XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Kauza Theranos. Lékárny Walgreens zaplatí zákazníkům 44 milionů dolarů za podvodné testy „z jedné kapky krve“

[Obrázek: LvpHlDE.png]

Před několika lety nabídl lékárenský řetězec Walgreens v rámci svých „wellness center“ novou službu: vyšetření na několik desítek nemocí z malého vzorku krve. Pravidelní čtenáři už možná tuší, že se jednalo o testy prováděné ve spolupráci se společností Theranos, jejíž čelní představitelé – Elizabet Holmes a Ramesh „Sunny“ Balwani – byli nedávno odsouzeni za podvod na investorech.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Raspberry Pi 5 slibuje až třikrát vyšší výpočetní výkon. Přichází pátá generace oblíbeného minipočítače

[Obrázek: ZevxqC8.png]

A je to tady! Britská nadace Raspberry Pi představila pátou generaci svého nejoblíbenějšího linuxového minipočítače. Raspberry Pi 5 se dostane na pulty obchodů koncem října a slibuje 2-3× zvýšení výpočetního výkonu oproti svému předchůdci Raspberry Pi 4.

[Obrázek: wsxeahl.png]

Ferda Mravenec oslavil devadesátiny. Původně byl vandal, ochmelka a násilník

[Obrázek: ttFtMm9.png]

Zapomeňte na veselého a galantního brouka z české louky, který si za každé situace ví rady. Postavička Ferdy Mravence vznikla v Paříži a původně šlo o vandala, ochmelku a násilníka.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Čtvrt milionu migrantů měsíčně. Musk navštívil jižní hranici USA: „Musíme postavit zeď!“

[Obrázek: CCJy6To.png]

Nejbohatší muž světa, miliardář a šéf Tesly Elon Musk navštívil nechvalně známé město Eagle Pass, které leží na texasko-mexické hranici a volal po stavbě zdí. Zakladatel automobilky Tesla nebo vesmírné společnosti SpaceX se zde setkal s místními politiky a členy donucovacích orgánů, aby získal "nefiltrovaný" a reálný pohled na situaci. Musk hraniční přechod navštívil krátce poté, co se během posledních dnů dostalo tisíce migrantů z Mexika do USA, píše zpravodajská agentura Reuters. "Hranice Spojených států musí být dostatečně zabezpečené," uvedl Musk. Jižní hranici podle údajů Washingtonu překročilo za srpen 250 tisíc lidí, převážně z Venezuely.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
Další „ruská“ žádost o DAB: Radio Flex Andrey Chikalenko chce dvě licence

[Obrázek: TLtBtO6.png]

Nikoli jednu, ale hned dvě licence pro celoplošné terestrické digitální rozhlasové vysílání chce od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) získat společnost Prime Studio ruského podnikatele Adreye Chikalenka. Vedle žádosti o licenci pro Radio Context podal také žádost o licenci pro Radio Flex.

[Obrázek: HCKSs3U.png]
 



Zaplatíš, nebo jdeš pěšky. Hrozba odebrání SPZ funguje, celníci vybrali miliony

[Obrázek: 0ZCacM9.png]

Řidičům, kteří dluží za nezaplacené pokuty, hrozí, že jim policisté nebo celníci při silniční kontrole takzvaně zmrazí auto. A to buď odebráním registrační značky, nebo nasazením botičky. Od začátku roku do konce srpna odhalili víc než šest a půl tisíce dlužníků a vybrali přes 23 milionů korun.
 
[Obrázek: dJDO3c8.png]
 



Starlink měl mít podle původních představ už přes 20 milionů zákazníků. Ve skutečnosti je na desetině

[Obrázek: EsURLls.png]

Zkraje května se Starlink pochlubil překonáním mety 1,5 milionů předplatitelů. To je docela slušné číslo, a co je zdaleka nejdůležitější, poslední půlmilion přibyl během letošního jara.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]
 



Ta podoba. Vlaky světových diktátorů jsou luxusní pevnosti

[Obrázek: jjJrk1M.png]

S nedávnou cestou severokorejského diktátora Kim Čong-una do Ruska se do popředí zájmu veřejnosti dostaly pancéřové vlaky. Je Kimův dopravní prostředek ojedinělý, nebo je pevnost na kolejích běžná věc? Podívali jsme se do historie a můžeme říct, že z podobnosti diktátorských vlaků až mrazí. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]

 
Jak zní nejděsivější zvuk na světě? Vědec napodobil aztéckou píšťalu smrti

[Obrázek: PqJgYrP.png]

Badatel vytvořil 3D repliku aztécké píšťaly smrti a napodobil její zvuk, o kterém se říká, že je nejstrašidelnější na světě. Nahrávka, kterou si může kdokoliv pustit na YouTube, připomíná lidský řev.
 
[Obrázek: dJDO3c8.png]
 



Regulace, deregulace, přeregulace: Vítejte v Zákazolandu

[Obrázek: jmxlF5z.png]

Divoká éra elektrokoloběžek a segwayů se blíží ke konci, nově budou silnější modely potřebovat povinné ručení. A to znamená, že okruh toho, do čeho nám kecá stát, se zase o něco zvětšil.
V pátek 29. 9. 2023 začíná v Paralelní Polis další ročník HCPP 2023, který se bude opět zabývat otázkami deregulace, osvobození od státu a státních institucí a vůbec koncepty, které se nazývají libertariánství. Libertariánství je seskupení filozofií, které kladou do centra osobní svobodu jedince – a je jich velké množství, od levicových, jako sociální anarchismus, po pravicové, jako je anarchokapitalismus anebo minarchismus. (Minarchismus akceptuje stát výlučně jako dohlížitele společenských pravidel, jehož úkolem je dodržovat právo a pořádek.)
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Otisknete zadek do krabice a pak vám přijde sedlo na míru z 3D tiskárny. Český startup dobývá svět unikátní službou

[Obrázek: rfBkEMp.png]

Cyklisté vědí, jak těžké je koupit dobře padnoucí sedlo. Co kdybyste mohli mít sedlo vyrobené na míru přímo vašemu pozadí? Ani kvůli tomu nemusíte z domu… Přesně takovou službu nabízí český startup Posedla.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Právo na život offline poprvé v ústavě. Česko se může inspirovat Švýcarskem

[Obrázek: u6MZwUc.png]

Obyvatelé Ženevy se v červnovém referendu vyslovili 94,21 % hlasů pro zakotvení práva na digitální integritu v ústavě kantonu. Ústavní článek, který je první svého druhu na světě, zakotvuje právo na ochranu před zneužitím zpracování údajů o digitálním životě, právo na bezpečnost v digitálním prostoru, na offline život a možnost být zapomenut. Podle advokáta Jana Vobořila z české organizace Iuridicum Remedium prosazující digitální svobody by to mohla být i inspirace pro Česko.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
 



Web Cybernews varuje: po celém světě jsou statisíce nezabezpečených webkamer

[Obrázek: bZ9rLmA.png]

Podle studie serveru Cybernews je na celém světě snadno dostupných více než 380 tisíc IP kamer. V čele tohoto žebříčku jsou Spojené státy a Německo. Řada majitelů kamer používá výchozí hesla. Na záběry z kamery, často citlivé, se tak může podívat každý. Podívat se můžete i vy.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 
Zeptali jsme se chatbotů, jak zničit svět. Odpověděl jen Bard a nový Mistral 7B, který nemá etické zábrany

[Obrázek: QpIKB3g.png]

Většina velkých jazykových modelů od renomovaných značek trpí velmi silnou autocenzurou. Není divu, leckde by totiž velmi rychle dostaly stopku.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Avast prodával data o soukromí uživatelů. Úřad mu vyměřil stamilionovou pokutu, rozhodnutí však tají

[Obrázek: xf1Ky3s.png]

Česká firma slibovala zajistit online bezpečí, chování svých uživatelů a uživatelek však sledovala a data prodávala reklamním společnostem. Úřad pro ochranu osobních údajů ji za to potrestal, tají ale detaily. Obchází při tom zákon, na který má dohlížet.

[Obrázek: uGMyqxB.png]

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková ovládla pole.
Markéta Řeháková končí měsíc po personálním zemětřesení i jako Pavlova mluvčí.

Pravda, neprojevila reprezentatívní obratnost. Jenže..... Jestli s tou Vohralíkovou nepřišlo na hrad ženské pletichaření.

> LIDOVKY, 2. října 2023 21:49, aktualizováno 3. října 7:56.
nebo
> IDNES ze stejného data.

[Obrázek: 720x405.webp]

Ve funkci také skončí šéf Pavlova poradního týmu Tomáš Richter. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. Podle webu se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení.
Francouzské úřady provedly razii v kancelářích Nvidie, vyšetřují monopol na trhu s AI

[Obrázek: pQ3etID.png]

Společnost Nvidia má v podstatě monopolní postavení na trhu s grafickými kartami a ještě lepší pozici v oblasti výpočetních GPU pro cloud a umělou inteligenci. Francouzské úřady se tak rozhodly tuto záležitost vyšetřovat.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 


Opravujete text, nebo raději smažete a napíšete znovu? Bývalý zaměstnanec Googlu má řešení pro pohodlnou editaci

[Obrázek: Lb48BpL.png]
 
  • Editace textů na mobilu není žádný marketingový tahák...
  • ...ale každodenní záležitost, která se dlouhodobě opomíjí
  • Bývalý zaměstnanec Googlu našel řešení pro pohodlnou editaci textů
Smartphony mají tu výhodu, že jsou relativní malé a kompaktní, takže mohou být stále s námi. Na displejích však může být problém s přesným zadáváním znaků. Prsty mají uživatelé často větší, klávesnice jsou spíše menší, a tak si pomíháme přetočením klávesnice telefonu na šířku displeje. Jenže, ještě větším problémem jsou opravy již napsaných textů, kdy se na několikrát (nepřesně) strefujeme prstem do již napsaných slov a vět. A bývalý zaměstannec Googlu pro to však má vlastní efektivnější řešení. 

[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Je to náš agent, jásají nad Muskem v Rusku a chtějí odstřižení Starlinku

[Obrázek: PksGJlQ.png]

Kremelští propagandisté chválí amerického miliardáře Elona Muska za jeho výsměch ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Musk by měl přiznat, že je na naší straně, zaznělo mimo jiné ve vysílání ruské státní televize. Ta podnikatele rovněž označila za ruského agenta a navrhla mu, aby Ukrajině odstřihl internetovou službu Starlink.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Las Vegas má novou dominantu. Obří multimediální dóm Sphere je architektonický i technologický úkaz



Las Vegas by nikdo neoznačil za konzervativní místo. Ba naopak. Město je synonymem pro hazard a noci, na které se nezapomíná, ale nemluví se o nich, je známé přebytkem, nesmyslně velkými gesty a velikášstvím. Nová stavba, pojmenovaná prostě Sphere, zde přesto působí megalomansky. Má kulovitý tvar, je 112 metrů vysoká a pokrývají ji desítky tisíc metrů čtverečních LED diod tvořících obří obrazovku viditelnou několik kilometrů daleko. Uvnitř 18 tisícům návštěvníků nabídne multimediální zkušenost, jaké se neblíží nic jiného na světě.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Na kurýry Amazonu v USA útočí psi, léčebné výlohy externistům firma neplatí

[Obrázek: znJeIi4.png]

Amazon svým kurýrům neplatí lékařské výlohy za pracovní úrazy. Po Spojených státech přitom roste počet doručovatelů, které při rozvážení objednaných balíčků pokousali psi. Pokud kurýr pracuje jako externista, ošetření mu firma neuhradí. 

[Obrázek: JYpNADb.png]

 
 

 
  
Výroba Nokií se vrací do Evropy. V Maďarsku vznikla limitovaná edice odolné Nokie XR21 v počtu 50 kusů

[Obrázek: 3W7t0Ka.png]

Na jaře slíbil výrobce Nokií, společnost HMD Global, částečný návrat výroby telefonů finské značky domů do Evropy. Už nikdy zřejmě nepůjde o tak vysoké výrobní kapacity, jako v dobách největší slávy, kdy Nokia v Evropě provozovala současně čtyři velké výrobní fabriky (v Německu, Finsku, Maďarsku a Rumunsku). HMD Global má uzavřenou desetiletou smlouvu na výrobu telefonů, smartphonů a další drobné elektroniky pod značkou Nokia do roku 2026.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Red Hat a Oracle rozšiřují spolupráci, přinášejí Red Hat OpenShift do cloudové infrastruktury Oraclu

[Obrázek: Cm5kKbb.png]

Strategická spolupráce přidává podporu Red Hat Enterprise Linuxu pro úlohy na instancích OCI Bare Metal a Oracle VMware Cloudu a umožní provozovat na OCI certifikované a podporované konfigurace Red Hat OpenShift.
 
[Obrázek: UaAVJDa.png]



První den soudu se Samem Bankman-Friedem. Bývalému kryptomiliardáři hrozí přes 100 let vězení

[Obrázek: B6ou0kT.png]

Celý proces odstartoval v úterý ráno výběrem dvanáctičlenné poroty. Sam Bankman-Fried (SBF), muž, který před loňským listopadovým kolapsem svého impéria patřil mezi nejbohatší kryptomiliardáře, v něm čelí celkem sedmi obviněním z trestných činů, včetně podvodů s cennými papíry a praní špinavých peněz. Co je z pohledu obžalovaného ale asi podstatnější, je fakt, že by mu případné odsouzení ve všech bodech obžaloby mohlo přihrát více než 100 let vězení.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 
Jaderné hodiny na bázi skandia zajistí bezprecedentní přesnost. Za 330 miliard let se rozejdou jen o sekundu

[Obrázek: BCEcTnZ.png]

Atomové hodiny jsou mimořádně přesná a složitá zařízení pro měření času, která jsou schopna udržet přesnost i po stovky milionů let. Vědci nyní zkoumají možnosti vývoje jaderných hodin, které by měly nabídnout ještě větší přesnost a spolehlivost měření času, informuje magazín TechSpot.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Útlum Zetoru v Brně. Společnost prodává pozemky a přesouvá výrobu do Indie

[Obrázek: 0aCzjdN.png]

Výrobce traktorů Zetor utlumuje výrobu v Brně. Pozemky, na kterých haly sídlí, prodal developerské společnosti a je v nich už jen v nájmu. Stávající haly nový vlastník z větší části zbourá a postaví nové, bude v nich ale jiná výroba nebo sklady. Výroba Zetoru se přesouvá do Indie. 
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Je to liškopes. Experti žasnou, našli první případ křížence falešné lišky a psa

[Obrázek: fkwB7Cy.png]

Z podivného nalezence se stala světová vědecká senzace. Před dvěma lety do útulku v Brazílii přijali zvláštně vypadajícího a chovajícího se psa. Nyní vědecká studie definitivně potvrdila, že zvíře je prvním prokázaným případem křížení běžného psa a psa pampového, který patří mezi takzvané „falešné lišky“. „Liškopes“ v sobě mísil vzhled i chování obou druhů. Jejich křížení je podle odborníků překvapením. 

[Obrázek: dJDO3c8.png]
 


Žížaly přispívají k světové produkci potravin srovnatelnou mírou jako Rusko, tvrdí studie

[Obrázek: biLYDHx.png]

Žížaly jsou natolik zásadní pro světovou produkci potravin, že jejich podíl je z globálního hlediska zhruba stejný jako u Ruska. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v odborném časopise Nature Communications, podle které jsou tito kroužkovci zodpovědní za 140 milionů tun jídla ročně. Rusko, jeden z největších producentů potravin na světě, loni vypěstovalo 150 milionů tun obilí, napsal deník The Guardian.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Vědci našli miliony let starého pavouka. Byl pětkrát větší než dnešní příbuzný

[Obrázek: gqOXVCF.png]

Vědci v Austrálii našli zkamenělinu pavouka starou několik milionů let. Ta mimo jiné potvrdila, že dnešní domov klokanů byl dříve výrazně zalesněný.

[Obrázek: dJDO3c8.png]
Stíhačky 6. generace dostanou 6. smysl. Tisíce radarů v jednom modulu, který bude přemýšlet místo pilota

[Obrázek: ryqZAlW.png]

Uprostřed intenzivních českých debat o pořízení letounů 5. generace, se v zahraničí připravují už letouny 6. generace. Na dvou projektech (leteckém a námořním) pracují Američané a na dalších minimálně dvou Evropané, sdružení v německo-francouzsko-španělském a britsko-italsko-japonském konzorciu. Zřejmě nejdůležitějšími prvky nových letadel budou jejich radiolokátory. Dostanou do vínku "šestý smysl".
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]

1 .... již slyším Méďu ....  1
 



Přecitlivělý čínský internet. Proplouvat mezi řadou tabu na síti je v Číně stále těžší

[Obrázek: DkiotKX.png]

Čínské sociální sítě vypovídají o náladách čínské společnosti tam, kde je cenzura nestačí nebo nedokáže zakrýt. Vyhnout se tabuizovaným tématům je však prakticky nemožné, vzhledem k jejich množství i k tomu, že například novodobí online influenceři jsou příliš mladí na to, aby si některé souvislosti či starší data citlivých událostí pamatovali. Vede to často ke stavu „zraněných citů čínského lidu“.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]

Měsíční předplatné za Windows? Představa, která uživatele děsí

[Obrázek: wSfAch5.png]

Pomalu si zvykáme na to, že spousta softwarových řešení je k dispozici na bázi měsíčního předplatného. Stále více firem tak provozuje například kancelářské sady, grafické nástroje nebo správce hesel. Microsoft plánuje na předplatné převést i Windows – firmy už to znají v podobě Windows 365, pro koncové uživatele to bude novinka. První náznaky už lze najít v kódu experimentální verze Windows Canary.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Takto vypadá nový český router Turris Omnia Enterprise. Má šest 10Gb konektorů a osmijádrový procesor

[Obrázek: images?q=tbn:ANd9GcQj9sfT0AG6zFDsC8dKPKN...Q&usqp=CAU]

Sdružení CZ.NIC přes covidová zdržení s nedostatkem součástek stále pracuje na nové generaci Wi-Fi routeru Turris. Pravděpodobně se dočkáme dvou modelů. Jeden naváže na tradiční Turris Omnia a druhý zamíří k ještě náročnějším uživatelům. Jde o model Turris Omnia Enterprise, který už má k dispozici prototyp a technické parametry.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Konec výsad pro ruskou elitu. Tamní úřady si došláply na auta z paralelního dovozu

[Obrázek: J6mwW2E.png]

Oficiálně jde o bezpečnost provozu, ale nefunkční systém pro přivolání pomoci v případě nehody až dosud u šedých dovozů aut ze zahraničí nikomu nevadil. Teď ale z ničeho nic vadit začal. Shodou okolností nedlouho poté, co Putin naordinoval povinnou jízdu v ruských autech úředníkům.

[Obrázek: zeKoWd8.png]

Únik chladící kapaliny modulu Nauka
> KOSMONAUTIX, 10. října 2023 8:45, Tomáš Pojezný

Dne 9. října byl zaznamenán únik chladící kapaliny z modulu Nauka v ruské části ISS. Podle Roskosmosu se mělo jednat o únik ze záložního chladiče, který byl na Nauku přenesen z modulu Rassvet.

Přes minimální roziko ohrožení života na ISS je to již třetí incident tohoto charakteru na dílech Rosskosmos za posledních 300 dnů.
Běloruský Elon Musk ukázal Lukašenkovi analogovou obdobu Starlinku

[Obrázek: dUTdgwZ.png]

BelTA informovala o tom, že běloruský voják sestavil za minimální prostředky analogovou obdobu systému Starlink. Vynález již ocenil prezident země Aleksandr Lukašenko, který dospěl k závěru, že "Elona Muska není potřeba".
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]

.... až je mi EONka skoro líto, ten to dostal, D-Link vítězí ...
1 1 1
 



Australský podnikatel koupil část tunelů pod Londýnem. Chce je zpřístupnit, a to včetně baru 40 metrů pod zemí

[Obrázek: oLyquMy.png]

Naposledy byly veřejnosti otevřeny za druhé světové války. Ostatně vznikly právě proto, aby Londýn ochránil svoje obyvatelstvo před bombardováním. Pak už tudy procházeli jen zaměstnanci britského tajného Oddělení pro zvláštní operace, které bylo odnoží zpravodajské služby MI6. A také James Bond, pokud tedy vezmeme v potaz i fikci. Rozsáhlé tunely pod britskou metropolí jsou ale skutečné a nyní se rodí plán, jak je zpřístupnit veřejnosti.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
ad běloruský voják... Bezos asi přichází pozdě 3 3 3

Amazon příští rok spustí svůj satelitní internet Kuiper. Půjde tvrdě po Starlinku a nechce být jen pro bohaté
> ZIVE, Jakub Čížek, 10. října 2023

Starlink hraje o čas, příští rok totiž do hry vstoupí Amazon Kuiper
Slibuje laciné satelitní terminály do kapsy
Do roku 2026 musí mít na obloze alespoň 1500 družic


Běloruský voják nepotřebuje ani ten tácek 6

[Obrázek: Project-Kuiper-End-User-Broadband-Terminal-Antenna.jpg]
[Obrázek: Project-Kuiper-Dish-Antennas.jpg]
Potvrzeno: Kdy a co budou umět české eDoklady nejen v mobilu

[Obrázek: XAHTD3Q.png]

Česká Digitální a informační agentura (DIA) zveřejnila nové detaily k fungování mobilní a webové aplikace eDoklady, která má nabídnout alternativu ke klasickým tištěným dokumentům v podobě digitálních průkazů. Mimo jiné byl potvrzen i termín spuštění, který je naplánován na první den roku 2024. Datum oživení nového systému i jeho funkce v nedávném rozhovoru pro Svět Androida vyjmenovával ministr Ivan Bartoš. Nyní má výsledek projektu jasnější obrysy.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Konzervativní amišové začali používat smartphony: následoval bizarní trest

[Obrázek: cN7bFdV.png]

Na planetě Zemi je stále mnoho kultur či menších komunit, které se zdržují moderního života a fungují vlastně jako v pozdním novověku. Jistě si umíte představit, jaký poprask pak způsobí, že si pár nenechavých jedinců do komunity přinese výdobytek moderní doby – smartphone.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Vědci nad Amazonii vypustili drony. A žasli, pod pralesem se ukrývá obří poklad

[Obrázek: c5qFyIX.png]

Jen málo míst na Zemi splňuje lidskou představu o nedotčené panenské přírodě tak dobře, jako srdce Amazonie. Vědci ale zjistili, že tento obrovský prales je spíše velká zanedbaná zahrada. Pod kořeny stromů totiž našli rozsáhlé zbytky měst, vesnic a cest. Odhadují, že se pod jeho celým povrchem nachází možná až přes dvacet tisíc staveb.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]




Evropský návod na svobodu médií. Co přinese přelomový zákon přijatý europarlamentem

[Obrázek: cLK4ZyA.png]

Zákon o svobodě médií (EMFA), který čelil od počátku silnému odporu řady velkých vydavatelů, prošel nakonec europarlamentem v rekordně krátkém čase. Minulý týden pro něj hlasovalo 448 europoslanců, 102 bylo proti a 75 se zdrželo hlasování. Z českých europoslanců zvedla pro zákon ruku polovina z dvaceti přítomných. Přelomová nová pravidla upravující mimo jiné transparentní vlastnictví médií i poskytování státní inzerce by měla nabýt účinnosti nejpozději na jaře 2025.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]
Do firmy Jaromíra Soukupa vstoupil brněnský specialista na pohledávky

[Obrázek: FMdUBd6.png]

Polovičním majitelem společnosti Empresa Media, která mimo jiné vlastní televizi Barrandov, se stal Jan Čermák a jeho společnost Servis-24. Brněnský podnikatel je specialista na pohledávky a restrukturalizace firem. Dohoda byla oznámena prostřednictvím agentury ČTK.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Konec zapomenutých řidičáků, malých techničáků i zelených karet. Řidiči je nebudou potřebovat

[Obrázek: OjUL4p3.png]

České řidiče čekají od příštího roku změny. Mezi nimi je například i konec povinnosti mít v autě zelenou kartu, řidičský průkaz i osvědčení vozidla, které policie v případě kontroly dohledá v online evidenci. Přesune se také odpovědnost za pojištění vozidla na provozovatele, za volanty aut pak podle novely silničního zákona mohou být od nového roku vidět i lidé mladší 18 let, přísnější bude hodnocení přestupků.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]



Alza nesmí lákat na reklamace zboží z konkurenčního Mallu a CZC. Nařídil jí to soud

[Obrázek: EmAWOL0.png]

Alza minulý měsíc rozběhla kampaň, v níž zákazníkům nabízela, že pokud nakoupili zboží na e-shopech Mall a CZC, mohou jej reklamovat u ní. A argumentovala tím, že takový krok udělala kvůli nejasné budoucnosti těchto značek spadajících pod polské Allegro. Nabídku této služby ale nyní předběžným opatřením pozastavil Městský soud v Praze.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Microsoft zásadně mění svůj Store pro stahování aplikací: kompletně jej přepracoval – co je nového?

[Obrázek: 1KKaVHF.png]

Americký softwarový gigant od základu přepracoval webovou verzi aplikační platformy Microsoft Store. Známé prostředí získalo nové uživatelské rozhraní a vylepšeno bylo také vyhledávání aplikací. To by mělo být snazší.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Qualcomm chystá útok na PC s ARMem: oznámil Snapdragony X

[Obrázek: xykowht.png]

Architektura x86 je zatím v oblasti PC docela pevná. Společnost Qualcomm chce ale zintenzivnit svůj útok zejména v její mobilní části. Představuje totiž nové názvosloví pro budoucí řešení Snapdragon X, která mají být nástupci nynějších čipů.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Jedna z prvních na světě: Takto vypadá česká akcelerační síťovka s rychlostí 400 gigabitů za sekundu

[Obrázek: XpressSX-AGI-FH400GBD.png]

Akademické sdružení CESNET loni ve spolupráci s francouzskou firmou Reflex CES vyvinulo a vyrobilo jednu z prvních 400Gb akceleračních síťových karet na světě. Postavená je na FPGA čipu Altera (Agilex), což je součást Intelu, kterou nyní čeká dělení do samostatné firmy. Karta je určená pro přesné monitorování sítě a pro aplikace zajišťující bezpečnost síťové infrastruktury.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Zvrat v Unity. Generální ředitel John Riccitiello s okamžitou platností odstupuje od funkce

[Obrázek: BuQnxpA.png]

V Unity se poslední týdny dějí věci. Po nepříliš úspěšném oznámení změn obchodního modelu, následné omluvě a snaze o nápravu přichází další (pro Unity) nepříjemná záležitost. Generální ředitel John Riccitiello s okamžitou platností odstoupil od funkce.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Nikulin zpátky na svobodě:
ven se dostal v tichosti necelý rok před uplynutím trestu


[Obrázek: raORoKO.png]
 
  • Americký soud poslal Jevgenije Nikulina do vězení na 7 let a 4 měsíce. Radiožurnál a server iROZHLAS.cz zjistily, že nakonec louisianskou věznici Oakdale opustil o necelý rok dřív. Potvrdili to mluvčí federálního soudce Williama Alsupa i Scott Taylor z Federálního úřadu pro vězeňství.
  • Podle jeho obhájce Adama Gasnera to ale není nic mimořádného. „Do trestu se započítala doba, kterou strávil v české vazbě, a také období, kdy v USA čekal na soud. Část trestu mu také, stejně jako dalším vězňům, odpustili za dobré chování,“ řekl reportérům.
  • Před sedmi lety plnily informace o jeho vydání titulní stránky novin, zabýval se jím exprezident Miloš Zeman, FBI i české soudy. Z vězení ale Nikulin odešel letos v únoru bez doprovodu kamer a fotoaparátů.

[Obrázek: uGMyqxB.png]



Další velká věc u telefonů klasické konstrukce. Krycí skla displejů, která sama zacelí rýhy a škrábance

[Obrázek: 6PIljnw.png]
 
  • Do smartphonů mají namířeno samoopravovací displeje
  • Zajistí ji speciální nanovrstva, která bude reagovat se vzduchem
  • Technologie se má do telefonů dostat do pěti let
Příští velkou věcí u smartphonů klasické konstrukce mají být tzv. samoopravovací displeje. Výrobci s patřičnými technologiemi experimentují již několik let, a do komerčně dostupných zařízení se mají dostat v horizontu pěti let. Nejpozději v roce 2028 by tak měl být na trhu smartphone, jehož displej bude prakticky nepoškrabatelný. Případný šrám či škrábanec si totiž displej sám zacelí, a to pomocí speciální nanovrstvy.

[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Přebytek paměťových čipů: Samsungu klesá zisk téměř o 80 procent

[Obrázek: 6ycEryF.png]

Společnost Samsung zaznamenala v uplynulém čtvrtletí výrazný pokles zisku. Podle aktuálních údajů je to o 80 % méně než v předchozím roce. Na trhu je prý příliš čipů.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Několikadenní výdrž notebooků a výkon jako MacBooky. Do PC zamíří nadějný procesor Snapdragon X
> ZIVE, Lukáš Václavík, 13. října 2023

Qualcomm ... před dvěma lety koupil Nuvii, hardwarový startup slibující výkonný armový procesor, který by se mohl měřit s Apple Siliconem, ale také Intelem či AMD. Aby také ne, za Nuvií stojí lidé, kteří vývoj vlastních procesorů nastartovali právě v Applu.
[Obrázek: 2021-07-02-image-24-j_1100.webp]


Gerard Williams, senior ingeneer:
„Qualcomm Oryon je první částí této cesty a nejlepší CPU ve své třídě způsobí revoluci v odvětví s rychlým, výkonným a efektivním výkonem pro novou éru prémiových počítačů s Windows,“ řekl Williams. „A co je ještě lepší, Qualcomm Oryon bude hrát klíčovou roli v našem plánu jednotné technologie a bude moci Snapdragon na různých platformách a kategoriích zařízení. Od mobilních zařízení, přes XR, po výpočetní techniku ​​a další. Nemohu se dočkat, až zažijete tuto novou technologii, která je naplánována na dodání zákazníkům v roce 2023.“
: No, jsem docela zvědavý, jestli se dožiji konce Intel-u v jeho současné podobě a s jeho tradiční produkcí. Už jsem byl svědkem výrazného ústupu nebo dokonce zániku společností, které vyráběly procesory, které měly proti Intelu papírově lepší předpoklady získat dominanci na trhu. A kdo si dnes vzpomene na Zilog Z8000 nebo Motorla 68000 a na jejich architekturu nebo instrukční soubory, proti kterým vypadaly procesory od Intelu, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. A přeci je tehdy Intel převálcoval. Tak uvidíme, zda teď nebude řada na něm.