XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
8 000 kilometrů nástrah pouště. Tudy se za pár dní pojede nejextrémnější závod planety

[Obrázek: RQZNzsJ.png]

Titul jednoho z nejextrémnějších závodů planety nezískalo Rallye Dakar jen tak. Rok co rok divákům potvrzuje, jak náročné dokáže být – a začátkem příštího roku to nemá být jinak. Další ročník slavného vytrvalostního závodu se znovu pojede v nehostinných podmínkách Saúdské Arábie, kam se vydají stovky jezdců z celého světa včetně velkého zástupu Čechů.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



CETIN vyzkoušel optickou trasu zabezpečenou kvantovým šifrováním

[Obrázek: 05YuhWZ.png]

CETIN otestoval optické datové spojení odolné proti útokům kvantových počítačů. Komunikace je šifrována prostřednictvím výměny kvantových klíčů. Nová linka představuje posun v oblasti rozvoje kvantově zabezpečných služeb a připravuje se na nástup vysoce výkonných kvantových počítačů.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Elon Musk se brání naznačování médií, že robot Optimus zranil zaměstnance v továrně

[Obrázek: i8nI8Mf.png]

V posledních dnech se objevila zpráva, že robot Tesly v továrně v Texasu zranil muže a způsobil mu krvavá zranění. Elon Musk se nyní brání, že média nesprávně naznačovala, že by za to měl být zodpovědný jeho robot Optimus.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Jaký byl rok 2023 v distribuci médií? V mnohém převratný, u nás poměrně klidný

[Obrázek: 7OufN3u.png]

Podívejme se za uplynulým rokem na zásadní momenty pro distribuci mediálního obsahu. Mezi častá témata patřila diskuse o zachování kmitočtů pro DTT, nástup volných lineárních kanálů s reklamou přes internet. Stranou nezůstal ani silný vliv reklamních agentur na aplikace a snahy zjednodušit divákům programový výběr v televizních přijímačích. Starlink společnosti SpaceX je k dispozici na všech 7 kontinentech a více jak v 70 zemích.

[Obrázek: HCKSs3U.png]



Letecký zázrak Me 262: Vývoj stíhačky utnul sám Hitler, chtěl mít bombardér

[Obrázek: o0OLc3p.png]

V polovině 2. světové války se na obloze objevil letecký zázrak, který pak od jara 1944 znamenal dramatický posun v podstatě vzdušného boje. První operačně nasazený bojový letoun, německý Messerschmitt Me 262 Schwalbe (vlaštovka), se stal předzvěstí nového věku válečnictví, ukázal cestu do budoucnosti a výrazně ovlivnil probíhající konflikt.
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Nadšenec naprogramoval v Excelu hru Tetris. Působí překvapivě hratelným dojmem

[Obrázek: DDdbKbx.png]

Uživatel, vystupující pod přezdívkou MehmetSalihKoten, publikoval na diskuzním fóru Reddit video, ve kterém prezentuje hru Tetris vytvořenou v tabulkovém procesoru Microsoft Excel. Proti originálu mají kostky pouze bílou barvu a hra se ovládá myší, nikoli přes klávesnici. Přesto působí poměrně hratelným dojmem.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Nejšílenější formule 1 v historii měla šest kol. Bizarní nápad se ukázal jako neefektivní, přesto Tyrrell P34 dokázal vyhrát.

[Obrázek: bXMROq1.png]

Risk je zisk. Závodní tým Tyrrell se v 70. letech pustil do projektu, který v historii motorsportu neměl obdoby. Poznejte příběh nejzvláštnějšího monopostu formule 1 se šesti koly.

[Obrázek: UyOGJ0P.png]



Internet baví ruský "Tesla Killer" aneb východní elektromobil Amber

[Obrázek: TCiMeS4.png]

Po ruské invazi na Ukrajinu se většina výrobců aut stáhla z Ruska a jejich továrny tak zůstaly zet prázdnotou. Moskevská polytechnická univerzita ale představila řešení, vlastní elektromobil Amber, který spíše vytváří posměšky.

[Obrázek: HLOsCgy.jpg?1]



Paúhoř elektrický v roli genového inženýra. Elektrickými výboji dokáže navozovat genetické modifikace

[Obrázek: Sp3o8Wo.png]
  • Genetické modifikace dala Evropa na index, protože jí připadají „nepřirozené“, a tudíž i nebezpečné
  • V přírodě si ale organismy geny navzájem vyměňují, aniž by to pro ně mělo fatální následky
  • Nejnověji se ukázal jako zdatný „přírodní genový inženýr“ paúhoř elektrický
V Evropě podléhají biotechnologie tuhé regulaci. Některé, jako např. klonování hospodářských zvířat, jsou rovnou zakázány. Jiné, například genetické modifikace, jsou omezeny přísnými regulacemi. Často se tak děje s odůvodněním, že jde o zcela nepřirozené procesy, ke kterým v přírodě nedochází. Nejnověji zaznívají tyto argumenty v diskusi o tzv. nových genomických technikách.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Z Applu odchází další důležitý člověk. Vrací se ke svému dřívějšímu šéfovi, aby pomohl s vývojem AI telefonu

[Obrázek: BhnVJ6Z.png]
 
  • Práce v Applu může vypadat jako práce snů
  • Jenže v posledních dobou z něj odchází stále více důležitých osob
  • Jony Ive si pod svá křídla stáhl i šéfa designu iPhonů a Apple Watch
Apple opouští další důležitý člověk, který se podepsal pod spoustu designových rozhodnutí hodinek Apple Watch a iPhonů. Tang Tan, který jako víceprezident dirigoval dva stěžejní designové týmy, se od února vrátí ke svému původnímu šéfovi. A tím byl Jony Ive, který z Applu odešel už v roce 2019, přičemž prakticky okamžitě založil firmu LoveFrom. Ta má v rámci dohody se Samem Altmanem z OpenAI pomoci vytvořit něco na způsob „iPhonu umělé inteligence“.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Zapomeňte na velkou sedmu s Nvidií aneb 7 akcií, které letos vydělaly víc a nejspíš je vůbec neznáte

[Obrázek: ydHQG1b.png]

Index S&P 500, který sleduje akcie pěti set největších amerických firem, letos posílil o více než 25 procent, což je velmi dobrý výkon. Speciálně po nuzném roce 2022. Technologický index Nasdaq 100 vyrostl dokonce o 56 procent. Oba táhly především velké IT firmy jako Apple, Microsoft nebo Meta. V jejich stínu se ale letos dalo náramně – a podstatně víc – vydělat na menších, jen velmi málo známých akciových titulech.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Polsko investuje desítky miliard do výroby čipů. Chce navázat na úspěch s tamní továrnou Intelu

[Obrázek: GO1AleH.png]

Polsko plánuje přilákat další investory v čipovém průmyslu. Tamní vláda připravila opatření pro podporu strategických investic do polovodičů, v rámci něhož v letech 2024 až 2026 uvolní v přepočtu 1,5 miliardy dolarů, necelých 37 miliard korun. Ambicí je navázat na investici amerického kolosu Intel, který u Vratislavi postaví továrnu za 4,6 miliardy dolarů.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]




Přechod na formát Micro 4/3 má být příští velkou věcí mobilní fotografie

[Obrázek: oVkF9jh.png]
 
  • Vysoké rozlišení, hrátky s clonou i umělá inteligence...
  • ...tím vším prošel vývoj mobilního focení za poslední roky
  • Do dvou let mají telefony dostat Micro 4/3 fotočipy
Mobilní fotografie se už dávno posunula od smýšlení „čím více fotoaparátů, tím lépe“, do současné podoby, kdy je i samotnými uživateli vnímání důležitost doplňkových objektivů, jejich světelnost, ale také možnosti optického a hybridního přiblížení. Už současné fotoaparáty si hojně pomáhají umělou inteligencí, což by mělo v následujících letech ještě gradovat. Jenže, s malými fotočipy už brzy narazíme (nebo jsme už narazili?) na technologické limity. A některé z nich mají v horizontu dvou let vyřešit Micro 4/3 fotočipy s rozměry 17,3 × 13 mm.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Vytváření náhod: retro zařízení ze 60. let minulého století zvyšuje bezpečnost internetu

[Obrázek: bAZneEk.png]

Lávová lampa se poprvé objevila na trhu v roce 1965. IT společnost zodpovědná za globální bezpečnost internetu dodnes používá ikonické lampy k šifrování dat – a to z jednoduchého důvodu.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



V Polsku řešili záhadné rušení signálu GPS. Agentura pro leteckou navigaci varovala před anomáliemi

[Obrázek: eS0BLgb.png]

Polský web Business Insider přinesl ve středu 27. prosince zprávu o silném rušení signálu GPS, které bylo zaznamenáno v mnoha oblastech Polska. Velké problémy mohli zachytit například lidé, kteří používají navigaci v Baltském moři. V souvislosti s tímto stavem vydala Polská agentura pro leteckou navigaci (PAZP) varování.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Prach, kovy a chemikálie. Ohňostroje škodí a měly by se zakázat, apelují vědci 

[Obrázek: uzSoYfZ.png]

Ohňostroje a zábavní pyrotechnika pro některé lidi k oslavám Nového roku zkrátka patří. Barevné výbuchy na nebi ale kromě vizuálního zážitku přinášejí i negativní dopady. Zejména znečišťují ovzduší a látky uvolňované při odpalování pak mohou ovlivnit zdraví lidí i zvířat. Odborníci a odbornice proto dlouhodobě apelují na omezení či úplný zákaz pyrotechniky.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Americký miniraketoplán X-37B odstartoval na další tajnou misi

[Obrázek: 3YcgWPo.jpg]

Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral v pátek v noci odstartovala raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s americkým vojenským miniraketoplánem X-37B na palubě. Jedná se o sedmý let raketoplánu, který při předchozích misích strávil ve vesmíru celkem už více než deset let. Co přesně je účelem mise, úřady nezveřejňují, podotkla agentura AP.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Povinné ručení se má nově vztahovat i na elektrokoloběžky nebo segwaye. Změna má přijít příští rok

[Obrázek: wK4I3uY.png]

Jsou čím dál populárnější a je jich stále víc. Navíc mnohé vyzývají k riskantní jízdě. Počet nehod, ve kterých figurovala koloběžka, vzrostl jen za posledních pět let rovnou desetkrát. A množství srážek způsobených elektrokoloběžkami je dvakrát větší než ten, za které mohou jejich klasické, lidskou silou poháněné dvojnice. I to je důvod, proč by měli nově majitelé elektrických vozítek platit povinné ručení.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Lucasfilm žaluje chilskou myčku aut, která se pojmenovala jako Star Wash

[Obrázek: QB8hgzv.png]

Americká produkční společnost Lucasfilm, která stojí mimo jiné za sérií filmů Star Wars, se rozhodla žalovat malou automyčku v Chile. Firmě, která patří do mediálního konglomerátu Walt Disney, se příčí zaregistrovaná značka Star Wash. Americké společnosti se také nelíbí, že se chilská myčka snaží přilákat nové zákazníky na postavy světoznámé galaktické ságy.

[Obrázek: JYpNADb.png]
 
 
Vypluje první obří výletní loď vyrobená v Číně, má i mahjongový salonek

[Obrázek: 0UdsnqT.png]

První velkou výletní loď vyrobenou v Číně čeká 1. ledna první plavba s turisty. Loď Adora Magic City se vydá z domovského přístavu v Šanghaji na šestidenní vyjížďku, turisté navštíví jihokorejský ostrov Čedžu a japonská města Nagasaki a Fukuoka, informovala agentura Bloomberg.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Na ostrově, kde se točil Jurský park, si buduje svou pevnost Mark Zuckerberg. Za šest miliard

[Obrázek: Y5etdhy.png]

Havajské ostrovy jsou už dávno investičním i rekreačním terčem technologických titánů ze Silicon Valley. Ostatně ze San Franciska jsou na nich letadlem za pět hodin, takže podobně rychle jako Evropané na Kanárských ostrovech. Jedním z těch, kdo si to uprostřed Pacifiku zamilovali, je i Mark Zuckerberg. Na ostrově Kauai už několik let buduje monumentální areál včetně rozsáhlého podzemního bunkru.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Kancelář ve virtuální realitě? Na Meta Quest dorazil Microsoft Office!

[Obrázek: tJSme53.png]
 
  • Meta Quest 3 patří k nejvyspělejším VR headsetům
  • Poskytne plnohodnotné kancelářské prostředí ve virtuální realitě
  • Word, Excel a PowerPoint jsou k nyní dispozici zdarma
Meta Quest 3 patří k těm vůbec nejvyspělejším VR headsetům. Přestože druhá verze byla spíše další náhlavní soupravou pro hraní her, třetí generace má splňovat potřeby uživatelů ke kancelářským účelům. Dokáže zajistit funkční virtuální prostor, který poskytne kancelář prakticky kdekoliv bez zbytečného tahání dalších komponentů. Nově budou ke stažení aplikace Microsoft Word, Excel a PowerPoint. A k překvapení uživatelů – zcela zdarma.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Nadšenec objevil průhledný čip z roku 1977. Místo tradičního křemíku využívá safír

[Obrázek: 4pes7SI.png]

Hardwarový nadšenec Ken Shirriff se na svém blogu pochlubil netradičním nálezem čipu z roku 1977. Při opravě osmipalcové disketové mechaniky objevil čip využívající jako substrát safír namísto běžného křemíku. Díky tomu je čip průhledný s perfektně viditelnou strukturou všech spojů.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



V roce 2024 mohou získat status veterána i tyto vozy. Některé z nich koupíte za pár korun

[Obrázek: bEHOhgI.png]

Každý vůz bude jednou veterán. Tato auta to může potkat už brzy. Má to ale cenu?
Veteránem se rozumí takové vozidlo, které je starší třiceti let. Je to podmínka nutná, nikoliv však dostačující. Ne každé auto starší třiceti let získá status veterána a ne každé by mělo. Podmínky pro udělení tohoto statutu, a tím pádem také zelených značek a výhodami s nimi spojených, je nutné projít testacemi. Vaším nejnadřízenějším orgánem je v tomto bodě FIVA, mezinárodní federace historických vozidel.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 
 


Zákaz prodeje Apple Watch v USA pozastaven. Apple už znovu přijímá objednávky

[Obrázek: dnhGvrM.png]

Oživeno 28. prosince 2023 | Po týdnu od stažení hodinek Apple Watch Series 9 a Ultra 2 z amerického trhu se oba modely opět vrací zpět do prodeje. Apple už je znovu nabízí ke koupi na svém webu. Společnosti k tomu dopomohl Odvolací soud Spojených států, který zákaz prodeje dočasně pozastavil, a to pouhý den poté, co Apple požádal o pozastavení zákazu Komisi pro mezinárodní obchod USA (ITC), která zákaz původně vydala.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
 
Letadlo bez pilota úspěšně vzlétlo, letělo a přistálo. Autonomní systém obstál na výbornou

[Obrázek: 7BazjAy.png]

Letadlo Cessna 208B Caravan vybavené autonomním letovým systémem od společnosti Reliable Robotics se vzneslo na oblohu severně od kalifornského města Hollister. Na jeho palubě nebyli žádní lidé, nicméně na letadlo dohlížela na dálku pilotka sedící na zemi. Podrobnosti přináší magazín New Atlas.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Historie Amigy: …a zjevil se zlý drak Jack Tramiel

[Obrázek: VubQVDj.png]

Vyprávěli jsme si o začátku historie legendární platformy Amiga. V příběhu, který trošku připomíná pohádku, jsme dospěli až do chvíle, kdy se objevil Velký Nepřítel. Něco takového zná každá pohádka, žádný dobrý příběh se bez zloducha neobejde. No a příběh Amigy, ten rozhodně patří k dobrým příběhům. Proto má i fakt skvělého zloducha.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Odhalena nová generace Apple CarPlay. Bude vypadat prémiově, značky si jej budou moci přizpůsobit

[Obrázek: Qh0N0EW.png]

Automobilky Aston Martin a Porsche ukázaly novou podobu rozhraní Apple CarPlay, které ve vozech funguje jako jakási prodloužená ruka chytrých telefonů. V příštím roce by mělo přinést celou řadu novinek. Mezi ty největší patří využití centrálního displeje infotainmentu vozu i digitální přístrojové desky. Automobilky si navíc budou moci upravovat vzhled CarPlay ve svých modelech dle vlastních preferencí.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Negativní zprávy a emoce jsou jako nezdravé potraviny. Možná přijde i mrtvice

[Obrázek: JANjWWL.png]

Pocity, ať již pozitivní nebo negativní, jsou nakažlivé. Neovlivňují jen nás samé a náš pohled na svět. Ovlivňují i pohled na svět lidí v našem okolí. Podle psychologů jsme naprogramováni tak, abychom s ostatními sympatizovali a soucítili, takže se nám často stane, že nasáváme jejich emoce.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Neumíme si užít speciální chvíle. Tisíce mobilů natáčejí ohňostroj, na který se zřejmě už nikdo nikdy nepodívá

[Obrázek: oODFOHZ.png]
 
  • Novoroční ohňostroj v Paříži ukázal nepěkný fenomén doby
  • Neumíme si užít a vychutnat akce naživo
  • Díváme se na ně přes displej telefonu, záznam si pak už nepustíme
Na Twitteru byl zveřejněný záznam začátku novoročního ohňostroje v Paříži, který poukazuje na fenomén moderní doby. Smartphony jsou s námi neustále po ruce, takže jimi (logicky) chceme zaznamenat všechno možné. Jenže na záznamu ohňostroje jsou vidět jen tisíce smartphonů v rukou uživatelů, kteří natáčí ohňostroj nad Vítězným obloukem. Prakticky každý má v rukou smartphone a natáčí, a na ohňostroj se dívá přes displej smartphonu. Skoro, jako bychom zapomněli prožívat speciální chvíle bez telefonu...

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Mapa dálnic 2024: Česko čeká rekordní stříhání pásek. Které úseky se otevřou?

[Obrázek: FitDa8N.png]

Zatímco v roce 2023 se dálniční síť v Česku rozšířila jen o necelé dvě desítky kilometrů, letos to bude skoro osmkrát více. Ředitelství silnic a dálnic k tomu čeká rekordní rozpočet přesahující 79 miliard korun. Kde všude se dálnice v roce 2024 otevřou? Prohlédněte si mapu úseků, kterou deník Aktuálně.cz sestavil z dat silničářů a ministerstva dopravy.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Jak to vypadá uvnitř lodí duchů? Ze záběrů kajut potopených vraků až mrazí

[Obrázek: 2SpA3IX.png]

Rozestlané postele, nádobí na stolech a v policích, hodiny, housle a kajuty, ve kterých se zastavil čas. V ledových vodách Baltského moře leží desítky i stovky let ztroskotaná a prakticky nedotčená plavidla, kterým se přezdívá lodě duchů. Švédští potápěči Jonas Dahm a Carl Douglas jejich výzkumu zasvětili 25 let svého života. Jejich poznatky přinesla CNN.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Buďte jako Arnold v sedmi předsevzetích aneb Stárnoucí terminátor radí, jak na úspěšný život

[Obrázek: 2wWscue.png]

K začátku nového roku patří tradičně nějaké to předsevzetí. Velmi často v podobě příslibu, že budeme víc cvičit a víc o sebe dbát. Já to udělal v předstihu za vás – a za inspiraci jsme si vybrali Arnolda Schwarzeneggera. Ten vzal v poslední době svět médií znovu útokem, takže je na světě nový newsletter o posilování, nový dokument na Netflixu, nová kulturistická appka i nová kniha. Právě poslední položka mě zaujala nejvíce, neboť věřím pořekadlu: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ A já chtěl být 1. ledna 2024 moudřejší, uvědomělejší a samozřejmě fit. Jak to dopadlo?
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Test hybridního auta z roku 1930: Postavil ho moravský Edison a hrdina odboje Josef Sousedík

[Obrázek: f3f2oQ6.png]

Národní digitální knihovna nedávno zveřejnila zajímavý článek, který původně vyšel 17. dubna roku 1930. Jedná se o první dojmy z jízdy s elektrickým (správněji hybridním) automobilem od československého vynálezce Josefa Sousedíka. Ten se narodil 18. 12. 1894 ve Vsetíně, po studiu na občanské a městské škole se vyučil v továrnách Thonetu a Bubelů strojním zámečníkem a elektromontérem. Koncem roku 1919 si otevřel svou vlastní elektrotechnickou živnost, z níž se postupem času stal moderní podnik s více než 350 zaměstnanci.

[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
CZ.NIC spustil VIP doménu, za 150 tisíc získají firmy DNS hosting na všech kontinentech

[Obrázek: Mc4XP8n.png]

Správce české domény CZ.NIC zavádí prémiovou službu VIP doména. Ta má zajistit nepřetržitou funkčnost webových stránek na doméně s koncovkou .cz. Cena představeného řešení začíná na 150 tisících Kč ročně pro jednu hostovanou doménu a končí na 2 mil. Kč ročně za 20 domén. Sdružení o tom informovalo v tiskové zprávě.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Houstone, problém. Foťák nám uletěl do vesmíru. Staré pověsti fotografické

[Obrázek: 1jLAr73.png]

Americkému astronautovi Michaelu Collinsovi při výstupu do vesmíru vyklouzl fotoaparát a odletěl do prázdna. Jiný z jeho kolegů zase kvůli pořízení co nejlepší fotografie západu slunce manévroval tak, že spotřeboval spoustu paliva a rozzlobil tím vědce v řídícím centru NASA. I o tom vypráví kniha Staré pověsti fotografické. Její autor Jiří Koliš v podcastu popisuje tyto i další příběhy.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Česko čekají mrazivé dny a noci. Do Evropy pronikne ledový vzduch ze severu

[Obrázek: oZsYiu2.png]
 
O víkendu se prudce ochladí. Od neděle budou panovat celodenní mrazy, v noci teploty klesnou až k patnácti stupňům pod nulou. Během týdne se pak ale začne pomalu oteplovat.
Od poloviny prosince panuje v Česku převážně teplotně nadprůměrné počasí, v některých dnech i s teplotami přesahujícími deset stupňů Celsia. Příčinou je převažující západní až jihozápadní oceánské a poměrně čerstvé proudění, ve kterém se do Česka dostává teplejší vzduch. Současně jde o vzduch vlhký a ve spojitosti s jednotlivými frontálními systémy zažíváme i srážkově výrazně nadprůměrné týdny, které se projevují výraznějšími vzestupy vodních toků, aktuálně zejména v Čechách. Teplotně nadprůměrné období ale o víkendu skončí a čeká nás výrazné ochlazení.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Investor Brůna: Kam s penězi v novém roce. Raději nohy na zemi než sny o výnosech

[Obrázek: FE8VO1N.png]

KOMENTÁŘ. V investicích se teď obzvlášť nevyplatí velké oči. Viděl jsem to už předloni, rok 2023 to jen potvrdil a očekávám, že to tak bude ještě pár let. Investice jsou vždy volba mezi dvěma scénáři: buď dobře jíš nebo dobře spíš, a teď to platí dvojnásobně.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 



Velké změny u daně z nemovitosti: finanční správa spustila infolinku

[Obrázek: GcmHw0C.png]

Finanční správa spustila specializované informační linky, na kterých se mohou lidé poradit kvůli podání přiznání k dani z nemovitých věcí. V lednu rovněž specialisté Finanční správy vyjedou do obcí, kde nejsou stálé finanční úřady, aby lidem pomohli s přiznáním na místě. Přehled telefonních linek i výjezdů je na internetových stránkách Finanční správy. Přiznání k dani z nemovitosti se podává do konce ledna, letos se dotkne většího počtu poplatníků kvůli změnám obsaženým v konsolidačním balíčku.

[Obrázek: fmZVZfk.png]
Zemřela ikona stolních a počítačových her Bryan Ansell, bylo mu 68 let

[Obrázek: ofOje6f.png]

V 80. letech minulého století jistý designér Bryan Ansell vymyslel miniaturní postavičky jako vystřižené z temného fantasy. Tehdy nemohl tušit, že stojí u zrodu jednoho z největších fantasy světů, které přetrvávají do dnešních dní. Z jeho mysli totiž následně vychází univerzum Warhammer, které dnes najdeme v knihách, komiksech či videohrách.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Microsoft po 30 letech přidá na klávesnice pro Windows nové tlačítko. Spustí umělou inteligenci Copilot

[Obrázek: TU4VcaP.png]

Jedním z dosud nejvýznamnějších hráčů na poli umělé inteligence a jejího rozvoje je Microsoft. Technologický gigant z Redmondu je totiž mimo jiné významným akcionářem společnosti OpenAI, která světu předloni představila chatbota ChatGTP s generativní umělou inteligencí a doslova tím začala měnit zavedené pořádky. Microsoft řadu nástrojů od OpenAI využívá a integruje je do svých produktů a pracuje také na dalších vylepšeních, které má umělá inteligence uživatelům přinést. A že to myslí vážně, dokazuje jeho nejnovější oznámení – po téměř třech dekádách přidá do klávesnic pro počítače s Windows nové tlačítko, které aktivuje umělou inteligenci Microsoft Copilot.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]

Třináctiletý student jako úplně první na světě po 34 letech pokořil Tetris. Tím, že ho rozbil

[Obrázek: JmRmYba.png]

Za čtyřiatřicet let se to nikomu nepovedlo. A přitom to trvalo jen osmatřicet minut. Americký teenager se stal prvním hráčem v historii, který porazil Tetris. Což ale neznamenalo, že by dosáhl nejvyšší úrovně a přivítala ho oslavná obrazovka. Tento triumf v Tetrisu totiž znamená… hru rozbít.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



O2 mění tarify pevného internetu. Někdo vydělá, někdo se bude divit

[Obrázek: KIA0grT.png]

Tarifní nabídka pevného a bezdrátového internetového připojení od O2 má novou podobu. Dostupné přenosové rychlosti operátor zachoval, změnil však cenu jednotlivých tarifů. Ta je nově pro všechny jednotná, což může být pro zákazníky nemilé překvapení. Operátor však podotýká, že vždy získají maximální dostupnou rychlost. Navíc přichází s akční slevou.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Zemřel Niklaus Wirth, otec Pascalu a autor slavného počítačového zákona o neefektivním softwaru

[Obrázek: kcqMwix.png]

První den roku 2024 nás opustil jeden z nejvýznamnějších počítačových inženýrů, ve věku 89 let zemřel Niklaus Wirth. Švýcarský informatik napsal několik knih o programování a sám je také autorem několika programovacích jazyků.
Navrhl ALGOL W, na jehož základech pak v roce 1970 postavil Pascal, který jej proslavil nejvíce. Coby jednoduchý jazyk sloužil hlavně k výuce programování. Pro praktické účely byl vhodnější až o 15 let novější objektově orientovaný Object Pascal, jenž se prosadil na počítačích Apple Lisa a Macintosh, kde s implementací pomáhal sám Wirth. Firma Borland pak vytvořila vlastní objektový Pascal s metodami a třídami, který pak nazvala Delphi.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Obelstít svůj mozek. Když zatemní mysl a vidí nebezpečí všude

[Obrázek: CPkzDYR.png]

Příčinou, proč se cítíme ochromení a zoufalí a svět vnímáme negativně, nejsou jenom zprávy. Náš mozek je evolučně nastaven tak, že se více soustředí na nebezpečí než na věci, díky kterým se cítíme dobře.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 



"Nechte mě tu zemřít." Led po 50 letech vydal foťák ze záhadné expedice na Aconcaguu

[Obrázek: q5CvHW6.png]

Výprava, která se vydala v lednu 1973 dobýt nejvyšší horu Ameriky - Aconcaguu - skončila smrtí dvou jejích členů. Dohady o tom, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo vraždu, se nikdy nepodařilo uspokojivě potvrdit, ani vyvrátit. Deník The New York Times nyní zveřejnil snímky z fotoaparátu, který dvojice jiných horolezců objevila po padesáti letech. Patřil jedné z obětí, která průběh výpravy zachytila.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 
 
Aukce kmitočtů pro DAB+ skončila, vynesla skoro 80 milionů. Kdo získal sítě?

[Obrázek: EuFIqwE.png]

Český telekomunikační úřad uzavřel aukci kmitočtů na provozování DAB+ sítí. Dražené kmitočtové bloky v pásmu 174–230 MHz si rozdělilo všech 8 účastníků výběrového řízení.
Procedura skončila 4. ledna 2024 v odpoledních hodinách. Aukční bloky zahrnovaly příděly pro komerční celoplošné sítě (bloky B a C) a pro regionální sítě (bloky R1 – R27).
Celoplošné sítě budou provozovat Czech Digital Group (dceřiná firma Českých Radiokomunikací, aukční blok B) a RTI CZ (aukční blok C).
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Ikonická značka vypalovaček (a nyní SSD) Plextor končí

[Obrázek: pcUx0YJ.png]

Majitel původně japonského výrobce se rozhodl ukončit značku Plextor, kterou v poslední době využíval zejména pro disky SSD. Produkty bude nadále nabízet pod svou další značkou SSSTC (Solid State Storage Technology).

[Obrázek: jnlALHr.png?1]
 



Zemřela hvězda Kobry 11, s hercem Oliverem a jeho dcerami se zřítilo letadlo

[Obrázek: DGJfpg4.png]

Při leteckém neštěstí v Karibiku zemřel jednapadesátiletý německý herec Christian Oliver známý z kultovního seriálu Kobra 11. Na palubě byly i jeho dvě nezletilé dcery. Šlo o vyhlídkový let v blízkosti jednoho z ostrovů, po vzletu mělo letadlo potíže a zřítilo se do moře, uvedla pobřežní stráž Svatého Vincence a Grenadin.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 


Šaty z roku 1888 ukrývaly tajemnou šifru. Vědci teď zprávu vyluštili a žasli

[Obrázek: MUOlh8O.png]

Kryptografové konečně rozluštili záhadný kód z lístku ukrytého v hedvábných šatech z roku 1888. Vědci ho považovali za jeden z padesáti nerozluštitelných kódů na světě. Zpráva překvapivě informuje o pozorovaném počasí.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



Podle Fordu dnes měla jezdit auta na jaderný pohon. Nucleon mohl mít dojezd až 8000 km!

[Obrázek: 4yQmbbe.png]
Hledání alternativních pohonů je staré jako auto samo. Ford experimentoval i s variantou jaderného pohonu.
Historie je důležitá. Ukazuje novým generacím, odkud automobilky pocházejí, jak dlouhou cestu urazily a jaké úžasné věci stvořily. Bohužel, řada značek tomu nevěnuje pozornost a tato důležitá součást zůstává na nezávislých fanouškovských stránkách. O to větší dík patří Fordu, který svou minulost prezentuje na samostatném webu, kde najdeme dobové tiskové zprávy a autentické fotografie.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 



McLaren GTS: Ano, i takto může vypadat praktické auto nabízející kufr o objemu 570 litrů

[Obrázek: y6DrLQs.png]

Automobilka McLaren aktuálně nabízí své modely v několika řadách. Kromě extrémních modelů řady Ultimae, kam patří třeba Speedtail nebo Senna, tu jsou také běžné supersporty spadající do řady Supercars nebo také „cesťák“ v podobě McLarenu GT. Ten se představil už v roce 2019, takže po čtyřech letech nastal nejvyšší čas na modernizaci.

[Obrázek: UyOGJ0P.png]
 



Skejťáci našli kecky Vans náhodou, původně mířily na lodě. Značka ale uvízla v krizi, vidí to i Footshop

[Obrázek: TiUL20I.png]

Vans klesají tržby i zisk, což stahuje dolů celou skupinu VF Corporation. Podaří se novému šéfovi firmu otočit a udělat z ní opět stroj na peníze?

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



Skytové využívali lidskou kůži na toulce. Objev potvrdil starověká vyprávění

[Obrázek: T5mEroh.png]

Detailní archeologický průzkum artefaktů spojených s kulturou kočovnického národa Skytů prokázal, že příběhy o jejich krutosti nebyly jen vymyšlené pomluvy.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Jeptiška, která učila konstrukci letadel a pilotovala tryskáč

[Obrázek: s1eoa86.png]

Za řídicí páky letadel usedla spousta lidí. Od profesionálních pilotů, pro které je létání posláním a hlavním zdrojem obživy, přes muže a ženy, kteří létají pro zábavu nebo proto, že letadlo usnadňuje jejich práci, například farmáři či správci parků, až po obyvatele odlehlých oblastí, kteří by se jinak jen těžko dostali do civilizace. Jistou výjimku v tomto seznamu tvoří jedna řeholní sestra.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
 
 
 
 



Český Minority Report: Přečtěte si detaily, jak policie pracuje s umělou inteligencí a sledováním lidí

[Obrázek: opRSVDz.png]

Nezisková organizace Iuridicum Remedium vydala téměř stostránkovou studii mapující, jak česká policie pracuje s umělou inteligencí. Její název je Český Minority Report.
Iuridicum Remedium loni v létě upozornila na systém Digitální podoba osob, v rámci něhož policie v databázi vyhledává téměř dvacet milionů obličejů z občanských průkazů a pasů. Policisté následně uvedli, že je nástroj používán podle zákona. Neziskovka ale upozornila, že se policie zdráhá některé informace zveřejnit. Vnitro následně rozhodlo, že tak musí učinit.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Historie Amigy: Zrození Commodore Amiga 1000

[Obrázek: qrHVocY.png]

Vyprávěli jsme si, jak mezi firmami Commodore a Atari vzniklo velké nepřátelství. Jejich vůdci se svorně nenáviděli a chtěli jeden druhého zničit. V minulých stoletích by se vyzvali na souboj a došlo by na kordy či pistole. Dvacáté století bylo v tomto přeci jen civilizovanější, takže pohana měla být smyta nikoliv krví, ale vývojem počítače.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
Čipová válka graduje. Nizozemci zakázali vývoz klíčových strojů, Čína však kontroluje nezbytné suroviny

[Obrázek: eb6i1w2.png]

Strategická válka o čipy mezi Evropou a Čínou pokračuje. Nizozemská vláda zrušila licenci společnosti ASML na dodávku strojů sloužících k výrobě polovodičů do Číny. ASML má prakticky monopolní postavení ve výrobě EUV litografických systémů, které umožňují vysokorychlostní výrobu nejmodernějších mikročipů.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]
 



Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu

[Obrázek: leSbLJ4.png]

Elekrooptimisté se radují a malují všem obnovitelně elektrickou budoucnost jako dokonalé řešení pro přicházející utopii. V cestě je ale řada problémů, z nichž zdaleka největším jsou baterie – totiž zařízení, jak energii uchovávat dlouhodobě, ekonomicky a ekologicky. A to je stále nedořešený problém.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Boeingy 737 MAX 9 stahují po nehodě s dírou v trupu i další aerolinky, hlavně v USA

[Obrázek: g8xOnuf.png]

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem, pod drobnohledem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters. Narušení provozu se dle serveru BBC News týká především USA.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
 



Pořád ještě ekologie, nebo už jen sprostý byznys? Nákup sporťáku se může prodražit i o 700.000 Kč

[Obrázek: 15KmGjB.png]

V Nizozemsku si sportovní auto koupí jen ten, kdo nemá potřebu počítat peníze. Docela smutné.
Ačkoliv často hovoříme o násilné propagaci elektromobilů a zbytečném brojení proti spalováním motorům, věřte, že v naší zemi je nátlak minimální. Oproti tomu Nizozemsko je exemplárním příkladem toho, kam absurdita ekologického teroru může zajít.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 



Masový vrah Zodiac: Jeho tvář oběti popsaly, zatím poslední podezřelý již zemřel

[Obrázek: En6QdIW.png]

Byl pátek 20. prosince 1968. V kalifornském městě Benicia si na své první rande vyjeli 17letý David Arthur Faraday a 16letá Betty Lou Jensenová, oba středoškoláci. Jeli v autě Davidovy matky, řídil David. Asi ve 22:15 zaparkoval na štěrkovém odpočívadle, aby dal své přítelkyni pusu. Pak se na místě objevil dodnes neidentifikovaný vrah s přezdívkou Zodiac. Bylo krátce po 23. hodině, když svědkyně Stella Borgesová objevila dvě rozstřílená mrtvá těla. 
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



Víme, co má obsahovat ideální garáž každého automobilového nadšence a jaké auto by v takové garáži mělo parkovat

[Obrázek: MHAAoz6.png]

Přesněji řečeno to ví průzkum, který proběhl nedávno ve Velké Británii. V něm se mimo jiné také ukázalo, jak moc je garáž důležitá pro kvalitní bydlení. Plných 65 % respondentů uvedlo, že by se klidně přestěhovalo, pokud by součástí nemovitosti byla nějaká pěkná garáž blížící se jejich představám o ideálu.
 
[Obrázek: UyOGJ0P.png]
 



Nejslavnější kýchnutí historie slaví 130. výročí. Zachytil ho Thomas Edison

[Obrázek: cyhIizz.png]

Devátého ledna 1894 spatřil světlo světa asi pětivteřinový černobílý němý film (tehdy označovaný za kinetoskopii), na němž je zachycen dobře oblečený černovlasý muž s bohatýrským knírem, který si v záběru šňupne tabáku a vzápětí kýchne. Ten muž se jmenoval Fred Ott a byl to jeden z asistentů Thomase Edisona. Jeho kýchnutí se stalo nejstarším dochovaným filmem chráněným autorským právem na světě.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



"Tlustej žigul" jako náhrada Tatry 613. Králův návrh nezapřel inspiraci Amerikou

[Obrázek: XITWLM9.png]

V polovině 80. let měla ještě kopřivnická Tatra velké plány s výrobou osobních vozů, jenže ty se definitivně rozplynuly po sametové revoluci. K ledu tak šel i skromnější projekt, který počítal se změnou karoserie, ale ponecháním stávající koncepce modelu 613. Další díl z cyklu Nerealizované projekty Václava Krále věnujeme Tatře 625.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Bestie jako Olgoj Chorchoj. V Grónsku našli pozůstatky obřího krvelačného červa

[Obrázek: PVtTZ7A.png]

Paleontologové objevili zkamenělinu obrovského druhu červa, o němž předpokládají, že žil na Zemi před více než 500 miliony let. Podivuhodný predátor pojmenovaný Timorebestia koprii byl podle nich součástí rozmanité skupiny živočichů, o které dosud experti nevěděli.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]

Pirátské doupě Warforum nefunguje. Neskončilo, ale hrozí mu, že přijde o českou doménu

[Obrázek: uqJ00a1.png]

Největší tuzemské fórum sdružující mj. i piráty sdílející odkazy ke stažení nelegálních kopií filmů, hudby, knih či softwaru „nefunguje“. Server běží, adresa nikoliv. Doména warforum.cz totiž včera skončila na černé listině organizace CZ.NIC.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Linux je už téměř na 4 % počítačů a roste i na Steamu

[Obrázek: YALiWFK.png]

Podíl počítačů s Linuxem výrazně stoupl, tučňáka už používají skoro 4 % uživatelů desktopu.Podle statistik StatCounteru se v prosinci zvýšilo procento počítačů s Linuxem na 3,82 %. Na dlouhodobé křivce je vidět pomalý růst a mnoho let se Linux pohyboval spíše okolo 1,5 %.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]
 



Formuje se velký hráč ve vyhledávání pro e-shopy. Slovenský Luigi’s Box kupuje české Persoo

[Obrázek: wI0Z9W9.png]

Na česko-slovenském trhu se rýsuje významný hráč v poskytování personalizovaného vyhledávání a doporučování produktů pro e-shopy. Slovenská společnost Luigi’s Box za řádově miliony eur koupila majoritní podíl v českém konkurentovi Persoo.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 


Zítra začíná veletrh CES 2024 K vidění bude řada vychytávek i špičkový Hisense 110UX

[Obrázek: Udil2SJ.png]

Zítra začne v americkém Las Vegas nejdůležitější světový veletrh věnující se spotřební elektronice v tom nejširším smyslu slova. Podívejme se, co je zatím známo o novinkách. Drtivá většina informací pochází z veletržních zdrojů, na jiné ale bylo do zítřka uvaleno embargo. Takže co zatím víme?

[Obrázek: HCKSs3U.png]



Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

[Obrázek: Z2pY7kE.png]

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Novinky pro řidiče: Vyšší rychlost na dálnici, řidičák na zkoušku, dražší známka

[Obrázek: Ma84Xov.png]

Možnost řídit osobní automobil od sedmnácti let za doprovodu zkušeného šoféra, řidičák na zkoušku, jízda po dálnici maximální rychlostí 150 kilometrů v hodině, zdražení celoročního dálničního kupónu nebo postupný konec papírových velkých techničáků. Nejen takové změny přicházejí na české silnice a dálnice. Co dalšího začalo platit od 1. ledna 2024? Deník připravil přehled těch nejzásadnějších novinek.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
Dozrála doba i technologie, novinka Samsungu může proměnit okna i zrcadla

[Obrázek: YsLD9mc.png]

Koncept průhledných displejů není nic nového, ostatně ve videu se můžete podívat na dřívější pokusy s pomocí technologií LCD nebo OLED. V případě LCD byl obraz nepříliš zřetelný a displej potřeboval širší rámeček. OLED nabídl kontrastnější a barevnější obraz, ale bez menších rámečků se neobešel. Jak se můžete sami podívat ve videu, novinka nejen že nepotřebuje žádné rámečky, takže v budoucnosti bude možné panely skládat bez rušivých krajů, ale nabízí mnohem jasnější a saturovanější obraz.
  
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


 
Drahý krok vedle. Autopůjčovna Hertz se zbavuje elektromobilů a vrací se k autům se spalovacím pohonem

[Obrázek: Jp5HQEo.png]

V roce 2021 společnost Hertz, která provozuje síť autopůjčoven po celém světě, oznámila plán nakoupit 100 tisíc elektromobilů značky Tesla a následně další od Polestaru. Po necelých třech letech se však elektrických aut zbavuje a vrací se ke konvenčním pohonům. Důvod? Zákazníci mají potřebu testovat, co umí, a Hertz tak musí řešit množství nehod a nákladné opravy.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]

... málo platné, nové a konvenční to nejde k sobě ... vždyť i například vozy AMG jsou Mild Hybridy (je fakt, že motor/baterka jako berlička přidává cca 20 koníků) ... a hned máme u AMG53 455 kusů valachů ...  1 1 1  



Z Kamenického Šenova na oceán. Čeští skláři tvoří světelné instalace pro superjachty miliardářů

[Obrázek: oZNSPmI.png]

Česká sklářská společnost Preciosa sídlící v Kamenickém Šenově je známá především díky neotřelým světelným instalacím, kterými rozzařuje prostory luxusních hotelů, restaurací, letišť, ale i soukromých objektů. Od roku 2013 se zaměřuje na oblast, která není pro Česko úplně typická – světelné objekty pro přepychové jachty. I přes to, že se naše domovina může pyšnit pouze skromnými jezery a rybníky, se firmě podařilo během dekády vybudovat silné renomé, díky němuž v současnosti realizuje instalace obřích rozměrů pro superjachty miliardářů i přepychové výletní lodě.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 



Díky jaderným bateriím možná nebudeme muset telefony už nikdy nabíjet. Energii mohou dodávat až 50 let

[Obrázek: TWevvbz.png]
 
  • Čínská firma chce zatočit s neustálým nabíjením telefonů
  • Ukázala prototyp jaderné 0,0001W baterie
  • Příští rok chce mít na trhu až 1W baterii, která vydrží 50 let
Čínská společnost Betavolt Technology oznámila, že vyvíjí radionuklidové baterie, které by byly vhodné pro mobilní zařízení. Použila stejnou technologii, která se používá k napájení kardiostimulátorů a zařízení používaných ve vesmíru. Bez vybití má vydržet 50 let a podle výrobce je dostatečně bezpečná, takže nehrozí únik žádné radiace ani toxických chemikálií. Firma už dokonce uvedla svůj první model baterie, ještě ji ale čeká hodně dlouhá cesta.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
 



Niki Lauda debutoval v této ošklivé formuli. March 711-2 je nyní na prodej za obrovskou částku

[Obrázek: 6b8VEHJ.jpg]

Ronnie Peterson s ní dojel druhý v Monaku, Niki Lauda odstoupil v Rakousku. Každopádně seděli v tom, a to se počítá.
Monopost formule 1 zvaný March 711 nastoupil do sezóny roku 1971 jako vylepšená verze původní 701. Název týmu MARCH byl složený ze jmen zakladatelů - Max Mosley, Alan Rees, Graham Coaker a Robin Herd. Poprvé se tým objevil v roce 1969 a měl ambice utkat se s ostatními v celkem pěti soutěžích. Nakonec se ale pro rok 1971 rozhodlo více se zaměřit právě na královnu motorsportu.

[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 



Rychlost 150 na dálnicích bude platit v ČR jen někde. Podívejte se, kde přesně

[Obrázek: z0ZvoGR.png]

Milovníci rychlé jízdy jsou zklamáni. Těšili se, že od ledna budou moci na dálnicích víc sešlápnout plyn a jet legálně až 150 kilometrů za hodinu. Taková úprava sice v novele zákona je, ovšem neplatí celoplošně. Rychleji budou moci jezdit řidiči jen na vybraných úsecích, ministerstvo dopravy je však ještě neurčilo. Všude stále platí stotřicítka.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]
 



Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila

[Obrázek: WFjYV2p.png]

První válka v Perském zálivu (1990) bylo něco jako videohra. Viděli jsme ji přes zaměřovače mašin, které na dlouhou vzdálenost drtily irácké kolony – a vítězství bylo tak rychlé a tak levné, že se zdálo, že technologie učiní válku jednostrannou. Vypadalo to, že díky technické převaze bude válka pro Západ už jenom sranda.
No, nebylo by to poprvé. Jedna z méně známých kapitol života Winstona Churchilla se týká tak zvané Říční války (1896–1899), kdy britské expediční síly dobývaly Súdán. Churchill opravdu miloval válku, miloval ji dokonce tak, že když ho generál Kitchener, hlavní velitel britských sil v Súdánu, odmítl, tak si cestu do Súdánu zaplatil sám.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 


 
Ondřej Neumann: Kterak rybář Vágner okusil praktiky facebookové žurnalistiky

[Obrázek: SDab6VQ.png]

IN MEDIAS RES. Facebooková žurnalistika je málo popsaný, nicméně v tuzemsku velmi rozšířený jev. Je produktem úpadku českých médií a zároveň tento úpadek silně akceleruje. Jeho podstata spočívá v tom, že redakce převezme tvrzení publikované nejlépe veřejně známou osobou na některé ze sociálních sítí, nikterak jej neověřuje a obratem ho publikuje.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 


 
Loučíme se, Windows: tato alternativa ze světa Linuxu má v sobě vše, co můžeme potřebovat

[Obrázek: RUPAHxQ.png]

Byť je Windows stále celosvětově nejpoužívanějším systémem na PC, spousta uživatelů s ním pracuje z nutnosti nebo setrvačnosti. Nejnovější verze 11 je navíc stále ve stínu předchozích desítek, u kterých i přes blížící se ukončení podpory na podzim příštího roku většina uživatelů prozatím zůstává. Důvod je prostý: hardwarové požadavky. Zajímavé alternativy ale nabízí i svět Linuxu.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Občanka bude v mobilu už tento týden. Prokazovat se s ní ve velkém půjde ale až od poloviny roku

[Obrázek: D7MauxM.png]

Místo naducané peněženky čím dál častěji stačí už jen mobil. Fyzické kreditní karty už nepoužívá víc než čtvrtina uživatelů, platí jednoduše telefonem. Ani pro revizory v pražské dopravě není předložení mobilu namísto karty ničím nezvyklým. A už za pár dní se k digitalizovaným kartičkám přidá i občanka.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Elon Musk zveřejnil video, jak robot Optimus "skládá" tričko

[Obrázek: 4gXUvrV.png]

Elon Musk zveřejnil své sociální síti X další video robota Tesla Optimus 2. Tentokrát předvedl skládání trička, jak ale neušlo několika pozorným sledujícím, robot to nedělal tak autonomně, jak by se mohlo zdát.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Mapy Google zpřesní navigaci v tunelech. Je potřeba zapnout komunikaci s Bluetooth majáky

[Obrázek: SSqfmpe.png]
 
  • Google zpřesňuje navigaci v tunelech
  • Google Mapy můžete propojit s Waze Bluetooth lokátory
  • Funkci však musíte ručně povolit v nastavení
Google přidal do mobilní aplikace Mapy Google nový režim pro komunikaci s Bluetooth lokátory v tunelech. Nejde tedy o kapesní lokátory typu AirTag, ale majáky v tunelech, které kontinuálně vysílají svoje ID, k němuž je přiřazena přesná poloha majáku v rámci tunelu.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Pravda bývá nepohodlná. Máme objektivní důkazy, že jako lidstvo hloupneme

[Obrázek: IvlePNL.png]

S Martinem Janem Stránským, neurologem, podnikatelem a vydavatelem magazínu Přítomnost o psychopatech v české i americké politice, závazku k odkazu předků, vydávání časopisu i o tom, že neexistuje právo na vlastní pravdu. Jen na vlastní názor.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Vědcům nedal spát tajemný signál z dalekého vesmíru. Teď přišli na jeho původ

[Obrázek: OlZuxQF.png]

Astronomové vystopovali jeden z nejsilnějších rychlých rádiových záblesků (FRB) vyslaný z dalekého vesmíru. Výzkumem se jim podařilo najít původ v naprosto novém prostředí. Experty překvapilo, že signál k nám doputoval ze skupiny galaxií, které na sebe vzájemně působí.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Cizí armády nad Českem: Naše nebe každý den křižují vojenské letouny z Evropy i zámoří

[Obrázek: Q8zJrct.png]
 
  • České nebe každý den křižuje hromada exotických letounů
  • Kvůli konfliktu na Ukrajině jich dramaticky přibylo
  • Jsou to vojenské letouny USA, Velké Británie a zemí NATO
Komerční letecká doprava se už vrátila do předkovidových roků. Tedy alespoň podle průběžně aktualizované statistiky Flightradar24. Bezprecedentní letovou zónou nicméně kvůli válečnému konfliktu i nadále zůstává relativně blízká Ukrajina.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



To se nepovedlo. Putin vyzkoušel nové ruské terénní auto, jeho výraz mluvil za vše

[Obrázek: WsN6pu1.png]

Zcela poprvé ve funkci ruského prezidenta vyrazil Vladimir Putin na Čukotský poloostrov na ruském Dálném východě. Po zledovatělé a zasněžené zemi ho chtěli dopravovat v drahém terénním voze Chiščnik (Dravec). A jízda to nebyla zrovna povedená.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Mnohem tvrdší než sklo: váš další mobil už může mít obrazovku ze dřeva

[Obrázek: aWcpJmU.png]

U běžných smartphonů, které dnes používáme, jsou displeje vyrobeny ze skla a plastu. Do budoucna se ale můžeme těšit na mnohem odolnější řešení. Vědci a technologové pracují na vytvoření průhledného dřeva, které je mnohem tvrdší a stávající materiály by mohlo nahradit.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Vědci se snaží objasnit záhadu „superstruktury“ v Tichém oceánu

[Obrázek: cj87UVX.png]

Pod hladinou Tichého oceánu východně od Šalamounových ostrovů se nachází rozsáhlá geologická „superstruktura“ z vyvřelých hornin, která již dlouho nedá vědcům spát.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



TV Barrandov dočasně nefungovala. Soukupova firma bojuje s dluhy, televizi odpojili od elektřiny

[Obrázek: HEd2dsK.png]

Zadluženost firmy Jaromíra Soukupa Barrandov Televizní studio se dostala tak daleko, že kanály její televize v sobotu devět hodin nevysílaly. Firma byla odpojena od proudu. Diváci tak místo plánovaného programu viděli jen monoskop, než byly dopoledne zapojeny velké dieselové agregáty.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Přinutil děti jíst víc špenátu, i když úplně zbytečně. Pepkovi námořníkovi je 95

[Obrázek: 8Gh5UNW.png]

Když roku 1929 vyšel v amerických novinách komiks s vedlejší postavou svalnatého námořníka, jeho autor ještě netušil, jakou vlnu obliby mezi čtenáři Pepek námořník vzbudí. Svalnatý hrdina tak brzy předčil tehdejší komiksové postavy i pomohl zpopularizovat špenát. Podívejte se, jakou měl Pepek skutečnou předlohu i jak přiživil mýtus o obsahu železa ve špenátu.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Pod povrchem Země se něco děje. Po staletích klidu se probouzí nebezpečné síly

[Obrázek: ZFAot4D.png]

Nedávná sopečná aktivita na Islandu byla příčinou podzemních změn, které se začaly dít po staletích klidu. Kromě Evropy se dějí i v Asii, kde vědci rovněž zaznamenali nevídaný pohyb tektonických desek. Jakým způsobem ovlivní život na povrchu planety, se snaží zjistit.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

[Obrázek: Q1jcnyj.png]

Je mimo jakoukoliv diskusi, že se Applu jejich M3 čipy povedly – a nabízí unikátní kombinaci nízkých nároků na energii a masivního výkonu. Objevují se hlasy, že můžeme čekat nástup notebooků s Windows ARM s novými procesory založenými na ARMu, ale podle mě to je značně přehnané.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Historie Amigy: Cesta k legendám Commodore Amiga 500 a Amiga 2000

[Obrázek: Yqj0XM7.png]

Minule jsme si vyprávěli, jak Commodore sice s velkou slávou zakoupil firmu Amiga a choval se velkopansky jako bohatý ženich, aby následně vyšlo najevo, že spíš připomíná chudého sňatkového podvodníka. Rok 1985 znamenal pro firmu krizi, při níž byl krach nebezpečně blízko. Amigy se to, naštěstí, dotklo relativně minimálně, takže se ji podařilo dokončit včas, i když za cenu některých nedokonalostí. Bohužel, Amiga 1000 byla drahá a nešla příliš na odbyt. Bylo třeba přijít s něčím, co platformu na trhu prosadí.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Česká vláda už nepočítá se „starým internetem“. V roce 2032 zruší podporu IPv4

[Obrázek: LInOQJ6.png]

V roce 2009 se schválil přechod na protokol IPv6, v roce 2013 pak i podpora ochrany DNSSEC. Zmíněný restart pak zaručí, že státní správa přestane souběžně podporovat IPv4 a její weby poběží výhradně na IPv6. To je hodně odvážný krok vídaný spíš u komerčních firem, nikoliv v egovermentu, který má být z principu dostupný všem bez omezení. Den D má nastat 6. června 2032, stylově na 20. výročí Světového dne IPv6.

[Obrázek: epXOddj.png?1]



Evropská komise hodlá zablokovat plán Amazonu převzít výrobce vysavačů Roomba

[Obrázek: QXuZgNj.png]

Evropská komise hodlá zablokovat plán Amazonu převzít firmu iRobot, tedy společnost, která je výrobcem vysavače Roomba. Americký technologický gigant chce rozšířit své portfolio chytrých zařízení, ke kterým patří mimo jiné hlasovýc asistent Alea, chytré termostaty či bezpečnostní zařízení. Má jit o obchod za 1,7 miliardy dolarů, podle webu the Wall Street Journal na pravděpodobné zamítnutí upozornili představitelé EK zástupce Amazonu.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Chytré elektroměry: spotřeba elektřiny v přímém přenosu. Jak fungují a co budou znamenat pro české domácnosti

[Obrázek: EQidVwK.png]

Povinnost inteligentního měření, neboli instalace inteligentních měřičů elektřiny, zavádí Směrnice EU z roku 2019. Čeští distributoři je musí začít odběratelům osazovat už od poloviny letošního roku. Pomůžou chytré měřiče skutečně ušetřit elektřinu a vzniknou nám v souvislosti s jejich zaváděním nějaké náklady?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Island zavedl "spotřební" daň na elektromobily, řidiči zaplatí 1 Kč za každý ujetý km

[Obrázek: kYo60Rh.png]

Je jasné, že výpadky spotřební daně, které se platí v cenách benzínu a nafty, bude u elektromobilů potřeba nějakým způsobem nahradit. Na Islandu už novou formu daně na elektrická auta zavádí, bude se platit za každý ujetý kilometr.
Často se zmiňuje, že provoz elektromobilů v budoucnu nebude levný, protože stát bude muset nahradit výpadky spotřební daně z benzínu a nafty. To je jednoznačně pravdou, otázkou ale je, jak se tak stane. Zde už mezi veřejností padají různé nápady, přičemž asi nejčastěji se zmiňuje ten nejméně pravděpodobný z nich, navýšení ceny elektřiny. Ten nedává smysl z několika důvodů. Předně by se tím zdanila i jiná elektřina, která není použita k pohonu aut. A za druhé, tuto daň by neplatili ti, kteří by vůz nabíjeli vlastní elektřinou, přitom by ale využívali silniční infrastrukturu, která se z této daně platí. Takže by to bylo nefér hned dvakrát (což nevylučuje, že tak možná některé státy učiní)
.
 
[Obrázek: HLOsCgy.jpg?1]



Auta s motory V16 už se určitě nevrátí. Pojďme na ně zavzpomínat, znáte je všechny?

[Obrázek: B2LI8xH.png]

Něco takového už se nebude opakovat. Pojďte tedy společně s námi v krátkosti zavzpomínat na auta, jejichž motory v nás budí strach.
Vidlicové šestnáctiválce se nikdy ve velkém neuchytily. Jsou moc velké, těžké a žíznivé. Tu a tam se ale nějaký objevil, občas ho měly nějaká auta, lodě či letadla. Rozhodně o ně ale nezakopáváme a v historii je šestnáctiválců jako šafránu. Posledním velkým úspěchem byl motor W16 od Bugatti, nicméně ryzí motory V16 se objevovaly spíše dříve, ještě před barevnými fotografiemi.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 
Český startup umí přečíst „otisk prstu“ drog. Chce je stopovat až ke zdroji, nápad testuje i policie

[Obrázek: Mn4jRxt.png]

Tým startupu Lightly Technologies přišel s nápadem, jak na místě a na počkání rychle analyzovat léky či drogy. Jednoduše řečeno látky „prosvítí“ UV zářením, takže pozná i jinak těžko zjistitelné rozdíly. Když bude mít dost informací, bude schopný vytvořit digitální mapu pohybu látky. A tak vystopovat třeba až jejího výrobce. Cílem je pomoct v boji proti zneužívání drog a padělaným léčivům, včetně rychle se šířícího fentanylu. Nápad už testuje policie, startup navštívil i slavnou DEA, Úřad pro potírání drog ve Spojených státech.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Nelegální stahování roste: Netflix i další služby mohou mít problém – jsou na vině vysoké ceny?

[Obrázek: ZXrdfqT.png]

Streamovací služby byly svého času ve srovnání s lineární televizí revolucí. Nyní ale stále více uživatelů sahá k nelegálním zdrojům. Dostaly se služby jako Netflix, HBO, Disney+ a další do slepé uličky?

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Chrobáci valí své kuličky geniálním způsobem. Jejich koordinace překonává schopnosti jiného hmyzu

[Obrázek: qeCvO9K.png]

Chrobáci byli ve starověkém Egyptě uctíváni jako nadpřirozené bytosti: sluneční bůh Cheprer byl zpodobňovaný jako skarab valící před sebou sluneční kotouč. Vědci teď popsali, že i některé reálné schopnosti chrobáků jsou výjimečné.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Japonsko poprvé přistálo na Měsíci. Země je pátá, které se to povedlo. Sondě nefungují solární panely

[Obrázek: IYExRJQ.png]

Japonská sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) přistála na Měsíci a země vycházejícího slunce se tak zařadila mezi hrstku států, které něco takového dokázaly. S přístrojem jsou operátoři v kontaktu a na povely reaguje normálně, má ale poškozené solární panely, uvedla japonská vesmírná agentura JAXA na tiskové konferenci. Technologii, která přistání zařízení umožnila, inženýři označují za revoluční. Má totiž být mimořádně přesná a mohla by tak usnadnit výběr místa, kde se budoucí lidská zařízení dotknou měsíčního povrchu.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Drony jako stavebnice. Zvýšení nosnosti zajistí přidání dalších rotorů

[Obrázek: Ym1xP4A.png]

Americká firma Wing, která vyrábí drony a provozuje s nimi doručovací byznys, představila novou řadu strojů s nosností dva a čtvrt kilogramu, což je dvojnásobek oproti výchozímu modelu. Konstruktéři od počátku koncipovali drony jako modulární, což projekt výrazně zjednodušilo.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Cybertruck není rychlejší než Porsche 911 aneb Jak inženýr z YouTube usvědčil Elona Muska z manipulace

[Obrázek: PF2SNqS.png]

Když Elon Musk představoval na konci loňského listopadu elektrický pick-up Tesla Cybertruck, který se po tříletém zpoždění dostává nyní k prvním zákazníkům, znovu potvrdil, že je zdatným marketérem. Na paškál si vzal Porsche 911, které je prý pomalejší než Cybertruck táhnoucí jiné Porsche 911. Reklamní video vypadalo báječně, jak ale nyní v podstatě vědecky doložil populární automobilový youtuber Jason Fenske, pravdy v něm bylo asi tolik, kolik elektrických tahačů Nikola vyjelo do kopce.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Tohle není výtvor umělé inteligence. Hummer H1 s motorem Hellcat vypadá jako hot rod z apokalypsy

[Obrázek: SgPWhrK.png]

Už jsme tu měli šestikolová monstra od Apocalypse Manufacturing, ale hot rod z Hummeru H1 je teprve pořádné šílenství.
Původně stroje pro armádní účely žijí ve výslužbě mnoho životů. Někteří majitelé je udržují v sériovém stavu pro sběratelské účely, vylepšují jejich výbavu pro ještě lepší průchodnost terénem, či jej jinak zkrášlují, aby působily více civilizovaně. Zakázkové dílny Danton Arts Kustoms a Frenchy Export, podpořené Gas Monkey Garage, však šly úplně jiným směrem a otevřenému Hummeru H1 z roku 2009 daly během 10 týdnů podobu apokalyptického hot rodu, který je navíc na prodej.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
 



Slabé topení a zamrzlé převodovky. Stížností Rusů na čínská auta v zimě přibývá

[Obrázek: 60C4L7U.png]

Čínská auta poprvé zažívají, co je to opravdová ruská zima. Zatímco loni bylo tamní počasí ještě docela mírné, letos se teploty podívaly hluboko pod nulu. Ukazuje se, že auta z říše středu, která po zahájení války na Ukrajině zaplavila ruský trh, na takové podmínky nejsou připravena.

[Obrázek: zeKoWd8.png]
 

"Japonsko poprvé přistálo na Měsíci. Země je pátá, které se to povedlo. Sondě nefungují solární panely"

K dříve uvedené zprávě musím doplnit, že sonda SLIM možná přistála s vyšší přesností ale bohužel špatně. Měla padnout na bok se solárními panely vzhůru. To se nepodařilo. Komunikovala asi 3 hodiny a pak utichla nedostatkem energie.
Před dopadem odhodila dva minirovery, LEV-1 a 2, jeden snad ještě vysílá.
Bylo to tedy úspěšné nepovedené přistání.
Nehci se přít, able já bych to hodnocení otočil. 1

Povedlo se jim přistát, ale nebyl to úspěch.

Jinak hraběcí by byla, ať tam někoho pošlou a on tu sondu postaví do správné polohy.
A tímto Ti, , blahopřeji k získání jubilejního hodnocení 600 a zároveň předání ocenění, výhry cesty na Měsíc k sondě SLIM. Císař země vycházejícího slunce přenechá čest otočit ji panely ke slunci Tobě Klaním se

.
.
V daném čase nejlepší shrnutí mise na webu Kosmonautix
> https://kosmonautix.cz/2024/01/mesicni-s...zustavaji/
: to :  1 1 ​​​​​​​ 1

NASA X-59 je nadzvukové letadlo bez sonického třesku. Nemá čelní okno, pilot se dívá na 4K displej

[Obrázek: fBVa10O.png]

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil nové nadzvukové letadlo X-59, které hodlá testovat nad americkými městy. Agentura hodlá shromáždit důkazy o tom, že její letoun je schopen v tichosti létat rychlostí zvuku, což by bylo důvodem ke změně předpisů, která dnes znemožňují nadzvukovou komerční leteckou dopravu nad pevninou. Podrobnosti přináší magazín New Scientist.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Zmenšující se zásoby disket přinášejí nečekaný problém

[Obrázek: oZZlUX5.png]

I když jsou diskety téměř zcela nahrazeny modernějšími technologiemi, existují situace nebo místa, kde se těší velkému zájmu. Stále na ně vsází překvapivě vysoké množství odvětví od průmyslu přes zdravotnictví a dokonce jsou využívány i vládními garniturami. Brzy se však budou muset vypořádat s nečekaným problémem – tenčícími se zásobami.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Zábavní mocnost nevznikne. Sony ruší plánované spojení s indickou Zee

[Obrázek: rDRso32.png]

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony se rozhodl odstoupit od plánového spojení svých indických aktivit s mediální skupinou Zee Entertainment. Fúze ohlášená před více než dvěma lety měla vytvořit indickou zábavní mocnost v hodnotě kolem deseti miliard dolarů (zhruba 230 miliard Kč), která by dokázala konkurovat lídrům v oblasti streamovacích služeb, jako je Netflix, Amazon a Disney, informovala agentura AFP.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Elektronický úředně ověřený podpis: jak funguje eLegalizace na Czech POINTech?

[Obrázek: oNLJhnF.png]

Možnost legalizace elektronických podpisů (eLegalizace) na Czech POINTech, díky které takového podpisy mají účinky úředně ověřených podpisů, se otevřela v polovině roku 2022. To když nabyly účinnosti příslušné pasáže (§ 6 odst. 1 písm. a) zákona č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby, a také zákona č. 21/2006 Sb., o ověřování. Těsně předtím, 24. června 2022, se na webu Czech POINTu objevila informace o tom, že „E-legalizace bude dostupná v prostředí informačního systému Czech POINT v průběhu podzimu tohoto roku“. Míněno tedy roku 2022. K tomu ale nedošlo.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná. Barrandov vysílá na naftu

[Obrázek: 0LOj5Ya.png]

Od sobotního rána zažívá česká mediální scéna unikátní situaci. Elektrickou energii pro provozování tří televizních programů skupiny Barrandov zajišťují pronajaté dieselagregáty. Jinak by neměla jak vysílat, protože její dosavadní dodavatel elektřiny ji odpojil. Došla mu trpělivost s dlouhodobě nezaplacenými fakturami.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Aktualizace článku o přistání sondy SLIM na Měsíci
Kosmonautix, Karel Zvoník, EDIT: 22. ledna 14:00

Podařilo se stáhnout většinu dat, včetně fotografií. Při úrovni nabití baterie 12 % byla baterie odpojena (jak bylo plánováno), ... SLIM se proto vypnul. Podle telemetrických údajů jsou solární články SLIM otočeny na západ. ... existuje možnost výroby energie a ... zotavení.
... tým provádí podrobnou analýzu ... Na konec týdne se připravují informace o konečném stavu a výsledku přistání. LEV-1 už též nevysílá, ale podařilo se spojení se Zemí... Jak dopadl LEV-2 není známo.