XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Jsou Windows 10 použitelná na PC s procesorem ARM a má mít Intel obavy?
[Obrázek: arm-procesor-microsoft-sq1-1-prev.jpg]
Surface Pro X od Microsoftu ukazuje, že základy pro využití ARMu v přenosných počítačích jsou slušné..... (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Už je to fakt dávno. První video na YouTubu slaví 15 let
[Obrázek: 15-years-ago-this-was-youtubes-only-video.jpeg]
Píše se 23. duben 2005 a Jawed Karim nahrává na YouTube video Me at the zoo, na němž ukazuje slony v zoologické zahradě v San Francisku. Dodnes klip nasbíral 90 milionů zhlédnutí. Zajímavý ovšem není co do informační hodnoty nebo sledovanosti. V historii totiž zůstane jako vůbec první video na YouTubu....... (cnews)
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Legenda slaví. Hubbleův kosmický dalekohled pozoruje vesmír už 30 let
[Obrázek: maxresdefault.jpg]
Je jen málo vědeckých či dokonce astronomických přístrojů, které by znala masivně i široká veřejnost. Hubbleův kosmický dalekohled (Hubble Space Telescope, HST) mezi takové patří a stal se legendou....... (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Der8auer přetaktoval AMD FX-8350 na 8,13 GHz: Ryzen 5 bez OC je ale přesto rychlejší
[Obrázek: 2020-04-23-ts3_thumbs-d8b.jpg]
Známý overclocker Der8auer se pustil do taktování stařičkého procesoru AMD FX-8350. K chlazení využil tekutý dusík, což mu pomohlo dostat se na vynikající hodnotu 8127 MHz. Výkonem ale CPU moc nepřesvědčilo....... (svethardware)
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Miliardový obchod: Francouzi kupují majoritu v české platební bráně GoPay
[Obrázek: gopay.jpg]
Česká platební brána GoPay má nového většinového majitele. Podle předběžné dohody v ní většinový podíl získá francouzská platební firma Worldlineinformovaly obě společnosti. K finálnímu uzavření obchodu by mělo dojít během třetího čtvrtletí roku 2020. Zákulisní informace mluví o tom, že se obchod má blížit k miliardě korun........ (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Konkurence pro Apple Card? Google připravuje fyzickou platební kartu
[Obrázek: google-card-1.jpg]
Google chce rozšířit své finanční služby a plánuje svou fyzickou platební kartu. „Google Card“, která se nyní objevila na prvním uniklém obrázku, by mohla být propojena s existující aplikací Google Pay....... (svethardware)
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



O2 konečně zavádí eSIM. Podporuje zařízení Applu a Samsungu
[Obrázek: image-2.png]
Se zpožděním, ale přece. O2 jako poslední český operátor podporuje eSIM. Univerzální čipy integrované přímo v zařízeních jsou náhradou na klasické kartičky. Konkrétní operátor se pak do mobilu, tabletu či hodinek „stáhne“ ve formě profilu....... (cnews)
 
 [Obrázek: jnlALHr.png?1]



20th Century hází přes palubu HDR10+, dává přednost Dolby Vision
[Obrázek: 5e3cab9f7096a-b54ece70-5f7d-4757-a688-874c4c6b1436.jpg]
20th Century Studios, jeden ze zakládajících členů aliance HDR10+, po akvizici společností Disney upřednostní Dolby Vision před HDR10+. Nasvědčuje tomu počínání studia v posledních měsících....... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Robotická paže napodobující chapadlo chobotnice dokáže „ulovit“ i živého kraba 
[Obrázek: 00513-tentaclegripper-1532x900px.jpg]
Vědci neustále hledají nové způsoby jak vylepšit současné roboty… a mnohdy se přitom inspirují v přírodě. Tým z Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences se zaměřil na chobotnice, které svá chapadla dokážou využívat nejen k lovu, ale třeba i k otvírání zavařovacích sklenic........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Před 50 lety vstoupila Čína do „vesmírného klubu“. Od té doby dobyla Měsíc a stala se kosmickou velmocí
[Obrázek: WAG71d160_Tchien_kung1.png]
Počátky čínské kosmické éry sahají až do poloviny 50. let minulého století. Tehdy se po vypovězení z USA do vlasti vrátil Čchien Süe-sen, uznávaný odborník v letectví a v oblasti raketového pohonu, který se stal tvůrcem čínských mezikontinentálních raket. Stojí také za prvním programem čínských pilotovaných letů........ (ct24)
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Poprvé v historii se komerční satelit připojil k jinému a prodloužil jeho život
[Obrázek: 106493482-1587125856038mev-12.png?v=1587...=678&h=381]
Satelity nebývají navrženy k tomu, aby bylo možné je přímo na oběžné dráze opravovat a nyní, když už neslouží raketoplány, lze těžko počítat i s údržbou prostřednictvím zásahu astronautů. Northrop-Grumman ale ukázal, že to půjde i bez lidí........ (svethardware)
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Neznámé sporty: švýcarský farmářský golf končil i bitkami
[Obrázek: hornussen_b01.JPG.jpg]
Není to nejbezpečnější sport. Kotouč při něm létá třistakilometrovou rychlostí do dálky kolem 350 metrů. Hornussen vzdáleně upomíná na golf a baseball, nese však známky švýcarského venkova. A země ho miluje dodnes....... (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Zvuková vychytávka Nvidia RTX Voice s menším trikem funguje i na grafických kartách GeForce GTX 
[Obrázek: article_geforce-broadcasters-rtx-voice-o...00x630.jpg]
Společnost Nvidia před pár dny představila novou aplikaci RTX Voice, která čistí zvuk z mikrofonu pomocí umělé inteligence a funguje překvapivě dobře. Jak název napovídá, funguje pouze s grafickými kartami GeForce RTX s jádry tensor. Ale to by v tom byl čert, aby toto „omezení“ neprozkoumali „hackeři“........ (zive)
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Sovětské fiaty vyrobili ke století Lenina. Italské prototypy roztřískali
[Obrázek: fea339082f5d3066b92d2d0e08b6a8a7_resize=...21234cc7fb]
Neříkejte, že je neznáte. Všichni je znají – pamětníci s devíti křížky i teenageři. Jen se jim jinak říká: žigul, žigulík, žígo, nulajednička, a v zemi jejich vzniku také kopějka. Určitě jste už uhodli, že bude řeč o padesátinách VAZu 2101, vyráběném v gigantickém kombinátu na řece Volze........ (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



V UPS a ORNL vyzkoušeli 20kW bezdrátové nabíjení EV s 92% efektivitou
[Obrázek: ups-bezdratove-nabijeni.jpg]
Bezdrátové nabíjení různých zařízení je v praxi čím dál častější a postupně se dostává i do elektrických aut. Společnost UPS a laboratoř ORNL zkusila bezdrátové nabíjení vozů s 20kW výkonem. Dosáhla nevídané účinnosti na překvapivě velkou vzdálenost......... (svethardware)
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Slavný Tatraplan mohl být jedním z prvních osobních dieselů. Skončilo se u prototypů
[Obrázek: ERP6eb1f6_02_Tatraplan.jpg]
Sedmdesátiletá Tatra 600, ikonický Tatraplan s cx 0,33, je československou klasikou, a to navzdory puncu estébáky oblíbeného zatýkacího vozidla. Šestimístný sedan s dvoulitrovým vzduchem chlazeným boxerem v zádi, excelující na dálnicích i v alpských krpálech, mohl navíc patřit k prvním osobním dieselům na světě. Zůstalo však jen u prototypů...... (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Stupně vítězů nebo smrti? Trio z Imoly obětovalo snu o úspěchu i vlastní život
[Obrázek: Gilles_Villeneuve_1979_Imola.jpg]
Osudy trojice pilotů z pódia VC San Marian formule 1 v roce 1982 připomínají dobu, kdy závodění nebylo vůbec bezpečně. Didier Pironi, Gilles Villeneuve a nakonec i Michele Alboreto našli smrt při touze být stále rychlejší....... (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Rekord si drží i po pěti letech. Létající vlak maglev je pýchou japonské železnice
[Obrázek: Japanese-Maglev-train1.jpg?fit=around%7C875:492]
Před pěti lety, 21. dubna 2015, si japonská železniční doprava připsala významný úspěch. Vysokorychlostní vlak maglev, který využívá technologii magnetické levitace, tehdy na zkušební trati dosáhl rychlostního rekordu 603 kilometrů za hodinu. Rekord, který vozidlo společnosti Central Japan Railway zajelo poblíž hory Fudži, se zatím nepodařilo překonat........ (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Česká CNN začne 3. května. Tohle jsou její tváře, pořady a schéma vysílání
[Obrázek: cnn-prima-news-1.jpg] CNN Prima News prostřednictvím internetové tiskové konference konečně odhalila termín startu a podobu svého vysílání. Kdo bude na české CNN kromě Libora Boučka? (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Internet od Vodafonu (UPC) měl výpadky. Týkaly se celého Česka i jiných zemí
[Obrázek: GetThumbNail.aspx?id_file=783404829&widt...t=231&q=80]
Pokud máte pevnou internetovou přípojku od Vodafonu (dříve UPC), můžete se od včerejška potýkat s výpadky. Zprávy o občasné nedostupnosti služeb jsme zachytili již včera, a jak vyšlo najevo, jednalo se o opakující se výpadky, které trvaly až do pozdních večerních hodin. Nyní už by mělo být vše v pořádku, i když ještě ráno byl Vodafone na Twitteru a jiných kanálech bombardován stížnostmi....... (zive)
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Nissan na webu nabízí papírové skládačky svých aut. Stačí je vytisknout a můžete si postavit model
[Obrázek: nissan-370-z-papercraft1.jpg]
Krizová opatření během pandemie koronaviru uzavřela mnoho lidí doma po celém světě. Netrvalo však dlouho a rovněž automobilky se pustily do boje s nudou. Přišly na řadu omalovánkyvirtuální prohlídky muzeí, ale také klasické papírové vystřihovánky. Zabít čas vytisknutím a slepením modelu tak nabídla například Toyota nebo i domácí Škoda....... (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Pentagon zveřejnil tři videa s UFO. Chceme ukončit dohady, co máme v archivech, uvedl
[Obrázek: p05rj7t3.jpg]
Americké ministerstvo obrany udělalo radost milovníkům záhad. Zveřejnilo tři videozáznamy, na kterých posádky letounů zachytily takzvané neidentifikovatelné létající objekty (UFO)....... (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
2,5Gb/s síťovky Intel I225 mají chybu v křemíku, pro správný chod je třeba revize B2/V2
[Obrázek: Intel-cipset-Centrino-ilustrace-1600-696x392.jpg]
2,5Gb/s Ethernet Intel I225 "Foxville" měl chybu v návrhu, kvůli které nevyhovuje specifikacím a může trpět výraznými propady výkonu. Opravuje ji revize V2....... (cnews)
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]
Šance na získání DNA dinosaurů stouply. Jurský park se ale ještě otevírat nebude
[Obrázek: dna-490795.jpg] Americký spisovatel Michael Crichton vydal v roce 1993 svůj román Jurský park jen den poté, co tým genetika George Poinara oznámil na stránkách předního vědeckého časopisu Nature izolaci DNA z exempláře pravěkého brouka konzervovaného v kusu jantaru nejméně 120 milionů roků........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Meteorologové vysvětlují, v čem bude počasí na české CNN jiné než na ČT
[Obrázek: pocasi-cnn-prima-news-1.png] Zpravodajská stanice CNN Prima News bude vysílat předpověď počasí sestavenou na základě dat ze stejného zdroje, který používá také Česká televize. Dodavatelem bude Český hydrometeorologický ústav. Rozdíl bude ve zpracování. Komerční televizi dodá státní úřad celou strukturu a obsah pořadu, moderovat budou zaměstnanci ČHMÚ....... (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Loewe obnovuje výrobu v Německu pod jiným vlastníkem, chystá nové produkty
[Obrázek: tecnologia-news-loewe-e-stata-acquisita-...00x445.jpg] Výrobce televizorů Loewe si v roce 2019 našel nového vlastníka, který na letošní rok plánuje nové produkty a v budoucnu chce značku rozšířit dokonce na smartphony čí bílé spotřebiče. Tento měsíc byla obnovena i výroba v německém Kronachu....... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Kina se bouří proti online premiérám, bojkotují filmy od Universal
[Obrázek: amcniversalpictures-april29-lt.jpg] Některá studia se rozhodla pro online premiéry svých filmů, ale to se nelíbí největší sítí multikin v USA. AMC Theaters prohlásily, že nebudou promítat žádné filmy od Universal. Online distribuce nových Trollů přitom studiu vynesla více, než se očekávalo........ (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
CNEWS: Raspberry Pi má novou hračku pro nadšence – fotomodul s výměnnými objektivy[Obrázek: raspberry-pi-high-quality-camera-1600-696x392.jpg]
Britská nadace Raspberry vyvíjející stejnojmenné „malinové“ minipočítače dnes představila zajímavou novinku. High Quality Camera je třetí generací fotomodulu, který lze připojit k desce. Vyšší kvalita v názvu znamená dosud nejlepší čip. Raspberry se spoléhá na snímač Sony IMX477 s rozlišením 12,3 Mpx a úhlopříčkou 1/2,3″, původně určený pro mobily a kompaktní foťáky. 

https://www.cnews.cz/raspberry-pi-high-q...paign=null
Ericsson je připraven na budování 5G v ČR. V Maďarsku spustil síť během dvou týdnů
[Obrázek: Ericsson-Wins-5G-Commercial-Deal-With-KT.jpg] Ericsson je připraven dodat technologie pro výstavbu 5G sítí českým operátorům. Ti zatím novou generaci sítí testují v neveřejném provozu na několika místech v Česku a s investicemi vyčkávají na stále odkládanou aukci frekvencí. Švédové nicméně uvádí, že v praxi lze technicky 5G síť spustit relativně v krátké době........ (mobilmania)
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Musk, Bezos, Dynetics. NASA vybrala finalisty pro stavbu lunárního modulu 
[Obrázek: _112054031_47809712582_5fce9d9a22_k.jpg] NASA se chystá vrátit člověka na Měsíc. Na povrch by měla vystoupit také první žena, což úřad velmi silně akcentuje. K tomu však bude kromě peněz potřeba také hardware. NASA už pracuje na kosmické lodi Orion s evropskou servisní sekcí, raketě SLS a lunární orbitální stanici Gateway. Chybí ale poslední klíčový prvek – nový „Orel“ alias lunární modul. NASA mu říká zatím obecně Human Landing Systems (HLS)........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



O2 má jako první v NIXu přípojky o kapacitě 1 Tb/s, růst žene video
[Obrázek: fiber-optic-optika-switch-preview.jpg] O2 je první tuzemský provider, který si pořídil terabitovou kapacitu v rámci peeringového uzlu NIX.CZ. Operátor to vysvětluje rychle rostoucím tokem dat v síti, který je hnán především sledování videa v HD rozlišení. NIX samotný od začátku situace s koronavirem zaregistroval nárůst oproti běžnému provozu o 25 procent. Rovněž zmiňuje video, ale také sociální sítě, práci z domova a online školní výuku...... (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Nadšený pilot Harrison Ford je vyšetřován pro letištní incident
[Obrázek: skynews-harrison-ford-plane_4979969.jpg?20200430013839] Sedmasedmdesátiletý americký herec opět porušil letištní bezpečnostní předpisy........ (fandimefilmu)
 
[Obrázek: AB8FmIE.png]
HBO Max: nová on-line služba bude konkurovat Netflixu a Amazon Prime
[Obrázek: hbo-max-logo-black.jpeg?w=700&h=474] Streamování filmů a seriálů v posledních letech začíná válcovat klasickou "televizi", což se dotýká i HBO, které se dlouhá léta představovalo prémiovou službu a jeden z mála způsobů, jak sledovat filmové trháky bez reklam. HBO od 27. května přichází s novou on-line službou pod názvem HBO Max........ (avmania)
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]



LG Display i Samsung Display pokračují ve ztrátě, chtějí se zbavit výroby LCD
[Obrázek: 59eXLFwHlY4A_x9iKMO1E5AzvjnDoqCviqxxHQFu...15M5myzafv] První kvartál letošního roku skončil ztrátou pro divize LG a Samsungu vyrábějící displeje. Jedná se přitom o několikáté čtvrtletí v řadě, proto se obě společnosti rozhodly více soustředit na moderní technologie na úkor LCD panelů...... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Vypadalo to jako sci-fi, zařízení z Death Stranding však skutečně funguje
[Obrázek: 1587842807179818375.png] Čínská firma ULS Robotics představila světu mechanický exoskelet, který umožňuje lidem snadno manipulovat s těžkými balíky. Vypadá prakticky k nerozeznání od zařízení, jaké používá hlavní hrdina populární hry Death Stranding....... (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



UEFI a ACPI firmware pro Raspberry Pi 3 a 4
[Obrázek: raspberry-pi-uefi-1.png] Pro Raspberry Pi 3 a 4 s architekturou AArch64 existuje již nějakou dobu oficiální experimentální podpora firmware s UEFI a ACPI. Hodit se může v případě, že chcete na Raspberry pustit běžný neupravený operační systém pro AArch64. Firmware by mělo podporovat Linux s neupraveným jádrem, NetBSD a Windows 10 (PE)........ (root)
 
[Obrázek: v1tLTSf.png?1]



Šéf Epicu vydělává miliony, přesto stále píše na 30 let staré klávesnici
[Obrázek: 8w60kzmcigr41.jpg] I když je díky fenoménu Fortnite Tim Sweeney dolarový miliardář, píše na klávesnici, kterou koncem minulého tisíciletí lidé ve velkém vyhazovali do koše jakožto bezcennou. Podle něj však za uplynulých 35 let žádná lepší nevznikla........ (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
Linux na počítačích Lenovo, slibná konkurence Raspberry Pi, notebooky Honor v ČR
[Obrázek: C4_board4h.jpg] Zářez pro Oracle Cloud. Apple nasadí ARM do Maců. 6 GHz pro Wi-Fi. Rychlejší nabíjení mobilů i ve střední třídě. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě........ (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]

Philips doporučuje 5 nejlepších dětských aplikací pro Android TV
[Obrázek: lego-tv-android.jpg] Philips se s námi podělil o výběr nejlepších televizních aplikací zaměřených na děti, které slouží k zábavě i poučení. Aplikace si samozřejmě můžete stáhnout na jakýkoliv televizor či multimediální centrum s Android TV....... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]

Na zahradě bez šatů. Den nahého zahradničení láká čím dál víc lidí
[Obrázek: 2138227.jpg?d59f] První květnová sobota je Světovým dnem nahého zahradničení. Poprvé jej zorganizovali před patnácti lety a v cizině má spoustu vyznavačů........ (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
CIA testovala na svém špionážním letounu elektronová děla
[Obrázek: 20180622221108_30123831992_aca15b1ea6_o.jpg] Špionážní letouny americké zpravodajské služby měly před nepřátelskými radary chránit svazky elektronů. Projekt zůstal jen v experimentálním stadiu. Souvisí s podobným plánem přidávání radioaktivní cesiové příměsi do leteckého paliva....... (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]


 
Škoda za socialismu vyvíjela off-road pro zemědělce. Nakonec posloužil jen v muzikálu
[Obrázek: Skoda-Agromobil-8.jpg] Zemědělství bylo výkladní skříní socialistického hospodářství a kolchozník jeho hrdinou. Není proto divu, že se komunisté v padesátých a šedesátých letech snažili ulehčit svým úderníkům práci na poli nebo v lese. V zemích východního bloku tak vznikla řada zajímavých terénních prototypů, počínaje bizarním sovětským předchůdcem dnešních crossoverů Gazem M-73, o kterém jsme psali zde. Svůj vůz vyvíjelo i Československo........ (autobible)
 
[Obrázek: lzt1V6L.jpg?1]



Souboj obrů. Největší řetězec kin bude bojkotovat slavné hollywoodské studio
[Obrázek: amc-vs-universal.jpg?w=780] Největší světový řetězec kin AMC přestane ve všech zemích, kde působí, promítat filmy od společnosti Universal Studios. Bojkot jednoho z největších hollywoodských studií odůvodňuje AMC tím, že Universal porušil zavedený obchodní model a na něj navázaná pravidla....... (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Konec hry? Vývoj amerického kolejnicového děla se prakticky zastavil
[Obrázek: ?url=http%3A%2F%2Fnewatlas-brightspot.s3...ield-2.jpg] U. S. Navy již utratili asi půl miliardy dolarů za vývoj technologie elektromagnetického kolejnicového děla, takzvaného „railgunu“. Kolejnicové dělo funguje a odpaluje projektily velikou rychlostí. Přesto je teď jeho vývoj u ledu a není vůbec jisté, zda ještě vůbec bude pokračovat........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Kvantový internet bude bezpečný a neuvěřitelně rychlý. Čeká ho ale ještě dlouhá cesta
[Obrázek: joshua-sortino-LqKhnDzSF-8-unsplash-684x513.jpg] Trumpova administrativa chce v příštím roce investovat 237 milionů dolarů na podporu výzkumu kvantových informací. Jedním z výsledků by měl být takzvaný kvantový internet, který v tuto chvíli existuje pouze v podobě několika prototypových sítí......... (zive)
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Vědci hledají další vetřelce ve Sluneční soustavě. Nově mezi kentaury
[Obrázek: High-Inclination-Centaur-Asteroids-Came-...C378&ssl=1] Astronomové v uplynulých letech objevili dva mezihvězdné objekty – 1I/2017 U1 (ʻOumuamua) a 2I/Borisov. Podle parametrů jejich dráhy je jisté, že k nám přiletěly od jiné hvězdy.......... (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje
[Obrázek: Planet%2Bof%2Bthe%2BHumans%2B3.jpg] Planet of the Humans je zelený depresivní „dokument“ o stavu naší planety. Kdyby environmentalista Jeff Gibbs a nebo jeho producent Michael Moore četli Bibli od začátku, věděli by, že poznání je prevít. Čím víc toho víte, tím větší propadnete skepsi. A pak už záleží na tom, jestli je ta skepse tvůrčí – a nebo jde o váš konečný stav........ (pctuning)
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Předplatitelé Disney+ si stěžují kvůli sníženému rozlišení videa
[Obrázek: whats-new-on-disney-may-2020-1-1.jpg?qua...all&w=1200] Po žádosti EU omezila také platforma Disney+ kvalitu streamovaného videa. Někteří předplatitelé se ovšem cítí podvedeni, neboť uváděné rozlišení neodpovídá skutečné kvalitě. Počet pixelů může být nižší o více než polovinu........ (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Milovník osmiválců bez turba ladil ikonické lexusy a toyoty
[Obrázek: Lexus%20Yaguchi%20and%20IS%20F%2001.jpg] Toyoty Supra a Chaser, Lexusy LS 400 a IS F. To je jen několik z mnoha modelů, na kterých pracoval Jukihiko Jaguči, jeden z nejzkušenějších konstruktérů Toyoty a Lexusu, který odchází do důchodu. Japonský inženýr ovlivnil historii japonského automobilového průmyslu....... (idnes)
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
Sony možná blokuje HDMI 2.1 u televizí z let 2018 a 2019
[Obrázek: sony-hdmi-2-1-geblockt.jpg] Na internetu se objevily spekulace, že starší televizory Sony jsou po hardwarové stránce připraveny na HDMI 2.1, ale výrobce tuto možnost blokuje pomocí softwaru. Jednomu z uživatelů se dokonce podařilo toto omezení obejít, ale informace brzy zmizela...... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
USB4 bude podporovat DisplayPort 2.0, přes Alt Mode nabídne i rozlišení 16K
[Obrázek: VESA-Displayport-Alt-Mode-illustration-001.jpg] Organizace VESA (Video Electronics Standards Association) oznámila, že rozhraní DisplayPort 2.0 může být nově integrované v portu USB-C (USB4) s podporou rozlišení 16K........ (cnews)
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Elon Musk zase tweetoval: akcie Tesly v reakci na jeho výroky spadly o 10 %
[Obrázek: Untitled-1-1.jpg] Elon Musk je sice muž, který se snaží posunout lidstvo hodně dopředu a docela se mu to i daří, nicméně má velké problémy s korektním chováním na úrovni, ve které se pohybuje. Jeho poslední tweet patrně spustí další soudní tahanice....... (svethardware)
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



První dojmy: Na CNN Prima News zatím vítězí technika a marketing
[Obrázek: cnn_hlavni-zpravy.jpg] Česká CNN při svém dlouho očekávaném startu představila hlavní tváře, možnosti studia a sebevědomý marketing. Jen nových zpráv moc nepřinesla........ (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
VLC bude mít nové rozhraní s navigační lištou
[Obrázek: 2s-kd326lwUBofDAh5iZz87prLin-7G9rUUdq7g4...a9cd9d731e] Multimediální přehrávač VLC je velice populární napříč všemi možnými platformami. Společnost VideoLAN nedávno uvolnila verzi 3.3.0 beta pro operační systém Android. Ta přináší do VLC nové rozhraní se spodní navigační lištou. Toto uživatelské rozhraní by podle ředitele společnosti mělo lépe zapadat do celého konceptu ovládání Androidu a umožní i ovládání gesty........ (svetandroida)
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Obří „vražední“ sršni z Asie ohrožují populaci amerických včel, dokážou zabít i člověka
[Obrázek: Male_Vespa_mandarinia.DSC_1515.jpg] Obří sršni původem z jihovýchodní a východní Asie vyvolali obavy, že by se tento hmyz mohl usadit ve Spojených státech a zničit zdejší včelí populace, informuje The New York Times. Zmiňuje zkušenost včelaře Teda McFalla, který po zimě kontroloval své úly poblíž obce Custer ve washingtonském okrese Whatcom. Výjev, který spatřil, ho šokoval: v úlech našel tisíce mrtvých včel s utrženými hlavami........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Největší cloud světa expanduje v ČR. Amazon Web Services najal první zaměstnance
[Obrázek: aws-logo.png] Největší cloud světa Amazon Web Services (AWS) po letech pevného zakořeňování na českém trhu najal první tuzemské zaměstnance, kteří se mají starat o další posilování pozice. Amazon obsadil technické posty AWS Enterprise Solutions Architect a AWS Technical Instructor, které mají po technologické stránce pomáhat českým zákazníkům v nasazování a provozu AWS. Pro Amazon jde o další české investice mimo sklady. Jak jsme na Lupě psali, na automatizaci a robotizaci distribučních center rovněž nabírá IT odborníky......... (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Android TV lze nově přidat do skupiny reproduktorů Google
[Obrázek: android-tv-devices-can-now-be-added-to-g...C381&ssl=1] Google umožňuje vytvoření skupin, kam lze přidat reproduktory a Chromecast pro přehrávání hudby v různých částech domu. Brzy bude možné do této skupiny přidat také zařízení s Android TV. Zatím byla novinka otestována na Nvidia Shield TV........ (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Milník pro svobodný software. Vychází finální Inkscape 1.0
[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=444320790] Po třech letech vývoj od vydání Inkscapu 0.92 konečně přišla finální verze 1.0. Open source vektorový editor vyvíjený komunitou má upravený vzhled, je rychlejší a s upravenými nástroji. Inkscape 1.0 je se stažení na oficiálním webu programu, kromě verzí pro Windows a Linux je nově dostupná také varianta pro macOS. Ta je však stále označena jako „Preview“, kde ne všechno musí fungovat optimálně. Ladit se bude v příštích desetinkových aktualizacích....... (zive)
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Televize, internet a volání v jednom balíčku? Do Česka přicházejí přísnější pravidla
[Obrázek: kitting-bundle-wrapping-co-packing-services-1.jpg] Do konce letošního roku musí Česko zavést nová pravidla pro balíčkování telekomunikačních služeb. Operátor nebude moci automaticky prodloužit smlouvu jen kvůli tomu, že jste si k internetu objednali ještě televizní nabídku....... (lupa)
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Číňané se chtějí zapojit do pomoci Smartwings. Předání podílu za korunu však popřeli
[Obrázek: 76181_1586865415.jpg] Zatím marně se aerolinky Smartwings, pod které spadají i ČSA, dožadují státní pomoci kvůli dopadům koronaviru. Podle ředitele Romana Vika by ji stát měl ještě zvážit, pokud se chce vyhnout stovkám lidí bez práce. Podíl ve firmě drží Čína, ta se o investici dosud moc nezajímala. Nyní je dle Vika ochotná přenechat podíl za 1 Kč. Zástupce čínského fondu to obratem popřel, nabídl však společné řešení....... (aktualne)
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
YouTube pro Android TV začíná používat kodek AV1
[Obrázek: YouTube-adopts-AV1-codec.jpg?fit=1920%2C1080&ssl=1] Implementace kodeku AV1 pokračuje. Tento týden byla podpora přidána do aplikace YouTube pro Android TV. Podpora z hlediska hardwaru je ovšem zatím velmi omezena, proto není možné funkci vyzkoušet na mnoha zařízeních....... (tvfreak)
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Docela zajímavé, máte někdo nějakou přímou zkušenost ?


VDSL bonding: praktické zkušenosti s Terminátorem
[Obrázek: terminator.jpg] Druhá část článku o zkušenostech se dvěma novinkami v oblasti DSL služeb, VDSL bondingem a novým koncovým zařízením s pracovním názvem Terminátor přináší praktické zkušenosti se zřízením služby a migrací z jednopárového DSL....... (root)
 
[Obrázek: v1tLTSf.png?1]
Koncem roku přibude na oběžné dráze další český satelit. Vynést ho má raketa Falcon 9
[Obrázek: nanodruzice-vzlu-sat1-ilustrativni-20190624142417.jpg] Výzkumný a zkušební letecký ústav připravuje vypuštění dalšího českého satelitu. Jmenuje se VZLUSAT-2 a na jeho palubě bude například experimentální kamera pro průzkum naší planety. České národní centrum pro výzkum, vývoj a zkušebnictví v letectví a kosmonautice oznámilo tento plán na svém webu........ (vtm)
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Google vtrhne do obýváků. Chystá nový přehrávač s Androidem TV
[Obrázek: REII2CV3OJDH7FVBEMHBMQLXRM.jpg?resize=760%2C400&ssl=1] Google se ke své televizní platformě přestane chovat macešsky. Tvrdí to alespoň zdroje magazínu Protocol, podle nichž americká firma připravuje novou streamovací krabičku, v níž by měl Google zúročit dosavadní zkušenosti s AV technikou........ (avmania)
 
[Obrázek: RcC7s0T.png?2]