

Že si někdo vysní pokračování Pána prstenů od J. R. R. Tolkiena, to není až tak zvláštní. Že ho skutečně napíše, to už je mnohem méně obvyklé. A že tak učiní bez držení autorských práv, výsledek zašle vnukovi slavného spisovatele – a ještě začne hrozit žalobou Amazonu, že údajně vykradl fanouškovský počin při natáčení svého seriálu Prsteny moci, to už je hodně fantastický příběh. Jenže právě tohle se stalo.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



YouTuber postavil neuvěřitelně složitou kinetickou počítačovou skříň. Inspiroval se designem CyberPowerPC

[Obrázek: JPASx0y.png]

Americká firma CyberPowerPC představila na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) 2022 neuvěřitelně nápaditou počítačovou skříň Kinetic. Mimo jiné byla vybavena 18 trojúhelníkovými větracími otvory na předním panelu, které se otevírají a zavírají v závislosti na vnitřní teplotě systému.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 
Autonomní vozy: směrem k levelu 3

[Obrázek: eJsfnO6.png]

S pomocí počítačů a pokročilých senzorů se automobilky snaží, aby jejich vozy zvládaly autonomní jízdu. Rozlišují při tom různé úrovně samostatnosti od nuly do pětky. Jak se jim daří vzestup k vyšším úrovním, kdy řidič-člověk ani nebude potřeba?
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]




Čínský kosmoplán vypustil na orbitu Země šest záhadných objektů, které vysílají signály

[Obrázek: 8lsNlw8.png]

Čínský utajovaný kosmoplán Šen-lung během své třetí mise vypustil na oběžnou dráhu Země šest objektů, které vysílají různé typy signálů. Upozornil na to amatérský astronom Scott Tilley.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Na tuzemský trh ve velkém míří benzin E10. Poradíme, zda to bude pro váš automobil problém a jak se většímu obsahu biosložky vyhnout

[Obrázek: UGfXr5r.png]

A poradíme vám hned na úvod. Pro většinu automobilů by neměl větší obsah biosložky představovat potíž, nicméně v kontextu stáří vozového parku na tuzemském trhu by to přece jen problém nakonec mohl být pro řadu lidí.

[Obrázek: UyOGJ0P.png]



Bezpečný přístav bohatých Rusů a jejich peněz, šest hodin letu od Prahy

[Obrázek: PERIPxF.png]

Relativně levné letenky, přímé spoje z Prahy, exotika a teplo lákají zejména v zimních měsících řadu Čechů k cestě do Dubaje. Svobodně smýšlejícím návštěvníkům by se tam ale nemuselo líbit tak jako dříve. Z Dubaje se od začátku války Ruska proti Ukrajině stal bezpečný přístav pro Rusy i jejich byznys.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Boží bojovník a geniální vojevůdce? Mínění o Žižkovi je mylné, tvrdí spisovatel

[Obrázek: PpMRsnD.png]

Byl Jan Žižka boží bojovník a hrdinný geniální vojevůdce, kterému šlo o revoluci? Českobudějovický galerista v penzi Jaroslav Konáš starší, kterému nedávno vyšla kniha Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova, nesouhlasí. „Bylo to všechno ve skutečnosti úplně jinak,“ odporuje učebnicím dějepisu i některým historikům.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Zákaz masa by měl na svět obrovské dopady. Většina lidí s takovými vůbec nepočítá

[Obrázek: R6py95Y.png]
 
  • Volání po vegetariánství či veganství zaznívá stále silněji
  • Často je přechod na ryze rostlinnou stravu prezentován tak, že „stačí jen chtít“
  • Co by se ale stalo, kdyby hned zítra všichni obyvatelé planety tohle volání vyslyšeli?
Každý rok snědí obyvatelé Země asi 350 miliard kilogramů masa. Nepodílejí se na tom všichni. Například ve Spojených státech připadá na vrub 12 % obyvatel 60 % veškeré spotřeby hovězího. Na druhé straně někteří lidé maso prakticky nejedí. Někteří proto, že je pro ně maso nedostupné, jiní naopak proto, že ho programově odmítají.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Velký přehled státních svátků v roce 2024: Kdy zavřou obchody a kolik volna nás čeká

[Obrázek: A1IQ9Fi.png]

Nový rok se rychle blíží a někteří prodejci budou muset hned s jeho příchodem upravit otevírací dobu, jak jim ukládá zákon o prodejní době. O které obchody se jedná a jak se lidem v příštím roce omezí nakupování, poradí náš tradiční přehled. Ten zároveň ukazuje i to, kolik prodloužených víkendů čeká domácnosti v roce 2024 a kdy počítat s prázdninami dětí školou povinných.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Spalovací Porsche Macan končí v EU z kuriózního důvodu. Je kyberneticky nebezpečné

[Obrázek: VcvYvhZ.png]

Oblíbené SUV Porsche Macan se spalovacími motory kvůli evropským regulacím už brzy opustí trh EU. Nejsou to však emisní regulace, které by tento model měly zabít. Tentokrát bude důvod softwarový.

[Obrázek: HLOsCgy.jpg?1]



Smrtelná nemoc zombie jelenů děsí odborníky. Obávají se možného přenosu na člověka

[Obrázek: r5czHCE.png]

Do srdce Yellowstonského národního parku pronikla nemoc označovaná jako chronické chřadnutí jelenovitých (Chronic Wasting Disease; CWD). Jde o smrtelné onemocnění postihující volně žijící zvířata. Dle deníku The Guardian je to důvod k obavám z možných dopadů na lidské zdraví.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Narůstá počet podvodů s QR kódy. Říká se jim „quishing“ a jejich cílem je opět vylákat citlivé údaje

[Obrázek: pO39QTg.png]

Do slovníčku pojmů označujících různé druhy kybernetických podvodů nebo útoků přibyl další nový – quishing. Jedná se o další formu vylákání citlivých údajů od oběti takového podvodu, tentokrát pomocí čím dál rozšířenějších QR kódů. Podle společnosti Check Point, zaměřující se na kybernetickou bezpečnost, za poslední měsíce narostl počet podvodů přes QR kódy skoro sedmkrát proti stejnému období loni.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]